ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ. Το Ξεκίνημα

ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ Θ. ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ, ΚΑΙ Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Δημοσιευμένο: 2015-08-30

st dimar pasok

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, έδωσαν κοινή Συνέντευξη Τύπου όπου ανακοίνωσαν τη συγκρότηση της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ και υπέγραψαν Προγραμματική Συμφωνία με 10+1 θέσεις.


Οι 10+1  προγραμματικές θέσεις για την συμφωνία

1. Αναγκαία η συμπαράταξη

Σήμερα γίνεται στην χώρα μας όλο και πιο αναγκαία και επείγουσα η συμπαράταξη των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της ανανεωτικής αριστεράς, του προοδευτικού κέντρου, της πολιτικής οικολογίας

2. Προοδευτικός πόλος διακυβέρνησης της χώρας

Η εκλογική συμπαράταξή μας δεν είναι σημαία ευκαιρίας, αλλά αφετηρία για τη δημιουργία ενός προοδευτικού πόλου διακυβέρνησης της χώρας. Η ευρωπαϊκή άλλωστε εμπειρία, αλλά και η πρόσφατη στάση των σοσιαλιστικών κομμάτων στη σύνοδο ηγετών για το «Ελληνικό ζήτημα» δείχνει πως σήμερα η σοσιαλδημοκρατία και οι δυνάμεις της φιλοευρωπαϊκής δημοκρατικής Αριστεράς είναι ξανά στο προσκήνιο. Προτείνουν λύσεις και διεκδικούν μια νέα παρουσία σε όλη την Ευρώπη.

3. Μεταρρυθμίσεις με την ενεργή στήριξη της κοινωνίας

Καμία προοδευτική μεταρρύθμιση δεν μπορεί να πετύχει αν δεν την στηρίξουν οι ίδιοι οι πολίτες. Γι’ αυτό πιστεύουμε πως κάθε τομή στην ελληνική κοινωνία πρέπει να εξασφαλίζει το τετράπτυχο «Δημοκρατία – Αλληλεγγύη – Ανάπτυξη – Κοινωνική Συνοχή».

4. Πρόγραμμα Προοδευτικής Αλλαγής με ευρωπαϊκό προσανατολισμό

Στόχος μας είναι η προώθηση ενός προγράμματος προοδευτικής αλλαγής στη χώρα με σταθερό τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Συστατικά στοιχεία της συνεργασίας μας είναι πρώτον η παραμονή της χώρας στο ευρώ και δεύτερον η δέσμευση σε ένα προοδευτικό πολιτικό πρόγραμμα. Γι’ αυτούς τους λόγους δεν μπορεί να υπάρχει συναίνεση στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές αλλά και στον αριστερό λαϊκισμό.

5. Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης, με αιχμή την Απασχόληση

Δεν μπορεί να υπάρξει οριστική διέξοδος από την κρίση μέσα από ένα πλαίσιο δημοσιονομικής μόνο προσαρμογής και συντηρητικών πολιτικών.

Η χώρα χρειάζεται μια ολοκληρωμένη αναπτυξιακή, στρατηγική, ένα Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης, που οδηγεί στην παραγωγή πλούτου και στην δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας.

Προωθούμε παράλληλα τις απαραίτητες δομικές μεταρρυθμίσεις που διασφαλίζουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο της χώρας, μέσα στο ευρώ, αλλά με όρους δημοκρατίας και κοινωνικής συνοχής.

6. Αποτελεσματικό Κράτος, με συμβολή στην ανάπτυξη και ποιοτικές κοινωνικές υπηρεσίες

Πιστεύουμε πως η ανάπτυξη ξεκινά από το ίδιο το κοινωνικό κράτος, συμπεριλαμβάνει την υποστήριξη της παραγωγικής επιχειρηματικότητας και καταλήγει στη δίκαιη κατανομή του πλούτου. Για την άσκηση αυτής της κοινωνικής πολιτικής, δεν διεκδικούμε ούτε μεγαλύτερο ούτε μικρότερο, αλλά αποτελεσματικό κράτος που υπόκειται στο δημόσιο συμφέρον. Απορρίπτουμε τόσο το συντεχνιακό κράτος που παρέχει μόνο επιδόματα και υποσχέσεις διορισμού, όσο και το κράτος που δεν παρέχει ποιοτικές κοινωνικές υπηρεσίες στους τομείς υγείας, παιδείας και κοινωνικής ασφάλισης, και δεν εξασφαλίζει την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε αυτές.

7. Μετεξέλιξη-Ανανέωση-Συνεργασία των κομμάτων

Σκοπός μας δεν είναι η αυτοδιάλυση των υφιστάμενων κομμάτων του προοδευτικού χώρου, αλλά η ενίσχυση της ταχείας μετεξέλιξης, ανανέωσης και συνεργασίας τους, με στόχο τη δημιουργία ενός ευρύτερου σχήματος, το οποίο θα διεκδικήσει την εκλογική του παρουσία και την ευθύνη της διακυβέρνησης μέσα από προγραμματικές συγκλίσεις και συνεργασίες.

8. Για μια Εθνική Κοινωνική Συμφωνία, μαζί με τους πολίτες

Τίποτα όμως δεν μπορεί να γίνει σ’ αυτή την κατεύθυνση με την κοινωνία απούσα. Όσοι μετασχηματισμοί απέτυχαν σ’ αυτή τη χώρα, απέτυχαν γιατί επιδιώχθηκαν να γίνουν είτε χωρίς την κοινωνία και τους πολίτες, είτε υποτιμώντας τις ανάγκες των πολιτών και σε σύγκρουση με αυτούς. Γι’ αυτό θα επιδιώξουμε προεκλογικά, αλλά και μετεκλογικά να συνεργαστούμε με όλες τις ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας, όλους τους πολίτες που επιδιώκουν να δώσουν πραγματικό νόημα στο περιεχόμενο της προοδευτικής διακυβέρνησης, η οποία και φυσικά δεν ταυτίζεται με τους πλαστούς διχασμούς που επέβαλε το δίλημμα «μνημόνιο – αντιμνημόνιο». Να συμβάλλουμε σε μια νέα Εθνική Κοινωνική Συμφωνία, που θα ενεργοποιεί όλες τις ζωντανές παραγωγικές και κοινωνικές δυνάμεις για να ξαναγυρίσει η ΕΛΠΙΔΑ στην χώρα.

9. Η αναδιάρθρωση του χρέους κλειδί για μεγάλες αλλαγές

Η κρίση δεν ήταν ζήτημα μόνο ελληνικό ή μόνο ευρωπαϊκό, ήταν κοινό πρόβλημα. Το νέο σχέδιο θα είναι προϊόν ευρύτερων συναινέσεων και προγραμματισμένων επεξεργασιών που θα αλλάξει τα παραγωγικά πρότυπα της χώρας μας αλλά και θα στοχεύει στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ως μια αναγκαία βάση και προϋπόθεση για οποιαδήποτε σταθερή αλλαγή υπέρ των εργαζόμενων και των συνταξιούχων.

10. Νέος ρόλος της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας

Αγωνιζόμαστε ταυτόχρονα για τη συνέχιση και τη σταθεροποίηση στην αλλαγή πλεύσης της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας και στην αυτοκριτική αποτίμηση προηγούμενων πολιτικών επιλογών που σκιαγράφησαν μια πολιτική υποχώρησης στις δυνάμεις του ευρωπαϊκού νεοφιλελευθερισμού. Πρέπει να αναλάβει τις θεσμικές και πολιτικές πρωτοβουλίες για την διασφάλιση της ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της ανάπτυξης με κοινωνική συνοχή, δικαιοσύνη, ελευθερία και ισότητα.

11. Η πολιτική στην πρώτη γραμμή, ξανά πρωταγωνιστής

Όσοι πιστεύουμε στα παραπάνω συγκροτούμε μια δημοκρατική και προοδευτική συμπαράταξη γιατί ακριβώς πιστεύουμε στο πρωτείο της πολιτικής. Γιατί πιστεύουμε πως η Πολιτική πρέπει εκ νέου να πρωταγωνιστήσει στην προσπάθεια επανόδου της κοινωνίας των πολιτών και του Έθνους προς την Ανάπτυξη, την Δημοκρατία και την Κοινωνική Αλληλεγγύη.

Αναλυτικά η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους που είσαστε σήμερα εδώ σε αυτή την καινούργια αρχή, η οποία μας γεμίζει αισιοδοξία. Δεν θα καθυστερήσουμε καθόλου. Θα δώσω το λόγο στην Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ την κυρία Φώφη Γεννηματά.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους πάρα πολύ που είσαστε σήμερα εδώ και θέλω να δηλώσω ότι είναι ιδιαίτερη χαρά μου, γιατί είμαστε σε θέση μαζί με τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, τον Θανάση Θεοχαρόπουλο να ανακοινώσουμε επισήμως τη συνεργασία, τη συμπόρευση, τη συμπαράταξη των κομμάτων μας.

Μας δίνει ιδιαίτερη χαρά γιατί είμαστε συνοδοιπόροι πολλά χρόνια. Αυτή η συζήτηση και αυτή η προσπάθεια έρχεται από το παρελθόν, αλλά σήμερα οι συνθήκες είναι ώριμες και δεν είναι απλώς ώριμες. Η συμπαράταξη αυτή είναι απολύτως αναγκαία, είναι εθνική ανάγκη για τον τόπο.

Η συνεργασία μας είναι στρατηγικής σημασίας, γιατί βήμα-βήμα – και σήμερα γίνεται αυτό το πρώτο βήμα, – δημιουργούμε τον προοδευτικό πόλο διακυβέρνησης που έχει ανάγκη η χώρα μας. Σήμερα που το πλαστό δίλημμα «μνημόνιο-αντιμνημόνιο» ανήκει οριστικά στο παρελθόν, σήμερα που οι Ελληνίδες και οι Έλληνες και κυρίως η νέα γενιά έζησαν την εξαπάτηση του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα που δεν εμπιστεύονται το μεταρρυθμιστικό προσωπείο της Ν.Δ, διότι γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι πίσω από αυτό, πολύ απλά κρύβεται το σκληρό πρόσωπο της δεξιάς.

Έχει έρθει η ώρα να κάνουμε μια νέα αρχή.

Διατηρούμε την αυτοτέλειά μας το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, αλλά δίνουμε μαζί με κινήσεις πολιτών με όλους τους δημοκρατικούς προοδευτικούς πολίτες που αγκαλιάζουν αυτό το εγχείρημα και κάθε μέρα είναι και περισσότεροι, δίνουμε τη μάχη αυτών των εκλογών, αλλά κυρίως είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε τη μάχη μετά από αυτές τις εκλογές.

Αυτή τη στιγμή σε όλη την Ευρώπη οι σοσιαλιστές και οι σοσιαλδημοκράτες, βγαίνουν ξανά μπροστά και δίνουν μάχη για να αλλάξει η Ευρώπη αυτό το κοινό μας σπίτι. Και δίνουν τη μάχη με ποιους; Με τους νεοφιλελεύθερους, με αυτούς δηλαδή που αποτελούν την οικογένεια της Ν.Δ., αλλά και με τους λαϊκιστές αριστερούς, με αυτούς δηλαδή που αποτελούν την οικογένεια του ΣΥΡΙΖΑ.

Εμείς έχουμε ισχυρούς δεσμούς με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και μαζί τους θέλουμε να αυξήσουμε τη δύναμή μας για να αλλάξουμε την Ευρώπη και να εξασφαλίσουμε προοπτική για τη χώρα μας, γιατί δεν υπάρχει άλλη ασφαλής προοπτική για μας και για τα παιδιά μας.

Αυτή η συνεργασία, αυτή η συμπαράταξη δεν εξαντλείται στους εκλογικούς συνδυασμούς. Σήμερα, υπογράφουμε μια προγραμματική συμφωνία. Είναι 10 + 1 σημεία, τα οποία από κοινού στην Επιτροπή Προγράμματος που δημιουργούμε, θα επεξεργαστούμε ώστε μέσα στις επόμενες μέρες, – αν καταφέρουμε στην έκθεση της Θεσσαλονίκης, – θα παρουσιάσουμε το πρόγραμμά μας, την πρότασή μας, πώς πρέπει να κυβερνηθεί η χώρα μετά από αυτές τις εκλογές.

Είναι ένα πρόγραμμα στηριγμένο σε τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Η χώρα ακόμη και τώρα, ακόμη και τώρα που για άλλη μια φορά ζει την περιπέτεια του τρίτου μνημονίου με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, έχει ανάγκη από προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος, τον τρόπο οργάνωσης της παραγωγής και της οικονομίας, το κοινωνικό κράτος. Υπάρχει ανάγκη από ένα πρόγραμμα που θα έχει ως βασικό στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ο μεγάλος εχθρός που πρέπει να παλέψουμε αυτή τη στιγμή είναι η ανεργία. Εμείς λοιπόν είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα, τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις, να παραχθεί πλούτος, να προχωρήσουμε στην αναδιανομή του για να στηρίξουμε την κοινωνική συνοχή και το κοινωνικό κράτος. Την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών, των ατόμων με αναπηρία στα δημόσια αγαθά, στην υγεία, στην παιδεία. Να εξασφαλίσουμε την ασφάλιση για τις νέες γενιές.

Όλα αυτά δεν είναι αυτονόητα, δεν γίνονται στον αυτόματο πιλότο και δεν μπορούν όλοι να τα υποστηρίξουν. Πολύ απλά γιατί η Ν.Δ. από τη μια πλευρά δεν πιστεύει στο κοινωνικό κράτος. Έχει συγκεκριμένες ομάδες συμφερόντων που υπηρετεί σταθερά όλα αυτά τα χρόνια. Και από άλλη μεριά, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και μετά τη διάσπασή του, δεν μεταμορφώθηκε. Δεν πιστεύει στην παραγωγική ανασυγκρότηση. Έχει ιδεοληπτικές εμμονές και δεν μπορεί να κινητοποιήσει τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις αυτού του τόπου.

Εμείς μαζί με τη ΔΗΜΑΡ μπορούμε να εκφράσουμε και τους δυο αυτούς χώρους και τις δυο αυτές αναγκαιότητες για να μπορέσουμε να βγούμε οριστικά από την κρίση.

Σήμερα που οι αυτοδυναμίες ανήκουν πια στο παρελθόν, είναι η νέα αυταπάτη και δεν πρέπει να εξαπατηθεί, να παραπλανηθεί για άλλη μια φορά ο ελληνικός λαός. Είναι προφανές ότι χρειαζόμαστε κυβέρνηση με την ευρύτερη δυνατή λαϊκή υποστήριξη, με την ευρύτερη δυνατή συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων.

Αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί παρά να στηριχθεί σε ένα δεσμευτικό, προγραμματικό πλαίσιο με συγκεκριμένους στόχους, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και θα πρέπει να δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις με επιτυχία, θα κερδίσει αξιοπιστία απέναντι στους εταίρους μας για να μπορέσει να βελτιώσει τις πολύ δύσκολες πλευρές αυτής της συμφωνίας. Ιδίως αυτές που δεν επιτρέπουν την ανάκαμψη της οικονομίας και βεβαίως παράλληλα θα προχωρήσει ένα συνολικό εθνικό σχέδιο για να μπορέσουμε να ξεφύγουμε πια από τις δεσμεύσεις του μνημονίου.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσουμε να τα επιτύχουμε όλα αυτά είναι να προχωρήσουμε σε μια γενναία αναδιάρθρωση του χρέους. Εμείς έχουμε δοκιμαστεί, το πράξαμε στο παρελθόν, πετύχαμε τη μεγαλύτερη απομείωση χρέους που έχει γίνει μέχρι σήμερα. Μετά όμως από τους χειρισμούς της κυβέρνησης το τελευταίο εξάμηνο, είναι πάλι αναγκαίο να προχωρήσουμε σε αυτή τη διαπραγμάτευση.

Εμείς ξέρουμε και μπορούμε να το κάνουμε. Έχουμε ομάδα, έχουμε ανθρώπους που έχουν εμπειρία, έχουν αποτελεσματικότητα και σήμερα αποδεικνύεται ότι έχουμε και βαθύτατο σεβασμό στις συνεργασίες. Χαίρομαι για άλλη μια φορά για την εξέλιξη αυτή. Θέλω και από εδώ να ζητήσω τη δύναμη να εφαρμόσουμε αυτά που πιστεύουμε. Απευθυνόμαστε σε κάθε προοδευτικό δημοκρατικό πολίτη και του λέμε δώσε μας τη δύναμη να φέρουμε πίσω την ελπίδα. Κανένας μόνος του δεν μπορεί. Μόνο μαζί μπορούμε. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε τη Φώφη Γεννηματά, την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Δίνω το λόγο τώρα στον Πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς τον σύντροφο Θανάση Θεοχαρόπουλο.

Θ. ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ: Φίλες και φίλοι είμαι πραγματικά και είμαστε πραγματικά πάρα πολύ χαρούμενοι και θα ήθελα να ευχαριστήσω και την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τη Φώφη Γεννηματά για όσα είπε προηγουμένως, γιατί σήμερα γίνεται κάτι το οποίο το απαιτούσαμε και το θέλαμε και το ζητούσαν οι χώροι μας εδώ και πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Τη σύγκλιση των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας και της Ανανεωτικής Αριστεράς.

Τη σύγκλιση με βάση συγκεκριμένες προγραμματικές θέσεις, για την επίλυση των προβλημάτων της χώρας και της κοινωνίας. Τα προβλήματα είναι πάρα πολύ σημαντικά και ενώ άλλες δυνάμεις δεν συνεννοούνται, δεν συνεργάζονται, εμείς δείχνουμε το δρόμο σήμερα εδώ για ένα προοδευτικό πόλο στο χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Ένα όμως πραγματικά προοδευτικό και μεταρρυθμιστικό πόλο, που θα μπορέσει να δώσει λύσεις στα καίρια προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η χώρα.

Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης. Ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης που θα λαμβάνει υπόψη την ιδιωτική οικονομία, την υγιή επιχειρηματικότητα για να βγει από την κρίση η χώρα μας.

Δυστυχώς το προηγούμενο χρονικό διάστημα οι πολιτικές που έχουν ασκηθεί και αυτό το 7μηνο, δεν έχουν οδηγήσει στην επίλυση των προβλημάτων της χώρας και της οικονομίας μας. Συνεπώς, χρειάζονται πολιτικές μεταρρυθμιστικές σε κάθε τομέα, βαθιές μεταρρυθμίσεις. Σε κάθε τομέα πολιτικής, προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα μπορέσουν να δώσουν ένα άλλο στίγμα.

Αυτή η συμπαράταξη η οποία διατηρεί την πολιτική και οργανωτική αυτονομία των χώρων, δείχνει το δρόμο, ότι όταν θέλεις πραγματικά να πετύχεις κάτι, μπορείς να το πετύχεις και σε μικρό χρονικό διάστημα, αρκεί να έχεις πολιτική βούληση και να έχεις και σχέδιο και οι χώροι μας έχουν αυτή τη στιγμή και πολιτική βούληση και σχέδιο για να παρουσιάσουν ένα πλήρες πρόγραμμα το οποίο θα είναι πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χώρας και υπέρβασης της κρίσης.

Και πράγματι σήμερα το ότι θα υπογράψουμε αυτά τα προγραμματικά σημεία δείχνουν την έναρξη αυτής της διαδικασίας, η οποία βεβαίως στην πορεία προς τις εκλογές θα εξειδικευθεί έτσι ώστε να είναι ένα πλήρες πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χώρας και της οικονομίας.

Οι αυτοδυναμίες έχουν τελειώσει. Πράγματι. Δεν είμαστε στην εποχή των αυτοδυναμιών και αυτό το έχουν δείξει όλες οι προηγούμενες αναμετρήσεις βουλευτικών εκλογών. Συνεπώς πρέπει να δούμε μπροστά μας από εδώ και στο εξής τις λύσεις και εμείς θα είμαστε με αυτή την προοδευτική συμπαράταξη μια πραγματικά λύση για να βοηθήσουμε σε μια προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου. Γιατί να μην το ξεχνάμε, η Ν.Δ. δεν είναι η λύση, γιατί από το 2004 έως το 2009 για να φέρω ένα παράδειγμα, με τις πολιτικές της οδήγησε στην έναρξη της της μεγάλης κρίσης και έφερε τα μνημόνια στη χώρα, γιατί τα μνημόνια ήρθαν λόγω της κρίσης η οποία είχε προϋπάρξει.

Και βεβαίως ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό το χρονικό διάστημα δεν έχει αποδείξει ότι έχει μεταρρυθμιστική, ανανεωτική πολιτική, αλλά το ακριβώς αντίθετο, με πολλές παλινδρομήσεις στην πολιτική του, οι οποίες οδήγησαν σε ένα δημοψήφισμα το οποίο χειροτέρευσε την κατάσταση στη διαπραγμάτευση και αυτή τη στιγμή έχουμε και πάλι εκλογές οι οποίες βέβαια από μόνες τους δεν λύνουν τα οικονομικά προβλήματα μιας χώρας.

Σήμερα είναι η αρχή αυτής της νέας διαδικασίας, της νέας συμπόρευσης. Και πράγματι θέλουμε και μετά τις εκλογές να υπάρχει μετεξέλιξη αυτού του ευρύτερου χώρου. Και βεβαίως να έρθουν και πολλές άλλες δυνάμεις και κινήσεις προοδευτικές σε αυτή την ευρεία συμπαράταξη, σε αυτό τον προοδευτικό μεταρρυθμιστικό πόλο που επιθυμούμε να δημιουργήσουμε. Σας ευχαριστώ πολύ.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Πριν προχωρήσουμε στην υπογραφή της προγραμματικής συμφωνίας, θα ήθελα να ευχαριστήσω εκ μέρους και του Θανάση δυο ανθρώπους που βοήθησαν πάρα πολύ ώστε να φτάσουμε σήμερα σε αυτή τη συμφωνία και την υπογραφή. Θα ξεκινήσω από τη ΔΗΜΑΡ για λόγους ευγένειας, είναι ο Γιώργος Μπουλμπασάκος και από το ΠΑΣΟΚ ο Γιάννης Μανιάτης. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Από σήμερα είμαστε Δημοκρατική Συμπαράταξη. Τώρα μπορούν να γίνουν ορισμένες ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους. Ο κ. Μιχαήλ έχει το λόγο.

Μ. ΜΙΧΑΗΛ (ΑΠΕ-ΜΠΕ): Τα όσα είπατε μου δημιούργησαν δυο ερωτήματα που το ένα θα το κρατήσω για κάποια άλλη ευκαιρία για να μην μακρηγορούμε. Απλώς θα σας πω το εξής: ότι απ’ ό,τι φαίνεται το βράδυ της 20ης Σεπτεμβρίου αυτό που πρέπει να αποφασίσουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις είναι τι κυβέρνηση θα πρέπει να σχηματιστεί.

Δέχεστε μια κριτική από πολλές πλευρές, ότι θα στηρίξετε μόνο να το πω έτσι, κεντροδεξιάς απόκλισης κυβέρνηση. Θα ήθελα να το διευκρινίσετε αυτό και επίσης να μου πείτε εάν η πρόσκλησή σας όσον αφορά τα προγραμματικά ναι μεν απευθύνεται σε πολλές άλλες δυνάμεις και κατά πόσο είσαστε διατεθειμένοι να συζητήσετε το προγραμματικό πλαίσιο και με άλλες δυνάμεις.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Το ΠΑΣΟΚ από το 2012 επαναλαμβάνει διαρκώς ότι υπάρχει πια πολύ μεγάλη ανάγκη για τη χώρα να δημιουργηθούν κυβερνήσεις συνεργασίας, κυβερνήσεις εθνικής ενότητας. Θέλαμε να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα στην κυβέρνηση του 2012, τότε που σηκώσαμε το βάρος τα τρία κόμματα, αλλά δυστυχώς δεν ήθελαν «να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά». Ήθελαν να παραμείνουν στο χώρο του λαϊκισμού, της δημαγωγίας και των ψεμάτων. Σήμερα όμως, όλα αυτά έχουν αποκαλυφθεί. Έχει αποκαλυφθεί επίσης ότι η αυτοδυναμία δεν μπορεί να δώσει λύσεις για τη χώρα, ούτε το μοντέλο ενός ισχυρού πρώτου κόμματος και ενός κόμματος «ουρά», ενός κόμματος «δεκανίκι» μπορεί να απαντήσει στην ανάγκη για να βγούμε οριστικά από την κρίση.

Όλα αυτά τα μοντέλα έχουν αποτύχει. Επομένως, από δω και πέρα αυτό που χρειάζεται είναι Κυβέρνηση με προγραμματικές δεσμεύσεις, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και το προοδευτικό πρόσημο σε μία τέτοια συνεργασία είναι βέβαιο ότι πριν απ΄ όλους θα το βάλουμε εμείς.

Θ. ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, το ποιος είναι πρώτο κόμμα το αποφασίζουν οι πολίτες, για την επόμενη μέρα. Εμείς έχουμε τονίσει ως Δημοκρατική Αριστερά ότι επιδιώκουμε την προοδευτική διακυβέρνηση και γι΄ αυτό το λόγο η Δημοκρατική Αριστερά και η συμπαράταξη την οποία θα βρισκόμαστε θα είναι τόσο δυνατή έτσι ώστε να είναι το αποτελεσματικό μέγεθος για να γίνει αυτή η προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου.

Όσον αφορά το δεύτερο για το ποια άλλα κόμματα, θα ήθελα να πω απλώς ότι σε αυτή τη συμπαράταξη πρέπει και είμαι σίγουρος ότι θα συμπαραταχτούν δυνάμεις και κινήσεις οποίες είναι κοντά σε αυτό το προγραμματικό πλαίσιο στο οποίο αναφερθήκαμε προηγουμένως. του δημοκρατικού σοσιαλισμού, του προοδευτικού κέντρου, της οικολογίας, των πράσινων πολιτικών.

Αυτό το οποίο κάνουμε σήμερα εδώ, ότι συνεννοούμαστε και αποφασίζουμε να συνεργαστούμε, απευθύνεται σε δυνάμεις και κινήσεις οι οποίες θα πρέπει να κατευθυνθούν με τον ίδιο τρόπο.

Λ. ΜΠΕΘΑΝΗ: Ήθελα να σας ρωτήσω, εφόσον πάτε στις εκλογές με το όνομα Δημοκρατική Συμπαράταξη, το ψηφοδέλτιο θα γράφει πάνω Δημοκρατική Συμπαράταξη κι από κάτω, όπως άκουσα ότι είναι και η πρόταση από τη Δημοκρατική Αριστερά, θα είναι και το λογότυπο των δύο κομμάτων; Έχετε συνυπολογίσει ενδεχομένως μήπως αυτό ξενίσει τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, που όλα τα προηγούμενα χρόνια πήγαιναν στην κάλπη και έψαχναν το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ; Μήπως δεν είναι αναγνωρίσιμο;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Κυρία Μπεθάνη θα παρουσιάσουμε το νέο λογότυπο όταν θα παρουσιάσουμε και τα ψηφοδέλτιά μας. Νομίζω πως δεν υπάρχει κανένας τέτοιος κίνδυνος, γιατί είναι φανερό ότι εμείς δεν προσπαθούμε να κρύψουμε το ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ είναι στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας και φαίνεται αυτό σήμερα και θα αποτυπώνεται και στα ψηφοδέλτιά μας και στο λογότυπο και με τους ανθρώπους που θα δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή και κυρίως μέσα από το πρόγραμμά μας, γιατί εκεί θα αποτυπώνονται οι ιδέες μας, εκεί θα φαίνεται η συνέχεια και η σταθερότητα στις απόψεις μας.

Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να ψάχνουν το ΠΑΣΟΚ, γιατί ο ήλιος είναι εξαιρετικά διακριτός και θα είναι πάρα πολύ εύκολο να τον δουν. Εξάλλου όλοι εμείς που είμαστε στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας, είμαστε απόλυτα συνδεδεμένοι με την πορεία με την ιστορία, έχουμε δώσει αγώνες γι΄ αυτό το κόμμα, γι΄ αυτό το Κίνημα.

Και πιστεύω πως κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει την προσήλωσή μας στις αξίες και στις αρχές του ΠΑΣΟΚ και προσωπικά αν το θέλετε κ. Μπεθάνη κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι όποτε κλήθηκα, έδωσα το μέγιστο των δυνάμεών μου στον αγώνα για το ΠΑΣΟΚ.

Αυτό προσπαθώ να κάνω και σήμερα, με βαθειά πίστη στις σοσιαλιστικές μας ιδέες.

Α. ΤΟΠΑΣ («ΣΚΑΪ»): Και οι δύο μιλήσατε για την ανάγκη σχηματισμού Κυβέρνησης, με την ευρύτερη δυνατή λαϊκή υποστήριξη. Πως νοιώθετε λοιπόν όταν ακούτε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να λένε ότι «δεν προτίθενται να συνεργαστούν με κάτι το οποίο είναι παλιό», δείχνοντας κυρίως εσάς κα Γεννηματά; Ευχαριστώ.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Κοιτάξτε, πριν από μερικά χρόνια θα μπορούσε να λέει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας προσωπικά ότι εκπροσωπούν το «νέο». Τώρα όμως δοκιμάστηκαν, τους γνωρίσαμε στην πράξη, είδαμε όχι μόνο τις ικανότητές τους, αλλά τις εμμονές τους και αν θέλετε και την πρακτική το πώς διαχειρίστηκαν την εξουσία.

Μετά από εφτά μήνες λοιπόν διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και την επιλογή τους να συνεργαστούν με ένα ακροδεξιό λαϊκιστικό κόμμα, είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να εκφράσει το «νέο». Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το τέλος του παλιού, είναι αυτό το πολιτικό σύστημα και οι αντιλήψεις που πρέπει να αφήσουμε οριστικά πίσω.

Και αν θέλετε αυτή ακριβώς η συνεργασία μας με τη ΔΗΜΑΡ φέρνει αυτό το μήνυμα, το μήνυμα της αλλαγής. Έχουμε την εμπειρία όλων αυτών των χρόνων, ξέρουμε τι πρέπει να αλλάξει, ξέρουμε τα λάθη, είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε μεγάλες αλλαγές, σε τομές και ρήξεις. Το ΠΑΣΟΚ είναι το μοναδικό κόμμα που έχει τολμήσει αλλαγές, τομές ρήξεις και μεταρρυθμίσεις ακόμα και μέσα στην περίοδο της κρίσης.

Πείτε μου μία μεταρρύθμιση που έχει γίνει από οποιοδήποτε άλλο κόμμα τα τελευταία χρόνια στη χώρα και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια μέσα στο μνημόνιο. Μόνο εμείς. Εμείς φέρνουμε το νέο. Αυτού του είδους οι συνεργασίες είναι το νέο, είναι η νέα αντίληψη.

Πραγματικά αρνούμαι να παρακολουθήσω αυτό το σκεπτικό, ότι «έκανα μια πάρα πολύ σκληρή διαπραγμάτευση» όπως λέει ο κ. Τσίπρας, «αλλά απέτυχα παραιτούμαι, δεν τα κατάφερα, δεν έκανα αυτό που είχα υποσχεθεί, υπέγραψα την καλύτερη δυνατή συμφωνία αλλά μάλλον έγινε και ένα πραξικόπημα και εκβιάστηκα για να την υπογράψω, πρέπει να βελτιωθεί, δεν την πιστεύω, αλλά δε συνεργάζομαι με κανέναν για να τη βελτιώσω, αφού εγώ δεν τα κατάφερα να την κάνω καλύτερη επί εφτά μήνες που διαπραγματευόμουν».

Με υπερβαίνει αυτός ο τρόπος σκέψης.

Θ. ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ένα σχόλιο μόνο.

Πρώτα-πρώτα το παλιό και το νέο, γιατί ακούμε διάφορες δυνάμεις να διαχειρίζονται τέτοιες διακρίσεις, το παλιό και το νέο δεν διακρίνεται με βάση ούτε την ηλικία, ούτε όμως και το πότε παρουσιάστηκε κάποιος πρώτη φορά στο πολιτικό σύστημα. Γιατί κανένας δεν είναι από παρθενογένεση. Συνεπώς η διάκριση νέου και παλιού είναι με βάση τις πολιτικές θέσεις και οι πολιτικές θέσεις οι δικές μας θα είναι νέες σε αυτή τη διαδικασία της συμπαράταξής μας.

Τώρα, όσον αφορά το θέμα το οποίο είπατε σε σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ και τις συνεργασίες τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ θα θέλει να κάνει, να θυμίσουμε ότι πάμε σε εκλογές γιατί είχε κάνει μια συνεργασία με τους ΑΝΕΛ και έγινε ένα κόμμα μέσα από το ΣΥΡΙΖΑ, η Λαϊκή Ενότητα.

Φαντάζομαι την επόμενη μέρα θα πρέπει να επιλέξει πάλι τα ίδια, αν τυχόν είναι πρώτο κόμμα, το οποίο βέβαια δεν είναι καθόλου σίγουρο από ότι φαίνεται, από ότι έχουμε τις πρώτες δημοσκοπήσεις. Τι θα κάνει, αν είναι πρώτο κόμμα; Θα συνεργαστεί και πάλι με αυτούς με τους οποίους διασπάστηκε για να βγει από την Ευρωζώνη ή θα συνεργαστεί με προοδευτικές για παράδειγμα δυνάμεις; Αν ξαναλέω, γιατί το ερώτημά σας αυτό υποθέτει, είναι το ίδιο πρώτο κόμμα.

Συνεπώς στην πολιτική οι αποφάσεις δεν λύνονται όλες με τις εκλογές. Μπορεί να κάνεις εκλογές και τα διλήμματα που θα έχεις μπροστά σου να είναι ακριβώς τα ίδια ή και πιο αμείλικτα ακόμα. Συνεπώς οι επιλογές είναι μπροστά μας κι εμείς σίγουρα η Δημοκρατική Αριστερά και το δικό μας κόμμα θεωρούμε ότι οι φρέσκιες ιδέες στην Αριστερά είναι οι ιδέες της μεταρρυθμιστικής και της ανανεωτικής Αριστεράς τις οποίες πρεσβεύουμε και τις οποίες φέρνουμε, της ευρωπαϊκής Αριστεράς, εδώ και χρόνια.

Β. ΚΕΧΑΓΙΑ (ΤΑ ΝΕΑ): Καλημέρα, έχω μία ερώτηση και στους δύο. Το 2012 το ΠΑΣΟΚ συμμετείχε σε μία Κυβέρνηση στην οποία όμως δεν είχε ενταχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. η Δημοκρατική Συμπαράταξη στη Βουλή θα συμμετάσχει σε μία Κυβέρνηση στην οποία δε θα πάρουν μέρος όλες οι δυνάμεις του ευρωπαϊκού τόξου και για παράδειγμα η Νέα Δημοκρατία;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Όπως είπε κ. Κεχαγιά, ο κ. Θεοχαρόπουλος νωρίτερα το αποτέλεσμα των εκλογών θα μας οδηγήσει σε αυτή τη συζήτηση. Θα σας πω το εξής: Θα πρέπει να σταματήσει επιτέλους ο δεύτερος να αποφεύγει τις ευθύνες του. Γι΄ αυτό όλα αυτά τα χρόνια ζητάμε την αλλαγή του εκλογικού νόμου από το 2012 και καταθέσαμε πρόταση νόμου το ΠΑΣΟΚ για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών. Όσο διατηρείται η δυνατότητα να ξεφεύγει από τις ευθύνες του και τις υποχρεώσεις του ο δεύτερος των εκλογών, τόσο θα διαιωνίζεται το πελατειακό κράτος, ο λαϊκισμός, η δημαγωγία και τα ψέματα.

Γι΄ αυτό εμείς ζητάμε να ψηφίσουν οι Έλληνες πολίτες με τρόπο που να επιβάλλουν τις συνεργασίες. Γι΄ αυτό ζητάμε δύναμη, στήριξη, σε αυτόν τον τρίτο εναλλακτικό πόλο, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να εγγυηθούμε τη λύση που έχει ανάγκη σήμερα η ελληνική κοινωνία.

Επιδιώκουμε την ευρύτερη δυνατή συνεργασία των δυνάμεων που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και μία πιθανή άρνηση, είτε από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ, είτε από τη μεριά της Νέας Δημοκρατίας, θα έπρεπε να συνοδεύεται από την απάντηση γιατί μπόρεσαν να συμφωνήσουν και να στηρίξουν όλοι όσοι πιστεύουν στην ευρωπαϊκή προοδευτική της χώρας την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους και στήριξαν τη συμφωνία αυτή στη Βουλή.

Από κει και πέρα, μετά από αυτή τη συνεργασία, νομίζω ότι πια κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από μικροκομματικές επιδιώξεις και στο τέλος θα μας κρίνουν οι πολίτες και εκείνοι είναι που θα δώσουν την οριστική απάντηση. Εμείς θα επιδιώξουμε να μην δραπετεύσει κανείς ξανά από τις ευθύνες τους απέναντι στη χώρα.

Θ. ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ: Πράγματι τα προγράμματα είναι πολυσύνθετα κι εγώ να συμφωνήσω ότι αν ήταν μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ και δε βοηθούσε κανένας άλλος το προηγούμενο χρονικό διάστημα, τώρα μάλλον θα ήμασταν σε μία άλλη κατάσταση ως χώρα. Όσον αφορά το θέμα το οποίο θέσατε το συγκεκριμένο, επειδή τα προβλήματα είναι πολυσύνθετα, θα πρέπει όλοι να μπορούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Και θα πρέπει βεβαίως, γιατί αναφέρθηκε και το συγκεκριμένο ζήτημα, να προχωρήσουμε επιτέλους ως χώρα και σε αυτή την αλλαγή του εκλογικού νόμου και στην κατάργηση βέβαια του μπόνους των 50 εδρών.

Η απλή αναλογική ξέρετε είναι πάγιο αίτημα της Αριστεράς και είναι είμαι πραγματικά στη δυσάρεστη θέση να βλέπω ότι έχουμε ένα κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς στην Κυβέρνηση και δυστυχώς η απλή αναλογική και η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών όχι μόνο δεν έχει προχωρήσει, αλλά δεν έχουμε ούτε καν χρονοδιάγραμμα των αλλαγών στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Εμείς εδώ πέρα είμαστε αποφασισμένοι γι΄ αυτές τις αλλαγές και θα προχωρήσουμε σε όλες αυτές τις αλλαγές.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ (MEGA): Ήθελα να σας ρωτήσω εάν έχουν γίνει συζητήσεις για το θέμα των ψηφοδελτίων, θα υπάρχει ισότιμη συμμετοχή, θα υπάρχουν ονόματα που θα δοθούν από τη ΔΗΜΑΡ προς το ΠΑΣΟΚ; Πως θα γίνει αυτή η διαδικασία, αν μπορείτε να μας πείτε.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Θα συμμετέχουν στην Επιτροπή Ψηφοδελτίων και στελέχη από τη ΔΗΜΑΡ και από κοινού θα ολοκληρώσουμε τη σύνθεση των ψηφοδελτίων που θα ανακοινωθεί στο τέλος της επόμενης εβδομάδας – αν δεν κάνω λάθος.

Θ. ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν χρειάζεται να προσθέσω κάτι εγώ, είναι ακριβώς έτσι.

Δ. ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΗ (ΤΟ ΒΗΜΑ): Ξεκινάτε μία νέα προσπάθεια κι έχετε και οι δύο απέναντί σας πρώην Προέδρους των κομμάτων σας, τον κ. Παπανδρέου και τον κ. Κουβέλη. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν θεωρείτε ότι αυτό είναι μια καλή αρχή.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ξεκινάμε μία νέα προσπάθεια και έχουμε πλάι μας και μαζί μας χιλιάδες στελέχη μέλη και ψηφοφόρους που ανταποκρίνονται στο κάλεσμά μας, στην πρόσκλησή μας για ενότητα, για συσπείρωση, για συμπαράταξη και αισθανόμαστε πολύ μεγάλη ευθύνη απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους που κάθε μέρα επιστρέφουν στο κοινό τους σπίτι, στη μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη.

Το κάλεσμά μας είναι ανοιχτό, είναι διαρκές, είναι ειλικρινές και θεωρούμε ότι θα υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη προσέλευση τις επόμενες μέρες και όσο προχωράμε προς τις εκλογές. Το βλέπουμε αυτό σε όλη την Ελλάδα, υπάρχει μια χαρά στα πρόσωπα των ανθρώπων από αυτή την εξέλιξη κι έχουμε ευθύνη απέναντι σε αυτή τη χαρά να την τιμήσουμε. Πιστεύουμε ότι θα γίνουμε ακόμα περισσότεροι, μέχρι τις εκλογές και την ημέρα των εκλογών θα αποτυπωθεί στο αποτέλεσμα.

Θ. ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ: Εδώ γίνεται μία τομή σήμερα! Είναι μέρα συνεργασίας, είναι μέρα που βλέπουμε μπροστά μας τη συνάθροιση και δε βλέπουμε αυτά τα ζητήματα τα οποία θέτει το ερώτημά σας. Είναι μέρα τομής, είναι μέρα που προχωράμε μπροστά, πάμε ενωτικά και πάμε όλοι μαζί σε αυτή τη διαδικασία.

Συνεπώς, θα προχωρήσουμε μπροστά, οι μεγάλες αλλαγές ξέρετε έχουν και αντιδράσεις, έτσι γίνεται πάντοτε. Και οι μεγάλες αλλαγές όμως στην πορεία θα δικαιωθούν, γιατί στη συνέχεια έχουν ως σκοπό να μετεξελιχθεί αυτή η συμπαράταξη και να μπορέσει να αποτελέσει ουσιαστικά το εφαλτήριο για την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου. Αυτός είναι ο στόχος μας.

Όλα τα άλλα ξέρετε ακούγονται λίγο μίζερα σε αυτή τη στιγμή που κάνουμε μία κίνηση προς τα μπροστά, και θέλω να τονίσω αυτό. Συνεπώς και όσον αφορά βέβαια το χώρο της Αριστεράς συγκεκριμένα εμείς έχουμε μία παράδοση ξέρετε: Σεβόμαστε πάντοτε τις συλλογικές αποφάσεις των οργάνων μας. Αυτή είναι η παράδοσή μας, αυτή έχουμε τηρήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια και αυτή θα συνεχίζουμε και θέλω να πιστεύω ότι όλοι θα συνεχίσουν να τηρούν και από δω και στο εξής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Γεννηματά υπάρχει ένας προβληματισμός μετά το προσκλητήριο που απευθύνετε σε όλες τις κεντροαριστερές δυνάμεις. Εύλογα πολλοί από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που έχουν πάει σε άλλα κόμματα προβληματίζονται για το αν είναι αγνές οι προθέσεις ανθρώπων οι οποίοι έχουν κάνει κινήσεις και κάποιοι ξαναγυρίζουν και κάποιοι δεν ξαναγυρίζουν.

Παράδειγμα ο κ. Λοβέρδος βλέπω που είχε φτιάξει κόμμα, ξαναγύρισε. Ο κ. Αλέκος Παπαδόπουλος έχει αναγγείλει κόμμα, δεν ξέρουμε τι θα κάνει. Ο κ. Μόσιαλος έκανε κάποια άλλη κίνηση, η κα Διαμαντοπούλου έφτιαξε ένα φόρουμ, σε κάποια συμμετέχει στο ΠΑΣΟΚ και σε κάποια δε συμμετέχει. Το ερώτημα είναι, υπάρχει μια σύγχυση στον ψηφοφόρο με αυτό το πήγαινε-έλα κατά πόσον είναι αγνές οι προθέσεις;

Κι όσον αφορά τον κ. Θεοχαρόπουλο, χτες έγινε η Κεντρική Επιτροπή, όπου αποφασίστηκε με οριακή πλειοψηφία να συμμετάσχει στη συγκεκριμένη συνεργασία η ΔΗΜΑΡ. Στις προηγούμενες εκλογές πάλι είχε κάνει μια άλλη συνεργασία η ΔΗΜΑΡ, η οποία αμέσως μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου διαλύθηκε στα εξ ων συνετέθη. Η ευκολία με την οποία χτίζει κι είναι κάτι ελπιδοφόρο αλλά και γκρεμίζει συνεργασίες η ΔΗΜΑΡ έχει κάνει κάποιους να μιλούν για οπορτουνισμό. Πως το σχολιάζετε;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Εάν υπάρχει επιφυλακτικότητα απέναντι στις προθέσεις μας, είναι ένα θέμα που πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με όσο γίνεται μεγαλύτερη ειλικρίνεια και καθαρότητα στις θέσεις μας, στις προτάσεις μας και τις σχέσεις μας και αυτό νομίζω ακριβώς είναι που έχουμε προσπαθήσει και μαζί με το Θανάση όλες αυτές τις ημέρες που συζητούμε.

Η πρόθεσή μας εξ αρχής, υλοποιώντας την εντολή του Συνεδρίου για ενότητα διεύρυνση και ανασυγκρότηση του χώρου της Σοσιαλδημοκρατίας, ήταν ακριβώς να προχωρήσουμε από κάτω, από την ελληνική κοινωνία, από την κοινωνική βάση αυτού του χώρου.

Γιατί η Δημοκρατική Παράταξη είναι πολύ μεγαλύτερη από τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ στις προηγούμενες εκλογές, της Ελιάς, της ΔΗΜΑΡ ή και όλων εμάς μαζί. Το εγχείρημα λοιπόν που προσπαθούμε να κάνουμε αυτούς τους 2,5 μήνες είναι να απευθυνθούμε ξανά στο λαό, την κοινωνία, τους ανθρώπους της παραγωγής, τους ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης, τα Συνδικάτα, τους μαζικούς χώρους, τους επιστήμονες.

Και ακριβώς εκεί είναι που βρήκαμε πρώτα την ανταπόκριση κι επειδή υπάρχει αυτή η ανταπόκριση από την κοινωνική βάση, η δική μας συμφωνία είναι το επιστέγασμα, δεν είναι μία συμφωνία κορυφής. Θεωρώ λοιπόν πως ακριβώς επειδή είναι το επιστέγασμα αυτής της προσπάθειας, απαντά σε κάθε κακόπιστο.

Γιατί είναι, όπως είπα και πριν, χιλιάδες οι άνθρωποι σε όλη την Ελλάδα, σε κάθε πόλη, σε κάθε Δήμο, σε κάθε χώρο δουλειάς που νοιώθουν ότι ό,τι κι αν ψήφισαν ενδιάμεσα, που νοιώθουν ΠΑΣΟΚ ή που νοιώθουν ανανεωτική Αριστερά ή που πιστεύουν στον δημοκρατικό σοσιαλισμό ή στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και το νοιώθουν μέσα τους και βλέπουν ότι έχουμε γνήσια αισθήματα και ειλικρινή πίστη στις απόψεις μας και στις προτάσεις μας.

Θ. ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ: Όσον αφορά το θέμα της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης, ξέρετε, έχουμε ως σκοπό να αποφύγουμε σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση την παρελθοντολογία.

Θα σας πω όμως κάτι, γιατί εδώ τα προβλήματα είναι πάρα πολύ σοβαρά για να γυρίζουμε συνέχεια πίσω. Αναφερθήκατε σε μια συνεργασία και μπορώ να σας πω ότι δεν διαλύθηκε, εμείς με τους Πράσινους διατηρούμε πάρα πολύ καλή σχέση και συζητούμε βέβαια και τα ζητήματα σε σχέση με τις εκλογικές αναμετρήσεις. Και βεβαίως, το ότι δεν πήγε καλά, δεν έφταιγε η συνεργασία με τους Πράσινους.

Όσον αφορά το ζήτημα του οπορτουνισμού που θέσατε, θέλω να σας πω το εξής: Μπορείτε να μας κατηγορήσετε στη Δημοκρατική Αριστερά για πολλά λάθη, αλλά για οπορτουνισμό πραγματικά, που έχουμε κάνει διάφορα θέματα τα οποία ουσιαστικά μπορούμε να πούμε ότι είχαν πολιτικό κόστος για εμάς, δεν μπορείτε νομίζω να μας κατηγορήσετε.

Συνεπώς, όσον αφορά το ζήτημα των αποφάσεων που έχουμε πάρει, ξέρετε έτσι λαμβάνονται οι αποφάσεις στα κόμματα. Εμείς μάλιστα έχουμε όλες τις δημοκρατικές διαδικασίες και συνεπώς κάνουμε και Κεντρική Επιτροπή και Εκτελεστική Επιτροπή και πάλι, η Εκτελεστική μας Επιτροπή εισηγήθηκε με πλειοψηφία την απόφαση αυτή στην Κεντρική Επιτροπή και από την Κεντρική Επιτροπή λύθηκε η απόφαση με πλειοψηφία, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν κι άλλες προτάσεις. Συνεπώς έτσι λαμβάνονται οι αποφάσεις, είναι απολύτως φυσιολογικό στα δημοκρατικά κόμματα.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Νομίζω δεν υπάρχει άλλη ερώτηση, οπότε θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε, η Δημοκρατική Συμπαράταξη ξεκινάει, καλό δρόμο, καλό αγώνα.

Θέματα επικαιρότητας: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ. Εκλογές 2015

Έφη Παγκάλου

Δημοκρατική Συμπαράταξη: συνάντηση ελπίδας χωρίς ηγεμονισμούς και εγωισμούς

Έφη Παγκάλου, 2015-09-25

Οι εκλογές, αυτές οι αχρείαστες εκλογές, τελείωσαν. Και...

Περισσότερα
Κώστας Χαϊνάς

Πρώτες σκέψεις για τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου

Κώστας Χαϊνάς, 2015-09-21

Η 20η Σεπτεμβρίου ήταν μια νίκη του Αλέξη Τσίπρα. Πέρα από...

Περισσότερα
Θόδωρος Μαργαρίτης

Πρώτες εκτιμήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα

Θόδωρος Μαργαρίτης, 2015-09-21

1.Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ειναι καθαρή. Τώρα μαζί με τους ΑΝΕΛ ως...

Περισσότερα
Η ΔΗΜΑΡ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΟΥΣΑ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Η ΔΗΜΑΡ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΟΥΣΑ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

2015-09-20

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον ελληνικό λαό για το ιδιαίτερα...

Περισσότερα
Τα ψηφοδέλτια της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

Τα ψηφοδέλτια της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

2015-09-20

Τα ψηφοδέλτια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ...

Περισσότερα
Μήνυμα του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θ. Θεοχαρόπουλου για τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου

Μήνυμα του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θ. Θεοχαρόπουλου για τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου

2015-09-18

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ, δίνει το παρόν και διεκδικεί...

Περισσότερα
Κώστας Χαϊνάς

Η σοσιαλδημοκρατία και το βασικό διακύβευμα των εκλογών της Κυριακής

Κώστας Χαϊνάς, 2015-09-18

Την Κυριακή το διακύβευμα δεν είναι η επιλογή ανάμεσα στην...

Περισσότερα
Φωτεινή Αναστασίου

Ένας παλιός, ανάμεσά μας

Φωτεινή Αναστασίου, 2015-09-17

Ας μην αδικούμε τον Αλέξη Τσίπρα. Ότι έδωσε ψεύτικες υποσχέσεις...

Περισσότερα

Άρθρα

Γιώργος Σωτηρέλης

Ενάμισι εκατομμύριο υπογραφές δείχνουν τον δρόμο της συνταγματικής αναθεώρησης

Γιώργος Σωτηρέλης, 2024-03-22

Το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών είναι αναμφίβολα ένα εξαιρετικά...

Η άθραυστη αλυσίδα των «αντιποίνων»

Παντελής Μπουκάλας, 2024-04-16

Στην επαληθευμένη από αμερόληπτες πηγές Ιστορία, το δόγμα...

Κώστας Καλλίτσης

Η εθνική μας αφωνία

Κώστας Καλλίτσης, 2024-04-14

Βαδίζουμε προς τις ευρωεκλογές συζητώντας επί παντός επιστητού,...

Θόδωρος Τσίκας

Ιράν-Ισραήλ: Γόητρο, προσχήματα και ισορροπίες

Θόδωρος Τσίκας, 2024-04-14

Είναι γνωστό ότι το καθεστώς των φανατικών μουλάδων του...

Το δίλημμα της Τεχεράνης

Γιώργος Καπόπουλος, 2024-04-08

H ηγεσία της Ισλαμικής Δημοκρατίας βρίσκεται σε ένα άβολο...

Κώστας Καλλίτσης

Δύο εν σειρά παράδοξα

Κώστας Καλλίτσης, 2024-04-07

Με ποια κριτήρια διαμορφώνεται η ευρωπαϊκή στρατηγική...

Πώς απαντούν στην Ακροδεξιά τα άλλα κόμματα

Ξένια Κουναλάκη, 2024-04-04

Aπό την εποχή της ανόδου της Χρυσής Αυγής τα συστημικά κόμματα...

Η ατιμωρησία των ελίτ

Τάσος Παππάς, 2024-04-01

Αντιγράφω από τη στήλη «ΕΝΑ ΒΛΕΜΜΑ» στις Νησίδες της «Εφημερίδας...

Το νέο τουρκικό παζλ

Βαγγέλης Αρεταίος, 2024-04-01

Η «έκπληξη του CHP», όπως λένε από χθες το βράδυ Τούρκοι αναλυτές,...

Θόδωρος Τσίκας

Τουρκία: διαμαρτυρία για οικονομία και φθορά εξουσίας

Θόδωρος Τσίκας, 2024-04-01

Ακόμα μια φορά, η οικονομία έπαιξε ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις....

Κώστας Καλλίτσης

Η Eurostat και η θωρακισμένη οικονομία

Κώστας Καλλίτσης, 2024-03-31

Στα καθήκοντα κάθε κυβέρνησης είναι και η διαχείριση της...

Διονύσης Τεμπονέρας

Άνθρακες ο θησαυρός της αύξησης του κατώτατου μισθού

Διονύσης Τεμπονέρας, 2024-03-28

Ανακοινώνεται στο υπουργικό συμβούλιο η αύξηση του κατώτατου...

×
×