Τορπιλίζουν την Ευρώπη

Πολωνία: βάζουν στο στόχαστρο δημοσιογράφους, δασκάλους και ομοφυλόφιλους

Κίττυ Ξενάκη, 21/03/2007

Παραμονές των 50ών γενεθλίων της Ε.Ε., ένα δικό της «παιδί» έχει βαλθεί να της χαλάσει το πάρτι εξαπολύοντας κυνήγι μαγισσών προς πάσα κατεύθυνση: από τους δημοσιογράφους, τους ακαδημαϊκούς, τους ομοφυλόφιλους και τις γυναίκες που διεκδικούν το δικαίωμά τους στην άμβλωση, μέχρι το περιβάλλον και τα δάση.

Είναι η Πολωνία των αδελφών Κατσίνσκι, μια χώρα που κοντεύει να κλείσει τρία χρόνια στην ευρωπαϊκή οικογένεια αλλά τορπιλίζει σταθερά την εικόνα της δημοκρατίας, της ανοχής και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που (θέλει να) έχει η Ε.Ε. Πρώτα ήλθε ο νόμος που απαιτεί από 700.000 δημοσιογράφους, πανεπιστημιακούς, δικηγόρους, διπλωμάτες, εκδότες και διευθυντές σχολείων να δηλώσουν γραπτώς αν συνεργάσθηκαν με τις πρώην κομμουνιστικές μυστικές υπηρεσίες. Όσοι αρνηθούν να το πράξουν ή πουν «ψέματα» (με βάση τα διαβοήτως αναξιόπιστα κομμουνιστικά αρχεία) θα αποκλεισθούν για μία δεκαετία από όλες τις δημόσιες θέσεις καθώς και από ορισμένα επαγγέλματα όπως η δημοσιογραφία. «Μεγάλη θλίψη» εξέφρασε η Κομισιόν, προσθέτοντας ωστόσο πως δεν φαίνεται να υπάρχει παραβίαση των ευρωπαϊκών οδηγιών περί εργασίας...

«Προπαγάνδα»

«Νέοι κατά της Ομοφοβίας». Πολωνοί ακτιβιστές διαμαρτύρονται μπροστά στο υπουργείο Παιδείας της Βαρσοβίας

Η περίπτωση του νόμου εναντίον της «ομοφυλοφιλικής προπαγάνδας» στα σχολεία είναι ακόμα πιο κραυγαλέα. Αποτελεί έμπνευση του υπουργού Παιδείας, Ρομάν Γκέρτιτς, ηγέτη της εθνικιστικής Λίγκας των Πολωνικών Οικογενειών, που στηρίζει στην κυβέρνηση το δεξιό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη των αδελφών Κατσίνσκι. Αντί να ασχοληθεί με τους χιλιάδες καθηγητές που ζουν με μισθούς πείνας, εισπράττοντας μόνο το ήμισυ του μέσου πολωνικού μισθού, ο Γκέρτιτς ετοιμάζει έναν νόμο ο οποίος «θα τιμωρεί όποιον προωθεί την ομοφυλοφιλική κουλτούρα ή οποιαδήποτε άλλη απόκλιση από το φυσιολογικό στα εκπαιδευτικά ιδρύματα». Τι ακριβώς εννοεί λέγοντας «ομοφυλοφιλική κουλτούρα» δεν το έχει αποσαφηνίσει, φαίνεται όμως πως ο όρος αυτός περιλαμβάνει τόσο την ενημέρωση γύρω από το AIDS όσο και τα μαθήματα που προωθούν την ανεκτικότητα έναντι των ομοφυλόφιλων. Φυσικά, «οι καθηγητές που θα αποκαλύπτουν την ομοφυλοφιλία τους θα απολύονται». Εκφράζοντας έντονη ανησυχία, το Ευρωκοινοβούλιο δήλωσε πως θα εξετάσει τη συμβατότητα του προτεινόμενου νόμου με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς...

Πόλεμος στις αμβλώσεις

ΤΟ ΚΑΚΟ είναι πως στις περισσότερες περιπτώσεις οι διεθνείς και οι ευρωπαϊκοί φορείς επεμβαίνουν κατόπιν εορτής: το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα διέταξε χθες την Πολωνία να αποζημιώσει με 33.000 ευρώ μια γυναίκα στην οποία δεν επετράπη να κάνει άμβλωση, παρά την προειδοποίηση των γιατρών πως αν γεννούσε μπορεί να έχανε την όρασή της. Η 36χρονη Αλίσια Τίσιακ έμεινε έγκυος στο τρίτο της παιδί το 2000. Τρεις οφθαλμίατροι τής είπαν πως μία ακόμη κύηση θα έθετε σε σοβαρό κίνδυνο την όρασή της. Ούτε αυτοί ούτε ο γυναικολόγος της, ωστόσο, δέχθηκαν να της υπογράψουν το πιστοποιητικό που θα της επέτρεπε να κάνει άμβλωση. Μάλιστα με βάση τον αυστηρό πολωνικό νόμο, η άμβλωση επιτρέπεται μόνον όταν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία της μητέρας ή του εμβρύου! Τελικά, της χορήγησε το πιστοποιητικό ένας απλός παθολόγος, κρίθηκε όμως μη ειδικός και το έγγραφο απερρίφθη. Η Τίσιακ γέννησε, υπέστη αιμορραγία αμφιβληστροειδούς και σήμερα, παρά τα γυαλιά με τους χοντρούς φακούς που φοράει, βλέπει μόνο σε ακτίνα ενάμιση μέτρου. Η αναπηρική σύνταξη που της χορήγησαν είναι μόλις 140 ευρώ τον μήνα.

Μπροστά σε όλα αυτά λοιπόν ο αυτοκινητόδρομος τον οποίο κατασκευάζει η Πολωνία στην κοιλάδα του ποταμού Ρόσπουντα, μια προστατευόμενη περιοχή που φιλοξενεί σπάνια φυτά και ζώα, μοιάζει να είναι πρόβλημα ήσσονος σημασίας. Δεν είναι όμως! Γι αυτό και η Κομισιόν σκοπεύει να ζητήσει σήμερα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να διατάξει την αναστολή των εργασιών.

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι