Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδοκιμάζει κρούσματα και περιστατικά βίας

Η κυβέρνηση παρουσιάζει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ως πανάκεια.

Δημήτρης Παπαδημούλης, 26/05/2008

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλης μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ και τον Θ.Σιαφάκα δήλωσε μεταξύ άλλων:

Για τις δημοσκοπήσεις

- Είστε ευχαριστημένος από την πορεία ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις;

Η τελευταία φουρνιά των δημοσκοπήσεων δείχνει μια μικρή μείωση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Αν σκεφτεί κανείς ότι τον προηγούμενο Σεπτέμβριο ανεβήκαμε από το 3% στο 5% και τώρα οι δημοσκοπήσεις μας δίνουν 12-14%, δεν θα βάλουμε τα κλάματα. Ασφαλώς βέβαια μια διακύμανση των ποσοστών μας θα πρέπει να μας προβληματίσει, έτσι ώστε η δυναμική μας να έχει διάρκεια και προοπτική.

- Σας ανησυχεί το γεγονός ότι υπάρχουν διαφορές στα ποσοστά σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις του Μαρτίου και του Απριλίου και αν από αυτό μπορεί να μεταφραστεί ότι υπάρχει μια πτωτική τάση;

Αυτό το ακούω τέσσερις μήνες τώρα ως αυτοεπιβεβαιούμενη προφητεία από τους προπαγανδιστικούς μηχανισμούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που πανικοβλήθηκαν από την δημοσκοπική έκρηξη των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ. Από τον Φεβρουάριο λένε ότι είναι φούσκα και θα σκάσει. Το γεγονός ότι επί τέσσερις μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει διψήφια ποσοστά δείχνει ότι κάτι αλλάζει στην κοινωνία, κάτι που αρνείται να το δει και η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

- Δεν υπάρχουν λάθη που θα μπορούσε κανείς να καταλογίσει στον ΣΥΡΙΖΑ; Υπήρξαν κατά την κρίση σας περιστατικά και γεγονότα που έπαιξαν ρόλο ώστε να καταγραφεί αυτή η μικρή έστω πτώση;

Θα σας απαντήσω ευθέως. Ο Α. Τσίπρας τα πάει καλά στο τιμόνι του προέδρου του κόμματος βέβαια ουδείς είναι αλάνθαστος κι αυτό αφορά και στα πρόσωπα και στις συλλογικότητες. Γενικά αυτό το διάστημα η πορεία μας είναι καλή. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι πρέπει να επαναπαυτούμε στις δάφνες μας. Θα πρέπει να προσέξουμε παραπάνω στον τομέα του προγράμματος. Πρέπει να διατυπώνουμε ολοένα και περισσότερο πιο συγκεκριμένες και ολοκληρωμένες προτάσεις. Έχουμε κάνει εντατική δουλειά αυτό το διάστημα και θα τη συνεχίσουμε έτσι ώστε τις επόμενες εκλογές να παρουσιαστούμε με ένα ολοκληρωμένο, πλήρες και πειστικό πρόγραμμα. Αυτό το πρόγραμμα δεν θέλουμε να το πετάξουμε στα σκουπίδια όπως έκανε η ΝΔ, ούτε να βγάζουμε φλάς αριστερά και να στρίβουμε δεξιά όπως έκανε το ΠΑΣΟΚ.

Για το ενδεχόμενο μη αυτοδυναμίας

- Τα ποσοστά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ μέχρι στιγμής δεν εγγυώνται την πολυπόθητη γιʼ αυτά αυτοδυναμία και μάλιστα τροφοδοτούν σενάρια για προεκλογικές συνεργασίες. Μπαίνει τέτοιο θέμα για τον ΣΥΡΙΖΑ;

Ούτε για τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε για κάποιο από τα άλλα κόμματα μπαίνει απʼ ότι βλέπω. Οι διαφορές προγραμμάτων ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις δεν επιτρέπουν μια αξιόπιστη προεκλογική σύμπραξη αυτή τη στιγμή. Γιʼ αυτό ακριβώς ο κ. Παπανδρέου θέτει ως στόχο την αυτοδυναμία του κόμματός του, άλλο αν τον θεωρεί κανείς ρεαλιστικό στόχο και ο κ. Καραμανλής το ίδιο. Αυτός ο παράγοντας που χαλάει τη σούπα και οδηγεί στο να μην βγαίνει αυτοδυναμία ούτε με το μπόνους των 40 εδρών του νόμου Σκανδαλίδη, ούτε με το μπόνους των 50 εδρών του νόμου Παυλόπουλου είναι η ανοδική δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ. Γιʼ αυτό δεχόμαστε αυτές τις επιθέσεις. Δεν παραπονιόμαστε, αυτό είναι μέσα στο παιχνίδι. Εμείς θέλουμε να αλλάξουμε τα πράγματα και να σπάσει αυτή η λογική.

- Βλέπετε σκοπιμότητα πίσω από προτάσεις προκειμένου το ΠΑΣΟΚ να συγκρατήσει τις αριστερές διαρροές; Ο κ. Παπανδρέου στο ΙΣΤΑΜΕ είχε μιλήσει για την ανάγκη συνεργασίας προοδευτικών δυνάμεων και αν αυτό δεν το θέλουν κάποιες πολιτικές δυνάμεις θα το επιβάλει ο ελληνικός λαός.

Αν ο κ. Παπανδρέου επιθυμούσε πραγματικές συνεργασίες προς τα αριστερά, θα εγκατέλειπε τη λογική της αυτοδυναμίας και θα συζητούσε για ένα πρόγραμμα του δικού του κόμματος το οποίο να επιτρέπει συγκλίσεις με την αριστερά. Αντί γιʼ αυτό ο κ. Παπανδρέου αναζητεί στηρίγματα από τα αριστερά, ζητάει να πατήσει στη δική μας πλάτη για να κάνει τα ίδια. Ο κ. Παπανδρέου αυτό που λέει λαϊκά είναι ότι «θέλω την αυτοδυναμία και αν την πετύχω σας δίνω καναδυό υπουργεία». Εμείς φιλοδοξούμε με το δικό μας πρόγραμμα και την πολιτική να κατέβουμε στις κάλπες και να πετύχουμε ποσοστά σαν και αυτά που μας δίνουν οι δημοσκοπήσεις ή και ακόμη ψηλότερα. Αν το πετύχουμε αυτό άλλα θα είναι τα ερωτήματα που θα τεθούν. Εμείς φιλοδοξούμε να μην είμαστε απλά μια δύναμη αντιπολίτευσης αλλά μια δύναμη που αύριο, αν ο λαός της δώσει τη δυνατότητα, να μπορεί να γίνει πυρήνας μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας και να εφαρμόσει ένα προοδευτικό πρόγραμμα.

Για την Παιδεία

- Θέλω να συζητήσουμε το θέμα της παιδείας. Καλώς ή κακώς το θέμα των πρυτανικών εκλογών αναδεικνύεται ως κύριο θέμα αυτής της αντιπαράθεσης για την παιδεία. Ο ΣΥΝ σʼ αυτό το θέμα πήρε θέση, όμως δεν την υπερασπίζεται με πολύ πάθος. Υπάρχουν απόψεις σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση.

Κακώς το θέμα των πρυτανικών εκλογών αναγορεύεται σε κεντρικό θέμα. Το κάνει η κυβέρνηση για λόγους προπαγανδιστικής σκοπιμότητας. Θέλει να κρύψει πίσω από αυτό τα χάλια της δημόσιας εκπαίδευσης, να απαξιώσει το ρόλο των δημόσιων πανεπιστημίων και να παρουσιάσει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ως πανάκεια. Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των πρυτανικών εκλογών είναι διατυπωμένη στη Βουλή με γραπτή ολοκληρωμένη αντιπρόταση που καταθέσαμε πριν από ένα χρόνο. Είμαστε υπέρ της καθολικής συμμετοχής των φοιτητών στις πρυτανικές εκλογές. Είναι επίσης σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποδοκιμάζει –και είναι πάγια θέση του αυτή- κρούσματα και περιστατικά βίας τα οποία διευκολύνουν την κυβέρνηση να «πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα» και να κρύψει τις μεγάλες της ευθύνες.

Αλλά το κύριο θέμα για τα πανεπιστήμια σήμερα είναι ότι βουλιάζουν στο τέλμα της απαξίωσης στο οποίο τα σπρώχνει συνειδητά η κυβερνητική πολιτική και οι οξύτατες δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας ο οποίος λειτουργεί ως «ΔΑΠίτης» και όχι ως Υπουργός Παιδείας.

- Υπάρχει διασταλτική ερμηνεία του άρθρου 16 ώστε να μπορούν να γίνουν μη κερδοσκοπικά, μη κρατικά πανεπιστήμια;

Ο Κων. Καραμανλής ο ιδρυτής της ΝΔ και ο Κων. Τσάτσος ο βασικός συντάκτης του Συντάγματος του ʼ75 έχουν περιγράψει μια διάταξη τόσο σαφή που δεν επιτρέπει διασταλτικές ερμηνείες. Αυτοί που προσπαθούν να ξεθεμελιώσουν το άρθρο 16, αν κάνουν κάτι, είναι ότι υβρίζουν πολιτικά τον ιδρυτή της ΝΔ.

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι