Οι απόψεις Αλαβάνου είναι διχαστικές

Φώτης Κουβέλης, Συνέντευξη στον Λάμπρο Σταυρόπουλο, Το Βήμα της Κυριακής, 06/12/2009

Ο επικεφαλής των ανανεωτικών του ΣΥΝ απαντά στις επιθέσεις του πρώην προέδρου, εξηγεί γιατί αρνήθηκε να πάει στη συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ και εκθέτει το όραμα για μια αριστερή πολιτική δύναμη ανοιχτή σε λύσεις και όχι εγκλωβισμένη στο περιθώριο
Ο ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της Ανανεωτικής Πτέρυγας του ΣΥΝ κ. Φ. Κουβέλης απαντά στις επιθέσεις του κ.Αλ. Αλαβάνου κατά των ευρωπαϊστών του ΣΥΝ και σηκώνει το γάντι που πέταξε ο πρώην πρόεδρος του κόμματος στην πρόσφατη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, διαμηνύοντας ότι «η Αριστερά που εισηγείται δεν μας αφορά», ενώ του καταλογίζει ευθέως «διχαστικές απόψεις». Σε ένα σκηνικό στο οποίο διαγράφονται σαφέστερα παρά ποτέ οι εκ διαμέτρου διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς τον ρόλο του ΣΥΝ και τον χαρακτήρα του συμμαχικού εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κουβέλης δηλώνει κατηγορηματικώς ότι δεν πρόκειται να πάρει την κάρτα μέλουςτου ΣΥΡΙΖΑ: «Κάρτα μέλους του ΣΥΝ έχω και δεν την εκχωρώ» λέει σχετικώς, ενώ αναφορικά με τους «συμμάχους» σημειώνει ότι «σε θέματα στα οποία υπάρχουν διαφορετικές απόψεις η συμφωνία δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός». Πάντως δηλώνει ότι η θέση των «ανανεωτικών» είναι στον ΣΥΝ, στον οποίο «επιμένουμε εξαντλητικά», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά.

- Δεν παρευρεθήκατε στην πρόσφατη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ.Γιατί;

«Αρνήθηκα να πάρω μέρος στη Συνδιάσκεψη. Θέλησα να καταγράψω την αντίθεσή μου σε μια διαδικασία που προέβλεπα- και νομίζω ορθά- ότι με πρόσχημα τις οργανωτικές ρυθμίσεις μετατοπίζει την πολιτική συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα. Θέλησα να δηλώσω την αντίθεσή μου σε διαδικασίες που θέτουν την αυτοτέλεια του ΣΥΝ υπό διαπραγμάτευση και αμφισβήτηση».

- Οπότε να υποθέσουμε ότι δεν θα πάρετε και την «κάρτα μέλους» που θεσπίστηκε...

«Σε απόλυτη συνέπεια με τις πολιτικές μου θέσεις για τον Συνασπισμό και τον συμμαχικό χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα πάρω κάρτα. Κάρτα μέλους του Συνασπισμού έχω. Την επέλεξα όταν ιδρύσαμε τον Συνασπισμό, με τα συγκεκριμένα πολιτικά στοιχεία της σύγχρονης Αριστεράς, τη διατηρώ σε όλη του την πορεία και δεν την εκχωρώ. Είναι προφανές ότι το ζήτημα της κάρτας δεν είναι διαδικαστικό. Είναι βαθύτατα πολιτικό».

- Πιστεύετε ότι όντως έγινε ένα βήμα προς τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα ή μήπως αυτό που καταγράφηκε είναι η αδυναμία να εξευρεθεί κοινός τόπος σε ουσιώδη- και όχι επουσιώδη- ζητήματα, κάτι που προδιαγράφει μια αβέβαιη κατάληξη του εγχειρήματος;

«Υπάρχει διολίσθηση σε δομές κόμματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που συγκροτήθηκε ως πολιτική συμμαχία, αρχίζει να λειτουργεί με στοιχεία κόμματος χωρίς, από την άλλη πλευρά, να έχει αποσαφηνίσει την πολιτική του σε ουσιώδη ζητήματα. Αυτό είναι ένα πρόσθετο στοιχείο που απειλεί με αλλοίωση το περιεχόμενο της πολιτικής της Ανανεωτικής Αριστεράς».

- Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει;

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ανακαθοριστεί, τυπικά και ουσιαστικά, ως πολιτικό συμμαχικό σχήμα. Εκείνο που προέχει είναι η αντιμετώπιση κρίσιμων πολιτικών ζητημάτων και θέσεων που έχουν άμεση σχέση με το πε ριεχόμενο της πολιτικής της σύγχρονης Ανανεωτικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πείσει ότι μπορεί να υπάρξει ως θετικό εγχείρημα μόνο αν συνεχίσει την παρουσία και τη δράση του, με αναμφισβήτητη και σεβαστή την εσωτερική του διαφορετικότητα, χωρίς αποκλεισμούς, με δεδομένες τις διαφορετικές θεωρήσεις σε ζητήματα ιδεολογίας και πολιτικής πρακτικής».

- Τι απαντάτε στην επίθεση του κ. Αλ. Αλαβάνου κατά των ευρωπαϊστών του ΣΥΝ, όπως το Ανανεωτικό Ρεύμα το οποίο εκπροσωπείτε, και πώς είδατε την «αριστερή πλατφόρμα» που παρουσίασε;

«Αναζήτησε το πρόσχημα και τον εσωτερικό εχθρό στην ανανεωτική πτέρυγα του ΣΥΝ, “χρήσιμο” στοιχείο για τη στήριξη της “πλατφόρμας”, που δείχνει να πιστεύει ότι συσπειρώνει δυνάμεις από τις άλλες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ.

Εναντίον ποιων όμως; Εξ αντικειμένου, αυτή η “πλατφόρμα”, που πολεμάει τον αριστερό ευρωπαϊσμό και μαρτυρεί πολιτική επιστροφή σε ξεπερασμένες ιδέες μιας επίσης ξεπερασμένης Αριστεράς, αντιμάχεται τον πυρήνα της πολιτικής τού Συνασπισμού και των χαρακτηριστικών του ως δύναμης της σύγχρονης ευρωπαϊκής Αριστεράς. Η Αριστερά που εισηγείται δεν μας αφορά».

- Είναι γνωστές οι διαφορές που έχετε με πολλές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίες σας θεωρούν «ξένο σώμα». Υπό αυτό το πρίσμα πώς εννοείτε τον «επανακαθορισμό της σχέσης ΣΥΝ- ΣΥΡΙΖΑ» που ζητεί η Ανανεωτική Πτέρυγα;

«Θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παραμείνει αυτό για το οποίο συγκροτήθηκε. Μια πολιτική συμμαχία αυτόνομων κομμάτων και κινήσεων της Αριστεράς, χωρίς προαπαιτούμενο την ιδεολογική ταύτιση, αλλά με πολιτική συμφωνία στις εκτιμήσεις, στους στόχους και στην πολιτική πρακτική της Αριστεράς από τους εταίρους του σχήματος, στη βάση της συναίνεσης και της ομοφωνίας. Εξάλλου, σε μια πολιτική συμμαχία της οποίας κυρίαρχο στοιχείο είναι ο πλουραλισμός, η αποτελεσματικότητα στις αποφάσεις προϋποθέτει η πραγματικότητα των μεγεθών να σέβεται τον πλουραλισμό και ο πλουραλισμός να σέβεται την πραγματικότητα των μεγεθών. Σε θέματα στα οποία υπάρχουν διαφορετικές απόψεις η συμφωνία δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός».

- Σε ποια βάση, λοιπόν, μπορεί να βασίζεται αυτή η ιδιότυπη συνύπαρξή σας;

«Κρίσιμο στοιχείο του επανακαθορισμού των σχέσεων του ΣΥΝ με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η διαμόρφωση και της εναλλακτικής πολιτικής του πρότασης. Ο ΣΥΝ δεν πρέπει να απομακρυνθεί από την προσπάθεια συνάντησης με τις δυνάμεις της πολιτικής οικολογίας και τη συμπόρευση με τον ανένταχτο κόσμο του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας, των κινημάτων. Οφείλουμε να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για την ύπαρξη ενός πολιτικού πόλου που θα συγκροτεί την αφετηρία για τη διαμόρφωση μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας».

- Για να γίνουμε πιο σαφείς: την παραίνεση του κ. Λ. Κύρκου να μπει ένα τέλος στο πείραμα του ΣΥΡΙΖΑ και η Ανανεωτική Αριστερά «να απαλλαγεί από αυτή την καταστροφική συνύπαρξη»θα την ακολουθήσετε;

«Ο Συνασπισμός οφείλει να υπερασπιστεί και να μην εκχωρήσει, με τον οποιονδήποτε τρόπο, το περιεχόμενο της σύγχρονης Ανανεωτικής Αριστεράς. Αντίθετα οφείλει να το εμπλουτίζει. Η Ανανεωτική Πτέρυγα, σταθερά και αταλάντευτα, για τον σκοπό αυτόν μάχεται, με τη βεβαιότητα ότι η κοινωνία χρειάζεται την Ανανεωτική Αριστερά. Από τις γραμμές του κόμματός μας, τον Συνασπισμό, εξαντλητικά επιμένουμε για μια τέτοια πορεία».

- Η Κουμουνδούρου σχολίαζε ότι απόψεις όπως αυτές του κ. Κύρκου και του κ. Αλαβάνου οδηγούν σε διασπαστικές λύσεις.

«Είναι λάθος να συμψηφίζονται οι πολιτικές απόψεις του Λεωνίδα Κύρκου με τις απόψεις του Αλέκου Αλαβάνου. Το περιεχόμενό τους είναι αντίθετο ως προς τον χαρακτήρα, τη φυσιογνωμία, την πολιτική και στρατηγική της σύγχρονης Αριστεράς. Αλλωστε, οι απόψεις που διατύπωσε ο Αλέκος Αλαβάνος είναι διχαστικές, στρέφονται εναντίον του Συνασπισμού και προσβάλλουν την Ανανεωτική Αριστερά».

- Εσείς βλέπετε ενδεχόμενο διασπάσεων;

«Το ζητούμενο δεν είναι η διάσπαση του Συνασπισμού, αλλά η ενίσχυση της πολιτικής ενότητάς του. Οχι γενικά και αόριστα, αλλά στη βάση της πολιτικής του και της αποσαφήνισης αυτής της πολιτικής. Μιας πολιτικής που δεν οδηγεί την Αριστερά στην περιθωριοποίηση και στον αυτοεκτοπισμό της στο περιθώριο και στον αριστερισμό, αλλά την αναδεικνύει παρούσα δύναμη ικανή να υπερασπίζεται την κοινωνία και να δίνει λύσεις».

- Η πρόσκληση του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου προς τα κόμματα για συναίνεση θα βρει αποδέκτες στο κόμμα σας ή θα βρεθείτε στα «χαρακώματα»;

«Η τακτική και η ανάλογη πολιτική πρακτική της Ανανεωτικής Ριζοσπαστικής Αριστεράς πρέπει να κινείται στην κατεύθυνση της αριστερής προγραμματικής αντιπολίτευσης στο πλαίσιο ενός εναλλακτικού πολιτικού σχεδίου με ορίζοντα τον σοσιαλισμό. Αριστερή προγραμματική αντιπολίτευση σημαίνει να υλοποιήσουμε το προεκλογικό μας πρόγραμμα, τις δεσμεύσεις μας. Η παρουσία μας στη Βουλή και στους κοινωνικούς αγώνες προσδιορίζεται και οριοθετείται με το πρόγραμμά μας και τις πολιτικές μας θέσεις. Επιδιώκουμε την προώθηση θετικών ρυθμίσεων για την κοινωνία και τη διαμόρφωση συνθηκών διεξόδου από την ασφυκτική κατάσταση, για τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, που είναι το γέννημα της νεοφιλελεύθερης συντηρητικής πολιτικής που συστηματικά αντιπαλεύουμε».

Θέμα

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ-ΣΥΡΙΖΑ

Σύνολο καταγραφών: 157

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι