Παράλληλο κυβερνητικό σύμπαν...

Γιάννης Παντελάκης, www.protagon.gr, 19/10/2015

Αν το έχετε ξεχάσει, να σας το θυμίσω, παρότι μόνο ένας μήνας έχει περάσει από τις εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά υποσχόταν πως δεν θα εφαρμόσει τα σκληρά μέτρα του μνημονίου, γιατί έχει ένα παράλληλο πρόγραμμα. Εννοούσε κάποια ισοδύναμα μέτρα από τα έσοδα των οποίων θα καλυφθούν τα προβλεπόμενα έσοδα από τα σκληρά μέτρα του μνημονίου. Η αλήθεια είναι πως στο παράλληλο αυτό πρόγραμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε γενικότητες και απουσίαζε το συγκεκριμένο. Άλλωστε, αν υπήρχε κάτι συγκεκριμένο που θα λειτουργούσε ως ισοδύναμο στις περικοπές των συντάξεων για παράδειγμα, θα το διαπραγματευόταν με τους δανειστές, πριν υπογράψει το μνημόνιο.

Παράλληλο πρόγραμμα με στοιχειώδεις όρους ρεαλισμού δεν υπήρχε. Και αυτό φαίνεται από τον τρόπο με τον οποίο προσπαθεί η κυβέρνηση να διαχειριστεί κρίσιμα θέματα που προκύπτουν. Το πιο χαρακτηριστικό, ίσως, παράδειγμα είναι τα περίφημα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, τα οποία αναζητούνται ένα μήνα τώρα. Δεν βρίσκονται και το θέμα παίρνει παράταση.

Ενδεικτικό ακόμα, το θέμα των άγριων περικοπών στις συντάξεις για τις οποίες μας προιδεάζει η κυβέρνηση, τα μέλη της οποίας προεκλογικά έδιναν υποσχέσεις για ισοδύναμα είτε για την κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος είτε λόγω της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για την παράνομη περικοπή συντάξεων. Τώρα δεν αναζητείται κανένα ισοδύναμο (εκτός από τις φήμες για επιβολή φόρου 100 ευρώ στους ελεύθερους επαγγελματίες, τις οποίες διέψευσε η κυβέρνηση). Αντίθετα, οι υπουργοί, που προεκλογικά καθησύχαζαν τους συνταξιούχους, μετεκλογικά τους δίνουν να καταλάβουν πως οι συντάξεις θα υποστούν γενναίο κούρεμα.

Τα παραδείγματα είναι πολλά ακόμα (φορολόγηση των αγροτών, προνοιακά επιδόματα κ.ο.κ.), αλλά μάλλον δεν έχει νόημα η παράθεσή τους. Σημασία έχει πως παράλληλο πρόγραμμα αποδεικνύεται πως δεν υπάρχει. Παράλληλο κυβερνητικό σύμπαν, ίσως...

Θέμα

Νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Σύνολο καταγραφών: 417

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι