Πάλι δεν θα πληρώσουν ...

Κώστας Κάρης, Αυγή, 02/11/2010

Θα πληρώσουν τελικά φόρο τα κεφάλαια που πολλαπλασιάζονται στο χρηματιστήριο; Θυμίζουμε ότι τον Μάρτιο με τυμπανοκρουσίες η κυβέρνηση εξήγγειλε φόρο υπεραξίας των μετοχών, ψηφίστηκε ότι θα ισχύει από 1ης Ιανουαρίου 2011 και άρχισε το... πριόνισμα. Σήμερα κανείς δεν ξέρει τι θα εφαρμοστεί και πότε. Απανωτές συσκέψεις στο υπουργείο και διαρροές στον Τύπο με κεντρικό θέμα πώς δεν θα ισχύσει ο φόρος.

Προσέξτε. Συζητούν στο υπουργείο - όπως έγραψε το "Βήμα" - να αναβάλλουν τον φόρο και απλώς να αυξηθεί ο φόρος επί των συναλλαγών από 0,15% σε 0,20-0,25%. Με στόχο να πάρουν επιπλέον έσοδα μόλις 15 εκατ. ευρώ (από τα 45 στα 60)! Δηλαδή, ο τζίρος των 30 δισ. ευρώ θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης με 15 εκατομμύρια!

Δεν μας χρειάζεται άλλος ορισμός της ακραίας ταξικής πολιτικής. Όταν έχουν κοπεί τόσα δισ. από μισθούς και συντάξεις, τα χρηματιστηριακά κεφάλαια να δώσουν στο δημόσιο 15 εκατομμύρια!

Όπως είναι γνωστό τα κέρδη στο Χρηματιστήριο δεν φορολογούνται σήμερα. Μόνον τα εισοδήματα από τα μερίσματα των μετοχών φορολογούνται. Με καθορισμένο φόρο 15%, ανεξάρτητα από το ύψος του εισοδήματος - το εισόδημα από μερίσματα δεν προστίθεται στο υπόλοιπο εισόδημα. Μια ωραία νόμιμη φοροαπαλλαγή, να μην φθάσει ο φόρος στο 45%, όπως ισχύει για τα άλλα υψηλά εισοδήματα. Το μοντέλο αυτό είναι θεμελιώδες χαρακτηριστικό του άδικου, πελατειακού φορολογικού συστήματος. Και έχει πλήξει όχι μόνον την αμοιβή της εργασίας, αλλά και τα κεφάλαια που δεν διοχετεύονται στο χρηματιστήριο - π.χ. των επενδύσεων στην παραγωγή.

Το τωρινό επίδικο θέμα δεν είναι αυτό. Αυτό δεν τολμά να το αλλάξει η κυβέρνηση. Την άνοιξη η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη φορολόγηση των καθαρών (συνολικών) κερδών από τις βραχυπρόθεσμες αγοραπωλησίες μετοχών - έως 12 μήνες. Να φορολογηθούν τα κέρδη, δηλαδή. Ο φόρος 10% - λέει ο νόμος - θα μετριέται αφού αφαιρεθούν οι ζημίες που θα έχει εφόσον πουλήσει κανείς μετοχές κάτω από την τιμή που τις αγόρασε.

Αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντικό συμφέρον είναι να μην ισχύσει ούτε αυτός ο φόρος. Παρόλο που δεν θα πληρώνουν φόρο όσοι κρατήσουν τις μετοχές πάνω από ένα χρόνο και τις πουλήσουν μετά. Είναι προφανές ότι πρόκειται για μέτρο κατά της βραχυπρόθεσμης κερδοσκοπίας. Ακόμη και αυτό δεν το θέλουν!

Όλα αυτά ένα θέμα θέτουν στο τραπέζι: Αν το χρηματιστηριακό κεφάλαιο θα μετάσχει στο κόστος της κρίσης. Αυτό θα έπρεπε να είναι μείζον θέμα για τις συνδικαλιστικές δυνάμεις και τις πολιτικές δυνάμεις της αριστεράς. Αλλά δυστυχώς εδώ επικρατεί η άποψη ότι η αφαίμαξη των χαμηλοσυνταξιούχων θα σταματήσει με τις καταγγελίες ή με νέα δάνεια, χωρίς να πληρώσει κανείς άλλος.

Θέμα

Μνημόνιο-Κυβερνητική πολιτική

Σύνολο καταγραφών: 283

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι