Ζήτω η φοροδιαφυγή

Κώστας Κάρης, Αυγή, 19/10/2010

Προσέξτε γελοιοποίηση: Η κυβέρνηση μεταθέτει την ημερομηνία προσαρμογής των “αντικειμενικών” αξιών ακινήτων για τα μέσα του 2011 λόγω “των καθυστερήσεων που έχουν σηµειωθεί στη συγκρότηση των επιτροπών οι οποίες είναι αρµόδιες για τον προσδιορισµό των νέων πινάκων των αντικειµενικών τιµών”. Η ίδια που καθυστέρησε τις επιτροπές επικαλείται την καθυστέρηση τους !

Το ανακοίνωσε χθες περιχαρής ο γνωστός για τους ... αντιπελεταεικούς αγώνες και ... πολέμιος της διαφθοράς Δ. Γεωργακόπουλος, που κατάφερε να κατέχει και τη θέση του γενικού γραμματέα Φορολογικών Θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών. Έσπευσε πάντως να πουλήσει την εξυπηρέτηση δηλώνοντας ότι “η απόφαση αυτή οφείλεται και στην κρίση που ταλαιπωρεί την αγορά ακινήτων, λόγω της οικονομικής ύφεσης”.

Η αντεπίθεση του καθεστώτος της παραοικονομίας και φοροδιαφυγής είναι σε πλήρη εξέλιξη. Όλοι γνωρίζουν ότι με τις χαμηλές (ακόμη και 50%) αξίες έχει θεμελιωθεί και ανθεί ο κύκλος των αδήλωτων και αφορολόγητων κερδών και της μαύρης, αδήλωτης εργασίας στην οικοδομική δραστηριότητα. Η παράταση αυτού του άδικου και προκλητικού καθεστώτος παρουσιάζεται ως ... φιλολαϊκό μέτρο ! Ποιο, το μέτρο του αφορολόγητου πλουτισμού ! Και δυστυχώς πολιτικές δυνάμεις που θα έπρεπε να καταγγέλλουν το κύκλωμα των αφορολόγητων γύρω από την οικοδομή και τη μαύρη εργασία σιωπούν.

Αφού λοιπόν το υπουργείο Οικονομικών ακολούθησε τον δρόμο που υποδεικνύει η φοροδιαφυγή, λέει ότι ως αντιστάθμισμα - λόγω Μνημονίου- θα φορολογήσει τα ακίνητα σε οικισμούς που είναι εκτός “αντικειμενικού” συστήματος και περιέργως μας ενημερώνει ότι έτσι θα εισπράξει επιπλέον 270 εκατ ευρώ. Δηλαδή, το σημερινό σύστημα εργάζεται ως εξής : όπου υπάρχει “αντικειμενικό” οι αξίες που γράφονται στα συμβόλαια είναι εξαιρετικά χαμηλές και όπου δεν υπάρχει - και αποφασίζουν οι ΔΟΥ- πάλι είναι εξαιρετικά χαμηλές !

Ποιος εμπόδισε το υπουργείο να χτυπήσει την παραοικονομία και δώ κι εκεί ; Κανείς άλλος εκτός από τους ισχυρούς δεσμούς με τη φοροδιαφυγή. Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια.

Μόνη λύση σύμφωνη με το δημόσιο συμφέρον και τις επείγουσες ανάγκες της χώρας είναι ο συνδυασμός της αναπροσαρμογής των αξιών ακινήτων στα πραγματικά επίπεδα με την κλιμακωτή μείωση του φόρου. Όσο αυτό δεν γίνεται οι μεγάλοι ιδιοκτήτες ακινήτων σκανδαλωδώς γλυτώνουν πάρα πολλά. Γι αυτό χρειάζεται εξεταστική επιτροπή και έρευνα των ευθυνών των πολιτικών προσώπων.

Θέμα

Μνημόνιο-Κυβερνητική πολιτική

Σύνολο καταγραφών: 283

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι