"Δεν κάναμε σόου αντιπαραθέσεων"

Γιάννης Πανούσης, Συνέντευξη στον Ανδρέα ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ, Αυγή, 18/10/2006

Απαντήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα των Ενεργών Πολιτών δίνει ο υποψήφιος υπερνομάρχης Γιάννης Πανούσης στην πρώτη του συνέντευξη μετά τις εκλογές, δηλώνοντας ότι αναλαμβάνει ακέραιη την ευθύνη γι αυτό, προσθέτοντας, όμως, ότι "ουδείς από την πολιτική ηγεσία του ΣΥΝ υπερασπίστηκε δημόσια το ποσοστό μας".

* Το σχόλιό σας για τα αποτελέσματα στην υπερνομαρχία και κυρίως για την άνετη επανεκλογή της κ. Γεννηματά από τον πρώτο γύρο;

Όσον αφορά το ποσοστό που έλαβαν οι Ενεργοί Πολίτες (για άλλους το πλέον εφικτό, για άλλους κακό) εγώ ανέλαβα ακέραιη την ευθύνη. Όσον αφορά την επανεκλογή της κ. Γεννηματά, νομίζω ότι την ανάλυση πρέπει να την κάνουνε τα κόμματα που άφησαν να διαμορφωθεί αυτό το τοπίο (τόσο πολιτικά όσο και επικοινωνιακά). Ενδιαφέρον πάντως έχει ότι ουδείς από την πολιτική ηγεσία του ΣΥΝ υπερασπίστηκε δημόσια το ποσοστό μας.

Μόνον το 2,3% ψηφοφόροι του ΣΥΝ

* Πώς σχολιάζετε το αποτέλεσμα των Ενεργών Πολιτών και πού αποδίδετε την πτώση των ποσοστών σε σχέση με τις εκλογές του 2002;

Το ποσοστό του Μανώλη Γλέζου το 2002 προέκυψε από υποκειμενικούς και αντικειμενικούς παράγοντες που δεν συνέτρεχαν το 2006. Θυμίζω, όμως, ότι ενδιαμέσως -το 2004- έγιναν εθνικές εκλογές όπου ο ΣΥΝ έλαβε στο λεκανοπέδιο 5,4%. Υπογραμμίζω επίσης ότι, σύμφωνα με δηλώσεις του υπεύθυνου της εταιρείας Singular, το 43% όσων ψήφισαν το 2004 τον ΣΥΝ ψήφισε φέτος τους Ενεργούς Πολίτες. Τούτο -με απλά μαθηματικά- σημαίνει ότι ο ΣΥΝ συνέβαλε στο σημερινό αποτέλεσμα των Ενεργών Πολιτών στην καλύτερη περίπτωση κατά 2,32%. Το υπόλοιπο 3,4% το συνέλεξαν μόνοι τους οι Ενεργοί Πολίτες. Τα συμπεράσματα δικά σας.

* Επιλέξατε μια προεκλογική εκστρατεία χωρίς να ανοίξετε ιδιαίτερα μέτωπα με τους ανθυποψηφίους σας. Μήπως, τελικά, η τακτική αυτή σάς κόστισε;

Τα μέτωπα δεν ανοίγουν με ξύλινη γλώσσα (π.χ. δικομματισμός) ή με life style χάπενιγκς. Τα μέτωπα ανοίγουν (αν βεβαίως θέλει η κοινωνία να ακολουθήσει) με συγκεκριμένες θέσεις, με σοβαρότητα, με ευθύνη, με σχέδιο, με επιχειρήματα, με προοπτικές. Ελπίζω ο ιστορικός του μέλλοντος να αξιολογήσει τι είπε ο καθένας κατά τη διάρκεια αυτής της προεκλογικής περιόδου. Οι Ενεργοί Πολίτες δεν φτιασιδώσανε τίποτα, δεν βρίσανε, δεν έκαναν σόου αντιπαραθέσεων. Δεν ξέρω αν αυτή η αντίληψη κοστίζει, αλλά σίγουρα δεν υποβαθμίζει την αριστερά.

* Θεωρείτε ότι το άνοιγμα στον σοσιαλιστικό χώρο που βλέπει κριτικά τις επιλογές της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ απέτυχε;

Πιστεύω ότι πολλοί θέλουν να το δουν έτσι. Ίσως και να το αναλύσουν έτσι. Σημασία έχει αν αυτή είναι η σταθερή στρατηγική του ΣΥΝ, αν τη στηρίζουν όλοι ή αν θεωρούν ότι μόνον οι αριστεροί κατέχουν την απόλυτη αλήθεια (γι αυτό οι άλλοι περισσεύουν). Δεν είμαι καθόλου βέβαιος για τα παραπάνω. Η συνέχεια θα δείξει.

* Πώς θα δουλέψει ο συνδυασμός από εδώ και πέρα;

Όπως δούλεψε πάντοτε. Ομάδα που δεν πουλάει την μπάλα και δεν συμμετέχει στα στησίματα παιχνιδιών. Αυτοδιοικητική με άποψη και πολιτική με κοινωνικές συμμαχίες. Τα υπόλοιπα δεν αφορούν τους Ενεργούς Πολίτες, αλλά "μαγαζάκια" κάθε είδους, μορφής και σκοπιμότητας.

Θέμα επικαιρότητας:
Δημοτικονομαρχιακές εκλογές 2006

Σύνολο: 32 Κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι