Ένα Συνέδριο μεταξύ δυό μεγάλων κινητοποιήσεων

33ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΓΚΚ

Δημήτρης Χατζησωκράτης, Κυριακάτικη Αυγή, 02/04/2006

Δεν πρόλαβαν να ξεκινήσουν τις εργασίες του 33ου Συνεδρίου τους και οι 956 σύνεδροι αποφάσισαν την διακοπή του προκειμένου να συμμετάσχουν, όλοι και όλες μαζί με τις σημαίες και τα συνθήματά τους ενάντια στο Νόμο του Συμβολαίου Πρώτης Πρόσληψης(ΣΠΠ) συγκεντρωμένοι στην ΠορτΡουαγιάλ. Οι νεολαίοι της Κομμουνιστικής Νεολαίας εκείνη την Πέμπτη(23 Μαρτίου) πρωτοστατούσαν στην μεγάλη διαδήλωση των φοιτητών και των μαθητών των Γυμνασίων και Λυκείων με τη συμπαράσταση όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Δεύτερη μεγαλύτερη συγκέντρωση των τελευταίων 40 χρόνων στη Γαλλία.

Το συνέδριο, που επανέλαβε τις εργασίες του στις 5:00 το απόγευμα, καθόλο το 3ήμερο υπερκαθορίζονταν από το αγωνιστικό αντι- ΣΠΠ πνεύμα. Μπροστά τους ήταν η σχεδιαζόμενη μεγάλη μέρα κινητοποιήσεων (απεργίες, στάσεις εργασίας, κινητοποιήσεις, καταλήψεις) που προγραμματίζονταν από τα πέντε κεντρικά συνδικάτα των εργαζομένων και τις κεντρικές συνδικαλιστικές οργανώσεις των φοιτητών και των μαθητών των Γυμνασίων και των Λυκείων. Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου ήταν πολλές οι φορές που σύσσωμοι οι σύνεδροι χειροκροτούσαν και φώναζαν συνθήματα αντι-ΣΠΠ. Αποκορύφωμα ήταν όταν ο Karl Stoeckel πρόεδρος της κεντρικής οργάνωσης των Λυκείων UNL, ο Cedric Clerin γενικός γραμματέας της JC(Κομμουνιστικής Νεολαίας) και ο Benjamin Vetel αντιπρόεδρος της UNEF(η υπαρκτότατη αντίστοιχη γαλλική …ΕΦΕΕ) εμφανίστηκαν στο βήμα.

Ο ενθουσιασμός και το κλίμα αγωνιστικής ενότητας προδιέγραφε και την μεγαλειώδη πανγαλλική κινητοποίηση των 3000000 Γάλλων την Τρίτη 28 Μαρτίου- την πρώτη πλέον μεταπολεμική κινητοποίηση …

Η εικόνα του 33ου Συνεδρίου

134000 είναι ο αριθμός των μελών(ταμειακώς εντάξει- οι Γάλλοι στα κόμματα αλλά και στα συνδικάτα αποδίδουν μεγάλη προσοχή και φροντίδα στα οικονομικά). Είναι η πρώτη φορά που μετά από πολύ καιρό 8000 νέα μέλη γράφτηκαν στο κόμμα!

Στις διαδικασίες και στις ψηφοφορίες, για τους αντιπροσώπους και τα ντοκουμέντα του Συνεδρίου, που έγιναν στις 3-4 Φεβρουαρίου επί δικαιουμένων 99281 να ψηφίσουν, ψήφισαν 46214 μέλη.

Εξ αυτών το κείμενο βάσης του Εθνικού Συμβουλίου (Κεντρική Επιτροπή 220 μελών) ψήφισε το 63,36%. Την αντικατάσταση δύο κεφαλαίων του κειμένου- βάσης και συγκεκριμένα της «κομμουνιστικής στόχευσης» και της «Στρατηγικής» που προτάθηκε από τον Νicolas Marchand ψήφισε το 11,44%,.

Τα άλλα τρία εναλλακτικά κείμενα που προτάθηκαν κυρίως από τον Maxim Gremez,

(με τίτλο: Οργή και Ελπίδα) τον Andre Gerin και την περιφερειακή Οργάνωση του Pas de Calais(με τίτλο: Περήφανοι να είμαστε κομμουνιστές) καθώς και τα κομματικά μέλη του 15ου διαμερίσματος του Παρισιού (με τίτλο: Να ξαναβάλουμε το ΓΚΚ στις ράγες της ταξικής πάλης) πήραν 3,71%, 13,25% και 8,22% αντιστοίχως.

Οι θέσεις της πλειοψηφίας

Πως θα γίνει το ΓΚΚ η κινητήρια δύναμη ριζοσπαστικών αλλαγών αποτελούσε κύριο ζήτημα του κειμένου –βάσης. Δηλαδή σε ποιά οπτική, σύμφωνα με ποιό πρόγραμμα και μέσα από ποιά στρατηγική.

Η κομμουνιστική οπτική. Σ΄ αυτό προσδιορίζεται ο τρόπος με τον οποίο επανεκτιμούν το παρελθόν, το πώς αντιλαμβάνονται τον καπιταλισμό και το μέλλον το οποίο προτείνουν να οικοδομήσουν. Επιχειρούνται απαντήσεις για τον ορισμό του κομμουνισμού του 21ου αιώνα, για την κριτική ανάλυση της αποτυχίας του ιστορικού σοσιαλισμού. Για το μέχρι ποιού σημείου οι αντιφάσεις του καπιταλισμού εμπεριέχουν τα σπέρματα του ξεπεράσματός του.

Το πρόγραμμα. Εκτός από την ιδέα μιας VΙης Δημοκρατίας, όπου ο Πρόεδρος θα αναδεικνύεται με έμμεση ψηφοφορία, η οποία συνάντησε πολλά προβλήματα στη συζήτηση στις οργανώσεις, οι 4 «βασικές δεσμεύσεις» για μια πολιτική της αριστεράς που αλλάζει πραγματικά τη ζωή συνάντησαν μεγάλη συναίνεση. Πρόκειται για τις δέκα κεντρικές πολιτικές προτάσεις για διεκδίκηση και πολιτική στα κρίσιμα μέτωπα(απασχόληση, παιδεία, κλπ), για την κοινωνική δημοκρατία, για αναδιανομή του πλούτου μέσα από ένα νέο τύπο ανάπτυξης, για την οικοδόμηση μιας άλλης Ευρώπης.

Η στρατηγική. Αποτέλεσε το στοιχείο για το οποίο έγινε και η μεγαλύτερη συζήτηση. Εδώ προέκυψαν και οι τροπολογίες. Με ποιό τρόπο θα πορευτεί το ΓΚΚ προς τις προεδρικές εκλογές του 2007; Η πλειοψηφία προτείνει να υπάρξει χρόνος για αναζητήσεις και συγκλήσεις μέχρι τον Οκτώβρη του 2006. Όχι! Τώρα, με απόφαση του 33ουΣυνεδρίου, να υπάρξει ένας υποψήφιος κομμουνιστής. (είτε η Εθνική Γραμματέας είτε άλλος) προτείνει η μειοψηφία.


Με ποιες συμμαχίες; Ανοικτοί σε όλους, στη βάση μιας αντινεοφιλελεύθερης κατεύθυνσης προτείνει η πλειοψηφία. Σύγκλιση μόνο με την αριστερά του ΟΧΙ στη Συνταγματική Συνθήκη. Σύγκλιση, σε τελευταία ανάλυση, μόνο με τους σοσιαλιστές, πράσινους (οι φίλα προσκείμενοι στον Hue, τον προηγούμενο εθνικό γραμματέα) είναι οι άλλες δύο ένθεν και ένθεν απόψεις.

.

Οι προεδρικές εκλογές του 2007

Η στάση του ΓΚΚ στις προεδρικές εκλογές του 2007 αφορά όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Γαλλίας και την κοινωνία και απασχόλησε και τις αναλύσεις και τα ρεπορτάζ των ΜΜΕ τις ημέρες εκείνες.

Η στάση των Γάλλων κομμουνιστές, των οποίων η εικόνα μετά τις 29 Μαΐου 2005 έχει βελτιωθεί ιδιαίτερα σε όλους τους αρμούς της Γαλλικής κοινωνίας, θα επηρεάσει καθοριστικά τον πόλο της Αριστεράς σε σχέση με τον άλλο πόλο.

Η απόφαση δεν είναι εύκολη. Ανέκαθεν οι προεδρικές εκλογές αποτελούσαν ένα άχαρο και δύσκολο πολιτικό αγώνα για τους κομμουνιστές μια και σε τελευταία ανάλυση θα είναι «υποχρεωμένοι» στον δεύτερο γύρο να ψηφίσουν τον υποψήφιο που θα έχει υποδείξει το ΓΣΚ. (Μια μόνη, και επώδυνη, ιστορική εξαίρεση υπήρξε με την επιλογή Σιράκ αντί για Λεπέν το 2002). Η καταγραφή δεν αποτελεί πάντα την καλύτερη λύση. Στις προηγούμενες εκλογές του 2002 στο 3,5% του Hue καταγράφηκε και το μικρότερο σκορ του κόμματος που αντανακλούσε και την τότε παρακμή του.

Η Εθνική Γραμματέας και η νέα ηγετική ομάδα είναι ιδιαίτερα προσεκτική στις επιλογές. Η διαμόρφωση ενός εκ των προτέρων μπλόκ των δυνάμεων του ΟΧΙ, όπως πιέζεται από τους τροτσκιστές να προχωρήσει, θα δημιουργήσει μια ψυχολογία και μια σχέση στην ευρύτερη αριστερά που στις αμέσως επερχόμενες βουλευτικές και δημοτικές νομαρχιακές και περιφερειακές εκλογές μπορεί να έχει αρνητικότατες επιπτώσεις για τους κομμουνιστές. «Με τους σοσιαλιστές κερδίζουμε πλειοψηφίες, βγάζουμε βουλευτές, δημάρχους, δημοτικούς, νομαρχιακούς και περιφερειακούς συμβούλους» σκέφτονται φωναχτά στα ηγετικά κλιμάκια του ΓΚΚ και γι΄ αυτό διστάζουν να προβούν σε διαδικασίες χωριστικές, τόσο νωρίς, χωρίς ακόμα το τοπίο να έχει ξεκαθαρίσει.

Ο αντι-ΣΠΠ αγώνας, εξάλλου, ωθεί σε πιό ενωτικές προσεγγίσεις για το σύνολο της Αριστεράς. Η συνάντηση όλων των αριστερών δυνάμεων – την ώρα που γράφονται οι γραμμές αυτές- για την κοινή στάση απέναντι στο ΣΠΠ, σε αίθουσα του Γαλλικού κοινοβουλίου αναδεικνύει την πολυεδρικότητα του προβλήματος.

Σε κάθε περίπτωση το Σχέδιο της Εθνικής Γραμματέα για τελικές αποφάσεις τον Οκτώβριο 2006, αφού περάσουν από τη μεγάλη συγκέντρωση της Αριστεράς του ΟΧΙ στις 29 Μαίου 2006 δίνει χρόνο να ωριμάσουν τα πράγματα και να αντιστοιχηθούν και με τους εν τω μεταξύ κοινωνικούς αγώνες, που φαίνονται ότι θα αναπτύσσονται.

Αποτρέπει την LCR προχωρήσει μονομερώς σε ανάδειξη υποψηφίου.

Πρόκειται για ένα σχέδιο σε τρεις χρόνους αυτό που πρότεινε η Μαρί- Ζορζ Μπιφέ στα μέλη του κόμματος και στους συμμάχους του «αριστερού ΟΧΙ».

Η σύνταξη ενός προγράμματος «ρήξης με τον φιλελευθερισμό», μια κοινή καμπάνια γύρο από μια ενωτική υποψηφιότητα στα αριστερά του ΓΣΚ και μια νέα συμμαχία για τις βουλευτικές εκλογές με διασφάλισης θέσεων σε εκλογικές περιφέρειες σε νέους ενδεχόμενους συμμάχους. Για τις προεδρικές εκλογές η Εθνική Γραμματέας του ΓΚΚ θέτει προς συζήτηση μια κομμουνιστική υποψηφιότητα και περισσότερους δημόσιους εκφραστές. «Μια προεκλογική εκστρατεία πολυφωνική για να αναδεικνύει την ενωτική σύγκλιση» όπως η ίδια ισχυρίζεται.

Η Μ.Ζ. Μπιφέ κυρίαρχη του παιχνιδιού

Με 242 μέλη του Εθνικού Συμβουλίου που εξελέγησαν με τη δική της λίστα ( την οποία η πανίσχυρη Επιτροπή Υποψηφιοτήτων προτείνει χωρίς καμιά δυνατότητα αλλαγής-έστω και ενός υποψηφίου -της λίστας κατά την ψηφοφορία) και μία μειοψηφία που αριθμεί 17 μέλη(εκλεγμένα μέσα από την εναλλακτική λίστα, που απέσπασε το 8,7% των ψήφων ) και στα οποία μπορούν, το μέγιστο, να προστίθενται κατά περίπτωση το πολύ άλλα 20-30 μέλη της κεντρικής λίστας, η, για τρίτη φορά, εκλεγμένη Εθνική Γραμματέας έχει τη δυνατότητα να προωθήσει τη γραμμή της ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ όπως αυτή μπορεί να την εννοεί, έστω και αν προς το παρόν δεν έχουν αποσαφηνιστεί όλα τα στοιχεία της…

*Ο Δημήτρης Χατζησωκράτης μαζί με τον Αλέκο Αλαβάνο ήταν η αντιπροσωπία του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ στο 33ο Συνέδριο του ΓΚΚ.

Θέμα επικαιρότητας:
Ευρωπαϊκή Αριστερά

Σύνολο: 151 Κείμενα

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι