Η επιστροφή της τρομοκρατίας

Σήφης Πολυμίλης, Ελευθεροτυπία, 13/01/2007

Η επιστροφή της τρομοκρατίας μ ένα χτύπημα πρώτης γραμμής στην καρδιά της Αθήνας και στο πιο φρουρούμενο ίσως σημείο της πρωτεύουσας δημιουργεί αναμφισβήτητα ένα μείζον πολιτικό πρόβλημα. Κατ αρχάς στο εσωτερικό, όπου αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων ότι οι μηχανισμοί που είναι επιφορτισμένοι με την αντιμετώπιση του φαινομένου βρίσκονται σε κατάσταση αποσύνθεσης. Και επιχειρησιακά, αφού φαίνεται ότι δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις μετά την εξάρθρωση της 17Ν, αλλά και πολιτικά αφού, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δημ. Τάξης είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν είχε κανένα ρόλο να επιτελέσει (!) και βρισκόταν ένα βήμα πριν από την ουσιαστική διάλυσή της ...

*** Είναι προφανές, επίσης, ότι το χτύπημα στην πρεσβεία θα σηματοδοτήσει ένα νέο γύρο πιέσεων και όχι μόνο από την αμερικανική πλευρά. Με αναμφισβήτητες συνέπειες, τόσο στα ανοικτά εθνικά θέματα, αλλά και με πιθανές επιπτώσεις στον οικονομικό τομέα και κυρίως στον τουρισμό. Τα ήρεμα νερά που υπήρχαν στο κομμάτι αυτό των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, μετά τις συλλήψεις για τη 17Ν, θα διαταραχθούν και πάλι, καθώς η επάνοδος της τρομοκρατίας με χτύπημα μάλιστα σε αμερικανικό «έδαφος» θα ενεργοποιήσει τα πάγια ούτως ή άλλως αρνητικά αντανακλαστικά της αμερικανικής ηγεσίας για τη χώρα μας.

*** Από κει και πέρα, το πολιτικά ανεγκέφαλο χτύπημα εντυπωσιασμού στην πρεσβεία θα πρέπει να ξυπνήσει και τα δικά μας αντανακλαστικά για το φαινόμενο της τρομοκρατίας, που τόσα προβλήματα έχει προκαλέσει τις τελευταίες δεκαετίες τόσο στην εξωτερική πολιτική όσο και στο εσωτερικό μέτωπο με τη διεύρυνση των μέτρων καταστολής. Η ανοχή που δείχνει ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας σε τέτοιου τύπου ενέργειες, με πρόσχημα την υποτιθέμενη αντίσταση κατά του ιμπεριαλισμού ή κατά της αμερικανικής πολιτικής, οδηγεί ένα μικρό αλλά δυναμικό κομμάτι πολιτικά περιθωριοποιημένων νέων στην αγκαλιά της τρομοκρατίας. Αν δεν περιοριστεί πολιτικά και κοινωνικά αυτή η τάση, απλώς θα οδηγούμαστε σε όλο και μεγαλύτερη διεύρυνση των μέτρων καταστολής, με αμφίβολα μάλιστα αποτελέσματα.

ΣΗΦΗΣ ΠΟΛΥΜΙΛΗΣ polimilis@enet.gr

Θέμα επικαιρότητας:
Τρομοκρατία

Σύνολο: 44 Κείμενα

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι