ΠΕΡΙ ΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΠΟΙΝΩΝ

Δήλωση 8 μελών της Νομαρχιακής Επιτροπής Α΄Αθήνας του ΣYN

22/11/2006

Με αφορμή όσα διαδραματίζονται στην Πολιτική Επιτροπή της Θεσσαλονίκης του Συνασπισμού, σχετικά με «διαγραφές» και «αναστολές της κομματικής ιδιότητας μέλους», θέλουμε να εκφράσουμε την ανησυχία μας και την αντίθεσή μας σε τέτοιες πρακτικές καθώς και σε οποιαδήποτε απόπειρα δημιουργίας κλίματος εκκαθαρίσεων από όποια εσωκομματική πτέρυγα και αν προέρχονται.

Δυστυχώς, παραπέμπουν σε ξεπερασμένες εποχές ηγετικού αυταρχισμού του τύπου “έθεσε εαυτόν εκτός κινήματος” ή “διαγράφεται ως πράκτορας του ταξικού αντίπαλου”.

Θεωρούμε ότι τέτοιες αντιλήψεις και πρακτικές δεν συνάδουν σε καμιά περίπτωση με τις απόψεις μιας αριστεράς που θέλει να αυτοπροσδιορίζεται ως ανανεωτική και ριζοσπαστική και η οποία επιδιώκει με τις αναζητήσεις της να δημιουργήσει την ταυτότητα της σύγχρονης αριστεράς του 21ου αιώνα. Πολύ περισσότερο δεν συνάδουν με μια αριστερά που συμπορεύεται με τα πολύχρωμα και πολυποίκιλα κινήματα και θέλει και η ίδια να ενσωματώσει κινηματικά χαρακτηριστικά στη λειτουργία της.

Η σύγχρονη αριστερά δεν οικοδομείται με συγκαλυμμένο δημοκρατικό συγκεντρωτισμό και με υλικά του παρελθόντος. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι τέτοιου είδους γεγονότα αναδεικνύουν την αναγκαιότητα για έναν ανοιχτό και χωρίς προκαταλήψεις εσωκομματικό διάλογο σχετικά με έναν δημοκρατικότερο και αποτελεσματικότερο τρόπο λειτουργίας του κόμματός μας που θα αποκλείει τους αποκλεισμούς και θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προκλήσεις.

Τα μέλη της Ν.Ε. Α Αθήνας του ΣΥΝ

Γαβαθάς Νάσος,

Γεωργάτος Γεράσιμος,

Επιτροπάκη Κατερίνα,

Καλλιπολίτη Δώρα,

Κόλλιας Νίκος,

Κουντούρη Τόρη,

Παλαιολογόπουλος Δημήτρης,

Παπαχελά Νέλλη.

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι