Καμίνης: Να κερδίσουμε την πόλη

Κώστας Κάρης, Αυγή της Κυριακής, 17/10/2010

Η συσπείρωση γύρω από την υποψηφιότητα του Γιώργου Καμίνη στην Αθήνα δυναμώνει, οι δημότες αντιλαμβάνονται ότι τώρα είναι δυνατόν να απορριφθεί το καθεστώς της αδράνειας και αδιαφάνειας, οι πολίτες της Αθήνας, όσοι ζουν και δουλεύουν στην πρωτεύουσα, ελπίζουν βάσιμα.

ΤΙ ΣΥΣΠΕΙΡΩΝΕΙ τόσους ανθρώπους, γυναίκες και άνδρες, γύρω από τον συνδυασμό του Γ. Καμίνη “Δικαίωμα στην πόλη”; Η κομματική στόχευση της “Δημοκρατικής Αριστεράς”, του ΠΑΣΟΚ, των “Οικολόγων Πράσινων”; Προφανώς, όχι, αυτά είναι για τους λίγους. Η απόρριψη της δημαρχίας Κακλαμάνη; Ναι. Πεισμώνει πολλούς, αλλά δεν αρκεί. Υπάρχουν και άλλοι συνδυασμοί που απέρριψαν και απορρίπτουν τη δημαρχία της απουσίας που παρατηρεί την κατάρρευση της πόλης, της εχθρότητας προς τους δημότες που διεκδικούν, τη δημαρχία της διαπλοκής με τα μεγάλα και μικρά συμφέροντα.

ΣΥΣΠΕΙΡΩΝΕΙ ο Γ. Καμίνης γιατί η υποψηφιότητά του ξεπερνά το σχήμα της συνεργασίας των κομμάτων, γιατί ο συνδυασμός του σφραγίζεται και από τη συμμετοχή όσων δεν είναι κομματικά στελέχη. Ανοίγει τον δρόμο για την ανάδειξη στον δήμο νέων προσώπων, γυναικών και ανδρών, ειδικών επιστημόνων, πνευματικών ανθρώπων, αγωνιστών των επιτροπών κατοίκων, νέων. Αγκαλιάζει προσωπικές και ομαδικές πρωτοβουλίες. Πειστικά δίνει τη μάχη για την αποκατάσταση των δημοκρατικών αξιών στην αυτοδιοίκηση: τήρηση της νομιμότητας και εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος, έλεγχος και διαφάνεια στα οικονομικά, προστασία των ασθενέστερων δημοτών και κατοίκων. Η θητεία του Γ. Καμίνη στο “Συνήγορο του Πολίτη”, εκτός από πετυχημένη, συμβολίζει κάτι ευρύτερο, αυτό που όλοι σχεδόν αποζητούν. Κρατική πολιτική χωρίς διακρίσεις, χωρίς προνόμια για τους ημέτερους, χωρίς εχθρική γραφειοκρατία, χωρίς κομματοκρατία. Αναμφίβολα αυτό το χαρακτηριστικό του συνδυασμού προκαλεί κάποια ένταση με τις κομματικές εγκατεστημένες νοοτροπίες. Δεν θα μπορούσε να ’ναι αλλιώς. Όμως δεν υπάρχει άλλη διέξοδος στη σημερινή απαξίωση και κρίση εμπιστοσύνης που πλήττει πολιτικούς και αυτοδιοίκηση από τη συνάντηση δυνάμεων που βρίσκονται εκτός και εντός κομμάτων.

ΣΥΣΠΕΙΡΩΝΕΙ ο συνδυασμός του Γ. Καμίνη γιατί είναι ο μόνος που μπορεί να κάνει πράξη αυτά που προσδοκούμε. Δεν είναι ο μόνος που πολεμάει το καθεστώς του οποίου ηγείται ο Ν. Κακλαμάνης. Ο συνδυασμός του Γ. Καμίνη είναι όμως ο μόνος που μπορεί να ανατρέψει το καθεστώς. Δεν είναι ο μόνος που έχει προτάσεις σοβαρής αλλαγής των πολιτικών και των συμπεριφορών του δήμου. Είναι όμως ο μόνος που μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για να κερδίσουμε την πόλη μας, να ξεκλειδώσει τις εξελίξεις. Δεν είναι ο μόνος που δίνει προοδευτική απάντηση στην κατάρρευση του κέντρου και των συνοικιών, στην πίεση του ασκεί η ακροδεξιά, στις συνθήκες εγκατάλειψης της πόλης και των μεταναστών - προσφύγων. Είναι όμως ο μόνος που μπορεί να γείρει αποφασιστικά την πλάστιγγα, να ορθώσει φραγμό ισχύος στην ακροδεξιά πίεση.

Η ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ της πόλης, η υποβάθμιση ολόκληρων περιοχών, η εξάπλωση κλίματος γενικευμένου φόβου, η δημιουργία γκέτο, η αδιαφορία για τους άστεγους, τους πολύ φτωχούς, η ανοχή στην εξαθλίωση των προσωρινών μεταναστών, η εχθρότητα απέναντι στο πράσινο, η γελοιοποίηση της πολιτιστικής δράσης - όλα αυτά και πολλά άλλα πρέπει να πάρουν τέλος. Σε αυτό το αίτημα, την ανάκτηση της πόλης, συναντιούνται και συντηρητικοί ψηφοφόροι που άλλα ήλπισαν από τον δήμαρχο της δεξιάς, νέοι που αναζητούν τη δική τους θέση στη ζωή της πόλης, ενεργοί πολίτες που θέλουν να έχουν απέναντί τους μια δημοτική αρχή που τους ακούει και δεν τους πολεμάει. Δεν είναι κυβερνητική υποψηφιότητα ο Γ. Καμίνης. Δεν θα αναλάβει τον δήμο για να διευκολύνει την κυβέρνηση. Είχε δικά του στελέχη το ΠΑΣΟΚ γι’ αυτή δουλειά. Δεν είναι ψήφος στο Μνημόνιο η ψήφος στον Γ. Καμίνη, όπως ισχυρίζονται οι - προεκλογικοί - αντίπαλοί του. Δεν κρίνεται το Μνημόνιο στις δημοτικές εκλογές, κρίνονται οι δημοτικές πολτικές και τα πρόσωπα. Εξάλλου στον συνδυασμό του μετέχουν και δυνάμεις που με σαφήνεια έχουν ταχθεί καθαρά κατά του Μνημονίου.

ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ σε κανέναν να καταφεύγει σε υπεκφυγές. Ούτε εξυπηρετεί τους διακηρυγμένους στόχους η στάση ανοχής απέναντι στη δημαρχία Κακλαμάνη. Η υποψηφιότητα Καμίνη και ο συνδυασμός “Δικαίωμα στην πόλη” είναι η μόνη διέξοδος σήμερα, που μακριά από τον κομματισμό του παρελθόντος, δίνει νέες απαντήσεις και γεννά βάσιμες προσδοκίες. Η νίκη του στις εκλογές θα είναι νίκη όλων εκείνων που αναζητούν μια δυναμική, χρήσιμη διοίκηση στην πόλη προς όφελος των πολλών. Και ειδικά θα ανοίξει τον δρόμο για καθοριστική συμβολή των αριστερών δυνάμεων που θέλουν.

Θέμα

Περιφερειακή συγκρότηση-Αυτοδιοικητικές εκλογές 2010

Σύνολο καταγραφών: 186

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι