ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ- ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ

Εκλογική κάθοδο του ΣΥΝ με αμφίπλευρες συνεργασίες και με τα χαρακτηριστικά μιας σύγχρονης δημοκρατικής αριστεράς.

30/01/2007

ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ- ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ

Μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του Κόμματος, η Ανανεωτική Συσπείρωση και η Αριστερή Ανανέωση έδωσαν στη δημοσιότητα την παρακάτω θέση τους:

Οι επιλογές της πλειοψηφίας της Π.Γ. του Συνασπισμού για την ανασύνταξη του ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρουν το κόμμα σε μια κατάσταση εσωστρέφειας και εσωτερικής αντιπαράθεσης. Σε μια φάση ισχυροποίησης του ΣΥΝ στην κοινή γνώμη, η πλειοψηφία της Π.Γ. αντί να εργάζεται για τη βελτίωση της συνοχής με ορίζοντα τις επόμενες εκλογές, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην κοινή μας πορεία.

Υπενθυμίζουμε τις από καιρό διατυπωμένες αντιρρήσεις μας για τη μορφή αυτών των συμμαχιών που οδηγούν τον ΣΥΝ στο μονομερή προσανατολισμό προς τον χώρο της κομμουνιστογενούς αριστεράς και αλλοιώνουν την προγραμματική και πολιτική του φυσιογνωμία.

Είναι άλλωστε γνωστές οι πολιτικές συμπεριφορές δυνάμεων του χώρου του ΣΥΡΙΖΑ που διαμόρφωσαν διαφορετικές επιλογές τόσο στις προηγούμενες ευρωεκλογές όσο και στις πρόσφατες δημοτικές – νομαρχιακές. Το γεγονός αυτό οφείλει να οδηγήσει το κόμμα μας σε επαναπροσδιορισμό των συμμαχιών του και της εκλογικής του τακτικής.

Στις κατευθύνσεις που εγκρίνει η Π.Γ. για την ανασύνταξη του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν σοβαρές ιδεολογικές αναδιπλώσεις. Επισημαίνουμε βασικές προτεραιότητες από τις οποίες δεν είναι δυνατόν να μετακινηθεί το κόμμα μας.

§ Ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός: Δηλαδή η επιμονή μας για την ευρωπαϊκή ενοποίηση με κοινωνικό και δημοκρατικό περιεχόμενο, σε αντίθεση με ασαφείς ευρωσκεπτικιστικές τοποθετήσεις.

§ Η διατύπωση εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης: Δηλαδή η πολιτική μας δέσμευση ότι η Αριστερά αγωνίζεται ενάντια στο δικομματισμό και στις κυβερνητικές αυτοδυναμίες, για μια νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία.

§ Η προγραμματική μας αντιπαράθεση με το ΚΚΕ, που όλο και περισσότερο ταυτίζεται με λαϊκιστικές, συντηρητικές τοποθετήσεις.

§ Η αναβάθμιση των οικολογικών κατευθύνσεων: Επειδή η οικολογία δεν είναι ένας απλός επιθετικός προσδιορισμός στην ταυτότητα του χώρου μας, αλλά μια νέα συνολική θεώρηση απέναντι στις κρατούσες αντιλήψεις για την ανάπτυξη.

Η Ανανεωτική Συσπείρωση και η Αριστερή Ανανέωση υπογραμμίζουν ότι στην Αριστερά ο διάλογος για τις προγραμματικές προτεραιότητες δεν μπορεί ούτε να υποτιμηθεί ούτε να εκφυλιστεί σε μια άγονη αναζήτηση – συναλλαγή κοινοβουλευτικών εδρών και προσωπικών διαπραγματεύσεων που απωθούν όσους με ανιδιοτέλεια εδώ και χρόνια έχουν στρατευθεί στο χώρο της Ανανεωτικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς και απαιτούν πριν απ’ όλα υπεύθυνες πολιτικές θέσεις, εξωστρεφή δραστηριότητα και σοβαρές κοινωνικές δράσεις.

Γι΄ αυτούς τους λόγους:

Δεν συμφωνούμε με την κάθοδο του κόμματος στις εκλογές με το σχήμα ΣΥΡΙΖΑ

Προτείνουμε την εκλογική κάθοδο του ΣΥΝ με αμφίπλευρες συνεργασίες που θα αποτυπώνουν ως πολιτικό προσανατολισμό τα χαρακτηριστικά μιας σύγχρονης δημοκρατικής αριστεράς.

30/1/2007

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι