Tο δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση

Μιχάλης Τρεμόπουλος, Τα Νέα, 10/04/2006

Αυτό που κρίνεται αύριο στο B’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών δεν είναι το μέλλον των ελληνικών δασών ούτε καν το χτίσιμο χιλιάδων κατοικιών στην έκταση των 17.500 στρεμμάτων τού «Πόρτο Καρράς». Δεν κρίνεται καν το επιχειρηματικό προφίλ του ιδιοκτήτη της έκτασης κ. K. Στέγγου, που έχει ήδη εισπράξει τρία χρόνια φυλακή για την τουλάχιστον «ανορθόδοξη» εμπλοκή του στο Χρηματιστήριο, που πρόσφατα τον φιλοδώρησε και με 2,47 εκατ. ευρώ πρόστιμο.

Αυτό που κρίνεται είναι το ίδιο το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση και γι’ αυτό πρόκειται για μια πολιτική δίκη, που «αποτελεί επίδειξη πολιτικής ισχύος από μια επιχείρηση που ευνοήθηκε εδώ και δεκαετίες από όλα τα καθεστώτα», σύμφωνα με τον δικηγόρο κ. K. Παπαδάκη. Ο υποφαινόμενος, μαζί με τους δημοτικούς συμβούλους Σιθωνίας κ.κ. T. Τζίμο και Σ. Χαραλαμπίδη, δικάζονται έπειτα από μήνυση του κ. Στέγγου για συκοφαντική δυσφήμηση των ανωνύμων εταιρειών του, επειδή τον είχαμε καταγγείλει για αυθαιρεσίες και εξαγορά συνειδήσεων. Σύμφωνα όμως με τον συνταγματολόγο κ. K. B. Μποτόπουλο, «το να υποστηρίξει κανείς δημόσια ότι υπάρχει "εξαγορά συνειδήσεων" σε ορισμένες περιπτώσεις στην Ελλάδα, προσπάθεια σύμπηξης εξωθεσμικών δεσμών επιχειρηματικών συμφερόντων με κλιμάκια της εξουσίας, δεν είναι μόνο δικαίωμα που πρέπει να εξασφαλισθεί με κάθε θυσία, αλλά αποτελεί, έστω για λίγους, δημοκρατική υποχρέωση».

Συνταγματικά εμπόδια

Δεν ανήκουμε σε εκείνους που εκτόξευσαν αναπόδεικτους ισχυρισμούς για τεράστια χρηματικά ποσά που «διευκόλυναν» την κατάθεση και υπερψήφιση της περιβόητης τροπολογίας τον Ιανουάριο του 2004. Είναι όμως σαφές ότι αυτή σκοπό είχε να υπερπηδήσει τα συνταγματικά εμπόδια που αναφέρονταν στον δασικό χαρακτήρα και στις πολεοδομικές ρυθμίσεις, προκειμένου να χτιστεί η περιοχή. Είναι επίσης γνωστό ότι επί 4 μήνες η τροπολογία κυκλοφορούσε με τη φροντίδα του πρώην νομάρχη Χαλκιδικής της N.Δ. στα γραφεία των βουλευτών όλων των κομμάτων και κανείς δεν την κατήγγειλε δημόσια. Είναι ακόμη γνωστό ότι η N.Δ. δεν άσκησε την παραμικρή κριτική κατά την ψήφισή της, ενώ ο υπουργός της N.Δ. κ. Π. Παυλόπουλος είχε διατελέσει και δικηγόρος του κ. Στέγγου. Άλλο ζήτημα αν μόνο το ΠΑΣΟΚ «την πλήρωσε».

Εμείς απλώς υπερασπιστήκαμε το δημόσιο συμφέρον, ακριβώς γιατί για τον σκοπό αυτό μας εξέλεξαν οι πολίτες. Οι απόψεις μας, που «διατυπώθηκαν στο πλαίσιο μιας δημόσιας κριτικής και ενός δημόσιου πολιτικού διαλόγου, απευθύνονταν σε δημόσια πρόσωπα και πάντως σε πράξεις και ενέργειες προσώπων που είχαν γίνει δημόσια γνωστά», συνηγορεί και ο καθηγητής κ. A. Μανιτάκης. Και επιπλέον, σύμφωνα με τον βουλευτή κ. Φ. Κουβέλη, «μια ενδεχόμενη εξάπλωση τέτοιων πρακτικών φίμωσης του ελεύθερου λόγου έρχεται αναμφίβολα σε αντίθεση με τα ίδια τα θεμέλια ενός δημοκρατικού πολιτεύματος».

Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος είναι δημοσιογράφος, νομαρχιακός σύμβουλος.

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι