Η Ευρώπη «δούλεψε», η Ελλάδα «θα δουλέψει;»

Π.Κ. Ιωακειμίδης, Τα Νέα, 08/01/2010

Ο ΧΡΟΝΟΣ που πέρασε υπήρξε κομβικής σημασίας για Ευρώπη και Ελλάδα. Υπήρξε ο χρόνος μέσα στον οποίο κορυφώθηκε η οξύτερη οικονομική κρίση από τη δεκαετία του 1930 αλλά και ο χρόνος που έδειξε ότι η Ευρώπη «δουλεύει».

Στην αρχή του 2009 όλα έδειχναν μαύρα και οι προοπτικές σκοτεινές. Με την έναρξη του 2010 η πραγματικότητα εμφανίζεται απείρως καλύτερη και οι προοπτικές θετικότερες, καθώς η Ευρώπη μπόρεσε να διαχειριστεί την οικονομική κρίση και να αποφύγει τα χειρότερα. Οι μηχανισμοί της δούλεψαν και κυρίως αυτοί της νομισματικής ένωσης, με αποτέλεσμα να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και να αρχίσει η ανάκαμψη (αν και με υψηλή ανεργία). Αυτό βέβαια δεν σημαίνει καθόλου ότι όλα είναι ρόδινα. Ορισμένες χώρες- μέλη της ευρωζώνης (Ελλάδα, Ιρλανδία, Ισπανία, κ.ά.)

αντιμετωπίζουν οξύτατα προβλήματα, ενώ ο κόσμος γενικά βρίσκεται μπροστά στο άγνωστο. Παράλληλα, η Ένωση μέσα στο 2009 έκλεισε μια μεγάλη περίοδο αβεβαιότητας με την εφαρμογή της Συνθήκης της Λισαβώνας. Έτσι, η μακροχρόνια συζήτηση για τους θεσμούς μπορεί να τερματιστεί και η Ένωση να στρέψει την προσοχή της στην ουσία, στις πολιτικές. Το 2009 υπήρξε βεβαίως για την Ελλάδα το έτος της μεγάλης αλλαγής με την επάνοδο των προοδευτικών δυνάμεων στην εξουσία αλλά και ο χρόνος που αποκαλύφθηκαν γυμνές οι τεράστιες παθογένειες της ελληνικής πραγματικότητας. Οι παθογένειες αυτές δεν ήταν φυσικά άγνωστες.

Απλώς έπρεπε να φθάσει ο κόμπος στο χτένι για να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει «να δουλέψουμε» ώστε να τις αντιμετωπίσουμε και να διασφαλίσουμε την προοπτική της χώρας, τη θέση της στην Ευρώπη και, όπως σωστά είπε Πρωθυπουργός, την εθνική ανεξαρτησία. Με την είσοδο στο 2010 έκλεισε επίσης η πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα («η δεκαετία των μηδενικών»). Για την Ελλάδα, υπήρξε η δεκαετία «της μεγάλης ανάτασης» (είσοδος στην ΟΝΕ, Ολυμπιακοί, κ.ά.) αλλά και της μεγάλης απογοήτευσης.

Αναμφίβολα, το μείζον γεγονός της δεκαετίας ήταν η ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη και ως εκ τούτου (και όχι μόνο) το εμβληματικό πρόσωπο της δεκαετίας υπήρξε ο Κ. Σημίτης.

Ο Π. Κ. Ιωακειμίδης είναι καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του Δ.Σ. του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Θέμα

Οικονομική κρίση

Σύνολο καταγραφών: 1001

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι