Κομματικές αναγνώσεις του Μακεδονικού

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2019-01-26

Το ότι η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και η ψήφος για τη συμφωνία για το Μακεδονικό συνέπεσαν χρονικά και συσχετίστηκαν μας δίνει την ευκαιρία να δούμε αρκετά καθαρά πώς τα δύο κόμματα εξουσίας διαβάζουν και πώς προσπαθούν να εκμεταλλευτούν επικοινωνιακά τα μεγάλα θέματα τα οποία, όπως λένε αμφότερα, πρέπει να μας ενώνουν.

Αρχίζοντας από τη Νέα Δημοκρατία, είθισται η αξιωματική αντιπολίτευση να διαφωνεί με την κυβέρνηση –τα ίδια και χειρότερα δεν έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ;– και στην περίπτωση της Συμφωνίας των Πρεσπών κάποιο δίκιο θα το είχε αν περιοριζόταν στους μικροκομματικούς ελιγμούς της κυβέρνησης που θέλησε όχι μόνο να λύσει το Μακεδονικό αλλά και να φέρει σε δύσκολη θέση τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Δεν αρκέστηκε όμως σ’ αυτό. Είτε επειδή φοβήθηκε αιμορραγία ψήφων προς τα δεξιά είτε επειδή κατάλαβε ότι η εκλογική βάση της περιλαμβάνει τα πιο αντιδραστικά στοιχεία της κοινωνίας, η Νέα Δημοκρατία αποφάσισε να προσχωρήσει στις λαοσυνάξεις του παραληρηματικού εθνικισμού για το «όνομα», γυρνώντας πίσω είκοσι πέντε χρόνια. Κι από κοντά εκείνοι που τελευταία είχαν καλλιεργήσει συστηματικά μια εντελώς διαφορετική εικόνα: νέα και σύγχρονη σκέψη, ορθολογισμός, σοβαρότητα, όχι υστερίες και ιδεολογικές αγκυλώσεις που ανήκουν στο παρελθόν, καταδίκη του εθνολαϊκισμού!

Αν κρίνουμε από τα όσα λέγονται και γράφονται, τα παραπάνω δεν εξηγούν μόνο την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας· περιγράφουν επίσης μια γενικότερη στάση που υπερβαίνει την κριτική απόρριψη του ΣΥΡΙΖΑ για να φτάσει στη δαιμονοποίησή του και ταυτόχρονα να επιβάλει λάθρα την απώτερη λογική του δικομματισμού. Με τον εξής απλό συλλογισμό: εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το απόλυτο κακό, δεν μπορεί να κάνει κάτι καλό, και η απόλυτη προτεραιότητα είναι να απαλλαγούμε απʼ αυτόν. Συνεπώς, η Συμφωνία των Πρεσπών βλάπτει την Ελλάδα και οι Μακεδονομάχοι του στρατηγού Φράγκου έχουν δίκιο.

Στην αντίπερα όχθη το Μακεδονικό λειτουργεί διαφορετικά. Εφόσον πρόκειται για μια κίνηση που θα μπορούσε εύλογα να χαρακτηριστεί «προοδευτική» και «αριστερή» (αν θυμηθούμε εκείνους που αναγνώριζαν τον εαυτό τους ως τέτοιον στην πρώτη φάση του Μακεδονικού τη δεκαετία του ’90), η Συμφωνία των Πρεσπών αποκτά συμβολική σημασία διότι μπορεί να διαβαστεί ως κάτι καλό και αριστερό.

Ανάγνωση η οποία ενισχύεται από το γεγονός ότι στάθηκε η αφορμή να μπει τέλος στη συγκατοίκηση με τους ΑΝ.ΕΛΛ. Εχοντας λοιπόν τολμήσει να λύσουν το Μακεδονικό και έχοντας επίσης απαλλαγεί από τον Καμμένο και την παρουσία της ανεπεξέργαστης Δεξιάς, μπορούν τώρα να κάνουν το άνοιγμα προς την Κεντροαριστερά και στους αριστερούς που λένε ΣΥΡΙΖΑ και κλείνουν τη μύτη τους.

Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Κατʼ αρχάς το διαζύγιο με τους ΑΝ.ΕΛΛ. δεν αποτελεί πολιτικά σημαντική στροφή εφόσον, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το εν λόγω κόμμα δεν θα μπει καν στη Βουλή. Ποιος ο λόγος να κουβαλάνε ένα δεξιό ψοφίμι στις πλάτες τους;

Το ζουμί της υπόθεσης όμως βρίσκεται αλλού: στον τρόπο με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να αλλάξει το πολιτικό προφίλ του αναθεωρώντας διάφορες αρχικές, θεμελιακές επιλογές του, όπως π.χ. το μοιραίο πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησής του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η περιβόητη δήλωση «είχαμε αυταπάτες». Οχι επειδή δεν είχαν, αλλά γιατί οι δύο αυτές λέξεις έγιναν το σφουγγάρι που έσβησε τις ταρζανιές του Βαρουφάκη στις διαπραγματεύσεις (ποιος τον διόρισε, ο Χατζηπετρής;), την αχαλίνωτη δημαγωγία, τους φιλάρεσκους λεονταρισμούς, την κυνική κωλοτούμπα αμέσως μετά το δημοψήφισμα και μύρια άλλα.

Στον νου έρχεται λαϊκό γνωμικό: «Από τότε που βγήκε το παρντόν χάθηκε το φιλότιμο». Ή αλλιώς, παραδέχθηκαν ότι έσφαλαν για να μην αναλάβουν τη συγκεκριμένη και κοστολογημένη ευθύνη των σφαλμάτων τους.

Εχω την αίσθηση όμως ότι η τακτική αυτή του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια καλά σχεδιασμένη διαχείριση των λαθών του, η οποία μεταφέρει στην πολιτική την έννοια της παρθενορραφής. (Σύμφωνα με το λεξικό, «η συρραφή του παρθενικού υμένα έπειτα από διακόρευση».) Για παράδειγμα, τώρα που τα έσπασαν με τον Καμμένο, το γεγονός ότι επί τριάμισι χρόνια συγκυβέρνησαν είναι σαν να μην έγινε. Ετσι, πεντακάθαροι και ανανεωμένοι απευθύνουν πρόσκληση στους μη Συριζαίους προοδευτικούς (μέχρι προσφάτως γερμανοτσολιάδες και ταγματασφαλίτες) να συστρατευτούν στον ευγενή αγώνα για να σταματήσουμε τη Δεξιά.

Προσωπικά θέλω να σταματήσουμε τη Δεξιά. Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να κάνει ουσιαστική αυτοκριτική, αντί να επινοεί κουτοπόνηρους ελιγμούς που προσβάλλουν τη νοημοσύνη μας. Οσο για τα ψευδοδιλήμματα του δικομματισμού, θα τα αποφύγουμε αν οι αντι-ΣΥΡΙΖΑ ταλιμπάν παραδεχθούν ότι η κυβέρνηση μπορεί να κάνει κάτι καλό και όταν οι Συριζαίοι καταλάβουν ότι το συγκεκριμένο καλό που έκαναν στο Μακεδονικό δεν είναι συγχωροχάρτι για όλα τα υπόλοιπα.

Θέματα επικαιρότητας: FYROM

Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Κομματικές αναγνώσεις του Μακεδονικού

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2019-01-26

Το ότι η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και η ψήφος για...

Περισσότερα
Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Η ΔΗΜΑΡ ΨΗΦΙΖΕΙ ΝΑΙ ΣΤΗ «ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ»

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2019-01-24

Η ιστορία καταγράφει και αξιολογεί όσους παίρνουν καθαρή...

Περισσότερα
Κώστας Καρακώτιας

Βότσαλα στη λίμνη

Κώστας Καρακώτιας, 2019-01-11

... Η συμφωνία των Πρεσπών δεν καθαγιάζει βέβαια και δεν...

Περισσότερα

Παιχνίδια

Μιχάλης Μητσός, 2019-01-08

....Είναι τεχνητός ο διαχωρισμός ανάμεσα στα συριζανελίτικα...

Περισσότερα
Θόδωρος Τσίκας

Μακεδονικό: επισπεύδοντες, όχι καθυστέρηση

Θόδωρος Τσίκας, 2018-10-01

Όταν τα πολιτικά ζητήματα, ειδικά αυτά της εξωτερικής πολιτικής,...

Περισσότερα

Οι Πρέσπες στην Βόρεια κάλπη!

Λάρκος Λάρκου, 2018-09-23

Ο Ζόραν Ζάεφ μπροστά στο δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των...

Περισσότερα
Θανάσης Γεωργακόπουλος

Σκέψεις για την ΣΥΜΦΩΝΙΑ & την αποτροπή μιας… αυτοκτονίας

Θανάσης Γεωργακόπουλος, 2018-06-16

Η έκρηξη του… ηφαιστείου του μακεδονικού στις αρχές της...

Περισσότερα
Λύση στο Μακεδονικό και εκλογές

Λύση στο Μακεδονικό και εκλογές

2018-06-14

Η συμφωνία κινείται σε θετική κατεύθυνση καθώς έχει σημαντικά...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Η άθραυστη αλυσίδα των «αντιποίνων»

Παντελής Μπουκάλας, 2024-04-16

Στην επαληθευμένη από αμερόληπτες πηγές Ιστορία, το δόγμα...

Θόδωρος Τσίκας

Ιράν-Ισραήλ: Γόητρο, προσχήματα και ισορροπίες

Θόδωρος Τσίκας, 2024-04-14

Είναι γνωστό ότι το καθεστώς των φανατικών μουλάδων του...

Το δίλημμα της Τεχεράνης

Γιώργος Καπόπουλος, 2024-04-08

H ηγεσία της Ισλαμικής Δημοκρατίας βρίσκεται σε ένα άβολο...

Πώς απαντούν στην Ακροδεξιά τα άλλα κόμματα

Ξένια Κουναλάκη, 2024-04-04

Aπό την εποχή της ανόδου της Χρυσής Αυγής τα συστημικά κόμματα...

Η ατιμωρησία των ελίτ

Τάσος Παππάς, 2024-04-01

Αντιγράφω από τη στήλη «ΕΝΑ ΒΛΕΜΜΑ» στις Νησίδες της «Εφημερίδας...

Το νέο τουρκικό παζλ

Βαγγέλης Αρεταίος, 2024-04-01

Η «έκπληξη του CHP», όπως λένε από χθες το βράδυ Τούρκοι αναλυτές,...

Θόδωρος Τσίκας

Τουρκία: διαμαρτυρία για οικονομία και φθορά εξουσίας

Θόδωρος Τσίκας, 2024-04-01

Ακόμα μια φορά, η οικονομία έπαιξε ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις....

Διονύσης Τεμπονέρας

Άνθρακες ο θησαυρός της αύξησης του κατώτατου μισθού

Διονύσης Τεμπονέρας, 2024-03-28

Ανακοινώνεται στο υπουργικό συμβούλιο η αύξηση του κατώτατου...

Κουράστηκαν να λιβανίζουν

Τάσος Παππάς, 2024-03-26

Οταν τα μέσα ενημέρωσης όλων των κατηγοριών είναι ιμάντες...

Κώστας Καλλίτσης

Η κυριαρχία της Ν.Δ

Κώστας Καλλίτσης, 2024-03-23

Κάτι, αλήθεια, συμβαίνει εδώ; Μια πρόχειρη απάντηση θα ήταν...

Μερικές σκέψεις για τον «νέο κύκλο» του ΣΥΡΙΖΑ

Θανάσης Καρτερός, 2024-03-17

Για να πούμε την αλήθεια, δεν είναι εύκολο να συνηθίσει...

Πανηγυρίζοντας επί των ερειπίων του ΕΣΥ

Παντελής Μπουκάλας, 2024-03-17

Σημείο πρώτο: Με τις λέξεις μπορούμε να κάνουμε οτιδήποτε:...

×
×