Στο πυρ... ο στρατός!

ΣΕ ΕΝΤΑΣΗ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

Χριστίνα Πουλίδου, Αυγή της Κυριακής, 02/11/2008

Στις Συμπληγάδες της δίκης (που ξεκίνησε για τη δράση της οργάνωσης Εργκενεκόν) και της αντιμετώπισης της δράσης του ΡΚΚ βρίσκεται η κυβέρνηση Ερντογάν, ενώ τις δικές τους εξετάσεις δίνουν ταυτόχρονα η δικαιοσύνη και ο στρατός. Το κλίμα στη χώρα είναι ξανά-μανά τεταμένο, καθώς από τη μια μεριά υπάρχουν πολλές προσδοκίες αλλά έρχονται στο φως και πολλές ανομολόγητες καταστάσεις, ενώ από την άλλη μεριά η οδύνη της κοινωνίας για τον θάνατο 17 Τούρκων φαντάρων έχει βραχυκυκλώσει την κυβέρνηση.

Αναλυτικότερα, η δίκη της παρακρατικής οργάνωσης Εργκενεκόν αφορά 86 κατηγορούμενους, που όλοι - με τον ένα ή τον άλλο τρόπο - ήταν γνωστοί για τις σχέσεις τους με το βαθύ κράτος. Σύμφωνα εξάλλου με πρόσφατη συνέντευξη Ρώσου εθνικιστή ηγέτη (του Αλεξάντερ Ντουγκίν στη «Βατάν») προκύπτει ότι η Εργκενεκόν είχε διασυνδέσεις και με το ρωσικό εθνικιστικό κίνημα - «όλους τους γνώριζα, συζητούσαμε μαζί για τις επιχειρήσεις τους και τον οπλισμό τους» δήλωσε χαρακτηριστικά για τους κατηγορούμενους και προσέθεσε πως επίσης γνώριζε τον Ραούφ Ντενκτάς.

Κατά ορισμένες αναλύσεις εξάλλου, η αποκάλυψη της Εργκενεκόν ήταν σχέδιο αμερικανικής προέλευσης για τη στήριξη του ΑΚΡ που περνούσε τη δύσκολη δικαστική του περιπέτεια. Κατά τους ίδιους αναλυτές, η δίκη του «Φάρου» - που έλαβε χώρα στη Γερμανία εναντίον διεφθαρμένων αξιωματούχων που ακουμπούσαν στην κυβέρνηση Ερντογάν, οι οποίοι υπεξαίρεσαν χρήματα φιλανθρωπικής οργάνωσης - ήταν η γερμανική απάντηση στον αμερικανικό σχεδιασμό...

Ανεξαρτήτως πάντως των σκοτεινών ερμηνειών μιας υπόθεσης που εξελίχθηκε έτσι κι αλλιώς στο σκοτάδι, οι πάντες αναγνωρίζουν τον κίνδυνο να καταλήξει η δίκη σε φιάσκο. Αν δηλαδή τα στοιχεία δεν είναι επαρκή, οι κατηγορούμενοι αθωωθούν και αποδειχθεί εσφαλμένη η προσαγωγή σε δίκη, τότε η μεν κυβέρνηση θα έχει δεχτεί ισχυρό πλήγμα, η δε δημοκρατία θα βρεθεί στο στόχαστρο της εκδικητικότητας αυτών που λειτουργούσαν στα όρια της νομιμότητας - είτε με πολιτικά, είτε με εγκληματικά κίνητρα.

Σε δοκιμασία στρατός και δικαιοσύνη

Η δράση του ΡΚΚ εξάλλου είναι ένα άλλο θέμα που έχει φέρει σε πολύ δύσκολη θέση την κυβέρνηση Ερντογάν και την έχει υποχρεώσει να συμπτύξει με τον στρατό κοινό μέτωπο. Μια επιχείρηση που έλαβε χώρα στις αρχές Οκτωβρίου και είχε ως αποτέλεσμα 17 θανάτους Τούρκων στρατιωτών προκάλεσε πολιτική καταιγίδα. Η εφημερίδα «Ταράφ» αποκάλυψε ότι ο στρατός γνώριζε τουλάχιστον δύο βδομάδες πριν για τα σχέδια του ΡΚΚ να επιχειρήσουν με βαρύ οπλισμό στη συγκεκριμένη περιοχή, ενώ και άλλες εφημερίδες αποκάλυψαν ότι ακόμη και 5 μέρες πριν από την επίθεση είχε σταλεί επείγον σήμα. Κατά τα τουρκικά ΜΜΕ τέλος, ο στρατός ενημερώθηκε την ίδια μέρα για τη μετακίνηση δυνάμεων του ΡΚΚ στα βουνά πλην όμως αδράνησε να αντιδράσει.

Τα δημοσιεύματα αυτά σε συνδυασμό με τη φωτογραφία του αρχηγού Αεροπορίας Αϊντογάν Μπαμπάογλου να παίζει γκολφ στην Αττάλεια τη μέρα της επίθεσης του ΡΚΚ, λειτούργησαν ως πολλαπλασιαστής της οργής της κοινής γνώμης προς τις Ένοπλες Δυνάμεις και την κυβέρνηση. Υπουργοί που παρέστησαν σε κηδεία θυμάτων προπηλακίστηκαν από το πλήθος, ενώ το συμπέρασμα εφημερίδας σε τίτλο της ήταν πως "η Τουρκία δεν χρειάζεται αρχηγό Αεροπορίας" ("Ραντικάλ"). Ο στρατός απαντώντας μίλησε για ελλείψεις εξοπλισμού λόγω των περιορισμένων οικονομικών ενισχύοντας την οργή του κόσμου που ειρωνεύτηκε τον "φτωχό στρατό", καθώς είναι πασίγνωστο πως οι εξοπλισμοί διαθέτουν τη μερίδα του λέοντος στον προϋπολογισμό του κράτους.

Έκθετοι στις εντυπώσεις της κοινής γνώμης, οι Ένοπλες Δυνάμεις και η κυβέρνηση αντέδρασαν σε δεύτερη φάση επιθετικά. Προασπίζοντας τον στρατό, ο πρωθυπουργός Τ. Ερντογάν παρατήρησε πως "όποιος είναι έξω από τον χορό γνωρίζει πολλά τραγούδια", ενώ ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ιλκέρ Μπασμούγ υπήρξε πολύ σκληρός - προαναγγέλλοντας ότι "έχουν ξεκινήσει οι δικαστικές διαδικασίες εναντίον αυτών που διέρρευσαν τις πληροφορίες αλλά και εναντίον αυτών που τις δημοσίευσαν" κατήγγειλε αυτούς "που παρουσιάζουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις ως επιτυχημένες" αποδίδοντάς τους την "ευθύνη για κάθε σταγόνα αίματος που ρέει".

Σε αυτή τη φάση συνεπώς δοκιμάζεται το κύρος των δύο βασικών θεσμών της Τουρκίας - των Ενόπλων Δυνάμεων και της δικαιοσύνης, ενώ η κυβέρνηση Ερντογάν βρέθηκε να υπερασπίζεται εκείνο τον πόλο εξουσίας που προ μηνών της απηύθυνε τελεσίγραφο υποταγής... Διότι οι πληγές πρέπει μάνι-μάνι να κλείσουν, καθώς τον Μάρτιο γίνονται δημοτικές εκλογές...

Θέμα

Τουρκία

Σύνολο καταγραφών: 132

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι