Ο κ. Σανιδάς λειτουργεί πολιτικά και παρά τον νόμο

Φώτης Κουβέλης, Συνέντευξη στον Ανδρέα Παπαδόπουλο, Αυγή της Κυριακής, 26/04/2009

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου λειτουργεί πολιτικά και προς όφελος της κυβέρνησης, υποστηρίζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης, χαρακτηρίζοντας παράνομη την κίνηση του κ. Σανιδά να μην στείλει το φάκελο για το Βατοπέδι στη Βουλή. Ο Φ. Κουβέλης μιλά στην "Κ.Α." για την εξάρτηση του δικομματισμού από τα οικονομικά κέντρα, ζητεί να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, προτείνοντας μια σειρά θεσμικές παρεμβάσεις.

* Όλη η επικαιρότητα τροφοδοτείται από τα σκάνδαλα. Εν μέσω της κρίσης και λίγο πριν τις ευρωεκλογές, πρέπει, κατά τη γνώμη σας, να γίνεται αυτή η συζήτηση ή αποτελεί "λαϊκισμό";

Κάθε υπόθεση που έχει σχέση με τη διαχείριση του δημοσίου συμφέροντος και με την ανάγκη αντιμετώπισης της διαφθοράς είναι αναγκαία. Βεβαίως η έρευνα αυτών των σχετικών υποθέσεων και της αντιμετώπισής τους εκ των πραγμάτων εντάσσεται σε μια διελκυστίνδα ανάμεσα στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, τροφοδοτώντας μια πόλωση και μια αντιπαράθεση η οποία είναι δυνατόν να αφήνει στο περιθώριο της πολιτικής αντιπαράθεσης την ουσία των κοινωνικών και πολιτικών ζητημάτων.

* Θεωρείτε ότι όλα αυτά τα σκάνδαλα είναι καρπός του συστήματος που έχουν χτίσει οι κυβερνήσεις των δυο μεγάλων κομμάτων;

Αναμφισβήτητα το πολιτικό σύστημα γεννάει τη διαφθορά και την αδιαφάνεια. Όπως επίσης είναι γεγονός ότι η απουσία κοινωνικών ελέγχων της ασκούμενης πολιτικής διαμορφώνει συνθήκες για ν’ αναπτύσσονται συμπεριφορές διαφθοράς. Η αντιμετώπισή της μπορεί να γίνεται με την ύπαρξη θεσμών διαφάνειας, αλλά και θωράκισης του δημοσίου αγαθού, προκειμένου να εξασφαλίζεται η χρηστή διοίκηση. Το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο θεσμικό, είναι και βαθύτατα πολιτικό. Και η αντιμετώπισή του πρέπει να γίνεται και στα δυο αυτά επίπεδα.

* Δηλαδή τι πρέπει να γίνει;

Χρειάζονται βαθιές μεταρρυθμιστικές τομές προκειμένου να υπάρξει αποκέντρωση των εξουσιών, ριζική ανακατανομή των εξουσιών, κυρίως μεταξύ της εκτελεστικής εξουσίας και των αντιπροσωπευτικών οργάνων και θεσμών της πολιτείας, αποτελεσματικοί κοινωνικοί έλεγχοι της πολιτικής και συμμετοχή των πολιτών μέσω αντιπροσωπευτικών θεσμών.

* Τα παραπάνω που είπατε απαιτούν συνταγματική αναθεώρηση;

Όχι, είναι δυνατόν πολλές από αυτές τις θεσμικές ρυθμίσεις να αντιμετωπιστούν στο επίπεδο του κοινού νομοθέτη και όχι του συντακτικού νομοθέτη.

* Για να δούμε αναλυτικότερα τα σκάνδαλα, πρέπει να ασκηθεί ποινική δίωξη στον κ. Παυλίδη;

Η απόφαση βρίσκεται στα χέρια της πλειοψηφίας, της εύθραυστης πλειοψηφίας των 151 βουλευτών. Η θέση μας είναι γνωστή και αφορά δύο αδικήματα. Το ζήτημα, πέρα από την υπόθεση αυτή, είναι αυτό του ελέγχου των συμπεριφορών που συνιστούν και ποινικά αδικήματα. Υπάρχει μια ερμαφρόδιτη κατάσταση με την ανάμειξη στη διαδικασία ενός μέρους της Δικαιοσύνης και ενός μέρους της Βουλής. Για αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει και διεκδικεί να απεμπλακεί η βουλή από τον ποινικό έλεγχο των υποθέσεων και η διαδικασία να ανήκει αποκλειστικά στην αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης. Επίσης πρέπει να αλλάξει και ο χρόνος παραγραφής.

* Πώς μπορεί να γίνει αυτό για να μην έχουμε, για παράδειγμα, μια βιομηχανία αγωγών κατά των πολιτικών;

Μπορεί να υπάρξουν ασφαλιστικές δικλείδες, ώστε και η ίδια η Δικαιοσύνη να περιφρουρεί επί της ουσίας τις ελεγχόμενες υποθέσεις και να αποφεύγονται περιπτώσεις όπου πράγματι έρχονται για άλλους λόγους. Μπορεί, για παράδειγμα, να συγκροτηθεί ένα δικαστικό συμβούλιο, το οποίο με κύρος να ερευνά όλες αυτές τις υποθέσεις. Χωρίς, δηλαδή, καμία ανάμειξη της Βουλής, διότι νοθεύεται και η διάκριση των εξουσιών. Με την υπάρχουσα κατάσταση διαπιστώνουμε ότι υπάρχει εμπλοκή της Δικαιοσύνης σε ζητήματα που αφορούν την πολιτική διαδικασία και αυτή η εμπλοκή διαμορφώνει στοιχεία που απομειώνουν τη λειτουργική ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και την εκθέτουν.

* Το λέτε αυτό και λόγω της απόφασης του κ. Σανιδά να μη στείλει στη Βουλή το φάκελο για το Βατοπέδι; Ήταν μια πολιτική κίνηση;

Ο κ. Σανιδάς σε πολλές περιπτώσεις που είχαν έντονο τον πολιτικά χαρακτήρα λειτούργησε πολιτικά και παρά τον νόμο. Επομένως δικαιολογείται απόλυτα η άποψη ότι η κίνησή του ήταν πολιτική. Πολλώ δε μάλλον όταν η άρνησή του να διαβιβαστεί αμελλητί η σχετική δικογραφία βρίσκεται εκτός του συνταγματικού πλαισίου. Είναι παράνομη. Και αυτό γιατί η διάταξη του συντάγματος δεν επιδέχεται την παραμικρή παρερμηνεία.

* Με τι στόχο και σκοπό έγινε αυτή η πολιτική κίνηση;

Προκειμένου η υπόθεση να μην έρθει στη Βουλή και να μην αναδειχτούν ταυτόχρονα με τα στοιχεία που μπορεί να ελέγχονται από ποινικής απόψεως και οι πολιτικές διαστάσεις της.

* Κοινώς, προς όφελος της κυβέρνησης...

Αναμφισβήτητα ναι. Διότι στην υπόθεση του Βατοπεδίου εμπλέκονται στελέχη της κυβέρνησης.

* Τι δείχνει το σκάνδαλο της Siemens;

Τα έως σήμερα στοιχεία μαρτυρούν τη δικομματική ευθύνη και για άλλη μια φορά δείχνουν την εξάρτηση της πολιτικής που έχει αναπτύξει ο δικομματισμός από τα οικονομικά κέντρα. Σε κάθε περίπτωση το σκάνδαλο αυτό πρέπει να ερευνηθεί.

* Κάποιοι κυνικά λένε “έτσι γίνονται οι δουλειές”. Τι προτείνετε εσείς;

Επανειλημμένα έχουμε προτείνει, μια και μιλάμε για συμβάσεις, να έρχονται υποχρεωτικά και πριν την ολοκλήρωσή τους στη Βουλή. Διότι η Βουλή θα μπορούσε να κάνει ουσιαστικό έλεγχο. Πρέπει, λοιπόν, η Βουλή να έχει στοιχεία κυβερνώσας Βουλής, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αυτό αποτελεί και την οριστική λύση του ζητήματος. Είναι ένα βήμα που μπορεί να περιορίζει τέτοια ζητήματα. Αλλά τη Βουλή με στοιχεία κυβερνώσας Βουλής δεν τη θέλουν.

* Βλέπουμε να έρχονται και άλλα σκάνδαλα, όπως οι Patriot, η υπόθεση Γερμανός κ.λπ. Εύλογα προκύπτει το ερώτημα: Γιατί όλα τα σκάνδαλα τώρα; Τι έγινε ξαφνικά;

Δεν είναι ξαφνικά. Μέσα στη διαδρομή του χρόνου διαμορφώθηκαν οι συνθήκες που ανέδειξαν την ύπαρξη όλων αυτών των σκανδάλων. Πρέπει να σημειώσουμε ότι υπήρξε και μια καθυστέρηση από τη μεριά της Δικαιοσύνης. Και φαίνεται ότι μετά από την έντονη κριτική που ασκήθηκε για τη συμπεριφορά και τη βραδύτητα κάποιων δικαστικών λειτουργών, και οι ίδιοι δείχνουν ότι τώρα επισπεύδουν. Αλλά η Δικαιοσύνη δεν πρέπει να επισπεύδει κάτω από την έντονη πίεση και κριτική που της ασκείται. Οφείλει με νηφαλιότητα και ψυχραιμία να ερευνά όλες αυτές τις υποθέσεις. Διαφορετικά είναι μια Δικαιοσύνη η οποία δυστυχώς δείχνει σε κάποιες εκφάνσεις της και αναφορικά με κάποιους δικαστικούς λειτουργούς να ετεροκαθορίζεται από την πολιτική. Αυτός ο ετεροκαθορισμός την καθιστά μη ανεξάρτητη.

* Μέσα στη Βουλή όλων αυτών των σκανδάλων, είναι εφικτό στην πορεία προς τις ευρωεκλογές να ακουστεί η φωνή του ΣΥΡΙΖΑ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από τα παραπάνω που σας ανέφερα, στέκεται στα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας και της χώρας, τα οποία πολλαπλασιάζονται στο βαθμό που η νεοφιλελεύθερη πολιτική είναι παρούσα και επιχειρεί να αντιμετωπίσει την κρίση και την ύφεση με εργαλεία που κατασκεύασαν την κρίση.

* Βλέπετε δίδυμες κάλπες τον Ιούνιο;

Με δεδομένες τις τρέχουσες εξελίξεις, το ασφυκτικό και πνιγηρό κλίμα που υπάρχει, αλλά και τα αδιέξοδα που δημιουργεί η οικονομική πραγματικότητα, δεν μπορώ να αποκλείσω τις δίδυμες εκλογές. Επειδή όμως η κυβέρνηση δεν θα ήθελε με τις πρόωρες εκλογές να χρεωθεί παραγραφή πράξεων που είτε έχουν έρθει ή θα έρθουν στη Βουλή, πιθανολογώ ότι ίσως καθορίσει την εκλογική της τακτική μετά από τα ζητήματα αυτά. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι εθνικές εκλογές θα είναι πρόωρες.

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι