Δεν διαφαίνονται περιθώρια συννενόησης με τον ΣΥΡΙΖΑ

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Συνέντευξη στο Δημ. Κουκλουμπέρη, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Δημοσιευμένο: 2015-06-09

Ποιες θα είναι οι βασικές σας προτεραιότητες ως νέος πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ;

Επιδίωξη μου είναι να αποκτήσουμε ξανά ένα καθαρό πολιτικό στίγμα με σαφείς αναφορές στα θέματα που απασχολούν την κοινωνία, όπως η παραγωγική ανασυγκρότηση και η καταπολέμηση της ανεργίας. Με μία προοδευτική αριστερή μεταρρυθμιστική πολιτική μακριά από λογικές κρατισμού και αντιμετώπισης των πολιτών ως πελατών. Να συμβάλλουμε στο να μπει ένα τέλος στο σύστημα των πελατειακών σχέσεων και να σταματήσει ο λαϊκισμός από όπου και αν προέρχεται. Σε αυτό το πλαίσιο είμαι αποφασισμένος να εξαντλήσω κάθε πιθανότητα ανάκαμψης. Να γυρίσουμε σελίδα αλλάζοντάς τα όλα. Με καθημερινές παρεμβάσεις και συστηματικές δράσεις. Για το τολμηρό βήμα προς μία προοδευτική πολιτική και όχι προς την συντήρηση κατεστημένων δομών. Στόχος μας είναι η επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα και για να επιτευχθεί αυτό είναι απαραίτητη μία μεγάλη προοδευτική πλειοψηφία.

Αποδώσατε στον ΣΥΡΙΖΑ "αντιμεταρρυθμιστικά χαρακτηριστικά". Στηρίζει ή όχι το κόμμα σας -έστω από κριτική σκοπιά- τις προσπάθειες της κυβέρνησης και εν πολλοίς της χώρας έναντι των δανειστών και των παράλογων απαιτήσεων που προβάλλουν;


Όταν οι προσπάθειες της κυβέρνησης είναι στην σωστή κατεύθυνση τις στηρίζουμε, όταν δεν είναι όχι. Αυτή είναι η υπεύθυνη στάση μας. Εξάλλου στηρίξαμε την συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους στις 20 Φεβρουαρίου αλλά στην συνέχεια δεν την στήριξε ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς γιατί δεν την πίστευε. Μέχρι σήμερα ιδεολογικές εμμονές των εταίρων όπως οι απαιτήσεις στα εργασιακά και στις ομαδικές απολύσεις και παλινδρομήσεις της ελληνικής κυβέρνησης έχουν οδηγήσει σε αβεβαιότητα και σε χειροτέρευση της πραγματικής οικονομίας. Αναφορικά με τα αντιμεταρρυθμιστικά χαρακτηριστικά, οι αλλαγές που προωθήθηκαν στην παιδεία όπου ουσιαστικά πήγαν την χώρα 33 χρόνια πίσω στο νόμο του 1982 είναι χαρακτηριστική περίπτωση. Αλλά ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι έως σήμερα δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για την ανάπτυξη.

Από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων, τα κατάφερε καλύτερα η προηγούμενη συγκυβέρνηση ή έχουμε μια από τα ίδια;

Οι κυβερνήσεις κρίνονται από τα αποτελέσματα και όχι από προθέσεις. Η προηγούμενη κυβέρνηση εγκλωβίστηκε σε ένα success story, σε ένα τεχνητό κλίμα ευφορίας. Δεν πέτυχε αλλαγή των δυσμενών όρων του μνημονίου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο ΕΝΦΙΑ, ένας άδικος φόρος που αποτέλεσε το κρίσιμο σημείο καμπής της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία τελικά κρίθηκε στις εκλογές όπου υπήρξε ξεκάθαρο αίτημα πολιτικής αλλαγής. Μέχρι σήμερα η σημερινή κυβέρνηση ορθά δεν δέχεται μειώσεις μισθών και συντάξεων αλλά κακώς δεν προχωρά σε καμία διαρθρωτική μεταρρύθμιση. Η σημερινή κυβέρνηση δεν πρέπει να εγκλωβιστεί στην εφαρμογή του Προγράμματος της Θεσσαλονίκης που είναι μη ρεαλιστικό ως προς την εύρεση των πόρων. Όταν προεκλογικά υπόσχεσαι στους πάντες τα πάντα, τότε έρχεσαι αντιμέτωπος με αδιέξοδα. Οι αυταπάτες περί πλήρους κατάργησης του ΕΝΦΙΑ χωρίς αντικατάσταση από ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα με προοδευτικές κλίμακες που θα φέρει παρόμοια έσοδα θα οδηγήσουν πιθανότατα στην διατήρηση αυτού του άδικου φόρου. Στον ΕΝΦΙΑ φαίνεται ότι έχουμε μία από τα ίδια, ελπίζω στα υπόλοιπα θέματα να επιτευχθούν καλύτεροι και όχι χειρότεροι όροι.

Η συμφωνία και η ψήφισή της από τη Βουλή ενδέχεται να προκαλέσει αναταράξεις στο κυβερνητικό σχήμα και ενδεχομένως να οδηγήσει σε ανασύνθεση και ανασχηματισμό. Αν η ΔΗΜΑΡ λάβει πρόσκληση συμμετοχής -με σαφή προγραμματικά στοιχεία- θα απαντούσατε θετικά;

Η ερώτηση σας είναι υποθετική καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ συζητά μόνο στη βάση στήριξης στο Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Αλλά θα παραβλέψω αυτό το δεδομένο και θα σας πω το εξής. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρήσει σε οριστική συμφωνία με τους εταίρους, σε έναν έντιμο συμβιβασμό, έρθει σε ρήξη με τον αριστερισμό και τον εθνικολαϊκισμό και απομακρυνθεί από σενάρια περιπετειών εντός ή εκτός ευρωζώνης τότε υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης. Όμως αυτό δεν διαφαίνεται έως σήμερα. Εξάλλου με τον ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές διεξήχθη συζήτηση βάσει συγκεκριμένης προγραμματικής ατζέντας. Τελικά όμως ξαφνικά επέλεξε να συνεργασθεί μόνο με όσους συμφωνούσαν απόλυτα στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Εμείς δεν ανήκαμε και δεν ανήκουμε σε αυτή την κατηγορία. Θεωρούμε ότι στην πολιτική πρέπει να λέμε αλήθειες χωρίς να μετράμε το κομματικό κόστος.

Το ΠΑΣΟΚ από το συνέδριό του αποφάσισε την "μετεξέλιξή" του και θα επιδιώξει το διάλογο με τις δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της σοσιαλδημοκρατίας. Οι υποψήφιοι για την ηγεσία αλλά και πολλά στελέχη του κόμματος έκαναν μάλιστα ονομαστικές αναφορές στη ΔΗΜΑΡ καλώντας την σε κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες. Θα ανταποκριθείτε;

Στόχος είναι να αποκτήσουμε ξανά διακριτό πολιτικό πλαίσιο με βάση τις αρχές της ανανεωτικής αριστεράς και στη συνέχεια μπορούμε να συνομιλούμε και με τις δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Όμως το περιθώριο των συνεργασιών μας συναρτάται με το βαθμό που θα διαφοροποιηθούν οι άλλες δυνάμεις από τις συντηρητικές πολιτικές. Σε κάθε περίπτωση, η Δημοκρατική Αριστερά δεν είναι δεδομένη για κανέναν. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν συζητάμε ή δεν συνεργαζόμαστε με κανέναν ή δεν συμμετέχουμε σε ευρύτερες συνεργασίες. Το αντίθετο, η διακριτή μας πολιτική παρουσία διευκολύνει τις συνεργασίες. Απαιτείται όμως ρήξη του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού με τον νεοφιλελευθερισμό. Κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες πρέπει συνεχώς να επιδιώκονται με στόχο την επίλυση των προβλημάτων της κοινωνίας και της χώρας. Ο χώρος της ανανεωτικής αριστεράς πάντοτε ήταν θετικός σε τέτοιες πρωτοβουλίες.

Η αποχώρηση Βενιζέλου διευκολύνει τις συζητήσεις;

Το ζήτημα δεν είναι προσωπικό αλλά πολιτικό. Συνεπώς ας μην προσωποποιούμε τα σοβαρά πολιτικά θέματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι και τα πρόσωπα δεν έχουν την σημασία τους. Όμως αν αλλάξουν τα πρόσωπα και εφαρμόζονται πολιτικές οι οποίες είναι κατ’ ουσία συντηρητικές δεν υπάρχει καμία διαφορά. Αν η αλλαγή προσώπων συνδυάζεται και με αλλαγή πολιτικών προς μία προοδευτική κατεύθυνση τότε πράγματι έχει την σημασία της. Αλλά στο πρόσφατο παρελθόν πολλές φορές έχουμε διαπιστώσει και αλλαγές προς μία συντηρητική κατεύθυνση. Σε κάθε περίπτωση παρακολουθούμε τις εξελίξεις και στα υπόλοιπα κόμματα.

Θέματα επικαιρότητας: Μετά το 4ο Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ

Γιώργος Λακόπουλος

Θανάσης Θεοχαρόπουλος: Ο εταίρος που θα ήθελαν όλοι

Γιώργος Λακόπουλος, 2015-09-08

Αν κάποιοι στην πολιτική έχουν αστέρι ανάμεσα τους βρίσκεται...

Περισσότερα
Θωμάς Ψύρρας

Θριαμβόλεθρος

Θωμάς Ψύρρας, 2015-07-12

Στην ελληνική γλώσσα υπάρχει μια περίεργη λόγια λέξη: “θριαμβόλεθρος”....

Περισσότερα
Ισμήνη Μώρου

Δικαίωμα για την Δημοκρατική Αριστερά

Ισμήνη Μώρου, 2015-07-12

Το γνωρίζω, θα μου πείτε, πως αυτός ο δρόμος είναι μοναχικός,...

Περισσότερα

Ποιος μπορεί να ξαναστήσει το «Lego» της ΔΗΜΑΡ

Ανδρέας Δεληγιάννης, 2015-06-23

Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες και για αρχηγούς μικρών κομμάτων...

Περισσότερα
Κάλεσμα επανασυσπείρωσης σε όσες και όσους  διαφοροποιήθηκαν, αδρανοποιήθηκαν ή απογοητεύτηκαν.

Κάλεσμα επανασυσπείρωσης σε όσες και όσους διαφοροποιήθηκαν, αδρανοποιήθηκαν ή απογοητεύτηκαν.

2015-06-20

Θα ήθελα να καλέσω από αυτό το βήμα όλες και όλους που ανά...

Περισσότερα
ΕΚΛΟΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ Κ.Ε. ΤΗΣ ΔΗΜ.ΑΡ. ΚΑΙ 11μελούς  ΕΚΤΕΚΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ.

ΕΚΛΟΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ Κ.Ε. ΤΗΣ ΔΗΜ.ΑΡ. ΚΑΙ 11μελούς ΕΚΤΕΚΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ.

2015-06-20

Στη σημερινή συνεδρίαση της Κ.Ε η εισήγηση του Προέδρου...

Περισσότερα
Θανάσης Θεοχαρόπουλος

H ΔΗΜΑΡ θα ακολουθήσει νέα πολιτική

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2015-06-14

Επιδίωξή μου είναι να αποκτήσουμε ξανά ένα καθαρό πολιτικό...

Περισσότερα
Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Η αυτοκριτική και η επόμενη μέρα για τη ΔΗΜΑΡ

Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 2015-06-11

Η Δημοκρατική Αριστερά αρχικά προσπάθησε να εκφράσει τους...

Περισσότερα

Άρθρα

Γιώργος Σωτηρέλης

Ενάμισι εκατομμύριο υπογραφές δείχνουν τον δρόμο της συνταγματικής αναθεώρησης

Γιώργος Σωτηρέλης, 2024-03-22

Το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών είναι αναμφίβολα ένα εξαιρετικά...

Κώστας Καλλίτσης

Η εθνική μας αφωνία

Κώστας Καλλίτσης, 2024-04-14

Βαδίζουμε προς τις ευρωεκλογές συζητώντας επί παντός επιστητού,...

Θόδωρος Τσίκας

Ιράν-Ισραήλ: Γόητρο, προσχήματα και ισορροπίες

Θόδωρος Τσίκας, 2024-04-14

Είναι γνωστό ότι το καθεστώς των φανατικών μουλάδων του...

Το δίλημμα της Τεχεράνης

Γιώργος Καπόπουλος, 2024-04-08

H ηγεσία της Ισλαμικής Δημοκρατίας βρίσκεται σε ένα άβολο...

Κώστας Καλλίτσης

Δύο εν σειρά παράδοξα

Κώστας Καλλίτσης, 2024-04-07

Με ποια κριτήρια διαμορφώνεται η ευρωπαϊκή στρατηγική...

Πώς απαντούν στην Ακροδεξιά τα άλλα κόμματα

Ξένια Κουναλάκη, 2024-04-04

Aπό την εποχή της ανόδου της Χρυσής Αυγής τα συστημικά κόμματα...

Η ατιμωρησία των ελίτ

Τάσος Παππάς, 2024-04-01

Αντιγράφω από τη στήλη «ΕΝΑ ΒΛΕΜΜΑ» στις Νησίδες της «Εφημερίδας...

Το νέο τουρκικό παζλ

Βαγγέλης Αρεταίος, 2024-04-01

Η «έκπληξη του CHP», όπως λένε από χθες το βράδυ Τούρκοι αναλυτές,...

Θόδωρος Τσίκας

Τουρκία: διαμαρτυρία για οικονομία και φθορά εξουσίας

Θόδωρος Τσίκας, 2024-04-01

Ακόμα μια φορά, η οικονομία έπαιξε ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις....

Κώστας Καλλίτσης

Η Eurostat και η θωρακισμένη οικονομία

Κώστας Καλλίτσης, 2024-03-31

Στα καθήκοντα κάθε κυβέρνησης είναι και η διαχείριση της...

Διονύσης Τεμπονέρας

Άνθρακες ο θησαυρός της αύξησης του κατώτατου μισθού

Διονύσης Τεμπονέρας, 2024-03-28

Ανακοινώνεται στο υπουργικό συμβούλιο η αύξηση του κατώτατου...

Τέλος στα πράσινα άλλοθι!

Μιχάλης Τρεμόπουλος, 2024-03-26

Μάταια προσπαθούν να ανεβάσουν το πολιτικό θερμόμετρο,...

×
×