Τις επόμενες μέρες θα ξεκαθαρίσω τη θέση μου για την προεδρία του ΣΥΝ

Φώτης Κουβέλης, Συνέντευξη στον Ανδρέα ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ, Αυγή της Κυριακής, 09/12/2007

Ορθάνοιχτη αφήνει την πόρτα της υποψηφιότητάς του για την προεδρία του ΣΥΝ ο Φώτης Κουβέλης, δεσμευόμενος ότι τις επόμενες ημέρες θα ξεκαθαρίσει τη θέση του. Στέκεται ιδιαίτερα στο ζήτημα της κοινοβουλευτικής διάστασης του νέου προέδρου, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αντίθεσή του στις διαδοχές με δακτυλίδια, που, όπως λέει, προωθούν κάποιες πλευρές. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ διευκρινίζει ότι η αντίρρησή του στην υποψηφιότητα Τσίπρα, δεν έχει προσωπικό χαρακτήρα, αλλά ότι οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είναι βουλευτής. Ο Φ. Κουβέλης διαβλέπει ότι κάποιες πλευρές στο εσωτερικό του ΣΥΝ προωθούν λογικές δακτυλιδιού, δηλώνοντας απολύτως αντίθετος με τις διαδικασίες αυτές.

* Παρακολουθούμε μια επιθετική πολιτική της κυβέρνησης σε όλα τα κοινωνικά μέτωπα και ιδιαίτερα για το ασφαλιστικό. Πρέπει να γίνουν αλλαγές στο ασφαλιστικό;

Το κοινωνικο-ασφαλιστικό σύστημα χρειάζεται μεταρρύθμιση, το ζητούμενο είναι προς ποια κατεύθυνση και με ποιους στόχους. Και αυτό είναι μια βαθύτατα πολιτική υπόθεση. Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού πρέπει να είναι δημοκρατική, με την έννοια ότι δεν πρέπει να προσβάλει το ασφαλιστικό κεκτημένο, αλλά να προστατεύει ταυτόχρονα τις εργασιακές σχέσεις ως κοινωνικό δικαίωμα που συνδέεται ταυτόχρονα με το ασφαλιστικό σύστημα. Επομένως η κοινωνική αντίσταση πρέπει να είναι σημαντική και σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, αναδεικνύουμε και θα αναδείξουμε με μεγαλύτερη ένταση, τον βαθιά συντηρητικό και νεοφιλελεύθερο χαρακτήρα των ρυθμίσεων που φαίνεται να προωθεί η κυβέρνηση. Και λέω φαίνεται να προωθεί, διότι μέχρι στιγμής δεν δεσμεύεται σε βασικά πράγματα, όπως είναι η χρηματοδότηση, η αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και εισφοροαπαλλαγής και βεβαίως η αντιμετώπιση της ανασφάλιστης εργασίας. Για αυτό το λόγο υποστηρίζουμε ότι οι εργασιακές σχέσεις είναι στοιχείο και μέγεθος που αναμφισβήτητα συνδέεται και επηρεάζει το ασφαλιστικό σύστημα. Παρά τα προεκλογικά τρία "δεν" του πρωθυπουργού, εκείνο το οποίο προκύπτει είναι ότι θα έχουμε τη μεγάλη υποβάθμιση των νέων ασφαλισμένων, οι οποίοι θα καθίστανται ανασφάλιστοι. Κάθε τέσσαρα χρόνια υπάρχουν και ρυθμίσεις που τεμαχίζουν την ασφαλιστική ρύθμιση σε βάρος των νέων γενεών. Η κυβέρνηση υπολογίζει στον κοινωνικό αυτοματισμό, πιστεύοντας ότι με αυτόν τον τρόπο μπορεί να αντιμετωπίσει τις μεγάλες αντιδράσεις.

Διαχρονικές οι ευθύνες για την Ολυμπιακή

* Για το ζήτημα της Ολυμπιακής, η κυβέρνηση επικαλείται την Κομισιόν. Τελικά για όλα φταίει η Κομισιόν;

Όχι. Οι ευθύνες για την Ολυμπιακή είναι διαχρονικές. Αφορούν και το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. Ο δημόσιος χαρακτήρας της εταιρείας μπορεί να διατηρηθεί και ο αερομεταφορέας να είναι ο εθνικός. Χρειάζεται συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές που δεν βρίσκονται στην πολιτική αντίληψη της κυβέρνησης. Δεν δίνει τις μάχες που πρέπει να δώσει και σε ό,τι έχει σχέση με αντιστάσεις και επιλογές της Ε.Ε. Αυτό δείχνει ένα συγκεκριμένο πολιτικό χαρακτήρα με τον οποίο αντιμετωπίζει τους δημόσιους οργανισμούς.

*Μπορεί να μπει ο ΣΥΝ σε περιπέτεια εσωκομματικών τριβών μετά την απόφαση του Αλ. Αλαβάνου ;

Κύρια επιδίωξή μας πρέπει να είναι ένα παραγωγικό συνέδριο, που θα ενισχύει τις προγραμματικές θέσεις και τις πολιτικές διεκδικήσεις του ΣΥΝ, θα προωθεί και θα προβάλει το εναλλακτικό σχέδιό του. Πιστεύω ότι ο ΣΥΝ και κατ επέκταση ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί και πρέπει να έχει έναν καταλυτικό ρόλο στον ανακαθορισμό των πολιτικών συσχετισμών. Η σύγχρονη ανανεωτική και ριζοσπαστική αριστερά έχει υποχρέωση να ανταποκριθεί στα αιτήματα και τις διεκδικήσεις μιας κοινωνίας που πλήττεται από τη νεοφιλελεύθερη συντηρητική πολιτική. Η συζήτηση και ο διάλογος στην πορεία προς το συνέδριο πρέπει να αναφέρεται και να αφορά στην κοινωνία και θα είναι εξαιρετικά αρνητικό να υποκατασταθεί από μια εσωστρεφή διαδικασία και από μια άγονη προεδρολογία. Κεντρικό μέλημά μας πρέπει να είναι η ισχυροποίηση του ΣΥΝ. Το εκλογικό ποσοστό μας είναι εντολή των πολιτών για πολιτική δράση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της κοινωνίας. Με βάση αυτές τις παραδοχές προτείναμε να υπάρξουν συνθετικές και συναινετικές λύσεις και προτάσεις. Η συζήτηση για την ηγεσία πρέπει να αναφέρεται και να αφορά τα ουσιαστικά ζητήματα του ΣΥΝ και κατ επέκταση της κοινωνίας.

* Έχει γίνει αρκετή συζήτηση για το θέμα της διαδοχής. Βλέπετε να υπάρχουν στον ΣΥΝ "δακτυλίδια"΄

Οι διαδοχές με δακτυλίδια δεν μας αφορούν, δεν πρέπει να μας αφορούν. Δεν επιλέγουμε και ούτε επιλέξαμε αρχηγοκεντρικό κόμμα. Θητεύουμε στις συλλογικές λειτουργίες, όσο και αν αυτές αξιώνουν κάποιες φορές την εσωκομματική δημοκρατική αντιπαράθεση, η οποία μπορεί να προβάλει ως στοιχείο που αμφισβητεί την ενότητα. Δεν την αμφισβητεί. Εκείνο που αυτή αμφισβητεί είναι ο συγκεντρωτισμός στη λήψη των αποφάσεων.

Κατά τούτο, είμαι αντίθετος με τον τρόπο με τον οποίο γίνεται από κάποιες πλευρές διαχείριση του συγκεκριμένου ζητήματος μετά την απόφαση του Αλ. Αλαβάνου να αποχωρήσει από την ηγεσία του ΣΥΝ. Γίνεται μια διαχείριση η οποία δεν αφορά τη λειτουργία ενός κόμματος της σύγχρονης και ανανεωτικής αριστεράς, και αυτή η διαχείριση γίνεται από κάποιες πλευρές. Θέλω να πιστεύω ότι στην πορεία προς το συνέδριο, όσοι επιλέγουν αυτή τη διαχείριση για το νέο πρόεδρο του ΣΥΝ θα αντιληφθούν ότι η συλλογικότητα είναι εκείνη που πρέπει να αντιμετωπίσει και αυτό το ζήτημα.

Το να υπάρξουν περισσότερες από μια υποψηφιότητες είναι ζήτημα δημοκρατίας

* Θεωρείτε θετικό να υπάρξουν περισσότερες από μια υποψηφιότητες για την ηγεσία του ΣΥΝ;

Είναι στο πλαίσιο της δημοκρατικής λειτουργίας ενός κόμματος, το οποίο θητεύει στην εσωκομματική δημοκρατία. Άλλωστε η ύπαρξη τάσεων είναι μια δημοκρατική κατάκτηση, μία κατάκτηση που δεν την εξασφαλίσαμε χωρίς κόστος. Αυτή, λοιπόν, την κατάκτηση πρέπει τη διατηρήσουμε και να προωθούμε τη δημοκρατική λειτουργία που αναδεικνύει και την ουσιαστική λειτουργία των τάσεων μέσα σε ένα σύγχρονο κόμμα της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς.

* Έχει ακουστεί έντονα και το δικό σας όνομα. Θα είστε υποψήφιος;

Στις αμέσως προσεχείς ημέρες θα μιλήσω για όλα αυτά τα ζητήματα και θα ξεκαθαρίσω τη θέση μου. Θα ήταν, όμως, τούτη την ώρα ανώφελο όσο και αντιφατικό προς όλα εκείνα που υποστήριζω να δηλώσω ότι θα είμαι ή ότι δεν θα είμαι υποψήφιος. Η συνθετική συναινετική πρόταση υφίσταται, πρέπει από όλους τους συντρόφους να αντιμετωπιστεί, και οφείλουν όλες οι πλευρές να πάρουν συγκεκριμένη θέση απέναντι σε αυτή τη συναινετική και συνθετική πρόταση. Υποστηρίζω ότι θα πρέπει να προβάλεται και να εκφράζεται και στο επίπεδο της νέας ηγεσίας που θα υπάρξει και η κοινοβουλευτική διάσταση του κόμματος.

Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι ουδέποτε διεκδίκησα την παρουσία μου και την πολιτική μου λειτουργία με όρους προσωπικούς. Άλλωστε η προσωποκεντρική πολιτική λειτουργία είναι εξαιρετικά εύθραυστη και αναλώσιμη από βραχύβιες σκοπιμότητες και εντέλει δεν αφορούν στην πολιτική που θέλει να αντέχει ως σχέση εμπιστοσύνης με τα μέλη του κόμματος, αλλά και συνολικότερα με την κοινωνία και τις διεκδικήσεις της.

* Κατά συνέπεια λέτε ότι ο νέος πρόεδρος που θα εκλεγεί θα πρέπει να είναι και βουλευτής;

Αυτή είναι η άποψή μου. Επανειλημμένα έχω υποστηρίξει ότι η κοινοβουλευτική διάσταση του κόμματος πρέπει να προβάλεται και να αναδεικνύεται ως ένα δυναμικό στοιχείο της ύπαρξης του ΣΥΝ, της παρουσίας του μέσα στην πολιτική ζωή και βεβαίως, και στο πλαίσιο της συνεργασίας με τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν προσωποποιώ την αντίρρησή μου στην υποψηφιότητα Τσίπρα

* Συμπεραίνω από όσα λέτε ότι αποκλείεται την υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα;

Δεν προσωποποιώ την αντίρρησή μου. Απλώς εκείνο που προτάσσω είναι η κοινοβουλευτική διάσταση. Κατά συνέπεια η κοινοβουλευτική διάσταση πρέπει να είναι στοιχείο που οφείλουμε να συνυπολογίσουμε. Η κοινοβουλευτική διάσταση που πρέπει να εκφράζεται και στο επίπεδο της νέας ηγεσίας, έχει σχέση και με την αποφυγή λειτουργίας δυο κέντρων, με την έννοια ότι το ένα κέντρο που παράγει πολιτική είναι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και το άλλο κέντρο είναι ο ΣΥΝ και οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ που και αυτές αποτελούν ένα χωριστό πόλο. Επομένως ο συνδυασμός της παραγώμενης πολιτικής εξυπηρετείται δυναμικά και με την κοινοβουλευτική διάσταση που πρέπει να υπάρχει ως αποφασιστικό χαρακτηριστικό της νέας ηγεσίας του ΣΥΝ.

* Προωθείται κατά τη γνώμη σας η ανανέωση με την εκλογή νέων προσώπων στα καθοδηγητικά όργανα του ΣΥΝ;

Η ανανέωση είναι ένα σύνθετο ζήτημα, που βεβαίως πρέπει να εξασφαλίζει και το ηλικιακό στοιχείο, αλλά με πολιτικά χαρακτηριστικά. Ένας απόλυτως όσο και μανιχαϊστικός τρόπος για την ανανέωση μόνο με ηλικιακά χαρακτηριστικά θεωρώ ότι δεν συνιστά μια συγκροτημένη πολιτική στελεχών.

Θέμα

5ο ΣΥΝέδριο

Σύνολο καταγραφών: 45

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι