Τα βάρη και σ’ αυτό το προσχέδιο του Προϋπολογισμού επιβαρύνουν τους ασθενέστερους, τους έντιμους και συνεπείς φορολογούμενους.

Η παρέμβαση του ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗ ( Ειδικός Εισηγητής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α)

Δημοσιευμένο: 2009-11-12

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Υφυπουργέ, οι αριθμοί που αποτυπώνονται στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού, που παρουσιάζει η Κυβέρνηση, σηματοδοτούν μια παταγώδη αποτυχία, μια χρεωκοπία της οικονομικής πολιτικής της προηγούμενης Κυβέρνησης. Δε σηματοδοτούν όμως μόνο αυτό. Σηματοδοτούν και τη χρεωκοπία ενός παραγωγικού προτύπου. Σηματοδοτούν και τη χρεωκοπία ενός πολιτικού συστήματος διακυβέρνησης που στηρίζεται στις πελατειακές σχέσεις, στη διαφθορά, στον κομματισμό, που δεν ελέγχει την αποτελεσματικότητα των δαπανών, που δεν εξασφαλίζει την δικαιοσύνη και στα κριτήρια είσπραξης των εσόδων και στα κριτήρια κατανομής των δαπανών.

Όσο άκουγα τον κ. Παπακωνσταντίνου να μας παρουσιάζει το πρωί την ατμόσφαιρα και τα συμπεράσματα του Ecofin και όσο τον άκουγα το απόγευμα να μας παρουσιάζει τα μεγέθη του Προϋπολογισμού, μου ήρθαν στο μυαλό δυο εικόνες, γιατί είναι πολύ νωπές. Θυμάμαι, λοιπόν, τον Πρωθυπουργό της χώρας, προεκλογικά, στη συνέντευξη τύπου της Θεσσαλονίκης, να λέει «έχω γνωριμίες, έχω συζητήσει με τον Τρισέ, έχω συζητήσει με τον Αλμούνια, έχουμε ξεκινήσει μια άτυπη διαπραγμάτευση, με την πολιτική αλλαγή στο τιμόνι της χώρας θα εξασφαλίσουμε μια ικανοποιητική εξέλιξη στα προβλήματά μας στη διαπραγμάτευση με την Κομισιόν». Η εικόνα που μας περιέγραψε σήμερα ο Υπουργός είναι πολύ διαφορετική. Είναι μια εικόνα ταπείνωσης της χώρας, είναι μια εικόνα θέσης της χώρας υπό επιτροπεία. Το μίγμα που περιέγραψε ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι άθλια δημόσια οικονομικά της χώρας, στον πάτο η αξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών και ένας νεοφιλελεύθερος δογματισμός της Κομισιόν που επιμένει δογματικά στις προδιαγραφές του Συμφώνου Σταθερότητας. Τίποτα απ’ αυτά δεν εκπλήσσει, τίποτα απ’ αυτά δεν ήταν άγνωστο, τα δε δημόσια οικονομικά και τα μεγέθη τους, κύριε Υφυπουργέ, σας ήταν γνωστά πριν από τις εκλογές, σύμφωνα με αυτά που είχε ανακοινώσει ο κ. Προβόπουλος, ο οποίος είπε: «Ενημέρωσα τον κ. Καραμανλή στις 2/9 για το πού πάει το έλλειμμα – όταν τον ρώτησαν πώς το 6 έγινε 12,7 – και στις 8/9 τον κ. Παπανδρέου». Οι Έλληνες πολίτες δεν ήξεραν τίποτε, η ελληνική Βουλή δεν ήξερε, εσείς ξέρατε.

Θυμάμαι επίσης, σε αντίθεση με την εικόνα που μας έλεγε σήμερα ο Υπουργός, ότι είναι πολύ στενά τα πράγματα και τα περιθώριά μας είναι πάρα πολύ περιορισμένα, τον Πρωθυπουργό της χώρας να λέει, λεφτά υπάρχουν, το θέμα είναι πού πάνε. Λυπάμαι, αλλά το προσχέδιο του Προϋπολογισμού που συζητάμε σήμερα δεν αποτυπώνει μόνο την παταγώδη αποτυχία της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, αλλά αποτυπώνει και την αδυναμία ή την άρνηση της σημερινής Κυβέρνησης, να εφαρμόσει μια πολιτική διαφορετική από την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, που ηττήθηκε, που μαυρίστηκε στις εκλογές. Επίσης, αποτυπώνει και μια σαφή προσπάθεια αποδέσμευσης και απόκλισης της Κυβέρνησης από προεκλογικές δεσμεύσεις που είχε αναλάβει.

Δυστυχώς, αυτό το σχέδιο Προϋπολογισμού και στη μέθοδο κατάρτισής του και στο περιεχόμενό του, ακολουθεί την πεπατημένη συντηρητικών επιλογών και θα προσπαθήσω να το τεκμηριώσω. Τα βάρη και σ’ αυτό το προσχέδιο του Προϋπολογισμού επιβαρύνουν τους ασθενέστερους, τους έντιμους και συνεπείς φορολογούμενους. Δε βλέπω καμία φιλοδοξία στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας. Πριν από λίγες μέρες δημοσιεύτηκαν επίσημα στοιχεία της Κομισιόν που λένε ότι ο ανείσπρακτος ΦΠΑ το 2006 στην Ελλάδα ήταν 2,5 φορές ψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και ήταν 6,5 δισ. ευρώ. Το 2009 λογικά θα είναι πολύ περισσότερος. Το 6,5 δισ. ευρώ, είναι 7 φορές μεγαλύτερο από το πακέτο της αναδιανομής που έχετε σχεδιάσει, 7 φορές περισσότερο σχεδόν από την έκτακτη εισφορά. Από τα περίφημα 30 δισ. ευρώ των ανείσπρακτων οφειλών που ήταν η απάντηση του ΠΑΣΟΚ προεκλογικά, από πού θα βρείτε τα λεφτά, η πρόβλεψη εδώ είναι να μαζέψετε μόνο 1 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχει μόνο η ατολμία και η αδικία στο από πού μαζεύονται τα χρήματα, υπάρχει και μια προκλητική σπατάλη και αδικία στο πώς ξοδεύονται. Επίσημα στοιχεία της Κομισιόν λένε – για να αναφερθώ στην αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων – ότι ένα χιλιόμετρο εθνικής οδού στην ΠΑΘΕ(Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι) κοστίζει όσο 7 χλμ. αντίστοιχης οδού στην Ισπανία και την Πορτογαλία και αυτό έχει σχέση με τον τρόπο που μελετώνται, δημοπρατούνται, εκτελούνται, επιβλέπονται και παραλαμβάνονται τα δημόσια έργα στην Ελλάδα. Γιατί να το πληρώνει αυτό ο φορολογούμενος και ειδικά ο κοινωνικά ασθενέστερος.

Κύριε Υφυπουργέ, ο κ. Παπακωνσταντίνου μας είπε ότι το σχέδιο του Προϋπολογισμού, είναι ένα σχέδιο ειλικρίνειας, αλήθειας και ρεαλισμού. Σας ρωτώ και θα ήθελα αύριο μια απάντηση, μπορεί να σταθεί σχέδιο προϋπολογισμού από το οποίο απουσιάζει το πρόγραμμα δανεισμού για το 2010, που δε λέει πόσα θα είναι τα χρεολύσια, όταν όλοι μιλάμε για τεράστιο ύψος και κόστος δανεισμού; Έχει επίσης, ορισμένα πράγματα που είναι δυσεξήγητα έως μαγικά. Για το 2009 έχετε δαπάνες για τα δημόσια νοσοκομεία 2,1 δισ. ευρώ και για το 2010 προβλέπετε αντίστοιχες δαπάνες 800 εκατ. ευρώ, δηλαδή, σχεδόν 3 φορές λιγότερα. Πέστε μας πώς το καταφέρνετε και αν έχετε βρει έναν τρόπο, γιατί δεν τον εφαρμόζετε και αλλού να κάνετε οικονομία; Έχω την εντύπωση ότι την ώρα που καταγγέλλετε την απογραφή του 2004 και σωστά, που έκανε η Νέα Δημοκρατία, χρησιμοποιείτε εσείς την καταγραφή του 2009, επισπεύδετε κάποιες πληρωμές το 2009, αναβάλλετε την είσπραξη κάποιων εσόδων το 2010, για να πάτε το έλλειμμα στο 12,7 και να πείτε ότι μειώσαμε το έλλειμμα στο 3,3% πιο εύκολα.

Επίσης, στον Προϋπολογισμό δεν έχετε ούτε ένα ευρώ έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις. Θα σταματήσετε τις ιδιωτικοποιήσεις; Αν ναι, πείτε το να το χαιρετήσουμε, γιατί εμείς, όπως ξέρετε, είμαστε αντίθετοι με αυτή τη διαρκή πορεία ιδιωτικοποίησης και ξεπουλήματος «των χρυσαφικών της οικογένειας» που έλεγε, ο κ. Αλογοσκούφης όταν ήταν αντιπολίτευση και μετά ξεπούλησε όσα δεν είχατε προλάβει να ξεπουλήσετε εσείς. Αν όχι, που είναι η ειλικρίνεια του προσχεδίου του Προϋπολογισμού;

Ένα θέμα κυρία Προέδρε, που πρέπει να συζητήσουμε και αύριο είναι μέχρι να ψηφιστεί ο Προϋπολογισμός από την Ολομέλεια, πόσο παραγωγικοί θα είμαστε. Δεν έχει αξία να κάνουμε ομιλίες της μισής ώρας ή των 15 – 20 λεπτών, αν στο βασικό νομοθέτημα, που ψηφίζει κάθε χρόνο η Βουλή, που είναι ο Προϋπολογισμός του Κράτους, δεν έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε ό,τι κάνουμε σε όλα τα νομοσχέδια. Σε όλα τα νομοσχέδια οι Επιτροπές και η Ολομέλεια μπορούν να κάνουν τροποποιήσεις και να αλλάζουν την πρόταση της Κυβέρνησης. Στον Προϋπολογισμό αυτό απαγορεύεται δεκαετίες τώρα. Θα το αλλάξετε αυτό ή θα το διατηρήσουμε, κύριε Σαχινίδη; Και οι 300 Βουλευτές να θέλουμε να αλλάξει ή να μειωθεί ένα κονδύλι για τους εξοπλισμούς για να αυξηθεί ένα κονδύλι για την κοινωνική πολιτική, δε μπορεί να γίνει. Έρχεται ένα πακέτο που θα πρέπει να πούμε ναι ή όχι. Είναι δημοκρατία αυτό, είναι εκσυγχρονισμός, είναι αναβάθμιση του ρόλου της Βουλής και του Βουλευτή, που υποσχέθηκε ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Βουλής; Ακόμη, για να μη βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να συζητάμε για το έλλειμμα, όπως συζητούν οι φοιτητικές παρατάξεις για τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών, που κάθε παράταξη έχει το δικό της αριθμό, για να μη βρισκόμαστε στην εξευτελιστική θέση του να συζητάμε έναν Προϋπολογισμό που ξεκίνησε με 3,7 μετά πήγε 6 και το πολύ 8 και τελικά πήγε στο 12, 7 κατά τη δική σας εκδοχή. Μπορεί να αλλάξει αυτό το πράγμα; Γιατί δεν δέχεστε την πρόταση, που χρόνια κάνει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., να συσταθεί ένα γραφείο παρακολούθησης της Βουλής, στελεχωμένο από επιστήμονες, το οποίο θα επικουρεί και τη δική μας Επιτροπή και την Επιτροπή παρακολούθησης της Βουλής, έτσι ώστε, πραγματικά, ο ελεγκτικός μας ρόλος να ισχύει, να τηρείται και να μη μπορούν να πειράζουν τα νούμερα, για να παίζουν πολιτικά παιχνίδια, οι εκάστοτε κυβερνήσεις.

Θέματα επικαιρότητας: 100 πρώτες ημέρες

Ελίζα Παπαδάκη

Οι επικριτές μας και εμείς

Ελίζα Παπαδάκη, 2010-01-20

Εκτός από τις Βρυξέλλες, το Πρόγραμμα Σταθερότητας να συζητηθεί...

Περισσότερα

Φώτης Κουβέλης:Το πρόγραμμα σταθερότητας καλεί σε θυσίες, καλεί να επωμιστούν βάρη οι οικονομικά ασθενέστεροι αυτού του τόπου.

2010-01-15

Ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ...

Περισσότερα

Δημήτρης Χατζησωκράτης: 100 ημέρες κατώτερες των προσδοκιών

2010-01-13

Ο Δημήτρης Χατζησωκράτης,  μιλώντας στο Κανάλι 1 του Πειραιά(εκπομπή...

Περισσότερα

Eθνικός δείπνος του Λεωνίδα Κύρκου

Νίκος Σπιτσέρης, 2010-01-13

Όταν το σπίτι σου καίγεται δεν έχεις το χρόνο να αναζητήσεις...

Περισσότερα

Τα απόνερα της διαβούλευσης

Τάσος Παππάς, 2010-01-10

Από πολλές πλευρές εκφράζεται η άποψη ότι η αντιπροσωπευτική...

Περισσότερα
Κώστας Κάρης

Με υποκρισία και πολλή σύγχυση

Κώστας Κάρης, 2010-01-03

Τα σύννεφα πυκνώνουν πάνω από τη χώρα. Το τι θα γίνει δεν...

Περισσότερα

Ποδαρικό φόβου ή ελπίδας;

Παύλος Τσίμας, 2010-01-02

Είναι σαν να κάνουμε ποδαρικό στη νέα χρονιά με ένα ερώτημα...

Περισσότερα
Ελίζα Παπαδάκη

Έτος αποφάσεων το 2010

Ελίζα Παπαδάκη, 2009-12-30

Μέσα σε κλίμα χρηματιστηριακής ευφορίας και εορταστικών...

Περισσότερα

Ειδήσεις

Διονύσης-Χαράλαμπος Καλαματιανός

Τριτοβάθμια Εκπαίδευση είναι κατάκτηση της ελληνικής κοινωνίας

Διονύσης-Χαράλαμπος Καλαματιανός, 2024-02-04

Στο πλευρό της ακαδημαϊκής κοινότητας που αγωνίζεται ενάντια...

Κώστας Ζαχαριάδης

Ώρα γενναίων πολιτικών επιλογών

Κώστας Ζαχαριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιάννης Ραγκούσης, 2024-01-08

Τώρα είναι η ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία να κάνει...

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Πρέπει να σταματήσει ο εμφύλιος μεταξύ στελεχών

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2023-11-19

1. Μετά και την δραματική συνεδρίαση της ΚΕ και τις αποχωρήσεις...

Δημήτρης Χατζησωκράτης

Ακόμη και η επετειακότητα προσφέρει τη δυνατότητα να στοχαζόμαστε

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2023-11-11

 Κύριε Χατζησωκράτη, υπήρξατε μέλος της Γραμματείας της...

Στ. Κασσελάκης: Οι μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας θα απαντηθούν μόνο με προοδευτικές λύσεις

Στ. Κασσελάκης: Οι μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας θα απαντηθούν μόνο με προοδευτικές λύσεις

2023-10-26

Σε αντίθεση με τη Νέα Δημοκρατία, εμείς θεωρούμε την εργασία...

Σπύρος Δανέλλης

Ισχυρή Αυτοδιοίκηση με δημοκρατία, διαφάνεια και συμμετοχικότητα

Σπύρος Δανέλλης, 2023-10-01

Μια Κρήτη αλλιώς, της αειφορίας, της γνώσης και της ευημερίας,...

Γιώργος Ιωακειμίδης

«Η περιφέρεια είναι ευκαιρία για περισσότερη εξουσία στους πολίτες»

Γιώργος Ιωακειμίδης, 2023-09-30

Πρόκειται για έναν από τους πιο πετυχημένους δημάρχους....

“Άτυχοι” Βολιώτες: Ψηφίστε ξανά Μπέο, Αγοραστό, Βορίδη και περιμένετε την επόμενη πλημμύρα…

Γιώργος Καρελιάς, 2023-09-29

Κάθε πότε (θα) έχουμε πλημμύρες σαν κι αυτές που βιώνει τις...

Στέργιος Καλπάκης

Βιώνουμε τα αποτελέσματα του δήθεν “επιτελικού” κράτους και στις πλημμύρες

Στέργιος Καλπάκης, 2023-09-09

«Δεν απορροφήθηκαν τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Δεν προχώρησαν...

Η απουσία πρόληψης και Εθνικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας, Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων

Η απουσία πρόληψης και Εθνικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας, Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων

2023-09-07

…Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, βρισκόμαστε δίπλα στον...

Κώστας Ζαχαριάδης

Θέλω ένα κίνημα πολιτών για την Αθήνα

Κώστας Ζαχαριάδης, 2023-09-05

Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πρωτεύουσας γνωρίζουν...

Σπύρος Δανέλλης

Με κοινωνική συμμαχία και καινοτόμο προοδευτικό σχεδιασμό

Σπύρος Δανέλλης, 2023-09-02

Τι είναι εκείνο που βάρυνε στην απόφασή σας να αποδεχτείτε...

×
×