Άσυλο και πανεπιστημιακή κοινότητα

Δημήτρης Χατζησωκράτης, Δήλωση, 19/01/2007

Ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, μιλώντας στην εκπομπή του Άρη Τόλιου στον Ρ/σταθμό 9.84, σχετικά με τη κυβερνητική πρόθεση για αλλαγές στη νομοθεσία για το Άσυλο των ΑΕΙ μεταξύ άλλων τόνισε:

« Οι δηλώσεις Θ. Ρουσόπουλου σχετικά με το άσυλο μπορούν να οδηγούν ευθέως μέχρι και στην προληπτική κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Το άσυλο δεν θα προστατευθεί αν η πανεπιστημιακή κοινότητα δεν αποφασίσει η ίδια να αναλάβει πρωτοβουλίες και να το προστατεύσει.

Αυτό σημαίνει ότι καμία αλλαγή νομοθεσίας δεν πρέπει να υπάρξει που θα αίρει την ευθύνη από τη Σύγκλητο όλων των αποφάσεων που συνδέονται με το άσυλο.

Από κει και πέρα, στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου των ανωτάτων ιδρυμάτων, πολλές ιδέες και πρακτικές μπορούν να υλοποιήσουν την απόφαση των Συγκλήτων για παρέμβαση. Μια ιδέα –πρόταση, που έχει ενδιαφέρον, είναι η ανάθεση των Συγκλήτων στο Πρυτανικό Συμβούλιο, μόνο σε προφανείς έκτακτες περιπτώσεις, να είναι αυτό που θα αναλαμβάνει πρωτοβουλία, υπό τον όρο ότι η πρωτοβουλία αυτή θα επικυρωθεί από τη Σύγκλητο, ενώ σε περίπτωση μη επικύρωσης το Πρυτανικό Συμβούλιο θα παραιτείται και θα προκηρύσσει εκλογές.»

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι