Το στυλ του Μπουτάρη και του Δημαρά διεμβόλισε τον δικομματισμό

Μιχάλης Παπαγιαννάκης, Συνέντευξη στον Ανδρέα ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ, Κυριακάτικη Αυγή, Δημοσιευμένο: 2006-11-26

Για να διεμβολίσει ο ΣΥΝ τον δικομματισμό πρέπει να ακολουθήσει το αντίστοιχο πολιτικό στυλ και περιεχόμενο, υποστηρίζει ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης φέρνοντας τα παραδείγματα των Γ. Μπουτάρη και Γ. Δημαρά. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην "Κ.Α." το κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΝ, με αφορμή τις δηλώσεις που κάνουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ για συνεργασία με τον ΣΥΝ, επαναλαμβάνει ότι "έχουμε τηλέφωνα και διευθύνσεις", ωστόσο επισημαίνει ότι δεν πρόκειται για προτάσεις συνεργασίας, αλλά για απλές δηλώσεις. Ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης χαρακτηρίζει καλό το αποτέλεσμα του ΣΥΝ στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ενώ για το ζήτημα της συνεργασίας με τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι είναι "απολύτως θεμιτές οι διαφορετικές αντιλήψεις, όμως δεν είναι συμβατές με οποιοδήποτε σχέδιο μπορεί να ανθήσει μέσα από τον ΣΥΝ".

-Τις τελευταίες μέρες έχει γίνει πολλή συζήτηση για την αστυνομία και την ύπαρξη παρακράτους. Βλέπετε, όπως ελέχθη, να αναβιώνουν ημέρες 63;

Επειδή τις μέρες του 63 τις έζησα και μάλιστα από κοντά, δεν θα έλεγα ότι είναι αυτό, ούτε έχει τα θεσμικά και πολιτικά στηρίγματα που είχε τότε. Ωστόσο υπάρχουν εξαιρετικά ανησυχητικά δείγματα. Αυτό της Θεσσαλονίκης φαίνεται να είναι ένα είδος οργάνου εντός του οργάνου, ένα σώμα εντός του σώματος. Αν υπάρχουν ειδικευμένες υπηρεσίες που είναι για τέτοιου τύπου δουλειές, και επομένως ανεξέλεγκτες ακόμα και από την ίδια την αστυνομία, είναι πραγματικά ανησυχητικό.

-Πώς αντιμετωπίζονται τα φαινόμενα αυτά;

Με μεγάλη πολιτική πίεση στην κυβέρνηση και στην ηγεσία της αστυνομίας να καταργήσει αυτές τις υπηρεσίες. Έχουν γίνει παλιότερα. Π.χ. όταν καταργήθηκε το σπουδαστικό της ασφάλειας, που είχε το δικαίωμα να μπαίνει στα πανεπιστήμια και παρακολουθούσε τα μαθήματα, παρακολουθούσε ποιος είχε αντιρρήσεις ή έκανε συνδικαλισμό. Επομένως πρέπει να καταργηθούν τέτοιου τύπου μονάδες, να ζητηθούν ευθύνες από αξιωματικούς υψηλού επιπέδου και φυσικά να αναζητηθούν ευθύνες από τον ίδιο τον υπουργό Δημοσίας Τάξης, ο οποίος θα έπρεπε να πάει στην μπάντα.

-Προτιμούν την κυβέρνηση επειδή είναι το μη χείρον

-Μεγάλο μέρος των πολιτών είναι απογοητευμένο από την κυβέρνηση. Ωστόσο φαίνεται ότι, όποτε και αν γίνουν οι εκλογές, η Ν.Δ. θα τις κερδίσει. Πού το αποδίδετε;

Βλέπουν το μη χείρον σαν βέλτιστο. Δηλαδή έχουμε μια κυβέρνηση που δεν κάνει καλά πράγματα, αλλά δεν υπάρχει το συνολικό αίτημα να φύγει, όπως έχει υπάρξει κατά καιρούς στο παρελθόν. Πολλώ μάλλον που δεν υπάρχει το αίτημα να έρθει η άλλη. Ποια να έρθει; Βλέπω με ανησυχία για το πολιτικό σύστημα να μην υπάρχει μια άλλη εναλλακτική λύση και εννοώ το ΠΑΣΟΚ. Δεν υπάρχει. Επομένως δεν γίνεται το άλμα των ψηφοφόρων. Και στην αριστερά έχουμε αντίστοιχα προβλήματα. Δεν είναι αρκετά αξιόπιστη πολιτική εναλλακτική λύση. Έχουμε σε προγραμματικό επίπεδο πολλά ενδιαφέρονται πράγματα, αλλά δεν έχουμε ή δεν πείθουμε ότι έχουμε μια εναλλακτική πολιτική λύση. Αν, λοιπόν, βάλεις όλα αυτά μαζί, καταλαβαίνεις γιατί οι πολίτες λένε ας "μείνουμε εδώ που είμαστε".

-Έχουν αυξηθεί οι προτάσεις υψηλόβαθμων στελεχών του ΠΑΣΟΚ για συνεργασία με τον ΣΥΝ. Ισχύει η παλαιότερή σας δήλωση "έχουμε τηλέφωνα και διευθύνσεις";

Απολύτως. Βλέπω με ειλικρίνεια τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς πολλών στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι, όμως, προτάσεις. Είναι ιδέες οι οποίες απευθύνονται στο ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή, όταν ένα κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ λέει ότι θα πρέπει να κάνουμε αυτό με την αριστερά, δεν το λέει στην αριστερά. Το λέει στο ΠΑΣΟΚ, για να διαμορφώσει την πολιτική του το ΠΑΣΟΚ. Επομένως δεν είναι προτάσεις. Τις διαβάζω και τις παρακολουθώ με πολύ ενδιαφέρον. Θέλω να πολλαπλασιαστούν, να είναι σοβαρές, να αποκτήσουν προγραμματικό περιεχόμενο βάθους. Είπα και κάτι σε μια συνέντευξη στο Κόκκινο, που παρεξηγήθηκε από τα γνωστά παπαγαλάκια της αριστεράς. Είπα, λοιπόν, ότι έχουμε πολλά πράγματα να συζητήσουμε με το ΠΑΣΟΚ. Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα τα οποία απαιτούν συζήτηση διότι δεν είναι καθόλου διευκρινισμένα ή έχουμε αντίθετη άποψη. Όταν λέει ο Αλ. Αλαβάνος ότι στη Βουλή προσπάθησε για το άρθρο 16, τα δάση και πολλά άλλα ζητήματα να κάνει μια κοινή ενέργεια με το ΠΑΣΟΚ και δεν πήρε απάντηση, δεν φταίει ο ΣΥΝ. Αυτά πρέπει να τα λύσει το ΠΑΣΟΚ. Αν βρει τρόπους το ΠΑΣΟΚ στο προγραμματικό του συνέδριο να τα λύσει, μπορεί τότε να καταλήξουν οι ίδιοι και να μπορούμε και εμείς να ακούσουμε κάποιες προτάσεις.

-Δεν θα αλλάξει κάτι στο ΠΑΣΟΚ μετά το συνέδριο

-Μιας και αναφερθήκατε στο επικείμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, εκτιμάτε ότι μπορεί να αλλάξει κάτι στην πολιτική του μετά το συνέδριο;

Δεν το πολυπιστεύω. Αλλά, επειδή δεν θέλω να κάνω δίκη προθέσεων, αφού λένε ότι θα κάνουν προγραμματικό συνέδριο, φαντάζομαι ότι θα συζητήσουν τα προγραμματικά και όχι γενικούρες. Μακάρι να το κάνουν, είναι καλό για την πολιτική ζωή να διευκρινιστεί τι θέλει ο καθένας. Τώρα αν θα το κάνουν; Ειλικρινά είμαι απαισιόδοξος.

-Από τον περασμένο Νοέμβριο είχατε επιβάλει στον εαυτό σας ένα "εμπάργκο" στις δηλώσεις σας για τα θέματα αυτοδιοίκησης. Μετά τις εκλογές δηλώσατε ότι αυτό έληξε. Ήθελα να σας ρωτήσω πώς κρίνετε το αποτέλεσμα για τον ΣΥΝ.

Έβαλα τον εαυτό μου σε εμπάργκο για λόγους προσωπικής αξιοπρέπειας, όταν σε εμπάργκο με βάλανε αποφάσεις μελών του κόμμάτος. Το θέμα για μένα δεν έχει λήξει. Έχω πει στην Π.Γ. να βρει η πλειοψηφία τον τρόπο να ανασκευάσει ρητά την κατάπτυστη δήλωση που είχε γίνει, και διά της σιωπής είχε περάσει, ότι εγώ και κάποιοι άλλοι είμαστε εκτός πολιτικού σχεδίου του ΣΥΝ.

Όσον αφορά τώρα το αποτέλεσμα, ήταν καλό. Δεν ήταν θριαμβευτικό. Ήταν καλό διότι σε όλες τις αναλύσεις προκύπτει ότι αυτά που πήραμε στις αυτοδιοικητικές εκλογές αντιστοιχούν σε κάτι γύρω από το 4,5% του εκλογικού σώματος. Είναι περίπου το ίδιο που πήραμε στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2002. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τα θετικά των αυτοδιοικητικών εκλογών και να εφαρμόσουμε πολιτικές οι οποίες πηγαία εφαρμόστηκαν όντως στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Δεν εφαρμόστηκε η πολιτική γραμμή και το πολιτικό στυλ που μερικοί προπαγάνδιζαν ότι πήρε απόφαση η ΚΠΕ. Γίνανε ευρύτατες συνεργασίες, και δεν εννοώ μόνο κομμάτων. Εννοώ ατόμων, τάσεων, ρευμάτων, προσωπικοτήτων. Εγώ υποστήριξα ενθέρμως τον υποψήφιο που είχαμε στην Ναύπακτο, ο οποίος είναι ΝΑΡ. Γίνανε τέτοια πολλά και γι αυτό τα μηνύματα που έχουμε είναι αντιφατικά. Δεν μπορείς να πεις ότι το 18% του Δημαρά στην Πάτρα είναι ίδιο με του Κλάπα στην Πρέβεζα. Αυτά πρέπει να τα καταλάβουμε καλά, να αφήσουμε τις προπαγανδιστικές ανοησίες ότι "κέρδισε το δικό μου", και βεβαίως να τα αξιοποιήσουμε.

Πώς να πάει ο ΣΥΝ στις εκλογές

-Συμμερίζεστε την άποψη που εξέφρασε ο Αλ. Αλαβάνος ότι στόχος του ΣΥΝ δεν είναι απλώς να περάσει το όριο του 3%, αλλά να διεμβολίσει τον δικομματισμό;

Θα ήθελα αυτός να είναι στόχος. Απλώς πρέπει να προσθέσουμε ότι, αν θέλεις να το πετύχεις, θα πρέπει να κάνεις αντίστοιχες πολιτικές και να έχεις το αντίστοιχο στυλ. Στις δημοτικές εκλογές οι μόνοι που χτυπήσανε τον δικομματισμό ήταν ο Δημαράς στην Πάτρα και ο Μπουτάρης στη Θεσσαλονίκη. Δεν λέω να κάνεις το ίδιο, γιατί δεν μεταφέρεται το αυτοδιοικητικό παράδειγμα, αλλά το στυλ της δουλειάς, την προσέγγιση του κόσμου πρέπει να τα μελετήσουμε και να τα μεταφέρουμε στην κεντρική σκηνή.

-Με ποιες πολιτικές συμμαχίες εκτιμάτε ότι πρέπει να οδηγηθεί ο ΣΥΝ στις εκλογές;

Τίθεται ένα ζήτημα: Πόσο βιώσιμη αποδείχτηκε η έως τώρα συμμαχία που είχαμε κοινοβουλευτικά, αλλά κυρίως στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Γιατί νομίζω ότι δεν πήγε καλά. Αλλού εφαρμόστηκε και πήγαμε σχετικά καλά, αλλού υπήρξαν τεράστιες αντιφάσεις και αντιθέσεις. Μάλιστα υπήρχαν κείμενα που δεν θέλαμε να σχολιάσουμε προεκλογικά. Υπήρχαν κείμενα που αρνούνταν την ύπαρξη του ΣΥΝ. Απολύτως θεμιτές οι διαφορετικές αντιλήψεις, όμως δεν είναι συμβατές με οποιοδήποτε σχέδιο μπορεί να ανθήσει μέσα από τον ΣΥΝ.

-Ιδρύσατε τον Όμιλο Προβληματισμού Αριστερά - Σήμερα. Πότε θα ολοκληρωθεί η συγκρότηση των οργάνων;

Αργήσαμε λίγο είναι αλήθεια. Ελπίζω ότι η συστατική συνέλευση που θα μορφοποιήσει τα πράγματα θα γίνει στις 17-18 Δεκεμβρίου. Το βασικότερο είναι να μην σταματήσει η ορμή που έχει πάρει ο Όμιλος με τις εκδηλώσεις που έκανε για την Παιδεία. Προγραμματίζουμε ήδη εκδηλώσεις για τα ευρωτουρκικά (το πιθανότερο στις 15 Δεκεμβρίου), τα οικονομικά, το περιβάλλον, όπως επίσης και εκδηλώσεις με θέματα που είναι ταμπού για την αριστερά.

Θέματα επικαιρότητας: Δημοτικονομαρχιακές εκλογές 2006

Δημήτρης Μπίρμπας

«ΕΝ ΑΡΧΗ ΗΝ…» ΟΙ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ;

Δημήτρης Μπίρμπας, 2006-12-04

Ο Συνασπισμός είναι γεγονός ότι βγήκε από τις αυτοδιοικητικές...

Περισσότερα
Μιχάλης Παπαγιαννάκης

Το στυλ του Μπουτάρη και του Δημαρά διεμβόλισε τον δικομματισμό

Μιχάλης Παπαγιαννάκης, 2006-11-26

Για να διεμβολίσει ο ΣΥΝ τον δικομματισμό πρέπει να ακολουθήσει...

Περισσότερα
Δημήτρης Χατζησωκράτης

Ανανέωση ανά δύο θητείες σε αξιώματα και κόμμα

Δημήτρης Χατζησωκράτης, 2006-11-16

Η ανανέωση στον Συνασπισμό είναι αναγκαία, γι αυτό θα έπρεπε...

Περισσότερα
Γιάννης Πανούσης

Δεν υπάρχει Αριστερά α λα καρτ

Γιάννης Πανούσης, 2006-11-09

Δεν υπάρχει Αριστερά à la carte, ήταν ένας από τους στίχους...

Περισσότερα
Γιάννης Πανούσης

Εντός, εκτός και επί τα αυτά

Γιάννης Πανούσης, 2006-11-07

Όπως δήλωσα το ίδιο το βράδυ των αποτελεσμάτων της πρώτης...

Περισσότερα

«Aριστερές» μυθολογίες

Νίκος Φωτίου, 2006-11-06

Yπήρξε μια μακρά ιστορική περίοδος, όπου η ερμηνεία του...

Περισσότερα

Απόφαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ με το βλέμμα στραμμένο στην εσωκομματική κατάσταση

2006-11-06

Με ψήφους 62 υπέρ έναντι 22 λευκών εγκρίθηκε η εισήγηση της...

Περισσότερα
Γιάννης Βούλγαρης

Το τέλος του μεταπολιτευτικού ύφους

Γιάννης Βούλγαρης, 2006-11-04

ΣΠΑΝΙΑ ΤΌΣΟ ΗΧΗΡΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΤΑΛΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΟΣΟ ΣΙΩΠΗΛΟ ΤΡΟΠΟ...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Θόδωρος Τσίκας

Οι «κόκκινες γραμμές» Ισραήλ-Ιράν

Θόδωρος Τσίκας, 2024-04-20

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα χτυπήματα μεταξύ Ιράν και...

Η άθραυστη αλυσίδα των «αντιποίνων»

Παντελής Μπουκάλας, 2024-04-16

Στην επαληθευμένη από αμερόληπτες πηγές Ιστορία, το δόγμα...

Θόδωρος Τσίκας

Ιράν-Ισραήλ: Γόητρο, προσχήματα και ισορροπίες

Θόδωρος Τσίκας, 2024-04-14

Είναι γνωστό ότι το καθεστώς των φανατικών μουλάδων του...

Το δίλημμα της Τεχεράνης

Γιώργος Καπόπουλος, 2024-04-08

H ηγεσία της Ισλαμικής Δημοκρατίας βρίσκεται σε ένα άβολο...

Πώς απαντούν στην Ακροδεξιά τα άλλα κόμματα

Ξένια Κουναλάκη, 2024-04-04

Aπό την εποχή της ανόδου της Χρυσής Αυγής τα συστημικά κόμματα...

Η ατιμωρησία των ελίτ

Τάσος Παππάς, 2024-04-01

Αντιγράφω από τη στήλη «ΕΝΑ ΒΛΕΜΜΑ» στις Νησίδες της «Εφημερίδας...

Το νέο τουρκικό παζλ

Βαγγέλης Αρεταίος, 2024-04-01

Η «έκπληξη του CHP», όπως λένε από χθες το βράδυ Τούρκοι αναλυτές,...

Θόδωρος Τσίκας

Τουρκία: διαμαρτυρία για οικονομία και φθορά εξουσίας

Θόδωρος Τσίκας, 2024-04-01

Ακόμα μια φορά, η οικονομία έπαιξε ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις....

Διονύσης Τεμπονέρας

Άνθρακες ο θησαυρός της αύξησης του κατώτατου μισθού

Διονύσης Τεμπονέρας, 2024-03-28

Ανακοινώνεται στο υπουργικό συμβούλιο η αύξηση του κατώτατου...

Κουράστηκαν να λιβανίζουν

Τάσος Παππάς, 2024-03-26

Οταν τα μέσα ενημέρωσης όλων των κατηγοριών είναι ιμάντες...

Κώστας Καλλίτσης

Η κυριαρχία της Ν.Δ

Κώστας Καλλίτσης, 2024-03-23

Κάτι, αλήθεια, συμβαίνει εδώ; Μια πρόχειρη απάντηση θα ήταν...

Μερικές σκέψεις για τον «νέο κύκλο» του ΣΥΡΙΖΑ

Θανάσης Καρτερός, 2024-03-17

Για να πούμε την αλήθεια, δεν είναι εύκολο να συνηθίσει...

×
×