Αλαλούμ η στρατηγική της κυβέρνησης

Μιχάλης Παπαγιαννάκης, Συνέντευξη στον Ανδρέα ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ, 02/04/2006

Επίθεση σε όλα τα μέτωπα εξαπολύει κατά της κυβέρνησης ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης κατηγορώντας την ότι στα οικονομικά έχει στρατηγική αλαλούμ, ότι φέρει την ευθύνη για τις υποκλοπές και ότι η πολιτική της στα οικολογικά και τα περιβαλλοντικά είναι απερίγραπτη. Το κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΝ επαναφέρει το ζήτημα του διαλόγου με το ΠΑΣΟΚ επισημαίνοντας ότι πολύ καλά κάνει ο Αλέκος Αλαβάνος που προτείνει το διάλογο επί συγκεκριμένων ζητημάτων. Ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης αναφέρεται στην εξέγερση των Γάλλων, στην πρόταση Κωνσταντόπουλου, αλλά και στα αυτοδιοικητικά ζητήματα.

* Πού αποδίδετε το κλίμα εξέγερσης που επικρατεί στην Γαλλία;

Είναι προφανές ότι αυτός ο νόμος της κυβέρνησης είναι εξαιρετικά προκλητικός και επικίνδυνος. Από την άλλη είναι και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, γιατί δεν έφτανε μόνο αυτός ο νόμος, υπάρχει η ανεργία, υπάρχει πρόβλημα κατευθύνσεων των πανεπιστημίων, υπάρχει η γενικότερη πολιτική κατάσταση που δεν εμπνέει κανέναν, υπάρχει η κρίση των συνοικιών, δηλαδή των αποκλεισμένων. Αν τα βάλεις όλα μαζί νομίζω ότι φτιάχνεται το κλίμα. Επιπλέον υπάρχει μια παράδοση, αλλά και μια "τεχνολογία" που υπάρχει από το 1789.

* Είναι υπερβολική η σύγκριση με τον Μάη του 1968, δεδομένου ότι εκείνη ήταν μια γενιά που ήθελε να τα αλλάξει όλα, εν αντιθέσει με τη σημερινή που διεκδικεί να μην αλλάξει τίποτε;

Καταρχάς είναι υπερβολικό, γιατί είναι άλλες οι συνθήκες και άλλα τα ιστορικά δεδομένα. Από την άλλη μεριά το να λες ότι αυτή η γενιά δεν θέλει να αλλάξει τίποτε είναι λίγο υποτιμητικό. Ναι μεν αντιτίθεται σε κάτι που μπορεί να είναι καλό ή κακό -στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι κακό- και δεν θέλει να αλλάξει, αλλά το γενικότερο κλίμα, τα συνθήματα που βάζουν γενικεύονται και σε άλλα ζητήματα. Του Μάη ήταν πολύ πιο συνολική η αμφισβήτηση, παρά το γεγονός ότι η θρυαλλίδα ξεκίνησε από τη σύλληψη τριών φοιτητών. Έγιναν μετά οι διαδηλώσεις εναντίον των τριών συλλήψεων, έφαγαν πολύ ξύλο οι διαδηλωτές και έτσι άρχισε το πράγμα να γενικεύεται. Δεν έχει συμβεί αυτό τώρα, δεν το αποκλείω όμως να συμβεί, παρά το γεγονός ότι προβλέπω να συμβαίνει πολιτική κρίση στη Γαλλία.

* Αυτός ο άνεμος μπορεί να έρθει και προς την Ελλάδα;

Ο άνεμος σίγουρα. Το θέμα είναι αν θα εμφανιστούν τόσης έντασης συγκεκριμένα φαινόμενα που θα τον προκαλέσουν, γιατί έχουμε και εμείς ανεργία, ενώ οι νέοι είναι στη χειρότερη κατάσταση. Αυτή η συσσωρευόμενη αγανάκτηση και απογοήτευση είναι αποδεδειγμένο πως ιστορικά κρυσταλλώνεται γύρω από κάποιο γεγονός ή έναν νόμο. Να θυμίσω αυτό που έγινε με τη μεγάλη διαδήλωση για το ασφαλιστικό. Αν έχουμε κάτι τέτοιο, μπορεί και να γίνουν τέτοια γεγονότα.

* Να έρθουμε στα καθ’ ημάς και να σας ρωτήσω αν πιστεύετε ότι η κυβέρνηση έχει ολοκληρωμένο σχέδιο μεταρρυθμίσεων;

Δεν το πιστεύω. Έχει μια γενική διάθεση να ξεμπλοκάρει αυτά που εκείνη θεωρεί μπλοκαρίσματα στην ανάπτυξη της οικονομίας και της απασχόλησης. Αυτά είναι μια πολύ γενική αντίληψη νεοφιλελεύθερης κοπής, που δεν μπορείς να την πεις στρατηγική. Γι’ αυτό ρίχνει πράγματα στον αέρα και αμέσως τα παίρνει πίσω.

* Υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ. Θεωρείτε ότι στα οικονομικά και τα εργασιακά ζητήματα υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ των δυο μεγάλων κομμάτων;

Ξέρω τη θεωρία που λέει ότι η Ν.Δ. συνεχίζει αυτά που ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ. Δεν θεωρώ ότι έτσι είναι τα πράγματα. Το ΠΑΣΟΚ προσπαθούσε με δόσεις λύσεων από το νεοφιλελεύθερο οπλοστάσιο να κρατήσει μια γραμμή μετριοπαθούς σοσιαλδημοκρατικής αντίληψης που είχε το ίδιο και προσπαθούσε να δώσει λύσεις σε κάποια προβλήματα. Ενώ τώρα -γιατί στην αρχή πήγαν να μας εμφανιστούν ως εξυγιαντές της σοσιαλδημοκρατίας- έχει εγκαταλειφθεί αυτό το κομμάτι και ο λόγος της, όχι η στρατηγική της, που είναι λίγο αλαλούμ, είναι διαφορετικός. Είναι ότι "θα τα παίξω όλα για όλα", αλλά δεν το κάνει. Φαίνεται ότι έχει τη διάθεση να το κάνει, αλλά δεν έχει τη στρατηγική για να το πράξει. Και αυτό νομίζω ότι είναι το πρόβλημα της πολιτικής της Ν.Δ. και γι’ αυτό τα έχουν όλοι χαμένα.

* Έχετε δηλώσει ότι δεν είναι κακό να γίνεται διάλογος με το ΠΑΣΟΚ. Σε ποια ζητήματα εκτιμάτε ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος για να γίνει διάλογος;

Δεν πάει έτσι, γιατί θα ήταν σαν να είχα ένα στρατηγικό σχέδιο για να πετύχουμε κάτι. Λέω ότι δεν είναι κακό να υπάρχει διάλογος, εάν προκύπτει διάλογος. Αυτό θέλει μια ψύχραιμη και ρεαλιστική ανάλυση με αυτοπεποίθηση και όχι με μόνιμη αγωνία, την οποία θεωρώ καταστροφική. Μάλιστα θα έλεγα και κάτι παραπάνω, επιθετικά να τον προτείνεις. Όταν ο Αλ. Αλαβάνος προτείνει διάλογο σε συγκεκριμένα ζητήματα, νομίζω ότι καλά κάνει. Παλιά κάποιοι θα το θεωρούσαν υψίστη προδοσία. Το θεωρώ ηλίθιο. Η διαφορά είναι η εξής: Υπάρχει διάθεση για έναν πιο γενικευμένο διάλογο; Εγώ θα έλεγα μακάρι να υπήρχε και βλέπουμε, ξεκινώντας πάντοτε με την ιδέα ότι διάλογος δεν σημαίνει καταλήγω. Ειλικρινά δεν ξέρω αν υπάρχουν, θα ευχόμουν να υπήρχαν.

* Σε αυτό το πλαίσιο θεωρείτε ότι έχει πολιτική βάση η πρόταση του Νίκου Κωνσταντόπουλου για τη δημιουργία αντιπολιτευτικού μετώπου με το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ;

Η πρόταση στον πυρήνα της λέει ότι είναι πολύ κακή η πολιτική της Ν.Δ. και επομένως χρειάζεται ένα είδος μετώπου άμυνας για να αποκρουστούν τα σχέδια και ενδεχομένως διαμόρφωση μιας πολιτικής εναλλακτικής λύσης. Θεωρητικά δεν είναι λάθος. Δεν ξέρω αν έτσι το εισπράττουν όλοι και γι’ αυτό η πρόταση του Νίκου παραμένει στο επίπεδο μιας θεωρητικής τοποθέτησης, που ξενίζει γιατί φαίνεται αντίθετη από αυτά που υποστήριζε στο παρελθόν, αλλά ο ίδιος λέει ότι άλλαξαν οι συνθήκες. Δυστυχώς δεν βλέπω το πρακτικό του πράγματος.

* Πιστεύετε ότι η υποψηφιότητα του Γ. Πανούση υπηρετεί τις αποφάσεις του συνεδρίου;

Δεν θα απαντήσω σε τίποτε που έχει σχέση με τα αυτοδιοικητικά. Θυμίζω σε όλους ότι με τα όσα συνέβησαν σχετικά με τα δημοτικά στην Αθήνα και τις ψηφοφορίες που είχε η ΚΠΕ στην ουσία θεωρώ ότι μου έδωσε την εντολή να μην ασχοληθώ καθόλου με τα αυτοδιοικητικά και σκοπεύω να σεβαστώ την απόφασή της.

* Ένας προσεκτικός παρατηρητής θα έχει διακρίνει ότι μετά τη συνεδρίαση της ΚΠΕ που προαναφέρατε έχετε ουσιαστικά σιωπήσει. Πού οφείλεται αυτή η στάση;

Υπακούω, όσο μπορώ και στα όρια της υπομονής μου, στην απόφαση της ΚΠΕ.

Η ευθύνη για τις υποκλοπές στην κυβέρνηση

* Να πάμε λίγο στο πρόσφατο ταξίδι της υπουργού Εξωτερικών στις ΗΠΑ και να σας ρωτήσω αν πιστεύετε ότι απέδωσε καρπούς.

Θα το δούμε αργότερα, δεν φαίνεται τώρα. Το να πάει στις ΗΠΑ η νέα υπουργός Εξωτερικών θα μπορούσε να είναι στο πλαίσιο των εθίμων και των διπλωματικών σχέσεων. Αν είπαν κάτι παραπάνω, έχω την εντύπωση ότι θα το δούμε αργότερα.

* Όλα δείχνουν ότι πίσω από τις τηλεφωνικές υποκλοπές υπάρχουν οι ΗΠΑ και οι μυστικές υπηρεσίες της. Με την εξέλιξη αυτή ανησυχείτε μήπως δημιουργηθεί πρόβλημα στις σχέσεις των δυο χωρών;

Αν βγει η κυβέρνηση και το πει ανοιχτά και καταγγείλει το γεγονός, προφανώς θα υπάρχουν πολιτικές συνέπειες. Από τα όσα έχω ακούσει -άλλο ποιος επωφελήθηκε- έχω την εντύπωση ότι η ιστορία ξεκίνησε περισσότερο από την ίδια την κυβέρνηση. Υπό την πίεση των Ολυμπιακών Αγώνων και επειδή έτρεχαν τα πράγματα, έχω την εντύπωση ότι πήρε την ευθύνη και το έκανε και τώρα προσπαθεί να το καλύψει. Το λέω με επιφύλαξη, αλλά έχω πολλές ενδείξεις να το πιστεύω.

* Απερίγραπτη η περιβαλλοντική πολιτική της Ν.Δ. Αν και έχει ξεχαστεί η υπόθεση, τι γίνεται με τη μεταολυμπιακή χρήση των εγκαταστάσεων;

Δεν έχει γίνει τίποτε και μάλλον αυτά που λένε στην κυβέρνηση οδηγούν σε πολύ κακές σκέψεις. Αν πάρουμε τα ολυμπιακά έργα, επαναλαμβάνω ότι η πιο ρεαλιστική λύση -παρ’ όλο που δεν την υιοθέτησε ο ΣΥΝ-είναι να γκρεμιστούν τουλάχιστον τα μισά. Θα στοιχίσει λιγότερο και θα ελευθερώσουν και χώρους. Είναι τόσο ακριβή η συντήρησή τους και για άλλες ανάγκες φτιαγμένα, που και να τα πάρει μια εταιρεία δεν θα βγάλει λεφτά. Εκτός αν προστεθούν και άλλες δραστηριότητες, π.χ. εμπορικά ή καζίνο, οπότε θα γίνει πολύ χειρότερη η κατάσταση. Η γενικότερη συμπεριφορά της κυβέρνησης απέναντι στους ελεύθερους χώρους, το πράσινο, τους υδροβιότοπους, το περιβάλλον είναι απερίγραπτη και εξωφρενική.

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι