2020 Βήματα του «Κυπριωτισμού»

Λάρκος Λάρκου, www.larkoslarkou.org.cy, 27/10/2018

Η τ/κ κοινότητα αναζητά τον κάθε φορά νέο βηματισμό της. Οι εξελίξεις (κατ’ ακρίβεια μη εξελίξεις) στο κυπριακό έχουν βοηθήσει πολλούς ε/κ να αποκτήσουν μιαν πιο ρεαλιστική αντίληψη για την πορεία της. Η εκτίμησή μου για τις εξελίξεις στους εξής πέντε κύκλους:

Ο Μ. Ακιντζί έχει πείσει ότι είναι συνεπής με τις αρχές του, ένας πολιτικός με κύρος στην κοινότητά του, με καλή εικόνα σε μερίδα ε/κ και με συμπάθειες στο εξωτερικό. Παρά τις πιέσεις από την πλευρά Τσαβούσογλου να κάνει στροφή στην πολιτική των «δύο κρατών» καθώς «αυτό έρχεται από την ε/κ πλευρά», απαντά ότι «έχω εκλέγεί για να προωθήσω την ομοσπονδιακή λύση και δεν θα προτείνω κάτι άλλο, αυτός είμαι». Κατά συνέπεια κάθε κύπριος γνωρίζει ότι όταν η πλειοψηφία των τ/κ στηρίζει τον Μ. Ακιντζί σημαίνει ότι επιλέγει το «Πλαίσιο Γκουτέρες» ως τη βάση για να φτάσουμε σε σύντομη λύση.

Οι συναντήσεις στη Νέα Υόρκη στις 28 Σεπτεμβρίου έδειξαν ότι ο Μ. Ακιντζί, ενώ διαθέτει τη στήριξη της κοινότητάς του, δεν έχει την ίδια στήριξη από την πλευρά της τουρκικής κυβέρνησης. Η άρνηση του Τ. Ερτογάν και του Υπεξ Μ. Τσαβούσογλου να τον συναντήσουν στη Νέα Υόρκη (ούτε καν μια χειραψία…), υπήρξε ένα σαφές μήνυμα ότι η Άγκυρα ήθελε να γνωρίσει από πρώτο χέρι το φημολογούμενο «σενάριο Αναστασιάδη» και να κινηθεί πάνω σε μια διαφορετική κατεύθυνση αποδίδοντας την αλλαγή στην ε/κ πλευρά. Έτσι ο Μ. Ακιντζί βρέθηκε εκτός συζητήσεων, κάτι που προκάλεσε τη δημόσια δυσφορία του-«οι μόνοι που μπορούν να μου αφαιρέσουν τις εξουσίες είναι αυτοί που με εξέλεξαν».

Παρά το γεγονός ότι ο Μ. Ακιντζί παραμένει η αιχμή του δόρατος στην τ/κ κοινότητα στην προσπάθεια για την αναζήτηση λύσης, η οικονομία παίζει το δικό της ρόλο μέσα στις ιδιάζουσες σχέσεις Τουρκίας-τ/κ. Η κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, η πτώση της αξίας της τουρκικής λίρας, σχεδόν στο 40% έναντι του δολαρίου, επέφερε αυξήσεις σε βασικά είδη διατροφής και, κατά συνέπεια, επέφερε δυσφορία σε μερίδα τ/κ η οποία βλέπει το εισόδημά της να μειώνεται αισθητά. Εξαιτίας της εξάρτησης των τ/κ από την οικονομική υποστήριξη της Άγκυρας, η τ/κ ηγεσία βρίσκεται σε αδυναμία να κάνει οτιδήποτε σημαντικό και αυτό με τη σειρά του επέφερε κόστος στην ηγεσία Ακιντζί.

Σε αυτή την ιστορική συγκυρία ο «κυπριωτισμός» αποτελεί το κυρίαρχο πολιτικό ρεύμα ανάμεσα στην τ/κ κοινότητα. Τα κύρια χαρακτηριστικά του «τ/κ κυπριωτισμού» συνίστανται σε:

α, πολιτική μη ενσωμάτωσης στην Τουρκία,

β, μη επιστροφή στις συνθήκες της περιόδου 1964-74,

γ, επιδίωξη λύσης με βάση την δικοινοτική-διζωνική ομοσπονδία όπως αυτή διαμορφώθηκε από τον ΓΓ του ΟΗΕ Α. Γκουτέρες στο Κρανς Μοντάνα,

δ, αποτελεσματική συμμετοχή στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση-με επίκεντρο την εκ περιτροπής προεδρία με στάθμιση της ψήφου στο 20% σύμφωνα με τις συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ και Αναστασιάδη-Ακιντζί, ε. στήριξη στην κοσμική παιδεία, μάχη κατά της «ισλαμοποίησης» και έτσι διατήρηση της τ/κ ταυτότητας μέσα στην ομοσπονδιακή δομή

Μετά την υποχώρηση του «ντενκτασισμού»-η μη λύση είναι λύση, δύο κράτη δίπλα δίπλα- η τ/κ κοινότητα έδειξε με έργα πως εργάστηκε για να αλλάξει τα πράγματα: διαδηλώσεις κατά Ντενκτάς το 2003, ψήφος στο σχέδιο του ΟΗΕ το 2004, νίκη Ταλάτ στην ψηφοφορία το 2005, εντυπωσιακή επικράτηση Ακιντζί το 2015. Η ψήφος στον Ακιντζί, έναν μετριοπαθή σοσιαλδημοκράτη πολιτικό, συνιστά την τελευταία ελπίδα των τ/κ για να προχωρήσουν οι συνομιλίες για συνολική επίλυση. Οι πολιτικοί εκφραστές του «κυπριωτισμού» εμμένουν στην ομοσπονδιακή λύση, εκφράζοντας-σε αυτή την συγκυρία- την πλειοψηφία της κοινότητάς τους. Η νέα γενιά των τ/κ πολιτικών δεν έχει το ιστορικό βάρος που αντλούσαν από τις μνήμες τους πολιτικοί όπως ο Μ. Α. Ταλάτ και ο Μ. Ακιντζί. Μετά από τον Μ. Ακιντζί, η γενιά των τ/κ πολιτικών με μνήμες συνεργασίας με τους ε/κ θα υποχωρήσει και θα αναδειχθεί μια καινούρια με άλλες παραστάσεις και αντιλήψεις-Κ. Όζερσαι, Χ. Οζκιουργκούν, Ο. Ναμί, Σ. Σιμπέρ. Το 2020 παραμένει η κρίσιμη χρονιά. Οι γενιές, οι μνήμες, οι πολιτικές για την μία Κύπρο έχουν ζωντανό χρονοδιάγραμμα.

---

Λάρκος Λάρκου

πρώην Πρόεδρος του ΔΣ του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ). Άρθρα, μελέτες και βιβλία του βρίσκονται στην ιστοσελίδα

www.larkoslarkou.org.cy

Σχόλια: 0

Πρόσθεσε σχόλιο

Παρακαλώ συμπλήρωσε όλα τα πεδία που σημειώνονται με αστερίσκο. Η ηλεκτρονική σου διεύθυνση (Email) δεν εμφανίζεται στην ιστοσελίδα. Απόφυγε την χρήση κεφαλαίων γραμμάτων - εκτός βέβαια από το πρώτο γράμμα ονόματος ή πρότασης.

* * * *

Γράψε μόνο καθαρό κείμενο (ελληνικό ή λατινικό αλφάβητο και αριθμούς, όχι σύμβολα ή κωδικούς του HTML). Αν εισάγεις σύμβολα, η αποστολή ακυρώνεται. Άφησε μια κενή σειρά μεταξύ των παραγράφων.

Για λόγους ασφαλείας, αντίγραψε τους αριθμούς της εικόνας στο αντίστοιχο πεδίο. Αν οι αριθμοί είναι δυσανάγνωστοι ή αν πέρασαν 20 λεπτά από τότε που άνοιξες την σελίδα, «κάνε κλικ εδώ για να τους αλλάξεις».

Το σχόλιό σου θα εμφανιστεί αφού πρώτα ελεγχθεί από την διαχείριση της ιστοσελίδας.

Θέμα επικαιρότητας:
Κυπριακό

Σύνολο: 253 Κείμενα

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι