Αναθεώρηση και ΜΚΟ

Χρήστος Λουτράδης, 01/01/2007

Η συνταγματική αναθεώρηση αποτελεί ίσως το σημαντικότερο πολιτικό-κοινωνικό ζήτημα της χώρας τουλάχιστον για την τελευταία δεκαετία με την λιγότερη πληροφόρηση για τον μέσο πολίτη παρόλες τις κοσμογονικές αλλαγές που ενδέχεται να επιφέρουν στο κοινωνικό γίγνεσθαι του νέο-Έλληνα .

Μια από τις πολλές αλλαγές που έχουν συμφωνηθεί είναι και αυτή που πραγματεύεται την κατοχύρωση του ρόλου των ΜΚΟ στο Σύνταγμα για αυτό τον σκοπό οι ΜΚΟ οργανώθηκαν σε μια κοινή ομάδα δράσης με την επωνυμία ‘’Καμπάνια’’ που στόχο είχε την άσκηση πίεσης προς τα πολιτικά κόμματα για την αναβάθμιση του ρόλου των ΜΚΟ στο Σύνταγμα.

Η αποδοχή του αιτήματος από τα κόμματα ήταν καίριας σημασίας για το μέλλον του Συντονιστικού της Καμπάνιας .Τα νέα ήταν ευτυχώς θετικά.

Το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο Συνασπισμός, αποδέχθηκαν το αίτημα.

Χρονολογικά, πρώτος απεδέχθη το αίτημα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. Ακολούθησε ο Πρωθυπουργός. Ο Κ. Καραμανλής αποδέχθηκε το αίτημα και συμπεριέλαβε σχετική αναφορά στις θέσεις για την αναθεώρηση. Οι ΜΚΟ απαιτούσαν από τον Πρωθυπουργό και λόγω της θεσμικής του θέσης το κάτι παραπάνω και αυτό ήρθε από την πρόσφατη δήλωση του σύμβουλου του, καθηγητή Αντ. Μακρυδημήτρη, για «ισχυρή» αναφορά στο Σύνταγμα και δη στο άρθρο 29, δήλωση που ικανοποιεί πλήρως την καμπάνιας.

Ακολούθησε ο Συνασπισμός που ομόθυμώς και με τεκμηριωμένες θέσεις συναίνεσε στην πρόταση της Καμπάνιας.

Το ΚΚΕ αρνήθηκε να πάρει θέση για το ζήτημα αφού όπως ανέφερε.

Είχει προηγηθεί η επιστημονική αποδοχή του αιτήματος από συνταγματολόγους όπως ο κ.Δημήτρης Τσάτσος και άλλοι.

Όπως γίνεται κατανοητό κάτι πολύ σημαντικό, κάτι πρωτοποριακό συνέβη τους προηγούμενους μήνες στην Ελλάδα. Ένας διαφορετικός, νέος δρόμος ανοίγει για την Κοινωνία Πολιτών.

Ένας δρόμος που την εγκαθυδρίει στο κέντρο του πολιτικού-κοινωνικού γίγνεσθαι, αφού όπως δήλωσε και ο συντονιστής της Καμπάνιας Νικήτας Λιοναράκης «Για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία μια θεσμική συνταγματική αλλαγή θα έχει επιβληθεί από τα κάτω. Για πρώτη φορά συναντήθηκαν στην Καμπάνια τόσο διαφορετικά μη κρατικά υποκείμενα που μέχρι πριν τρεις μήνες αδυνατούσαν να βρουν έστω και ένα κοινό σημείο! Για πρώτη φορά σχηματίσθηκε ένας αυτόνομος πολιτικός πόλος, όχι υπέρ κάποιου κόμματος ή μιας ιδεολογίας, αλλά υπέρ της κοινωνίας των πολιτών που βρίσκεται πέρα από τα κόμματα και το κράτος»!

Βέβαια, ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς για να μπορέσει κανείς να μιλήσει μετά βεβαιότητας ότι έχουμε πλήρη αλλαγή του υφιστάμενου στάτους-quo που κυριαρχεί στο πολιτικό-κοινωνικό σύστημα αλλά σίγουρα έγινε ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή αφου πλέον οι ΜΚΟ θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο τις αποφάσεις του κρατικού μηχανισμού.

Χρήστος Λουτράδης

Απόφοιτος Παντείου Πανεπιστημίου

Μέλος Συντονιστικού Καμπάνιας

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι