Η αποστολή του ΟΗΕ στον Λίβανο και η αριστερά

Παύλος Δ. Κλαυδιανός, Αυγή, Δημοσιευμένο: 2006-09-05

Η αποστολή, με ειρηνευτική αποστολή, δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο ούτως ή άλλως συνιστά μία περίπλοκη υπόθεση που ως απόφαση συμπυκνώνει συγκρουόμενους στόχους και υποχρεωτικότητες όλων των δυνάμεων που διασταυρώνονται στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Πολλά στοιχεία της δεν επιδέχονται μια ερμηνεία αλλά περισσότερες. Επομένως και για τις δυνάμεις της αριστεράς, όπως και γι’ αυτές του φιλειρηνικού κινήματος κάθε συζήτηση θα ήταν δύσκολη, ίσως και διχαστική. Ιδίως όταν πάρθηκαν αποφάσεις από τον ΟΗΕ οι οποίες έπρεπε να υλοποιηθούν. Τι λέμε, λοιπόν; Τι συνιστά η αποστολή δυνάμεων του ΟΗΕ εκεί; Συμφωνούμε μ’ αυτή και με ποιους όρους;

Το πρώτο και κρίσιμο στοιχείο πριν τοποθετηθούμε είναι να διαγνώσουμε, με όλη την αυστηρότητα, δηλαδή σοβαρότητα, που απαιτείται, το ακριβές στίγμα της απόφασης. Ιδίως εμείς που δεν έχουμε στρατεύματα στην περιοχή, αλλά είμαστε τμήματα του μεγάλου, αν και ακόμη αδύνατου διεθνούς φιλειρηνικού κινήματος, το οποίο όμως έπαιξε αποφασιστικό ρόλο αυτή τη φορά. Ρόλο πολιτικό που περισσότερο απ’ όλους τον αισθάνθηκε το ίδιο το Ισραήλ. Διότι συνολικά αυτό που προέκυψε και συνιστούσε το υπόβαθρο της απόφασης 1701 είναι συνολικά μία αδυναμία του άξονα Ισραήλ - ΗΠΑ όχι απλώς να επιβάλει την άποψή τους αλλά να την επιβάλει με τη βία. Απ’ αυτή την άποψη ήταν ήττα. Το υπόβαθρο, λοιπόν, ήταν θετικό για μας.

Το δεύτερο που έπρεπε να εξετάσουμε είναι αν η απόφαση συνιστούσε μία διπλωματική διελκυνστίνδα που, εν τέλει, θα ευνοούσε ευθέως αυτούς που ηττήθηκαν ή θα δημιουργούσε όρους για να ευνοηθούν στο άμεσο μέλλον. Εδώ, λοιπόν, προέκυψε ένα δεύτερο ευνοϊκό σημείο για το φιλειρηνικό κίνημα -λόγω ασφαλώς και του πρώτου- που είναι ότι οι αρχικές προσπάθειες -κυρίως των ΗΠΑ- η αποστολή να μοιάζει μ’ αυτή του Αφγανιστάν, όπου το ΝΑΤΟ, ως φύλλο συκής του ΟΗΕ, συνεχίζει αυτό που ξεκίνησαν ΗΠΑ - Βρετανία, δεν κατίσχυσαν, τελικά. Και εδώ η συμβολή του φιλειρηνικού κινήματος και της αριστεράς ήταν μεγάλη. Προβλέψεις της απόφασης, έστω και με πολλές δόλιες ασάφειες, και σύνθεση στρατιωτικής δύναμης δεν δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό ιμπεριαλιστικά στρατεύματα κατοχής κατά κανέναν τρόπο.

Ο τρίτος λόγος που πρέπει να μας επηρεάσει στην απόφασή μας είναι το τι διακυβεύεται στη Μέση Ανατολή γενικώς και ειδικώς από τη στάση του Ισραήλ, όπως αυτή συντονίζεται με τους σημερινούς στρατηγικούς στόχους των ΗΠΑ. Δεν συνιστά απλώς μία πηγή ανωμαλίας στην περιοχή που δίνει τη δυνατότητα πολιτικής και οικονομικής ηγεμονίας των ΗΠΑ. Εγκυμονεί ευθέως τον πόλεμο, τον γενικευμένο. Είναι ένα νέο στοιχείο. Απ’ αυτή την άποψη το φιλειρηνικό κίνημα και η αριστερά δεν έχουν κανένα περιθώριο -εκ του ρόλου τους- να μην δουν νέες δυνατότητες, να σπεύσουν γρήγορα να δογματίσουν και να πουν ότι είναι "μια από τα ίδια"!

Ο τέταρτος λόγος είναι κάποια -έστω πολύ δειλά- νέα θετικά στοιχεία που καταγράφηκαν τον τελευταίο καιρό. Μπορεί να αναφερθούν η επανενεργοποίηση του ΟΗΕ όχι ευθέως στο άρμα των Αμερικανών και η θετική ενεργοποίηση της Ε.Ε. έστω μετά από την εγκληματική ολιγωρία της όσο γίνονταν οι μάχες.

Ο πέμπτος λόγος είναι τα περιθώρια περαιτέρω πίεσης προς τον ΟΗΕ όχι μόνο να παίξει η αποστολή εκεί γνήσιο ειρηνευτικό ρόλο αλλά να γίνει και άλλο ένα βήμα. Να πάει εκεί ο ΟΗΕ με το σύνολο των -ως τώρα- αποφάσεών του, που προβλέπουν -υπενθυμίζουμε- απόσυρση του Ισραήλ από τα κατεχόμενα, δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους κ.λπ. Στρατεύματα λοιπόν του ΟΗΕ και στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη πρέπει να απαιτήσουμε αν θέλουμε να σταθεροποιηθεί ένα παλαιστινιακό κράτος, να υπάρξει. Διότι το Παλαιστινιακό είναι η πηγή του προβλήματος, όχι ο Λίβανος.

Αν δεν μεριμνήσει η αριστερά να βγει το φιλειρηνικό κίνημα στον δρόμο μ’ αυτούς -και άλλους φυσικά- τους στόχους αυτή τη στιγμή, ποιος θα το κάνει; Ποιος θα θέσει το ζήτημα του ελεύθερου Λιβάνου, του δικαιώματος και του Ιράν να έχει πολιτική για την ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας - εφ’ όσον ακόμη έχουν και άλλες χώρες; Ποιος θα θέσει το ζήτημα του πυρηνικού αφοπλισμού στην περιοχή, άρα και του Ισραήλ;

Όμως αυτά και άλλα δεν μπορεί να τα θέσει η αριστερά με μια γραμμή που υποστηρίζει ότι έχουμε εκεί στρατεύματα κατοχής. Που, εν τέλει, δεν βλέπει ότι κάπου νικήσαμε, ότι για πρώτη φορά άνοιξε μια χαραμάδα. Όταν είναι πίσω από την ανάλυση που κάνουν οι δυνάμεις της περιοχής με πρώτες τη Χεζμπολάχ και τη Χαμάς, αλλά και τη Συρία και το Ιράν. Ελίσσονται με ουσιαστική πολιτική δεξιότητα και συμβολή, όχι απλώς με λεκτικές πιρουέτες. Και το Ιράν προχθές δήλωσε στον Ανάν ότι θα στηρίξει την απόφαση 1701. Εμείς;

Φυσικά μύριες όσες στροφές θα έχουμε ακόμη και πολλές προβοκάτσιες θα επιχειρηθούν για να διακόψουν τη διαδικασία. Ή για να επανακάμψει η δυναμική των συγκρούσεων, που είναι πάντοτε παρούσα. Αυτό όμως δεν αναιρεί την προηγούμενη ανάλυση. Δεν μπορούμε να μείνουμε, όσο και αν είναι πολύ σπουδαίο, μόνο στο αίτημα της εκεχειρίας.

Θέματα επικαιρότητας: Επέμβαση στον Λίβανο

Ο Σιδερένιος Τοίχος κρατάει ακόμη

Σωτήρης Λεβέντης, 2006-09-15

Σε ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο υπάρχουν πολύ λίγοι άνθρωποι...

Περισσότερα

Η Ευρώπη διασχίζει τον Ρουβικώνα

Joschka Fischer, 2006-09-06

Η αποκαλούμενη «Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτνίασης» (ΕΠΓ), cos...

Περισσότερα

Η αποστολή του ΟΗΕ στον Λίβανο και η αριστερά

Παύλος Δ. Κλαυδιανός, 2006-09-05

Η αποστολή, με ειρηνευτική αποστολή, δύναμης του ΟΗΕ στον...

Περισσότερα

Νικητές και ηττημένοι στα πεδία του Λιβάνου

Μπάμπης Γεωργούλας, 2006-09-03

Πρακτικά, ένας πόλεμος τελειώνει είτε με την αδιαμφισβήτητη...

Περισσότερα
Μιχάλης Σαμπατακάκης

Χωρίς σχόλια

Μιχάλης Σαμπατακάκης, 2006-09-03

Παραθέτω προς σύγκριση από τον αναγνώστη, απόψεις – κατ’...

Περισσότερα
Μιχάλης Παπαγιαννάκης

Να στηριχθεί η εύθραυστη εκεχειρία στον Λίβανο

Μιχάλης Παπαγιαννάκης, 2006-09-03

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη σοφία για να διαπιστώσει κανείς...

Περισσότερα
Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Η απραξία ως πολιτική και ηθική ανωτερότητα

Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 2006-08-30

Οταν οι Ισραηλινοί ισοπέδωναν τον Λίβανο και η διεθνής...

Περισσότερα
Θόδωρος Μαργαρίτης

Διεθνής κατακραυγή του Iσραήλ ναι! Aντισημιτισμός όχι!

Θόδωρος Μαργαρίτης, 2006-08-03

Η «σφαγή των νηπίων» στην Κάνα αποτέλεσε την κορύφωση του...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Η άθραυστη αλυσίδα των «αντιποίνων»

Παντελής Μπουκάλας, 2024-04-16

Στην επαληθευμένη από αμερόληπτες πηγές Ιστορία, το δόγμα...

Θόδωρος Τσίκας

Ιράν-Ισραήλ: Γόητρο, προσχήματα και ισορροπίες

Θόδωρος Τσίκας, 2024-04-14

Είναι γνωστό ότι το καθεστώς των φανατικών μουλάδων του...

Το δίλημμα της Τεχεράνης

Γιώργος Καπόπουλος, 2024-04-08

H ηγεσία της Ισλαμικής Δημοκρατίας βρίσκεται σε ένα άβολο...

Πώς απαντούν στην Ακροδεξιά τα άλλα κόμματα

Ξένια Κουναλάκη, 2024-04-04

Aπό την εποχή της ανόδου της Χρυσής Αυγής τα συστημικά κόμματα...

Η ατιμωρησία των ελίτ

Τάσος Παππάς, 2024-04-01

Αντιγράφω από τη στήλη «ΕΝΑ ΒΛΕΜΜΑ» στις Νησίδες της «Εφημερίδας...

Το νέο τουρκικό παζλ

Βαγγέλης Αρεταίος, 2024-04-01

Η «έκπληξη του CHP», όπως λένε από χθες το βράδυ Τούρκοι αναλυτές,...

Θόδωρος Τσίκας

Τουρκία: διαμαρτυρία για οικονομία και φθορά εξουσίας

Θόδωρος Τσίκας, 2024-04-01

Ακόμα μια φορά, η οικονομία έπαιξε ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις....

Διονύσης Τεμπονέρας

Άνθρακες ο θησαυρός της αύξησης του κατώτατου μισθού

Διονύσης Τεμπονέρας, 2024-03-28

Ανακοινώνεται στο υπουργικό συμβούλιο η αύξηση του κατώτατου...

Κουράστηκαν να λιβανίζουν

Τάσος Παππάς, 2024-03-26

Οταν τα μέσα ενημέρωσης όλων των κατηγοριών είναι ιμάντες...

Κώστας Καλλίτσης

Η κυριαρχία της Ν.Δ

Κώστας Καλλίτσης, 2024-03-23

Κάτι, αλήθεια, συμβαίνει εδώ; Μια πρόχειρη απάντηση θα ήταν...

Μερικές σκέψεις για τον «νέο κύκλο» του ΣΥΡΙΖΑ

Θανάσης Καρτερός, 2024-03-17

Για να πούμε την αλήθεια, δεν είναι εύκολο να συνηθίσει...

Πανηγυρίζοντας επί των ερειπίων του ΕΣΥ

Παντελής Μπουκάλας, 2024-03-17

Σημείο πρώτο: Με τις λέξεις μπορούμε να κάνουμε οτιδήποτε:...

×
×