Καταστροφική καταιγίδα οι κουκουλοφόροι

Σπύρος Λυκούδης, 20 ερωτήσεις. Συνέντευξη στη Βούλα Κεχαγιά, Τα Νέα, 12/01/2009

«Το σύνθημα “μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι” είναι απολίτικο, υβριστικό και δεν έχει θέση στη δική μου Αριστερά», λέει ο Σπύρος Λυκούδης, καταδικάζοντας όλες τις μορφές βίας απ΄ όπου κι αν εκδηλώνονται. Το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ χαρακτηρίζει τους κουκουλοφόρους «καταιγίδα» για την ομαλότητα, δεν υιοθετεί τη λέξη εξέγερση για τις κινητοποιήσεις της νεολαίας, ενώ απαντά σε όσους πιστεύουν ότι ο ΣΥΝ είναι το ΠΑΣΟΚ του ΄70, πως «όσοι φαντασιώθηκαν απίθανα πράγματα, ευτυχώς έχουν προσγειωθεί».

Πέρασε η μπόρα των... κουκουλοφόρων για τον ΣΥΝ;

Οι κουκουλοφόροι ήταν και εξακολουθούν να είναι καταστροφική καταιγίδα για τη Δημοκρατία και την ομαλότητα. Η Αριστερά είναι απέναντί τους.

Γιατί η Κουμουνδούρου βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα;

Γιατί δεχθήκαμε μια μεγάλη συκοφαντική επίθεση από δεδηλωμένους εχθρούς μας και γιατί δεν αποφύγαμε και εμείς πολιτικές αστοχίες και λάθη.

Θα έχει πολιτικό κόστος η στάση του ΣΥΡΙΖΑ στα επεισόδια του Δεκεμβρίου;

Ελπίζω και εύχομαι οι δημοκρατικοί αριστεροί Έλληνες πολίτες να κρατήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ τα θετικά πολιτικά του χαρακτηριστικά, που είναι οπωσδήποτε υπέρτερα των πολιτικών του αδυναμιών.

Δεν είχαμε εξέγερση της νεολαίας;

Η έκρηξη της οργής των νέων θα γίνει εξέγερση, μόνο αν αποκτήσει πολιτικούς στόχους και συνδεθεί με το μαζικό δημοκρατικό κίνημα.

Το τελευταίο διάστημα υπονομεύεται η δημοκρατία;

Οι μαζικές λαϊκές δημοκρατικές κινητοποιήσεις στηρίζουν τη δημοκρατία. Η ανεξέλεγκτη και τυφλή βία την υπονομεύει. Το τελευταίο διάστημα ζήσαμε και τα δύο αυτά φαινόμενα.

Τι δείχνει η επίθεση εναντίον των αστυνομικών;

Το πόσο επικίνδυνοι είναι για τη δημοκρατία και την Αριστερά οι άφρονες του Καλάσνικοφ και του αίματος.

Σας εκφράζει το σύνθημα «μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι»;

Είναι ένα σύνθημα απολίτικο, αποπροσανατολιστικό και υβριστικό. Ένα σύνθημα μίσους και μόνο, που δεν έχει θέσει στη δική μου Αριστερά.

Πώς είδατε το ημερολόγιο της «Αυγής»;

Η «Αυγή» είναι μια ανεξάρτητη εφημερίδα της Αριστεράς, που έχει φιλικές πολιτικές σχέσεις με τον ΣΥΝ. Ως κόμμα ούτε διαμορφώνουμε ούτε ελέγχουμε την ύλη της, γιατί και να θέλουμε δεν μπορούμε και να μπορούμε δεν θέλουμε.

Έγιναν υπερβολές;

Οι υπερβολές είναι μέσα στις ανθρώπινες και στις πολιτικές συμπεριφορές. Συνιστούν πρόβλημα όταν κυριαρχούν.

Ο ΣΥΝ πρέπει να αναθεωρήσει κάποια πράγματα;

Πρέπει να απομακρυνθεί από πολιτικές μονομέρειες, να αναβαπτισθεί στις αρχές που τον γέννησαν και να επαναφέρει στην πολιτική του ατζέντα τα μεγάλα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας: την οικονομία, την ανεργία, το μεροκάματο, την Παιδεία.

Ο ανασχηματισμός δείχνει εκλογές;

Είναι ανασχηματισμός συντήρησης στην πορεία προς τις εκλογές.

Ποιος θα πρέπει να είναι ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες βουλευτικές εκλογές;

Η μεγαλύτερη δυνατή διεύρυνση των ποσοστών του και της πολιτικής του επιρροής.

Και στις ευρωεκλογές;

Οι ευρωεκλογές υπήρξαν πάντα στη χώρα μας προνομιακό πεδίο για τη σύγχρονη ευρωπαϊστική Αριστερά. Αν πείσουμε ότι μένουμε σταθεροί σε αυτή την κατεύθυνση, τα αποτελέσματα θα είναι καλά.

Για την ηγεσία του κόμματός σας δεν τίθεται θέμα συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ...

Η μόνη στρατηγική, που δίνει ελπίδες στους πολίτες και προοπτική στη χώρα, είναι η προγραμματική σύγκλιση και συνεργασία των ευρύτερων δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού.

Πώς σας φάνηκαν τα 15 σημεία πάλης του ΣΥΡΙΖΑ;

Ως 15 σημεία πάλης του ΣΥΡΙΖΑ. Το πρόγραμμα του ΣΥΝ, που δουλεύεται εδώ και μήνες από επιτροπή υπό τον Γιάννη Δραγασάκη, έχει άλλο βάρος και επομένως άλλο ενδιαφέρον.

Είναι σημεία σύγκλισης ή απόκλισης από το ΠΑΣΟΚ;

Σημασία έχει ποιους πολιτικούς στόχους έχουν οι δύο χώροι. Αν θέλουν να συγκλίνουν μπορούν να τα διαμορφώσουν μέσα από έναν διάλογο ως σημεία σύγκλισης, αν θέλουν να αποκλίνουν θα παραμείνουν ως σημεία απόκλισης.

Πιστεύει ο ΣΥΝ ότι είναι το ΠΑΣΟΚ του ΄70;

Ο ΣΥΝ είναι ένα κόμμα της σύγχρονης δημοκρατικής και ανανεωτικής Αριστεράς στην Ελλάδα του 21ου αιώνα. Όσοι φαντασιώθηκαν την περίοδο της δημοσκοπικής μας ευφορίας απίθανα πράγματα, ευτυχώς έχουν προσγειωθεί.

Η στάση σας απέναντι στο ΚΚΕ;

Μέχρι πρότινος με βάση τις αποφάσεις του Συνεδρίου μας, η πλειοψηφία του ΣΥΝ θεωρούσε το ΚΚΕ ως τον στρατηγικό μας εταίρο για τη συγκρότηση της Μεγάλης Αριστεράς.

Σήμερα; Και ποια θα έπρεπε να είναι;

Επειδή σέβομαι και το κόμμα μου και το ΚΚΕ και την πραγματικότητα υποστηρίζω ότι οι ιδεολογικές και πολιτικές μας διαφορές με το ΚΚΕ ήταν και είναι τόσο μεγάλες που όσο δεν αίρονται δεν αφήνουν- εκτός από επιμέρους κοινές δράσειςκανένα περιθώριο ενωτικών διεργασιών και στρατηγικών συγκλίσεων.

Δεν θα πηγαίνατε σε μια πορεία αν...

Αν η πολιτική στόχευση και η συνθηματολογία της ήταν σε αντίθεση με την αριστερή ανανεωτική δημοκρατική μου συνείδηση.

Θέμα

Διαδηλώσεις- Βία

Σύνολο καταγραφών: 102

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι