Η Ανανεωτική Αριστερά μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κυβερνητική πολιτική

Ευγενία Μπουρνόβα, 29/07/2008

Αυτή η ακαδημαϊκή χρονιά βρίσκει τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα σε ακόμη πιο δυσμενή θέση απ’ ότι η περασμένη, καθώς η οικονομική κατάσταση των Πανεπιστημίων και των πανεπιστημιακών πρόκειται να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο με την περικοπή των δαπανών του προϋπολογισμού του 2008 για την Παιδεία. Απέναντι σ’ αυτή την κυβερνητική πολιτική βρίσκεται ενωμένη σύσσωμη η πανεπιστημιακή κοινότητα και θα διαδηλώσει την αντίθεσή της την ημέρα κατάθεσης του προϋπολογισμού στη Βουλή.

Η τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά σηματοδοτείται όμως και από το γεγονός

της έναρξης ισχύος του περίφημου «νόμου-πλαίσιου», δηλαδή των νέων

τροπολογιών στον 1268/82 που με περισσή σπουδή και αυταρχικότητα

ψήφισε η κυβέρνηση, αγνοώντας όχι μόνο τις αντιδράσεις αλλά και τις προτάσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Αξίζει να υπενθυμίσω ότι μαζί με άλλους συναδέλφους της ανανεωτικής αριστεράς υποστηρίξαμε ότι οι περισσότερες διατάξεις του νόμου αυτού είναι άχρηστες, ανεφάρμοστες, ανεδαφικές και, τελικώς, επιζήμιες. Είχαμε από την αρχή τοποθετηθεί εναντίον των νέων ρυθμίσεων, καταθέτοντας, παράλληλα, μια συνολική μεταρρυθμιστική πρόταση για το δημόσιο Πανεπιστήμιο και την έρευνα, σύμφωνα με τα δεδομένα και τις ανάγκες της εποχής. Αυτή την άποψη υιοθετούσαμε όσοι και όσες φτιάξαμε την συνδικαλιστική παράταξη στην ΠΟΣΔΕΠ που ονομάζεται Αριστερή Μεταρρύθμιση. Αυτή την περίοδο η ΠΟΣΔΕΠ βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο.

Η συνδικαλιστική οργάνωση των πανεπιστημιακών χρειάζεται επαναπροσδιορισμό. Χρειάζεται δηλαδή να δημιουργήσει τη κατάλληλη πολιτική συνθέτοντας τις πλούσιες κινηματικές εμπειρίες με την ταυτόχρονη διατύπωση αξιόπιστων εναλλακτικών προτάσεων.

Μια τέτοια οπτική αποκαθιστά την εικόνα ενός μαχόμενου κλάδου δημόσιων λειτουργών αλλά και διανοουμένων που με συναίσθηση ευθύνης πολιτεύεται για την βελτίωση της δημόσιας εκπαίδευσης στη χώρα μας με νέες ιδέες και προτάσεις. Ο επαναπροσδιορισμός στη χάραξη της πολιτικής του συνδικαλιστικού χώρου της ΠΟΣΔΕΠ δεν μπορεί παρά να στηριχθεί στις δυνάμεις της ευρύτερης ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς. Πρόκειται για τις δυνάμεις που με ιστορικούς όρους έχουν συνδεθεί με την ίδια τη γέννηση του Πανεπιστημιακού κινήματος.

Αυτή η προσπάθεια απαιτεί εναλλακτικό σχέδιο απέναντι στην κυβερνητική πολιτική της Ν.Δ. με προτάσεις για μια τολμηρή μεταρρύθμιση.

Αυτή η προσπάθεια δεν μπορεί να εκφραστεί από τις δογματικές και συντηρητικές αντιλήψεις του Κ.Κ.Ε. ούτε από την γενικόλογη και αναποτελεσματική αντιπολιτευτική γραμμή του ΠΑΣΟΚ.

Ο χώρος της Ανανεωτικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς στην ΠΟΣΔΕΠ έχει δύο συγκεκριμένες συνδικαλιστικές εκφράσεις: τη Συσπείρωση Πανεπιστημιακών και την Αριστερή Μεταρρύθμιση (ΑΡ.ΜΕ). Είναι μάλλον χρήσιμο να αποκατασταθούν δίαυλοι επικοινωνίας και συνεργασίας, να ξεπεραστούν οι καχυποψίες, το ξεκαθάρισμα λογαριασμών, το σύνδρομο του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού. Η Συσπείρωση πρέπει να επανεξετάσει τη μόνιμη συμμαχία της με τις δυνάμεις του Κ.Κ.Ε., και να ξεπεράσει τη πολεμική της προς την ΑΡ.ΜΕ.: δεν ωφελεί σε τίποτα παρά μόνο στο να διολισθαίνει συστηματικά προς τις θέσεις του Κ.Κ.Ε.. Ο διάλογος και η συνεργασία μπορεί να ανοίξουν νέους δρόμους στην ΠΟΣΔΕΠ, να ενισχύσουν το χώρο της Ανανεωτικής Αριστεράς, την κοινή δράση, με σεβασμό στην ιδιαιτερότητα του κάθε συνδικαλιστικού σχήματος. Η ΑΡ.ΜΕ είναι ανοιχτή σε κάθε δημιουργική συζήτηση, είναι μια παράταξη ανοιχτών οριζόντων.

Ευγενία Μπουρνόβα

Αναπλ. Καθηγήτρια,

Πανεπιστήμιο Αθηνών

Εκπρόσωπος της ΑΡ.ΜΕ στην Ε.Γ. της ΠΟΣΔΕΠ

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι