Κατάργηση των Υπερνομαρχιών

Η επιλογή της υποψηφιότητας της ΓκιούλΜπεγιάζ ανοίγει το δρόμο.

Δημήτρης Χατζησωκράτης, Τα Νέα, 10/05/2006

Η επιλογή της ΓκιούλΜπεγιάζ Καραχασάν για υποψήφια επικεφαλής της Υπερνομαρχίας Δράμας –Καβάλας –Ξάνθης από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αποτελεί αναμφισβήτητα μια ριζοσπαστική κίνηση για το πολιτικό σύστημα που έχουν οικοδομήσει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Αν πραγματικά επαγγελλόμαστε ένα διαφορετικό πολιτικό πολιτισμό οφείλουμε, δημόσια, να επισημαίνουμε πολιτικές επιλογές που προωθούν, έστω και στο συμβολικό επίπεδο, την κοινωνία μας προς τα εμπρός.

Πομάκα, μουσουλμάνα και γυναίκα υποψήφια επικεφαλής ενός θεσμού που επινοήθηκε από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ακριβώς για να αποκλείσει την πιθανότητα να αναδειχθεί στις Νομαρχίες Ξάνθης και Ροδόπης νομάρχης από την μειονότητα, όπως και να έχουν τα πράγματα, αποτελεί μια κίνηση ρήξης με το κυβερνητικό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ.

Εξηγούμαι. Το 1994 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θεμελίωσε ορθά το θεσμό της Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης. Υπακούοντας όμως στις κραυγές και οιμωγές των «εθναμυντόρων» και θρησκευτικών ιεραρχών για «διοίκηση ή συνδιοίκηση της Θράκης από τους Τούρκους», εφηύρε το θεσμό της Υπερνομαρχίας Δράμας –Καβάλας –Ξάνθης και Έβρου-Ροδόπης. Επειδή ο στόχος του αποκλεισμού πιθανότητας εκλογής υποψηφίου Νομάρχη από τη μειονότητα γίνονταν κραυγαλέος, πρόσθεσε και την Υπερνομαρχία Αθηνών -Πειραιώς!. Το άλλοθι για τις επιλογές αυτές ήταν οι χωροταξικές –αναπτυξιακές –διοικητικές ανάγκες.

Φυσικά, μέχρι σήμερα, ουδαμού και ουδόλως απεδείχθη μια τέτοια αναγκαιότητα. Οι θεσμοί κραυγάζουν με την ανυπαρξία ρόλου και προοπτικής στις πιό στοιχειώδεις λειτουργικές ανάγκες των περιοχών αυτών. Δεν έχει σταθεί και δεν έχει υπάρξει καμιά σοβαρή επιστημονική, έστω πολιτική, υποστήριξη περί του αντιθέτου!

Η ΝΔ δεν είχε κανένα λόγο να έλθει σε αντίθεση με ένα σχήμα που έτσι και αλλιώς δεν συνέβαλε στη θέσμισή του και που η διατήρησή του την «βολεύει» ιδεολογικά…

Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ για τις προσεχείς εκλογές σε ότι αφορά  την Υπερνομαρχία  Δράμας- Καβάλας –Ξάνθης έχει κάνει την αυτοδιοικητική του επιλογή την οποία στηρίζουμε σταθερά. Ήταν το κόμμα, που είχε από την πρώτη στιγμή καταπολεμήσει την ύπαρξη του θεσμού, ως συνολικά άχρηστου για την περιφέρεια και ως λαθεμένου υποκατάστατου της αναγκαίας Μητοπολιτικής Διακυβέρνησης για την Πρωτεύουσα. Πρώτος, στις εκλογές του 1998 θέλησε, συμβολικά, με την υποψηφιότητα του Μουσταφά Μουσταφά να σπάσει την καταφανώς άνιση αντιμετώπιση της μειονότητας. Φυσικά άλλο το μέγεθος και η βαρύτητα ενός κόμματος εξουσίας που έχει δυνατότητα να «περάσει» μια τέτοια επιλογή στο εκλογικό σώμα. Και αυτό άσχετα αν εκλεγεί ή όχι η ΓκιούλΜπεγιάζ Καραχασάν.

Τώρα πλέον, αφού η ηγεσία του κόμματος που εφηύρε τον θεσμό εμπράκτως εμφανίζεται ότι θέλει να τον ξεπεράσει, ποιος ο λόγος να διατηρείται; Θεωρώ ως απολύτως αναγκαίο, τουλάχιστον ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, να επιδιώξουν την κατάργησή των Υπερνομαρχιών. Η δέσμευση και το βάρος της κατάργησης οπωσδήποτε αφορά πρωτίστως το ΠΑΣΟΚ.

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι