Σκασμός κοράκια!

Γιώργος Μπράμος, Αυγή της Κυριακής, 25/02/2007

Προσπαθώ, μέρες τώρα, να κατανοήσω την υπόθεση Γιάννη Βαρθολομαίου. Πώς δηλαδή μια ερωτική τραγωδία, καταντάει απίθανη και χυδαία σαπουνόπερα και το χειρότερο, πώς μέσα από την υποτιθέμενη αρχή της δημοσιογραφίας που είναι η έρευνα και η αποκάλυψη, καταλήγουμε σε κανιβαλισμούς και αφόρητες ηθικολογίες.

Αναρωτιέμαι τι είδους δημοσιογραφική επιτυχία είναι η είδηση, για το αν ο δολοφονημένος έπαιρνε ή δεν έπαιρνε χάπια. Τι θα πει ότι η γυναίκα ήταν όμορφη και κοκέτα. Πώς η υποψία και η φήμη μεταμορφώνεται σε βεβαιότητα ενοχής. Και το κυριότερο, πώς ξεφτελίζεται με τέτοιο βίαιο και τιποτένιο τρόπο η πιο ευγενική και ταυτόχρονα αυθαίρετη, ανυπάκουη, αναρχική και απρόβλεπτη ιδιότητα της ανθρώπινης φύσης που είναι ο έρωτας. Και ποιος μπορεί και έχει το δικαίωμα να θέσει κανόνες ηλικίας, θέσης, εξουσίας σ αυτόν τον μοιραίο θεό.

Βέβαια ένα έγκλημα τιμής θέτει μέτρα που ξεπερνάνε διαφωτισμούς, χειραφετήσεις, ελευθερίες επιλογών, η καταγωγή του έρχεται από την σκοτεινή πλευρά του ανθρώπινου εγωισμού. Είναι ένα σύνορο στην προϊστορία του ανθρώπινου γένους. Ακριβώς για τους λόγους αυτούς, η δημόσια διαχείριση μιας τέτοιας ιστορίας μάλλον θα πρέπει να γίνεται με εντελώς αντίστροφες λογικές από ό,τι παρακολουθούμε μέχρι σήμερα.

Πέρα απ αυτά νομίζω πως υπάρχουν πανάρχαιες αρχές, όπως είναι το απαραβίαστο του ιδιωτικού βίου των ανθρώπων και ο σεβασμός των νεκρών. Η υποταγή σ αυτές είναι ένδειξη πολιτισμικής συμπεριφοράς. Η παρέλαση διαφόρων πρώην στελεχών και συναδέλφων που στάζουν χολή για την σχέση, χωρίς να αποδεικνύουν κάτι σημαντικό, είναι σκέτη ρουφιανιά. Και η φιλοξενία τους από όλα τα κανάλια δείχνει την σύγχρονη σήψη της δημοσιογραφίας, που υποτίθεται ερευνά την αλήθεια και στην ουσία βυθίζεται στο κανιβαλικό κουτσομπολιό. Από κοντά τους πηγαίνει και ένας θλιβερός θίασος επαϊόντων, δικηγόροι, ψυχίατροι, σχολιαστές. Όλοι αυτοί κάνουν πως δεν έζησαν ποτέ ένα δίλημμα, δεν κερατώθηκαν και δεν κεράτωσαν, η οικογένεια και ο γάμος τους είναι μες την καλή χαρά και τους ηθικούς κανόνες.

Λοιπόν σκασμός κοράκια! Μην ψάχνετε σε κάθε ευκαιρία που σας προσφέρει η ζωή και η τραγωδία της να βρείτε δικαιολογίες για το παχυλό σας μεροκάματο. Η σημερινή ευτέλεια δεν έχει σχέση με τυφλωμένους από έρωτα μεσόκοπους, αλλά από τη δική σας υστεροβουλία. Την Ποταπή υστεροβουλία σας.

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι