Συγκέντρωση δυνάμεων για να μπει φραγμός στην αντιδραστική εκτροπή της συντηρητικής παράταξης
Λεωνίδας Κύρκος, Συνέντευξη στον Κώστα ΚΑΡΗ και τον Ανδρέα ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ, Αυγή της Κυριακής, 22/04/2007

Τον τερματισμό του πολυκερματισμού και της σύγκρουσης των προοδευτικών δυνάμεων προτείνει με τη συνέντευξή του στην "Κ.Α." ο ιστορικός ηγέτης της ανανεωτικής αριστεράς Λ. Κύρκος, που τονίζει ότι βλέπει την προσέγγιση σαν ένα είδος λαϊκού κινήματος και όχι ως κίνηση κορυφής. Ο Λ. Κύρκος επισημαίνει την ευθύνη του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ, και τονίζει ότι "απομακρυνόμαστε από τη βασική επαγγελία της ανανεωτικής αριστεράς για τον σχηματισμό της πιο πλατιάς συμμαχίας κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων".
* Συμπληρώνονται 40 χρόνια από την επιβολή της χούντας. Έχουμε διδαχτεί όσο θα έπρεπε από την εμπειρία, αλλά και τα λάθη εκείνης της περιόδου;
Κάθε πολιτική δύναμη άντλησε από την εποχή. Η συντηρητική παράταξη του Καραμανλή άντλησε κάποια διδάγματα. Δεν μπορούμε σήμερα να μιλούμε με τους όρους της δεξιάς της εποχής εκείνης. Του σχεδίου Περικλής και των συνωμοσιών που εξυφαίνονταν κάτω από το μανδύα της. Ο κεντρώος χώρος (η Ένωση Κέντρου) που έχει τεράστιες ευθύνες για την εξέλιξη δεν φαίνεται ότι μπόρεσε να κάνει ουσιαστική αυτοκριτική. Θυμίζω ότι δεν θα υπήρχε η 21η Απριλίου αν δεν κυριαρχούσε και στους κόλπους της ο βαθύς αντικομμουνισμός που εξέφραζε ο Γεώργιος Παπανδρέου. Ο μοιραίος άνθρωπος, ο οποίος, ενώ ο Γ. Παπαδόπουλος είχε δώσει δείγματα γραφής με εκείνο το επαίσχυντο και γελοίο σαμποτάζ του Έβρου, και παρά τις προειδοποιήσεις του Ηλία Ηλιού - του πιο διακεκριμένου κοινοβουλευτικού που ανέδειξε η Αριστερά-, ο Παπανδρέου, κυριαρχούμενος από τον αντικομμουνισμό του, δεν έδωσε σημασία στις ενδείξεις και αντί να τον πιάσει από το αυτί και τον συλλάβει, τον παρακολουθούσε στις υποδείξεις που έκανε για το κυνήγι της αριστεράς. Ως την τελευταία στιγμή, παρά τα ανοίγματα της αριστεράς για να συγκροτηθεί ένα πλατύ αντιδικτατορικό μέτωπο που να ανακόψει την καταστροφική πορεία, επέμενε στις δικές του απόψεις. Είχε, μάλιστα, στόχο του τους Λαμπράκηδες.
* Και η αριστερά;
Η αριστερά, ενώ έγκαιρα επεσήμανε την απειλή της δικτατορίας, δεν συνόδευε τις προειδοποιήσεις της με συγκεκριμένα μέτρα, ώστε να μην εκδηλωθεί το πραξικόπημα ή να αποτραπεί εν τη γενέσει του. Η ΕΔΑ εργαζόταν για τη συγκρότηση του πλατιού δημοκρατικού αντιδικτατορικού μετώπου, που προϋπόθετε τη συνεργασία με τις κεντρώες δυνάμεις -πράγμα που απέκρουε ο Γεώργιος Παπανδρέου. Αντιθέτως η εξόριστη ηγεσία του ΚΚΕ είχε ρίξει το ανεπίκαιρο σύνθημα "ήρθε η στιγμή για την de jure και de facto νομιμοποίηση του ΚΚΕ". Μια γραμμή διχαστική, γιατί κανένας δεν έστηνε το αυτί σε αυτήν τη μαξιμαλιστική πολιτική, ενώ ήταν ώριμα τα πράγματα για μια προσέγγιση και συνεργασία. Με όλα αυτά, ο πολιτικός κόσμος αιφνιδιάστηκε.
* Έπαιξαν, βεβαίως, σημαντικό ρόλο και οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και των υπηρεσιών των ΗΠΑ;
Ορθώς το επισημαίνετε. Ήταν η εποχή που Αμερικανοί διαφέντευαν δια της CIA τον κόσμο. Προετοίμαζαν το πραξικόπημα στη Χιλή, πραγματοποιούσαν πραξικοπηματικές εκδηλώσεις σε μια σειρά χώρες, για να ασφαλίσουν σε κρίσιμους χώρους της παγκόσμιας πολιτικής την υποστήριξη των συμφερόντων τους.
Και σήμερα η αμερικανική πολιτική πήρε μια καινούργια μορφή μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου με την κήρυξη του πολέμου κατά της τρομοκρατίας. Ένας πόλεμος που πήρε τη μορφή της συστηματικής περιστολής των ατομικών δικαιωμάτων, στο όνομα της πάλης κατά της τρομοκρατίας. Υπήρξε και εντός των ΗΠΑ πρωτοφανής υποχώρηση από τα πάγια δικαιώματα του λαού, που ευτυχώς άρχισε να οδηγεί σε μια αφύπνιση του λαού, όπως βλέπουμε από τις μεγαλειώδεις διαδηλώσεις κατά του Μπους και των πολέμων του.
Σαφέστερη η διάκριση της αριστεράς - δεξιάς
* Γίνεται πολύ συζήτηση για τη διάκριση μεταξύ αριστεράς και δεξιάς. Κατά τη γνώμη σας υφίστανται αυτοί οι όροι; Έχουν σημασία;
Και υφίστανται και έχουν σημασία. Εκτιμώ ότι στο μέλλον θα γίνονται σαφέστερες οι διακρίσεις μεταξύ αριστεράς και δεξιάς, καθώς το κοινωνικό πρόβλημα, η ανεργία, η μετανάστευση, η φτώχεια κυριαρχούν στην ημερήσια διάταξη. Είναι, ίσως, τα προβλήματα με τα οποία θα πρέπει να αναμετρηθεί ο προσεχής αιώνας.
* Στην Ελλάδα υπάρχει κυριαρχία της συντηρητικής παράταξης. Πώς πιστεύετε ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί;
Μια συνταγή, η οποία λέγεται με ευκολία, αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολη στην εφαρμογή της, είναι ο τερματισμός του πολυκερματισμού των προοδευτικών δυνάμεων. Και εδώ είναι ένα κεντρικό σημείο που μας συνδέει και με τα μαθήματα από τη δικτατορία, αλλά και με την προοπτική που μπορεί να υπάρξει. Δηλαδή, αν αυτές οι δυνάμεις, που είναι τεράστιες και τις είδαμε να δραστηριοποιούνται με ποικίλες αφορμές-τελευταία ήταν το τεράστιο πρόβλημα της παιδείας- απομακρυνθούν από την τάση κατακερματισμού προς μια συγκέντρωση αυτών των δυνάμεων, με έναν ενιαίο στόχο και πάλη εναντίον της πιο αντιδραστικής εκτροπής της συντηρητικής παράταξης, αν αυτό γινόταν εφικτό, τότε θα μπορούσε πραγματικά να οικοδομηθεί το μέτωπο που θα έβαζε ένα φραγμό στη βαθμιαία κατολίσθηση και στην πορεία συντηρητικοποίησης της κοινωνίας.
Οι ευθύνες μας
* Πάντως μια τέτοια προοπτική ουσιαστικά δεν έχει υπάρξει ποτέ μετά το 74.
Εδώ πρέπει να σημειωθούν οι ευθύνες όχι μόνο των άλλων αλλά και οι δικές μας. Δηλαδή από τη στιγμή που απομακρυνθήκαμε από τη βασική επαγγελία της ανανεωτικής αριστεράς, που είναι ο σχηματισμός της πιο πλατιάς συμμαχίας κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων -που ήταν επί χρόνια η πολιτική του ΚΚΕ Εσωτερικού και έδωσε γόνιμους καρπούς στη φιλοσοφία της πολιτικής στην Ελλάδα- και αρχίσαμε να αναζητούμε ως άλλοθι της μεγάλης αριστεράς την προσέγγιση και τη συνεργασία με αριστερίστικες ομάδες σαν υποκατάστατο της πιο πλατιάς κοινωνικής και πολιτικής συμμαχίας, περιήλθε και η αριστερά σε άμυνα. Έτσι, δεν μπόρεσε να χρησιμοποιηθεί ο όγκος των δυνάμεών της για να ανοίξει τον δρόμο στην κεντρική πολιτική σκηνή.
* Αναφέρεστε περισσότερο στη θέση του ΣΥΝ. Η στάση του ΚΚΕ;
Ένα πάγιο στοιχείο της πολιτικής του ΚΚΕ είναι ότι δεν μπαίνει σε κανενός τύπου συνεργασία αν δεν εξασφαλίσει ότι σε αυτήν τη συνεργασία θα έχει τον ηγεμονικό ρόλο. Ηγεμονικό ρόλο με τους πιο αυστηρούς όρους. Όταν αντιλήφθηκε ότι υπάρχουν άλλες δυνάμεις που δεν είναι διατεθειμένες να αποδεχτούν αυτόν τον κανόνα, έφτασε στην υβριστική άρνηση.
* Κατά συνέπεια από την πλευρά του ΚΚΕ υπάρχει τοίχος για συνεργασία.
Παρά τις προσπάθειες που κατά καιρούς κατέβαλε ο ΣΥΝ, η άρνηση είναι κατηγορηματική. Γι αυτό και υπάρχει η δυσφορία πάρα πολλών μελών του ΣΥΝ, για ποιο λόγο επιμένουμε για συνεργασία αφού είναι τόσο κατηγορηματική και σχεδόν υβριστική η άρνηση του ΚΚΕ. Παρόλα αυτά, η ηγεσία του ΣΥΝ είναι έτοιμη να προχωρήσει σε προσπάθειες για μια συνάντηση από την οποία, όταν είχε πραγματοποιηθεί με το μεγάλο Συνασπισμό, το ΚΚΕ είχε αποχωρήσει και διέγραψε τα ανανεωτικά στελέχη του.
Χωρίς πρόταση το ΠΑΣΟΚ
* Και από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ οι προγραμματικές διαφωνίες που υπάρχουν με τον ΣΥΝ είναι σημαντικές. Αρνητικό ρόλο, επίσης, παίζει και το κυβερνητικό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ.
Μίλησα για τις ευθύνες της αριστεράς, όμως πρέπει να υπογραμμίσουμε τις πρώτιστες ευθύνες του ΠΑΣΟΚ. Είναι η μεγαλύτερη δύναμη σε αυτό το χώρο, συνεπώς, από το ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να προκύψουν κάποιες συγκεκριμένες ιδέες και προτάσεις. Ενώ κατά καιρούς από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ υπάρχει μια ορισμένη φιλολογία, ωστόσο πρόταση συγκεκριμένη δεν υπήρξε ποτέ. Προκειμένου να αρθούν κατά το δυνατόν διαφορές που υπάρχουν και υπάρχουν αναμφισβήτητα, αλλά και σφοδρές επικρίσεις για την κυβερνητική πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Συνεπώς στη μεριά του ΠΑΣΟΚ υπάρχει η μεγαλύτερη ευθύνη, για το γεγονός ότι ενώ το ζήτημα παραμένει στην ημερήσια διάταξη δεν γίνεται καμία σοβαρή και ειλικρινής προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί.
Πιστεύω, όμως, ότι παρά τις υπαρκτές διαφωνίες, δεν πρέπει να παραιτηθεί κανένας από την προσπάθεια προσέγγισης αυτών των δυο χώρων.
* Αναφέρεστε στη στάση που είχε το ΠΑΣΟΚ απέναντι στον ΣΥΝ επί Ανδρέα Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη. Έχετε την ίδια άποψη για την πολιτική που ακολουθεί ο Γιώργος Παπανδρέου στο θέμα αυτό;
Και σήμερα το ΠΑΣΟΚ, παρά κάποιες φραστικές προσεγγίσεις στο θέμα, δεν έχει την τόλμη να διατυπώσει μια συγκεκριμένη πρόταση. Διάβασα στο προηγούμενο φύλλο της "Κυριακάτικης Αυγής" τη συνέντευξη της Άννας Διαμαντοπούλου που περιέχει ενδιαφέροντα στοιχεία. Δεν περιέχει, όμως, καμία απολύτως πρόταση. Η δική μου πρόταση από το 1993 είναι σαφής: Να συγκροτηθούν ομάδες επεξεργασίας που θα μελετήσουν τις δυνατότητες που υπάρχουν ή δεν υπάρχουν για την προσέγγιση των δυο χώρων. Και αυτές οι ομάδες εργασίας να μας υποδείξουν τι δέον γενέσθαι. Πάντα σκεφτόμουνα την προσέγγιση των προοδευτικών δυνάμεων, όχι απλώς ως μια κίνηση κορυφής, αλλά σαν ένα είδος λαϊκού κινήματος. Δηλαδή μια πελώρια συζήτηση σε όλη την Ελλάδα, και στο τελευταίο χωριό, όπου θα στήνονται δημόσιες συζητήσεις, θα παρέχεται το βήμα σε κάθε έναν που είναι πρόθυμος να μετάσχει και να διατυπώσει προτάσεις, ώστε από εκεί να δημιουργηθεί ένα ρεύμα και να αποδειχτεί ότι υπάρχει αυτή η θέληση. Έπειτα η θέληση και η βούληση αυτή να φτάσει στις κορυφές των ηγεσιών.
Για παράδειγμα, οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ στο θέμα της παιδείας δεν θα είχαν εξελιχθεί αν δεν υπήρχε ένα ισχυρότατο εκπαιδευτικό κίνημα που να πιέζει προς αυτήν την κατεύθυνση. Με τους όρους λαϊκού κινήματος σκεφτόμουνα πάντα την αντιμετώπιση του προβλήματος της συνεργασίας των ευρύτερων δημοκρατικών δυνάμεων.
Ανατροπές με δημοκρατικό δρόμο
* Αναφέρεστε ιδιαίτερα στον ενωτικό, συσπειρωτικό ρόλο της αριστεράς. Όμως, η αριστερά δεν πρέπει να είναι και δύναμη ανατρεπτική;
Στους στόχους μας είναι η πορεία προς το σοσιαλισμό και ο σοσιαλισμός, ως γνωστόν, προϋποθέτει θεμελιώδεις ανατροπές. Υποστηρίζω ότι η έννοια της ανατροπής δεν θα πρέπει να συνδέεται πια με την έννοια της βίας. Άρα αλλαγές μέσα από το δημοκρατικό δρόμο. Ο δημοκρατικός δρόμος χρειάζεται ένα συντονισμό με το γίγνεσθαι όλης της Ευρώπης. Κατά τούτο, όσες φωνές ακούγονται σήμερα εναντίον της Ευρώπης συνδέονται με τα παλιά αρχέτυπα της βίας. Διότι δυο είναι οι γενικές επιλογές. Η μία είναι μέσω του δημοκρατικού δρόμου που έχει ως βασική ιδέα την κινητοποίηση των λαϊκών μαζών και η άλλη άποψη που μας γυρίζει στην εποχή των Χειμερινών Ανακτόρων, που ήταν το πρότυπο της ανόδου στην εξουσία στη Σοβιετική Ένωση. Μιας φωτισμένης μειοψηφίας που λειτουργεί στο όνομα της κοινωνίας. Είδαμε πού οδήγησε αυτή η αντίληψη.
* Έχετε δίκιο που θέτετε το θέμα της βίας, καθώς έχει επανέλθει η συζήτηση για το ρόλο της.
Θέλω να πω ότι γίνεται μια σύγχυση με την έννοια του όρου ριζοσπαστικός. Κάποιοι λένε ότι ριζοσπαστικός είναι κάποιος που δίνει μια γροθιά και σπάει το τραπέζι, που χρησιμοποιεί βία. Όχι. Ριζοσπαστικός είναι αυτός που προωθεί μια πολιτική που διαμορφώνει συσχετισμούς δύναμης, συσχετισμούς που θα είναι αποτέλεσμα των μαζικών αγώνων και των κινητοποιήσεων.
Εγώ πάντα επικαλούμαι το δημοκρατικό δρόμο, που θέτει στο κέντρο της προσοχής του το πρόβλημα της δημοκρατικής εξουσίας. Παρά τις κραυγές που υπάρχουν από αντιεξουσιαστές και αναρχικούς, το πρόβλημα της εξουσίας πρέπει να τεθεί στο κέντρο της συλλογιστικής της ανανεωτικής αριστεράς. Θυμίζω τα λόγια του Λένιν ότι "το κεντρικό πρόβλημα της επανάστασης είναι η εξουσία". Από αυτό έχουμε απομακρυνθεί και παίζοντας με τις λέξεις είμαστε αντιεξουσιαστές, είμαστε αναρχικοί, είμαστε κόντρα στις εξουσίες.
* Σε έναν κόσμο, ακόμα και στο χώρο της αριστεράς, είχαν καλλιεργηθεί προσδοκίες για τον κ. Καραμανλή. Ότι είναι ένας νέος πολιτικός με όραμα και με διάθεση προσφοράς. Περιμένανε ότι θα ακολουθούσε αυτήν την πολιτική;
Δεν νομίζω ότι είναι πολιτική του Καραμανλή αυτή που ακολουθείται. Είναι πολιτική του κόμματός του, που σέρνει τα βαρίδια μιας παλιάς νοοτροπίας και ψυχολογίας. Ο Καραμανλής προσπάθησε -δεν το πέτυχε στο βαθμό που ήλπιζε- να ανανεώσει και να εκσυγχρονίσει τη δεξιά. Ήταν ένα πρόσωπο που δεν είχε σχέση με εμφυλιοπολεμικά πλέγματα, είχε τις δικές του καταβολές και παραδόσεις, και θέλησε να δώσει ένα προφίλ στη δεξιά που να πάψει να είναι δεξιά και να γίνει συντηρητική παράταξη. Δεν το πέτυχε. Δεν ξέρω κάτω από ποιες πιέσεις και μηχανισμούς ωθήθηκε να υιοθετήσει μέτρα που ήταν αντίστροφα προς τη φιλοσοφία του. Δηλαδή η ενίσχυση των αστυνομικών μέτρων, η αποκατάσταση μιας αστυνομοκρατίας, νομίζω, ότι δεν είναι το πρώτο που θα επιθυμούσε. Προσωπικά έχω την εντύπωση ότι πρόκειται για έναν πολιτικό με πράο χαρακτήρα που διακατέχεται από νηφάλιο πολιτικό ύφος. Όπως αντίστοιχη εικόνα έχω και για τον Γιώργο Παπανδρέου. Και οι δύο, όμως, δεν δείχνουν ώριμοι να αντιμετωπίσουν με αποφασιστικά μέτρα τα οξυμμένα κοινωνικά προβλήματα και να αφουγκραστούν την αγωνία των εργαζομένων.
Μεγάλη προσπάθεια για να ανατοποθετηθούμε
* Μέσα σε αυτό το πολιτικό πλαίσιο, ποιος πιστεύετε ότι πρέπει να είναι ο ρόλος του ΣΥΝ;
Ενόψει και των εξελίξεων που θα υπάρξουν μετά τις εκλογές - γιατί για πριν τις εκλογές, όπως λέει και η Άννα Διαμαντοπούλου, δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε τίποτα, έχουμε χάσει πολύτιμο χρόνο και έχουμε διαμορφώσει και μια αντίληψη μέσα στον κόσμο του ΣΥΝ που είναι άκρως αρνητική σε σχέση με όσα υποστηρίζω- πρέπει να προετοιμαστούμε για να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα με μεγάλο ρεαλισμό, χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς δογματικές τοποθετήσεις και χωρίς αποκλεισμούς. Θα χρειαστεί μια μεγάλη ιδεολογική, διανοητική και ψυχική προσπάθεια για να ανατοποθετηθούμε. Έχουμε χάσει πολύτιμο χρόνο και έχουμε χάσει εκείνο που άλλοτε ήταν η ψυχή της αριστεράς: Να είμαστε έτοιμοι να διατυπώσουμε ιδέες και προτάσεις. Πρέπει να πούμε κατηγορηματικά στο ΠΑΣΟΚ: ξεχάστε ότι έχετε την αριστερά εύκολη στην τσέπη σας, να πούμε και προς στη δεξιά ότι δεν μπορεί να προχωρήσει σε αυτό το δρόμο, αδιαφορώντας για τις αντιστάσεις-αντιδράσεις που δημιουργεί η πολιτική της.
* Συμπληρώνονται 40 χρόνια από την επιβολή της χούντας. Έχουμε διδαχτεί όσο θα έπρεπε από την εμπειρία, αλλά και τα λάθη εκείνης της περιόδου;
Κάθε πολιτική δύναμη άντλησε από την εποχή. Η συντηρητική παράταξη του Καραμανλή άντλησε κάποια διδάγματα. Δεν μπορούμε σήμερα να μιλούμε με τους όρους της δεξιάς της εποχής εκείνης. Του σχεδίου Περικλής και των συνωμοσιών που εξυφαίνονταν κάτω από το μανδύα της. Ο κεντρώος χώρος (η Ένωση Κέντρου) που έχει τεράστιες ευθύνες για την εξέλιξη δεν φαίνεται ότι μπόρεσε να κάνει ουσιαστική αυτοκριτική. Θυμίζω ότι δεν θα υπήρχε η 21η Απριλίου αν δεν κυριαρχούσε και στους κόλπους της ο βαθύς αντικομμουνισμός που εξέφραζε ο Γεώργιος Παπανδρέου. Ο μοιραίος άνθρωπος, ο οποίος, ενώ ο Γ. Παπαδόπουλος είχε δώσει δείγματα γραφής με εκείνο το επαίσχυντο και γελοίο σαμποτάζ του Έβρου, και παρά τις προειδοποιήσεις του Ηλία Ηλιού - του πιο διακεκριμένου κοινοβουλευτικού που ανέδειξε η Αριστερά-, ο Παπανδρέου, κυριαρχούμενος από τον αντικομμουνισμό του, δεν έδωσε σημασία στις ενδείξεις και αντί να τον πιάσει από το αυτί και τον συλλάβει, τον παρακολουθούσε στις υποδείξεις που έκανε για το κυνήγι της αριστεράς. Ως την τελευταία στιγμή, παρά τα ανοίγματα της αριστεράς για να συγκροτηθεί ένα πλατύ αντιδικτατορικό μέτωπο που να ανακόψει την καταστροφική πορεία, επέμενε στις δικές του απόψεις. Είχε, μάλιστα, στόχο του τους Λαμπράκηδες.
* Και η αριστερά;
Η αριστερά, ενώ έγκαιρα επεσήμανε την απειλή της δικτατορίας, δεν συνόδευε τις προειδοποιήσεις της με συγκεκριμένα μέτρα, ώστε να μην εκδηλωθεί το πραξικόπημα ή να αποτραπεί εν τη γενέσει του. Η ΕΔΑ εργαζόταν για τη συγκρότηση του πλατιού δημοκρατικού αντιδικτατορικού μετώπου, που προϋπόθετε τη συνεργασία με τις κεντρώες δυνάμεις -πράγμα που απέκρουε ο Γεώργιος Παπανδρέου. Αντιθέτως η εξόριστη ηγεσία του ΚΚΕ είχε ρίξει το ανεπίκαιρο σύνθημα "ήρθε η στιγμή για την de jure και de facto νομιμοποίηση του ΚΚΕ". Μια γραμμή διχαστική, γιατί κανένας δεν έστηνε το αυτί σε αυτήν τη μαξιμαλιστική πολιτική, ενώ ήταν ώριμα τα πράγματα για μια προσέγγιση και συνεργασία. Με όλα αυτά, ο πολιτικός κόσμος αιφνιδιάστηκε.
* Έπαιξαν, βεβαίως, σημαντικό ρόλο και οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και των υπηρεσιών των ΗΠΑ;
Ορθώς το επισημαίνετε. Ήταν η εποχή που Αμερικανοί διαφέντευαν δια της CIA τον κόσμο. Προετοίμαζαν το πραξικόπημα στη Χιλή, πραγματοποιούσαν πραξικοπηματικές εκδηλώσεις σε μια σειρά χώρες, για να ασφαλίσουν σε κρίσιμους χώρους της παγκόσμιας πολιτικής την υποστήριξη των συμφερόντων τους.
Και σήμερα η αμερικανική πολιτική πήρε μια καινούργια μορφή μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου με την κήρυξη του πολέμου κατά της τρομοκρατίας. Ένας πόλεμος που πήρε τη μορφή της συστηματικής περιστολής των ατομικών δικαιωμάτων, στο όνομα της πάλης κατά της τρομοκρατίας. Υπήρξε και εντός των ΗΠΑ πρωτοφανής υποχώρηση από τα πάγια δικαιώματα του λαού, που ευτυχώς άρχισε να οδηγεί σε μια αφύπνιση του λαού, όπως βλέπουμε από τις μεγαλειώδεις διαδηλώσεις κατά του Μπους και των πολέμων του.
Σαφέστερη η διάκριση της αριστεράς - δεξιάς
* Γίνεται πολύ συζήτηση για τη διάκριση μεταξύ αριστεράς και δεξιάς. Κατά τη γνώμη σας υφίστανται αυτοί οι όροι; Έχουν σημασία;
Και υφίστανται και έχουν σημασία. Εκτιμώ ότι στο μέλλον θα γίνονται σαφέστερες οι διακρίσεις μεταξύ αριστεράς και δεξιάς, καθώς το κοινωνικό πρόβλημα, η ανεργία, η μετανάστευση, η φτώχεια κυριαρχούν στην ημερήσια διάταξη. Είναι, ίσως, τα προβλήματα με τα οποία θα πρέπει να αναμετρηθεί ο προσεχής αιώνας.
* Στην Ελλάδα υπάρχει κυριαρχία της συντηρητικής παράταξης. Πώς πιστεύετε ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί;
Μια συνταγή, η οποία λέγεται με ευκολία, αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολη στην εφαρμογή της, είναι ο τερματισμός του πολυκερματισμού των προοδευτικών δυνάμεων. Και εδώ είναι ένα κεντρικό σημείο που μας συνδέει και με τα μαθήματα από τη δικτατορία, αλλά και με την προοπτική που μπορεί να υπάρξει. Δηλαδή, αν αυτές οι δυνάμεις, που είναι τεράστιες και τις είδαμε να δραστηριοποιούνται με ποικίλες αφορμές-τελευταία ήταν το τεράστιο πρόβλημα της παιδείας- απομακρυνθούν από την τάση κατακερματισμού προς μια συγκέντρωση αυτών των δυνάμεων, με έναν ενιαίο στόχο και πάλη εναντίον της πιο αντιδραστικής εκτροπής της συντηρητικής παράταξης, αν αυτό γινόταν εφικτό, τότε θα μπορούσε πραγματικά να οικοδομηθεί το μέτωπο που θα έβαζε ένα φραγμό στη βαθμιαία κατολίσθηση και στην πορεία συντηρητικοποίησης της κοινωνίας.
Οι ευθύνες μας
* Πάντως μια τέτοια προοπτική ουσιαστικά δεν έχει υπάρξει ποτέ μετά το 74.
Εδώ πρέπει να σημειωθούν οι ευθύνες όχι μόνο των άλλων αλλά και οι δικές μας. Δηλαδή από τη στιγμή που απομακρυνθήκαμε από τη βασική επαγγελία της ανανεωτικής αριστεράς, που είναι ο σχηματισμός της πιο πλατιάς συμμαχίας κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων -που ήταν επί χρόνια η πολιτική του ΚΚΕ Εσωτερικού και έδωσε γόνιμους καρπούς στη φιλοσοφία της πολιτικής στην Ελλάδα- και αρχίσαμε να αναζητούμε ως άλλοθι της μεγάλης αριστεράς την προσέγγιση και τη συνεργασία με αριστερίστικες ομάδες σαν υποκατάστατο της πιο πλατιάς κοινωνικής και πολιτικής συμμαχίας, περιήλθε και η αριστερά σε άμυνα. Έτσι, δεν μπόρεσε να χρησιμοποιηθεί ο όγκος των δυνάμεών της για να ανοίξει τον δρόμο στην κεντρική πολιτική σκηνή.
* Αναφέρεστε περισσότερο στη θέση του ΣΥΝ. Η στάση του ΚΚΕ;
Ένα πάγιο στοιχείο της πολιτικής του ΚΚΕ είναι ότι δεν μπαίνει σε κανενός τύπου συνεργασία αν δεν εξασφαλίσει ότι σε αυτήν τη συνεργασία θα έχει τον ηγεμονικό ρόλο. Ηγεμονικό ρόλο με τους πιο αυστηρούς όρους. Όταν αντιλήφθηκε ότι υπάρχουν άλλες δυνάμεις που δεν είναι διατεθειμένες να αποδεχτούν αυτόν τον κανόνα, έφτασε στην υβριστική άρνηση.
* Κατά συνέπεια από την πλευρά του ΚΚΕ υπάρχει τοίχος για συνεργασία.
Παρά τις προσπάθειες που κατά καιρούς κατέβαλε ο ΣΥΝ, η άρνηση είναι κατηγορηματική. Γι αυτό και υπάρχει η δυσφορία πάρα πολλών μελών του ΣΥΝ, για ποιο λόγο επιμένουμε για συνεργασία αφού είναι τόσο κατηγορηματική και σχεδόν υβριστική η άρνηση του ΚΚΕ. Παρόλα αυτά, η ηγεσία του ΣΥΝ είναι έτοιμη να προχωρήσει σε προσπάθειες για μια συνάντηση από την οποία, όταν είχε πραγματοποιηθεί με το μεγάλο Συνασπισμό, το ΚΚΕ είχε αποχωρήσει και διέγραψε τα ανανεωτικά στελέχη του.
Χωρίς πρόταση το ΠΑΣΟΚ
* Και από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ οι προγραμματικές διαφωνίες που υπάρχουν με τον ΣΥΝ είναι σημαντικές. Αρνητικό ρόλο, επίσης, παίζει και το κυβερνητικό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ.
Μίλησα για τις ευθύνες της αριστεράς, όμως πρέπει να υπογραμμίσουμε τις πρώτιστες ευθύνες του ΠΑΣΟΚ. Είναι η μεγαλύτερη δύναμη σε αυτό το χώρο, συνεπώς, από το ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να προκύψουν κάποιες συγκεκριμένες ιδέες και προτάσεις. Ενώ κατά καιρούς από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ υπάρχει μια ορισμένη φιλολογία, ωστόσο πρόταση συγκεκριμένη δεν υπήρξε ποτέ. Προκειμένου να αρθούν κατά το δυνατόν διαφορές που υπάρχουν και υπάρχουν αναμφισβήτητα, αλλά και σφοδρές επικρίσεις για την κυβερνητική πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Συνεπώς στη μεριά του ΠΑΣΟΚ υπάρχει η μεγαλύτερη ευθύνη, για το γεγονός ότι ενώ το ζήτημα παραμένει στην ημερήσια διάταξη δεν γίνεται καμία σοβαρή και ειλικρινής προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί.
Πιστεύω, όμως, ότι παρά τις υπαρκτές διαφωνίες, δεν πρέπει να παραιτηθεί κανένας από την προσπάθεια προσέγγισης αυτών των δυο χώρων.
* Αναφέρεστε στη στάση που είχε το ΠΑΣΟΚ απέναντι στον ΣΥΝ επί Ανδρέα Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη. Έχετε την ίδια άποψη για την πολιτική που ακολουθεί ο Γιώργος Παπανδρέου στο θέμα αυτό;
Και σήμερα το ΠΑΣΟΚ, παρά κάποιες φραστικές προσεγγίσεις στο θέμα, δεν έχει την τόλμη να διατυπώσει μια συγκεκριμένη πρόταση. Διάβασα στο προηγούμενο φύλλο της "Κυριακάτικης Αυγής" τη συνέντευξη της Άννας Διαμαντοπούλου που περιέχει ενδιαφέροντα στοιχεία. Δεν περιέχει, όμως, καμία απολύτως πρόταση. Η δική μου πρόταση από το 1993 είναι σαφής: Να συγκροτηθούν ομάδες επεξεργασίας που θα μελετήσουν τις δυνατότητες που υπάρχουν ή δεν υπάρχουν για την προσέγγιση των δυο χώρων. Και αυτές οι ομάδες εργασίας να μας υποδείξουν τι δέον γενέσθαι. Πάντα σκεφτόμουνα την προσέγγιση των προοδευτικών δυνάμεων, όχι απλώς ως μια κίνηση κορυφής, αλλά σαν ένα είδος λαϊκού κινήματος. Δηλαδή μια πελώρια συζήτηση σε όλη την Ελλάδα, και στο τελευταίο χωριό, όπου θα στήνονται δημόσιες συζητήσεις, θα παρέχεται το βήμα σε κάθε έναν που είναι πρόθυμος να μετάσχει και να διατυπώσει προτάσεις, ώστε από εκεί να δημιουργηθεί ένα ρεύμα και να αποδειχτεί ότι υπάρχει αυτή η θέληση. Έπειτα η θέληση και η βούληση αυτή να φτάσει στις κορυφές των ηγεσιών.
Για παράδειγμα, οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ στο θέμα της παιδείας δεν θα είχαν εξελιχθεί αν δεν υπήρχε ένα ισχυρότατο εκπαιδευτικό κίνημα που να πιέζει προς αυτήν την κατεύθυνση. Με τους όρους λαϊκού κινήματος σκεφτόμουνα πάντα την αντιμετώπιση του προβλήματος της συνεργασίας των ευρύτερων δημοκρατικών δυνάμεων.
Ανατροπές με δημοκρατικό δρόμο
* Αναφέρεστε ιδιαίτερα στον ενωτικό, συσπειρωτικό ρόλο της αριστεράς. Όμως, η αριστερά δεν πρέπει να είναι και δύναμη ανατρεπτική;
Στους στόχους μας είναι η πορεία προς το σοσιαλισμό και ο σοσιαλισμός, ως γνωστόν, προϋποθέτει θεμελιώδεις ανατροπές. Υποστηρίζω ότι η έννοια της ανατροπής δεν θα πρέπει να συνδέεται πια με την έννοια της βίας. Άρα αλλαγές μέσα από το δημοκρατικό δρόμο. Ο δημοκρατικός δρόμος χρειάζεται ένα συντονισμό με το γίγνεσθαι όλης της Ευρώπης. Κατά τούτο, όσες φωνές ακούγονται σήμερα εναντίον της Ευρώπης συνδέονται με τα παλιά αρχέτυπα της βίας. Διότι δυο είναι οι γενικές επιλογές. Η μία είναι μέσω του δημοκρατικού δρόμου που έχει ως βασική ιδέα την κινητοποίηση των λαϊκών μαζών και η άλλη άποψη που μας γυρίζει στην εποχή των Χειμερινών Ανακτόρων, που ήταν το πρότυπο της ανόδου στην εξουσία στη Σοβιετική Ένωση. Μιας φωτισμένης μειοψηφίας που λειτουργεί στο όνομα της κοινωνίας. Είδαμε πού οδήγησε αυτή η αντίληψη.
* Έχετε δίκιο που θέτετε το θέμα της βίας, καθώς έχει επανέλθει η συζήτηση για το ρόλο της.
Θέλω να πω ότι γίνεται μια σύγχυση με την έννοια του όρου ριζοσπαστικός. Κάποιοι λένε ότι ριζοσπαστικός είναι κάποιος που δίνει μια γροθιά και σπάει το τραπέζι, που χρησιμοποιεί βία. Όχι. Ριζοσπαστικός είναι αυτός που προωθεί μια πολιτική που διαμορφώνει συσχετισμούς δύναμης, συσχετισμούς που θα είναι αποτέλεσμα των μαζικών αγώνων και των κινητοποιήσεων.
Εγώ πάντα επικαλούμαι το δημοκρατικό δρόμο, που θέτει στο κέντρο της προσοχής του το πρόβλημα της δημοκρατικής εξουσίας. Παρά τις κραυγές που υπάρχουν από αντιεξουσιαστές και αναρχικούς, το πρόβλημα της εξουσίας πρέπει να τεθεί στο κέντρο της συλλογιστικής της ανανεωτικής αριστεράς. Θυμίζω τα λόγια του Λένιν ότι "το κεντρικό πρόβλημα της επανάστασης είναι η εξουσία". Από αυτό έχουμε απομακρυνθεί και παίζοντας με τις λέξεις είμαστε αντιεξουσιαστές, είμαστε αναρχικοί, είμαστε κόντρα στις εξουσίες.
* Σε έναν κόσμο, ακόμα και στο χώρο της αριστεράς, είχαν καλλιεργηθεί προσδοκίες για τον κ. Καραμανλή. Ότι είναι ένας νέος πολιτικός με όραμα και με διάθεση προσφοράς. Περιμένανε ότι θα ακολουθούσε αυτήν την πολιτική;
Δεν νομίζω ότι είναι πολιτική του Καραμανλή αυτή που ακολουθείται. Είναι πολιτική του κόμματός του, που σέρνει τα βαρίδια μιας παλιάς νοοτροπίας και ψυχολογίας. Ο Καραμανλής προσπάθησε -δεν το πέτυχε στο βαθμό που ήλπιζε- να ανανεώσει και να εκσυγχρονίσει τη δεξιά. Ήταν ένα πρόσωπο που δεν είχε σχέση με εμφυλιοπολεμικά πλέγματα, είχε τις δικές του καταβολές και παραδόσεις, και θέλησε να δώσει ένα προφίλ στη δεξιά που να πάψει να είναι δεξιά και να γίνει συντηρητική παράταξη. Δεν το πέτυχε. Δεν ξέρω κάτω από ποιες πιέσεις και μηχανισμούς ωθήθηκε να υιοθετήσει μέτρα που ήταν αντίστροφα προς τη φιλοσοφία του. Δηλαδή η ενίσχυση των αστυνομικών μέτρων, η αποκατάσταση μιας αστυνομοκρατίας, νομίζω, ότι δεν είναι το πρώτο που θα επιθυμούσε. Προσωπικά έχω την εντύπωση ότι πρόκειται για έναν πολιτικό με πράο χαρακτήρα που διακατέχεται από νηφάλιο πολιτικό ύφος. Όπως αντίστοιχη εικόνα έχω και για τον Γιώργο Παπανδρέου. Και οι δύο, όμως, δεν δείχνουν ώριμοι να αντιμετωπίσουν με αποφασιστικά μέτρα τα οξυμμένα κοινωνικά προβλήματα και να αφουγκραστούν την αγωνία των εργαζομένων.
Μεγάλη προσπάθεια για να ανατοποθετηθούμε
* Μέσα σε αυτό το πολιτικό πλαίσιο, ποιος πιστεύετε ότι πρέπει να είναι ο ρόλος του ΣΥΝ;
Ενόψει και των εξελίξεων που θα υπάρξουν μετά τις εκλογές - γιατί για πριν τις εκλογές, όπως λέει και η Άννα Διαμαντοπούλου, δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε τίποτα, έχουμε χάσει πολύτιμο χρόνο και έχουμε διαμορφώσει και μια αντίληψη μέσα στον κόσμο του ΣΥΝ που είναι άκρως αρνητική σε σχέση με όσα υποστηρίζω- πρέπει να προετοιμαστούμε για να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα με μεγάλο ρεαλισμό, χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς δογματικές τοποθετήσεις και χωρίς αποκλεισμούς. Θα χρειαστεί μια μεγάλη ιδεολογική, διανοητική και ψυχική προσπάθεια για να ανατοποθετηθούμε. Έχουμε χάσει πολύτιμο χρόνο και έχουμε χάσει εκείνο που άλλοτε ήταν η ψυχή της αριστεράς: Να είμαστε έτοιμοι να διατυπώσουμε ιδέες και προτάσεις. Πρέπει να πούμε κατηγορηματικά στο ΠΑΣΟΚ: ξεχάστε ότι έχετε την αριστερά εύκολη στην τσέπη σας, να πούμε και προς στη δεξιά ότι δεν μπορεί να προχωρήσει σε αυτό το δρόμο, αδιαφορώντας για τις αντιστάσεις-αντιδράσεις που δημιουργεί η πολιτική της.
Θέμα επικαιρότητας:
Κεντροαριστερά
- Σαφής πρόταση για εναλλακτική διακυβέρνηση Δημήτρης Χατζησωκράτης, 03/08/2008, Αγγελιοφόρος της Κυριακής
- «Καμιά πιθανότητα για συνεργασία της Κεντροαριστεράς» Γιάννης Βούλγαρης, 19/07/2008, Ημερησία
- ΠΑΣΟΚ: πρόγραμμα ή ταυτότητα; Ανδρέας Πανταζόπουλος, 12/03/2008, Ελευθεροτυπία
- Συμψηφισμοί... Τάσος Παππάς, 03/06/2007, Κυρ. Ελευθεροτυπία
- Το παλιό παραλύει και το καινούργιο δεν το παλεύουμε Μιχάλης Παπαγιαννάκης, 26/05/2007, Τα Νέα
- Δεν υπάρχουν σήμερα προϋποθέσεις Δημήτρης Χατζησωκράτης, 06/05/2007, Αγγελιοφόρος της Κυριακής
- Κέντρο-απόκεντρο Κώστας Μποτόπουλος, 30/04/2007, Τα Νέα
- Συγκέντρωση δυνάμεων για να μπει φραγμός στην αντιδραστική εκτροπή της συντηρητικής παράταξης Λεωνίδας Κύρκος, 22/04/2007, Αυγή της Κυριακής
- Ο Γιώργος δεν θέλει να κοροϊδέψει τον ΣΥΝ Δημήτρης Χατζησωκράτης, 22/04/2007, Κυρ. Ελευθεροτυπία
- «Διάλογο ακούω, διάλογο δεν βλέπω» Μιχάλης Παπαγιαννάκης, 31/12/2006, Κυρ. Ελευθεροτυπία
- Tο σύνδρομο του «αμπαλάζ»... Χρήστος Μαχαίρας, 16/11/2006, Έθνος
- Ο καρπός της Αριστεράς: Το στάχυ Γιάννης Πανούσης, 07/11/2006, Ελευθεροτυπία
- Ωρα για τον Mεγάλο Συνασπισμό της Κεντροαριστεράς Γιάννης Πανούσης, 04/11/2006
Σύνολο: 12 Κείμενα
Πρόσφατα κείμενα
- Άρθρα
- Ειδήσεις
- Απόψεις
- Η λογική του άσπρου-μαύρου δεν ταιριάζει στη συνταγματική αναθεώρησηΓιώργος Χ. Σωτηρέλης, 18/02/2019
- Συνταγματικά ψεύδηΔημήτρης Ψυχογιός, 14/02/2019
- Φασισμός, νεοφασισμός, μεταφασισμόςΜαρτσέλο Κατανέλι, 13/02/2019
- Η χαμένη άνοιξη της κεντροαριστεράς και της χώραςΠαναγιώτης Χατζηγεωργίου, 11/02/2019
- Περί χωρών κόμβων και «δρόμων» φυσικού αερίουΣτάθης Λουκάς, 10/02/2019
- Δεν είναι μόνο η οικονομία, ανόητε!Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 09/02/2019
- Ο πόλεμος που χάνουμεΓιάννης Βούλγαρης, 09/02/2019
- Η ώρα του δημοσιογραφικού εμπάργκοΆγγελος Κωβαίος, 04/02/2019
- Η ευθύνη του πρωθυπουργούΚώστας Καλλίτσης, 03/02/2019
- Η ΔΗΜΑΡ είναι αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησηΘανάσης Θεοχαρόπουλος, 03/02/2019
- Ή στραβός είν΄ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμεΠαναγιώτης Χατζηγεωργίου, 02/02/2019
- Πεδίο ευκαιριών και κινδύνωνΚώστας Καλλίτσης, 27/01/2019
- Κομματικές αναγνώσεις του ΜακεδονικούΓιώργος Γιαννουλόπουλος, 26/01/2019
- Γαλλογερμανική ένωση στην ΕΕΠ.Κ. Ιωακειμίδης, 23/01/2019
- Μιλώντας με Ελληνες της διασποράςΚώστας Καλλίτσης, 20/01/2019
- Αναδιάταξη ή παγίωση του διχασμού;Γιάννης Βούλγαρης, 19/01/2019
- Η αδράνεια στο χρέος κοστίζει ακριβάΚώστας Καλλίτσης, 13/01/2019
- Η στιγμή της αλήθειας για το BrexitΓιώργος Γιαννουλόπουλος, 12/01/2019
- Πολίτες σε απόσυρσηΜαρία Κατσουνάκη, 12/01/2019
- Βότσαλα στη λίμνηΚώστας Καρακώτιας, 11/01/2019
- Από τον Ρήγα Βελεστινλή στα Ευρωπαϊκά ΒαλκάνιαΠάνος Σκοτινιώτης, 09/01/2019
- ΠαιχνίδιαΜιχάλης Μητσός, 08/01/2019
- Το 2019 και το ΠΡΩΤΕΙΟ της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣΓιώργος Σιακαντάρης, 06/01/2019
- Γιατί, απλά, έτσι δεν πάει άλλο...Κώστας Καλλίτσης, 06/01/2019
- Ελλάδα 2018: το γεγονός που δεν έγινεΓιάννης Βούλγαρης, 29/12/2018
- Για το άρθρο 16 (ξανά)Γιώργος Γιαννουλόπουλος, 29/12/2018
- Κατά προτεραιότητα, ψηφοθηρία…Κώστας Καλλίτσης, 23/12/2018
- Η ΔΗΜΑΡ θα υπάρχει ενισχυμένη στο ΚΙΝΑΛΣτέργιος Καλπάκης, 19/12/2018
- Εθνικολαϊκιστές ˮΚαμμένοιˮ υπάρχουν σε αρκετά κόμματαΘανάσης Θεοχαρόπουλος, 18/12/2018
- Δεν εμπιστεύονται τη χώραΚώστας Καλλίτσης, 16/12/2018
- 2019: Τα Κρίσιμα Θεσμικά Διακυβεύματα για το Πολιτικό ΣύστημαΓιώργος Χ. Σωτηρέλης, 15/12/2018
- Επεσε έξω ο Κωνσταντίνος ΜητσοτάκηςΓιώργος Γιαννουλόπουλος, 15/12/2018
- Η συντηρητική παλινόρθωση στη Θεσσαλονίκη είναι αναπόφευκτη;Σάκης Παπαθανασίου, 02/12/2018
- Μοιάζουν σε περισσότερα απ’ όσα διαφέρουνΓιώργος Σιακαντάρης, 02/12/2018
- Ο άγριος ΦεβρουάριοςΚώστας Καλλίτσης, 02/12/2018
- Ανάπτυξη γίνεται με νέες επενδύσεις, όχι επιδόματαΝίκος Χριστουδουλάκης, 02/12/2018
- Απαιτείται Πειστική Προοδευτική Απάντηση Απέναντι Στην Άνοδο Του Συντηρητισμού Και Της ΑκροδεξιάςΘανάσης Θεοχαρόπουλος, 02/12/2018
- Η σοσιαλδημοκρατική στροφή του ΣΥΡΙΖΑΓιώργος Γιαννουλόπουλος, 01/12/2018
- O προϋπολογισμός του 2019, ο Ευκλείδης και ο ΚαντονάΦίλιππος Σαχινίδης, 01/12/2018
- Η έξοδος στις αγορές και το «νέο 2010»Κώστας Καλλίτσης, 25/11/2018
- Ζητείται αναθεωρητική τόλμη για Εκκλησία και ΠανεπιστήμιοΓιώργος Χ. Σωτηρέλης, 24/11/2018
- Να μη χαθεί άλλη μια ευκαιρία για μια γενναία και ρηξικέλευθη συνταγματική αναθεώρησηΘανάσης Θεοχαρόπουλος, 13/02/2019
- ΔΗΜΑΡ: ΣΤΑΘΕΡΗ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ14/02/2019
- Για μια νέα αρχή30/01/2019
- ΘΕΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΝ ΑΡΓΗΣΕΔημήτρης Χατζησωκράτης, 29/01/2019
- Η ΔΗΜΑΡ ΨΗΦΙΖΕΙ ΝΑΙ ΣΤΗ «ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ»Θανάσης Θεοχαρόπουλος, 24/01/2019
- ΔΗΜΑΡ στη δίκη της ΧΑ: Να αποδοθεί δικαιοσύνη 5 χρόνια μετά τη δολοφονία Φύσσα10/12/2018
- Θανάσης Θεοχαρόπουλος: Απαιτείται γενναία συνταγματική αναθεώρηση26/11/2018
- ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ «ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ή ΘΕΣΜΙΚΗ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ;22/11/2018
- Συνταγματικά ψεύδηΔημήτρης Ψυχογιός, 14/02/2019
- Φασισμός, νεοφασισμός, μεταφασισμόςΜαρτσέλο Κατανέλι, 13/02/2019
- Περί χωρών κόμβων και «δρόμων» φυσικού αερίουΣτάθης Λουκάς, 10/02/2019
- Η ώρα του δημοσιογραφικού εμπάργκοΆγγελος Κωβαίος, 04/02/2019
- Πολίτες σε απόσυρσηΜαρία Κατσουνάκη, 12/01/2019
- ΠαιχνίδιαΜιχάλης Μητσός, 08/01/2019
Ημερολόγιο κειμένων
◄ | Φεβρουάριος 2019 |
► |
W | Δε | Τρ | Τε | Πέ | Πα | Σά | Κυ |
---|---|---|---|---|---|---|---|
5 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
6 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
7 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
8 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
9 | 25 | 26 | 27 | 28 | 1 | 2 | 3 |
Θέματα επικαιρότητας
- 2019
- BREXIT
- FYROM
- Αντιεθνικισμός- Αντιρατσισμός
- Αριστερά-κεντροαριστερά
- Οικονομική κρίση
- Πολιτικό Σύστημα
- Συνταγματικη Αναθεώρηση
- 2018
- Αμερική
- Ανθρώπινα δικαιώματα
- Αντισιμιτισμός
- Βία
- ΔΗΜΑΡ
- Εθνικισμός
- Εθνικολαϊκισμός
- Εκκλησία -Κράτος
- Εκλογικό Σύστημα
- Ελληνικά Κόμματα
- Ελληνοτουρκικά
- Εξωτερική Πολιτική
- Ιστορία του Αριστερού κινήματος
- ΚΙΝΑΛ
- ΚΙΝΑΛ
- ΚΙΝΑΛ
- ΚΙΝΑΛ
- Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ
- Κυπριακό
- Μεταναστευτικό
- ΜΜΕ
- Νέα Δημοκρατία
- Νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ
- Παιδεία
- Πολυτεχνείο 73
- Σοσιαλδημοκρατία
- Τουρκία
- Χρυσή Αυγή
- 2017
- ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ
- Ενιαίος φορέας της κεντροαριστεράς
- 21 Απριλίου 1967
- Αγροτικό
- Γαλλία προεδρικές εκλογές 2017
- Για τον Μιχάλη
- Ευρωπαϊκή Αριστερά
- Η Ευρώπη των 27
- Η Ευρώπη των 28
- Ισπανία
- Λαϊκισμός
- Λατινική Αμερική
- Μεγ. Βρεττανία
- Νεολαία
- Σχέσεις εκκλησίας και κράτους
- Τρομοκρατία
- 2016
- 1821
- Ασφαλιστικό
- Γαλλία
- Δικαιοσύνη
- ΔΝΤ
- Μετά το 3ο Μνημόνιο
- Προϋπολογισμός 2017
- ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ-ΠΟΤΑΜΙ_ΚΙΔΗΣΟ-ΚΙΝΗΣΕΙΣ
- Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ 2016
- Το Ποτάμι
- 2015
- Αντιδικτατορικός Αγώνας
- Βαλκάνια
- Γερμανικές Αποζημιώσεις
- Γεωστρατηγική
- ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ. Εκλογές 2015
- Δημοψήφισμα 2015
- Διαπραγματεύσεις Ελλάδος-ΕΕ
- Εκλογές 2015
- Εκλογές, Σεπτέμβριος 2015
- Έκτακτο Συνέδριο ΔΗΜΑΡ
- Η πορεία της ΔΗΜΑΡ μετά τις εκλογές 2015
- Μεγ. Βρετανία
- Μετά τη Συμφωνία Ελλάδας-Ευρωζώνης
- Μετά το 4ο Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ
- Μετεκλογικά, 2015
- Παρίσι, Παρασκευή 13/11/2015
- Περιβάλλον-Οικολογία
- Ρωσία
- 2014
- 2ο Συνέδριο ΔΗΜΑΡ
- G20
- Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2014
- Δεκέμβρης 44
- ΔΗΜΑΡ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
- Δημόσια Διοίκηση-Αυτοδιοίκηση
- Ενέργεια
- Ευρωεκλογές 2014
- Μετά τις ευρωεκλογές 2014
- Μετά το 2ο Συνέδριο
- Μετανάστες
- Μουντιάλ 2014
- Παλαιστίνη
- Ποεδρική εκλογή
- Τεχνολογία
- Υγεία
- 2013
- Αραβικός Κόσμος
- Γερμανία , εκλογές 2013
- Ε.Ε. - Κοινή Αγροτική Πολιτική
- Ελληνοαμερικάνικες σχέσεις
- Κυβέρνηση Εθνικής Ευθύνης
- Συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ
- ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ-ΣΥΡΙΖΑ
- 2012
- "Αγανακτισμένοι"
- Αριστερά και Οικολογία
- Εκλογές 2012
- Πελατειακό κράτος
- Πολιτικό Σύστημα
- Συρία
- Φοιτητικές εκλογές
- 2011
- Αθήνα 2004
- Αθλητισμός
- Αποχαιρετισμός στον Λεωνίδα
- Βία στα γήπεδα
- Γερμανία , εκλογές 2010
- Δημιουργούμε τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
- Δημοσιονομικό Σύμφωνο 091211
- Διαχείρηση απορριμάτων
- Επέτειος της πτώσης της δικτατορίας
- Έρευνα
- Ιαπωνία
- Ιράν
- Κυβέρνηση Παπαδήμου
- Μέση Ανατολή
- Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο
- Μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές 2010
- ΜΜΜ
- Μνημόνιο-Κυβερνητική πολιτική
- Παγκοσμιοποίηση
- Ποδόσφαιρο
- Πυρηνική Ενέργεια
- Σκάνδαλο Siemens
- 2010
- "Καλλικράτης"
- 100 πρώτες ημέρες
- Αϊτή
- ΑΜΕΑ
- ΑΠΕ
- Αφγανιστάν
- Βρεττανικές Εκλογές 2010
- ΔΗΜΑΡ-ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
- Διαδηλώσεις- Βία
- Εγκληματικότητα
- Εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας 2010
- Εκολογικός Νόμος
- Έκτακτο ΣΥΝέδριο
- ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΈΣΕΙΣ
- Ισραήλ-Παλαιστίνη
- Κίνα
- Κοπεγχάγη 2009
- Μετά το 6ο ΣΥΝέδριο
- Μετανάστες, ιθαγένεια
- Μνημόνιο
- ΝΑΤΟ
- Ναυτιλία
- Περιφερειακή συγκρότηση-Αυτοδιοικητικές εκλογές 2010
- ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
- Πτώση του τείχους
- Πυρκαϊές 2010
- Ρομά
- Σκάνδαλα ομολόγων
- Σκάνδαλο Βατοπεδίου
- ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΌ
- 2009
- 1989, Πτώση του Τείχους
- Αμερικανικές εκλογές
- Αμερικάνικες επεμβάσεις
- Γεμανία, εκλογές 2009
- Γερμανία, εκλογές 2009
- Δεκέμβρης ΄09
- Διαρκές ΣΥΝέδριο, Σεπτέμβριος 2009
- Διαρκές Συνέδριο ΣΥΝ 13-5/02/09
- Διεθνής Τρομοκρατία
- Ευρωεκλογές 2009
- Ευρωεκλογές 2010
- Η Ευρώπη των 25
- Ισλάμ
- ΚΚΕ
- Μετά τις εκλογές
- Μετά τις εκλογές 041009
- Μετά τις ευρωεκλογές 2009
- Οικολογία και Ανανεωτική Αριστερά
- Προγραμματικά
- Προγραμματικό Συνέδριο του ΣΥΝ
- Προς τις βουλευτικές εκλογές 2009
- Πυρκαϊές 2009
- Ρωσικές επεμβάσεις
- Σκάνδαλο Παυλίδη
- Χρηματοπιστωτική κρίση
- 2008
- 21/4/67, 40 χρόνια μετά
- 5ο ΣΥΝέδριο
- Αμμερικάνικες εκλογές 2006
- Άνοιξη Πράγας
- Για την "Αυγή Α.Ε."
- Διαδίκτυο-Blogers
- Εξεταστική-Προανακριτική για Βατοπέδιο
- Ευρωπαϊκό Σύνταγμα
- Κεντροαριστερά
- Μάης ΄68
- Μετά το 5ο ΣΥΝέδριο
- Μεταρρυθμιστική Συνθήκη
- Ντόπιγκ
- Πεκίνο 2008
- Συμβούλιο Κορυφής Ε.Ε.
- 2007
- Διάλογος για τις Προοπτικές της Αριστεράς
- Ιστορία Στ΄Δημοτικού
- Μετεκλογικά 2007
- Νέες Τεχνολογίες
- Προεδρικές εκλογές Γαλλία
- Προς τις Βουλευτικές εκλογές
- ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ, Ανανεωτική πορεία ή αναδίπλωση;
- 2006
- Βιοηθική
- Δημοτικονομαρχιακές εκλογές 2006
- Διαδίκτυο
- Επέμβαση στον Λίβανο
- Ευρωεκλογές 2004
- Ευρωτουρκικά
- Μετά τις ευρωεκλογές 2004
- Παραίτηση Δαμανάκη
- ΠΑΣΟΚ, κενροαριστερά, σχέσεις με αριστερά
- Πετρελαϊκή κρίση
- 2005
- Το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ
- 2004
- Αμερικάνικες Εκλογές 2004
- Εκλογές 2004
- Μπροστά στο ΣΥΝέδριο
- Πρόεδρος Δημοκρατίας
- 2003
- Ελληνική Προεδρία
- Η Χάρτα της Σύγκλισης
- Χώρος Διαλόγου
Αρθρογράφοι
- Adler Alexandre
- Ago Niko
- Ahuja Anjana
- Aixmiros O
- Alibhai-Βrown Υasmin
- Arnason Johanan P.
- Ashley Jackie
- Attali Jacques
- Aubry Μartine
- AYDINTASBAS ΑSLI
- Baker Gerard
- Bauman Zygmunt
- Beck Ulrich
- Berman Sheri
- Berners-Lee Tim
- Blanchard Emmanuel
- Bolzman Claudio
- Brooks David
- Canino Αndrea
- Castells Manuel
- Clogg Richard
- Coates David
- Cochet Yves
- Cohen Roger
- Colombani Jean-Marie
- Copp Doug
- Cordonnier Laurent
- Corsetti Giancarlo
- COURTOIS GERARD
- Daniel Jean-Marc
- Day Mark
- Dejevsky Mary
- Delbeke Jos
- Delhomais Ρierre Αntoine
- Delors Jacques
- DIXON HUGO
- Dobson Andrew
- DUPIN ERIC
- Dyer Ceoff
- Färm Göran
- Featherstone Kevin
- Ferenczi Thomas
- Ferner Elke
- Ferrand Olivier
- Ferreras Isabelle
- Fischer Joschka
- Fitoussi Jean-Paul
- Friedman Thomas
- Gabriel Sigmar
- Galbraith James Kenneth
- Gamble Andrew
- Garton Ash Timothy
- Gerson Michael
- Giddens Antony
- Gros Daniel
- Gross Daniel
- Guélaud Claire
- Hall Ben
- Hamon Benoît
- Hirst Joel
- Hohnen Paul
- Hollande Francois
- Hughes Kathryn
- Ignatius David
- Irvin George
- Jackson Tim
- Juncker Jean-Claude
- Klein Naomi
- Krugman Paul
- Kuisma Mikko
- Lagarde Christine
- Laidi Ζaki
- LIpietz Alain
- Lomborg Bjorn
- Loth Renee
- Lula da Silva Luiz Inácio
- Mattioli Gianni
- Mayer Catherine
- Meyer - Cording Claus
- Miliband David
- Morin Edgar
- Mudde Cas
- Munchau Wolfang
- Napolitano Giorgio
- Normand Jean-Michel
- Obama Barack
- Okland Astrid Ζωή
- Oz Amos
- Padoa-Schioppa Tomaso
- Padovani Marcelle
- Perrier Guillaume
- Persson Goran
- Philip Bruno
- Pisani-Ferry Jean
- Plihon Dominique
- Pons Ρhilippe
- Potier Samuel
- Ramonet Ignacio
- Rasmussen Ρoul Νyrup
- Ridet Philippe
- Rifkin Jeremy
- Rocard Michel
- Rogers Paul
- Roubini Nouriel
- Rupnik Jacques
- Schröder Gerhard
- Schulz Martin
- Schwall-Düren Angelica
- Shambaugh David
- Slackman Μichael
- Spence Michael
- Steinmeier Frank-Walter
- Stephens Philip
- Stiglitz Joseph E.
- Strauss-Kahn Dominique
- Toner Robin
- Trichet Jean-Claude
- Truc Olivier
- Truong Nicolas
- Veltroni Walter
- Verheugen Gunter
- Verhofstadt Guy
- Vernet Daniel
- Vorkotter Uwe
- Wallerstein Immanuel
- Watkins Kevin
- Weber Henri
- WOLFF RICHARD
- Yiounker Jean Claude
- Αβδελά Έφη
- Αγαλιώτης Γιώργος
- Αγγελής Βαγγέλης
- Αγγελόπουλος Γιώργος
- Αγριαντώνη Χριστίνα
- Αθανασίου Θανάσης
- Αθανασόπουλος Παύλος
- Αθινάκης Δημήτρης
- Ακρίτα Ελενα
- Αλ Σάλεχ Αφροδίτη
- Αλεγκρετι Τζοβανι
- Αλεξάκος Κωνσταντίνος
- Αλεξανδρής Άρης
- Αλεξανδρής Ευάγγελος
- Αλεξόγλου Σάββας
- Αλεξόπουλος Χρίστος
- Αλί Μπιράντ Μεχμέτ
- Αλιβιζατος Νίκος
- Αλιβιζάτος Νίκος Κ.
- Αλιβιζάτος Νίκος Κ.
- Αλιετά Μισέλ
- Αλιμί Σερζ
- Αλιμπράντης Νικήτας
- Άλτερ Τζόναθαν
- Αμάτο Τζουλιάνο
- Αμίν Σαμίρ
- Αμπατζόγλου Γιώργος
- Αμπραχαμιάν Έρβαρντ
- Αναγνωστόπουλος Κώστας Π.
- Αναγνωστόπουλος Δημήτρης
- Αναγνωστοπούλου Ελένη
- Αναγνωστοπούλου Σία
- Αναγνωστοπούλου Άννα
- Ανανδρανιστάκης Γιώργος
- Ανανιάδης Νότης
- Αναστασάκος Γιάννης
- Αναστασιάδης Νίκος
- Αναστασίου Φωτεινή
- Αναστόπουλος Τάκης
- Ανδρέου Κώστας
- Ανδριοπούλου Σοφία
- Ανδρουλάκης Νίκος
- Ανέστη Κατερίνα Ι.
- Ανηψητάκης Αντώνης
- Αντωνίου Χρυσούλα
- Αντωνίου Γιάννης
- Αντωνόπουλος Νικηφόρος
- Αντωνόπουλος Γιώργος
- Αποστολίδης Ηλίας
- Αρανίτσης Ευγένιος
- Αργείτης Γιώργος
- Αργυρόπουλος Χριστόφορος
- Αργυρός Κώστας
- Αργυρός Γιάννης
- Άρθρο Κύριο
- Αρχοντάκης Κώστας
- Ασδραχάς Σπύρος Ι.
- Αταλί Ζακ
- Αυδίκος Ευάγγελος
- Βαγενάς νάσος
- Βαΐου Ντίνα
- Βακαλιός Θανάσης
- Βακαλόπουλος Μπάμπης
- Βακιρτζής Σταμάτης
- Βαλεντίνι Φραντσέσκο
- Βαλερστάιν Ιμάνιουελ
- Βαλντέν Σωτήρης
- Βαξεβάνης Κώστας
- Βαρβιτσιώτη Ελένη
- Βαρουφάκης Γιάνης
- Βαρώτσος Ανδρέας
- Βασιλάκης Μανώλης
- Βασιλείου Τάσος
- Βασιλείου Θανάσης
- Βασιλείου Γιώργος
- Βασιλιάς Ανδρέας
- Βασιλόπουλος Περικλής
- Βατάλης Σωκράτης
- Βελεγράκης Μανόλης Ι.
- Βεμπέρ Ανρί
- Βενιζέλος Ευάγγελος
- Βέντολα Νίκι
- Βεντούρης Δημήτρης
- Βεργής Απόστολος
- Βεργόπουλος Γιώργος
- Βερέμης Θάνος
- Βερνίκος Γιώργος
- Βλαστάρης Γιάννης
- Βλάχος Μάρκος
- Βολιώτης Άγγελος
- Βουδούρης Οδυσσέας
- Βούλγαρης Γιάννης
- Βούλγαρης Θέμης
- Βουρνάς Κώστας
- Βρανάς Ρούσσος
- Γαβρόγλου Κώστας
- Γαλανάκη Ρέα
- Γαλανοπούλου Μαρία
- Γαλιατσάτος Παναγής
- Γαλιατσάτου Μαράια
- Γασπαράτος Τάκης
- Γεννηματά Φώφη
- Γεράκης Θωμάς
- Γεωγακόπουλος Θανάσης
- Γεωργακόπουλος Θανάσης
- Γεωργακόπουλος Θοδωρής
- Γεωργακοπούλου Βένα
- Γεωργακοπούλου Ρούλα
- Γεωργάτος Γεράσιμος
- Γεωργελές Φώτης
- Γεωργιάδη Βασιλική
- Γεωργιάδης Νίκος
- Γεωργιάδου Βασιλική
- Γεωργίου Θεόδωρος
- Γεωργίου Χρήστος
- Γεωργούλας Μπάμπης
- Γεωργουσόπουλος Κώστας
- Γεωργουσόπουλος Κώστας
- Γιαλκέτσης Θανάσης
- Γιαλυψός Δημήτρης
- Γιάμαλη Αναστασία
- Γιαννακάκη Μαρία
- Γιαννακίδης Κώστας
- Γιαννακόπουλος Γιώργος
- Γιανναράς Χρήστος
- Γιάνναρος Γιώργος
- Γιάνναρου Λίνα
- Γιαννίτσης Τάσος
- Γιαννουλόπουλος Γιώργος
- Γιανουλόπουλος Γιάννης
- Γιανουλόπουλος Γιώργος
- Γιαταγάνας Ξενοφών
- Γιατζόγλου Δημήτρης
- Γιατρομανωλάκης Γιώργης
- Γιουβέν Ερντάλ
- Γιουνκέρ Ζαν-Κλοντ
- Γιούνκερ Ζαν-Κλοντ
- Γιουρμετάκης Ανδρέας
- Γκαλίνο Λουτσιάνο
- Γκάλτουνγκ Γιόχαν
- Γκάμπριελ Ζίγκμαρ
- Γκάμπριελ Σίγκμαρ
- Γκαρμπούνης Χρήστος
- Γκέρο Νοϊγκεμπάουερ
- Γκίντενς Άντονι
- Γκιώνης Νίκος
- Γκλοτς Πέτερ
- Γκονζαλες Φελίπε
- Γκορμπατσώφ Μιχαήλ
- Γκόρου Αθηνά
- Γκωσσέ Μαρσέλ
- Γλέζος Μανώλης
- Γολέμης Χάρης
- Γουλιάρου Αθηνά
- Γουργουλιάνης Κωνσταντίνος
- Γουργούρη Φανή
- Γουσέτης Διονύσης
- Γραμματικάκης Γιώργος
- Γρατσίας Νίκος
- Γρέβιας Θανάσης
- Γρηγοράκος Λεωνίδας
- Γρηγοριάδης Ιωάννης Ν.
- Γρηγοριάδου Ιωάννα
- Γρυσπολάκης Ιωακείμ
- Δαλίπης Αντώνης
- Δαμιανίδη Άννα
- Δανέλλης Σπύρος
- Δαρσινός Τάσος
- Δαφέρμος Ολύμπιος
- Δελαστίκ Γιώργος
- Δεληβοριάς Φώτης
- Δεληγιάννης Ανδρέας
- Δεληγκάρης Βασίλης
- Δελούκας Αλέξανδρος
- Δελφάκης Νίκος
- Δεμερτζής Νίκος
- Δερτιλής Γιώργος
- Δεσποτόπουλος Κωνσταντίνος Ι.
- Δεσποτόπουλος Κωνσταντίνος
- Δημάδης Θάνος
- Δήμας Σταύρος
- Δημητρακάς Παναγιώτης
- Δημητρακόπουλος Θέμης
- Δημητριάδης Σωτήρης
- Δημητρίου Στέφανος
- Δημόπουλος Βαγγέλης
- Δημόπουλος Ευθύμης
- Δήμου Νίκος
- Δημουλής Δημήτρης
- Διακουλάκης Νίκος
- Διαμαντάκου Πόπη
- Διαμαντίδης Δημήτρης
- Διαμαντόπουλος Χρόνης
- Διαμαντοπούλου Άννα
- Διαμαντούρος Νικηφόρος
- Διβάνη Λένα
- Διβάρης Διονύσης
- Διόγος Μάκης
- Δοξιάδης Αρίστος
- Δοξιάδης Απόστολος
- Δούκας Προκόπης
- Δραβαλιάρης Τριαντάφυλλος
- Δραγασάκης Γιάννης
- Δρανδάκης Λεωνίδας Γ.
- Δρόσος Γιάννης
- Δρουσιώτης Μακάριος
- Δρυμιώτης Ανδρέας
- Δωροβίνης Βασίλης Κ.
- Εco Umberto
- Εγιαζαριάν Ασότ
- Εζμπουντούν Εργκούν
- Ελεφάντης Άγγελος
- Έλλις Αθανάσιος
- ΕΠΙΒΑΤΗΣ Δίκτυο
- Επιτροπάκη Κατερίνα
- Ερμής Νικόλαος
- Ευαγγελίδου Μάρω
- Ευθυμιόπουλος Ηλίας
- Ευλογημένος Γιάννης
- Ζακάρ Αλμπέρ
- Ζάμπας Κώστας
- Ζαμπούκας Ανδρέας
- Ζαράνης Ηλίας
- Ζαρέτος Θεόδωρος
- Ζαχαρέας Αιμίλιος
- Ζαχαριάδης Κώστας
- Ζαχαριάδης Νίκος
- Ζαχαριάδης Σταμάτης
- Ζάψας Γιώργος
- Ζενερέ Ζακ
- Ζέπος Κώστας
- Ζέπος Κώστας Δ.
- Ζήρας Βασίλης
- Ζίζεκ Σλάβοϊ
- Ζιν Χάουαρντ
- Ζορκάδης Βαγγέλης
- Ζορμπά Μυρσίνη
- Ζούλας Κωνσταντίνος
- Ζουμπουλάκης Σταύρος
- Ζουμπουλάκης Μιχάλης
- Ζουναλής Βασίλης
- Ηirsch Afua
- Ηulot Νicolas
- Ηρακλείδης Αλέξης
- Θέμελης Νίκος
- Θεμπριάν Χουαν Λούις
- Θεοδορώπουλος Τάκης
- Θεοδωράκης Μίκης
- Θεοδωράκης Σταύρος
- Θεοδωρίδης Νάσος
- Θεοδωρόπουλος Βύρων
- Θεοδωρόπουλος Τάκης
- Θεοτοκάς Γιώργος
- Θεοχάρης Χάρης
- Θεοχαρόπουλος Θανάσης
- Θρασυβούλου Μάριος
- Θωμόπουλος Αριστείδης
- Θωμόπουλος Γιώργος
- Ιατρού Σταύρος
- Ιμπραήμ Δημήτρης
- Ινγκράο Πιέτρο
- Ιντζίδης Βαγγέλης
- Ιορδανίδης Κώστας
- Ιορδάνογλου Χρυσάφης Ι.
- ιός Ο
- Ιωακειμίδης Π.Κ.
- Ιωακειμίδης Παναγιώτης Δ.
- Ιωαννίδης Γιώργος
- Ιωάννου Χάρης
- κ. Ιερώνυμος Αρχιεπίσκοπος
- Κiniklioglu Suat
- Κrugman Ρaul
- Καβουνίδης Σπύρος
- Καβουριάρης Μάκης
- Καζάκος Πάνος
- Καζαλόττι Ελιζαμπέττα
- Καζαλόττι Ελιζαμπέττα
- Καϊμάκη Βάλια
- Κακαλέτρης Παναγιώτης
- Κακατσάκη Χρύσα
- Κακουλίδης Γιάννης
- Καλαβάσης Φραγκίσκος
- Καλαμάρας Γιώργος
- Καλαντζής Παναγιώτης
- Καλατζής Δημήτρης
- Καλαφάτης Θανάσης
- Καλλιπολίτη Δώρα
- Καλλίτσης Κώστας
- Καλογεροπούλου Μαρία
- Καλογήρου Γιάννης
- Καλογήρου Ορέστης
- Καλοκαιρινός Αλέξης
- Καλούδης Θοδωρής
- Καλουδιώτης Δημήτρης
- Καλπάκης Στέργιος
- Καλφέλης Γρηγόρης
- Καλφέλης Γρηγόριος Π.
- Καμάρας Κωνσταντίνος
- Καμί Ζαν Υβ
- Καμίνης Γιώργος
- Καμπουράκης Δημήτρης
- Καμπύλης Τάκης
- Καν Ζαν Φρανσουά
- Κανδαράκης Μιχάλης
- Κανέλης Ηλίας
- Κανέλλης Ηλίας
- Κανέλλης Βασίλης Σ.
- Κανέλλης Ηλίας
- Κανελλοπούλου Βάσω
- Καντ Κλεισθένης
- Κανφίν Πασκάλ
- Κάουφμαν Συλβί - Υβόν
- Καπλάνι Γκαζμέντ
- Καπόπουλος Γιώργος
- Κάπρος Παντελής
- Καράβελλας Δημήτρης
- Καραβίτη Φαίη
- Καραγιάννης Μάκης
- Καραγιάννης Τάκης
- Καραγκουλές Δημήτρης
- Καρακάσης Γιάννης
- Καρακούσης Αντώνης
- Καρακώτιας Κώστας
- Καραλιώτας Σάκης
- Καραμούζης Νίκος
- Καραμπουγιουκλού Σάμη
- Καρανασοπούλου Ειρήνη
- Καραντζόλα Ελένη
- Καρασσαβίδου Ελένη
- Καρατέγος Κώστας
- Καραφέριας Στέλιος Θ.
- Καρδάσης Βασίλης
- Καρελιάς Γιώργος
- Καρζής Φοίβος
- Κάρης Κώστας
- Καριπίδης Γιώργος
- Καρκαγιάννης Αντώνης
- Καρκαγιάννης Αντώνης
- Καρούνος Θόδωρος
- Καρτάλης Γιώργος
- Καρτερός Θανάσης
- Καρύδης Βασίλης
- Καρύδης Βασίλης Χ.
- Καρυστιάνη Ιωάννα
- Κασιμάτης Στέφανος
- Καστανάς Λεωνίδας
- Καστανίδης Χάρης
- Καστανίδου Συμεωνίδου Ε.
- Καστέλ Ρομπέρ
- Κατανέλι Μαρτσέλο
- Κατηφόρης Γιώργος
- Κατρεμέρ Ζαν
- Κατρούγκαλος Γιώργος
- Κατσαμούρης Αστέριος
- Κατσάμπας Θάνος
- Κατσάνης Πολύβιος
- Κατσαρός Τάκης
- Κατσαρός Τάκης
- Κατσιμάρδος Τάκης
- Κατσιμπάρδης Γιώργος
- Κατσίμπρας Νικόλας
- Κατσουνάκη Μαρία
- Καφετζής Τάκης
- Καψάλης Απόστολος
- Καψής Παντελής
- Κέζα Λόρη
- Κεμανίδης Γιάννης
- Κεμπφ Ερβέ
- Κεντρωτή Αλεξάνδρα
- Κεπέλ Ζιλ
- Κερέ Μπενουά
- Κεφάλης Χρήστος
- Κεφαλίδου Χαρά
- Κεχαγιά Βούλα
- Κεχαγιόγλου Ελένη
- Κεχριώτης Βαγγέλης
- Κιάος Νίκος
- ΚΙΖΙΛΓΙΟΥΡΕΚ Νιαζί
- Κιζίλγιουρεκ Νιαζί
- Κικίλιας Ηλίας
- Κιμπουρόπουλος Γιάννης
- Κιντή Βάσω
- Κιτρομηλίδης Πασχάλης Μ.
- Κλαδούχου Κατερίνα
- Κλαουδάτου Μέμα
- Κλαυδιανός Παύλος Δ.
- Κλαυδιανός Παύλος
- Κλαυδιανός Ανδρέας
- Κληρίδης Γλαύκος
- Κλουτσινιώτη Ράνια
- Κολιοπάνος Πάνος
- Κόλλιας Θεόδωρος
- Κόλλιας Φώτης
- Κολομπανί Ζαν-Μαρί
- Κον-Μπεντίτ Ντανιέλ
- Κοντιάδης Ξενοφών
- Κοντολέων Έλια
- Κοππά Μαριλένα
- Κορβίνο Τερέζα
- Κόρμ Ζωρζ
- Κοροβέσης Περικλής
- Κορωναίος Πασχάλης
- Κορωνάκης Τάσος
- Κοτανίδης Γιώργος
- Κοτζαμπόπουλος Αλέκος
- Κοτζιάς Νίκος
- Κοτρώτσος Σεραφείμ
- Κούβελας Ηλίας
- Κουβέλη Μαρία
- Κουβέλη Ευαγγελία Φ.
- Κουβέλης Φώτης
- Κουγιουμουτζής Λευτέρης
- Κουζέλης Γεράσιμος
- Κουζής Γιάννης
- Κουκιάδης Ιωάννης Δ.
- Κουκουβιτάκης Γιώργος
- Κουκουλόπουλος Πάρις
- Κούλογλου Στέλιος
- Κουλουμπής Θεόδωρος
- Κουμάνταρος Δημήτρης
- Κουναλάκη Ξένια
- Κουράκης Ανδρέας
- Κούρκουλας Άλκης
- Κούρκουλας Δημήτρης
- Κούρκουλος Κώστας
- Κουρμούσης Μιχάλης
- Κουρουζίδης Σάκης
- Κουρουνιώτης Χρήστος
- Κούρτοβικ Δημοσθένης
- Κουσνέρ Μπερνάρ
- Κουσούλης Λευτέρης
- Κουτρούκης Κώστας
- Κούτσης Αλέκος
- Κουτσοπίνης Παναγιώτης
- Κουτσούκος Γιάννης
- Κοφφεράτι Σέρτζιο
- Κοψίδης Μάκης
- Κοψίνη Χριστίνα
- Κοψίνη Χριστίνα
- Κρεμμυδάς Βασίλης
- Κρεμύδας Βασίλης
- Κρούγκμαν Πολ
- Κρουστάλλη Δήμητρα
- Κτιστάκης Γιώργος
- Κτωρής Σώτος
- Κυπριανού Άντρος
- Κυριακίδης Μιχάλης
- Κυριακόπουλος Δημήτρης
- Κυριακού Γρηγόρης
- Κυριόπουλος Γιάννης
- Κύρκος Λεωνίδας
- Κυρτάτας Δημήτρης
- Κυρτάτας Δημήτρη Ι.
- Κωβαίος Άγγελος
- Κωνσταντάρας Νίκος
- Κωνσταντίνου Γιάννης
- Κωνσταντόπουλος Χρήστος
- Κωστής Κώστας
- Κωστόπουλος Βασίλης
- Λαζάρ Μαρκ
- Λάζαρ Μάρκ
- Λάζαρης Ευστάθιος
- Λαζαρίδης Γεώργιος Σ.
- Λάζος Χρήστος Γ.
- Λαϊντί Ζακί
- Λακασάς Απόστολος
- Λακόπουλος Γιώργος
- Λακόπουλος Γιώργος
- Λακόπουλος Γιάννης
- Λαλιώτης Κώστας
- Λαμπάτος Γαβρίλης
- Λαμπράκη-Πλάκα Μαρίνα
- Λαμπριανίδης Λόης
- Λαμπρινίδης Φώτης
- Λαμπρινός Φώτος
- Λαμπρινού Κατερίνα
- Λάμψιας Παναγιώτης
- Λαπαβίτσας Κώστας
- Λαπατσιώρας Σπύρος
- Λάρκου Λάρκος
- Λαρουτιρού Πιερ
- Λασκαράτος Αλέκος
- Λασκαράτος Αλέξης
- Λάσκος Χρήστος
- Λαφαζάνης Παναγιώτης
- ΛΑΦΟΝΤΑΙΝ ΟΣΚΑΡ
- Λε Ιαρίκ Πατρίκ
- Λεβέντ Σενέρ
- Λεβέντης Σωτήρης
- Λεβέντης Θανάσης
- Λεοντίδου Λίλα
- Λεπαρμαντιέ Αρνό
- Λιάκος Αντώνης
- Λιαλιούτη Μυρτώ
- Λιαργκόβας Παναγιώτης
- Λιβαδάς Σταύρος
- Λιβανίου Ευαγγελία
- Λιγνός Γιώργος
- Λιναρδάτου Οντίν
- Λιντ Μάικλ
- Λιοναράκη Μυρσίνη
- Λιοναράκης Νικήτας
- Λιοσάτος Δημήτρης
- Λις Κολιν
- Λοβέρδος Ανδρέας
- Λοβέρδος Ανδρέας Ν.
- Λουκάς Δηµήτρης
- Λουκάς Δημήτρης
- Λουκάς Στάθης
- Λούλης Γιάννης
- Λουλούδης Λεωνίδας
- Λουτράδης Χρήστος
- Λυκούδης Σπύρος
- Λυμπεράκη Αντιγόνη
- Λωράν Πιέρ
- Μαγγηριάδης Απόστολος
- Μάγκλαρης Κώστας
- Μάγκλαρης Βασίλης
- Μαγκλίνης Ηλίας
- Μαγκλίνης Ηλίας
- Μαγκριώτης Γιάννης
- Μαζάουερ Μαρκ
- Μαΐστρος Παναγιώτης
- Μακρή Κάτια
- Μακρυγιαννάκης Αντώνης
- Μαλέλης Σταμάτης
- Μαλλιώρη Μένη
- Μανδαράκης Βασίλης
- Μανδαρβέλης Πάσχος
- Μανδραβέλης Πάσχος
- Μάνδρου Ιωάννα
- Μάνη Μαρίνα
- Μανιάτης Δημήτρης Ν.
- Μανιάτης Γιάννης
- Μανίκας Στέφανος
- Μανιτάκης Αντώνης
- Μανιτάκης Αντωνης
- Μάνος Στέφανος
- Μάνου Μαρία
- Μανσούρης Γιώργος Μ.
- Μανταδάκης Άγγελος
- Μαντέλης Τάσος
- Μαντίκος Θάνος
- Μαραβέγιας Ναπολέων
- Μαραντζίδης Νίκος
- Μαργαρίτης Θόδωρος
- Μαργαρίτης Αντώνης
- Μάρδας Δημήτρης
- Μαρίνου Δέσποινα
- Μαρκίδης Αλέκος
- Μαρκίς Μάικ
- Μάρκου Κατερίνα
- Μαρνέλλος Γιώργος
- Μάστορης Βασίλης
- Μαστρογιάννης Βασίλης
- Ματιάς Μαρίζα
- Ματσαγγάνης Μάνος
- Μαυράκης Δημήτρης
- Μαυρίδης Θανάσης
- Μαυρίκας Χαράλαμπος
- Μαχαίρας Χρήστος
- Μαχαίρας Χρήστος
- Μαχιάς Θανάσης
- Μέγας Χρήστος
- Μεϊμάρογλου Γιάννης
- Μελανσόν Ζαν Λικ
- Μεντζελίδης Γιώργος
- Μετζιολάρο Μάουρο
- Μηλιός Γιάννης
- Μηλιώνης Γιώργος
- Μήλλας Ηρακλής
- Μηταφίδης Τριαντάφυλλος
- Μητρόπουλος Κώστας Σ.
- Μητρόπουλος Δημήτρης
- Μητσός Αχιλλέας
- Μητσός Μιχάλης
- Μίλερ Γιαν-Βέρνερ
- Μίλιμπαντ Ντέιβιντ
- Μίνχαου Βόλφγκανγκ
- Μίρσχαϊμερ Τζον
- Μισλό Βενσάν
- Μιχαήλ Μιχάλης
- Μιχαηλίδης Αντώνης
- Μιχαηλίδης Χρήστος
- Μιχαλακέα Αθηνά
- Μιχαλάκης Αντώνης
- Μίχας Τάκης
- Μοιρασγεντής Σεβαστιανός
- Μοκεφί Μανσουριά
- Μοναστηριώτης Βαγγέλης
- Μοναστηριώτης Γιώργος
- Μορέιρα Ροτζέριο
- Μορέν Εντγκάρ
- Μορώνης Μιχάλης
- Μόσιαλος Ηλίας
- Μοσκοβισί Πιέρ
- Μοσχονάς Γεράσιμος
- Μουζέλης Νίκος
- Μούσης Νίκος
- Μούσι Φάμπιο
- Μπαγεώργος Στέφανος
- Μπαγιώργος Στέφανος
- Μπαζιάνα Μπέττυ
- Μπαϊράμογλου Αλί
- Μπακουνάκης Νίκος
- Μπαλαμπανίδης Γιάννης
- Μπαλάνος Κώστας
- Μπαλαούρας Μάκης
- Μπαλάφας Γιάννης
- Μπαλή Κάκη
- Μπάλιας Γιώργος
- Μπαλλή Κάκη
- Μπαλτάς Αριστείδης
- Μπαντιού Αλέν
- Μπαργιώτας Κώστας
- Μπάρμπερ Μπένζαμιν
- Μπαρτζινόπουλος Ερρίκος
- ΜΠΑΣΑΝΙΝΙ ΦΡΑΝΚΟ
- Μπασιάκος Γιάννης
- Μπασιάκος Γιάννης Κ.
- Μπεζανσενό Ολιβιέ
- Μπέης Κώστας
- Μπέης Κώστας
- Μπεκ Ούλριχ
- Μπελιμπασάκης Ανδρέας
- Μπερτινότι Φάουστο
- Μπερτινόττι Φάουστο
- Μπιράντ Μεχμέτ Αλί
- Μπίρμπας Δημήτρης
- Μπίσκι Λόταρ
- Μπισκίνης Κωστής
- Μπισκίνης Κώστας
- Μπίστης Νίκος
- Μπιτζάνης Κώστας
- Μπιτζάνης Κωστής
- Μπιτούνη Νικολέττα
- Μπιτσάκης Ευτύχης
- Μπλερ Τόνι
- Μπογδάνος Κωνσταντίνος
- Μπογιατζής Βασίλης
- Μπογιόπουλος Νίκος
- Μπόκα Τζόρτζιο
- Μποτόπουλος Κώστας
- Μποτόπουλος Κώστας
- Μποτόπουλος Κώστας Β.
- Μπούζας Γιώργος
- Μπουκάλας Παντελής
- Μπουλμπασάκος Γιώργος
- Μπουλουμπασάκος Γιώργος
- Μπουρδάρας Γιώργος
- Μπούρης Γιάννης
- Μπουρνάζος Στρατής
- Μπουρνόβα Ευγενία
- Μπουτάρης Γιάννης
- Μπόφινγκερ Πέτερ
- Μπράμος Γιώργος
- Μπρεδήμας Αντώνης
- Μυλόπουλος Γιάννης
- Μυλόπουλος Γιάννης Α.
- Μυταφίδης Τριαντάφυλλος
- Μυτιληναίος Βαγγέλης
- Μωραϊτης Θάνος
- Μώρου Ισμήνη
- Νάντσου Θεοδότα
- Ναυπλιώτης Δημήτρης
- Νεόφυτος Μητροπολίτης Μόρφου
- Νεράτζης Παύλος
- Νέτας Βίκτωρ
- Νεφελούδης Ανδρέας
- Νικολαϊδης Γρηγόρης
- Νικολαϊδης Ευάγγελος
- Νικολαϊδου Λαμπρινή
- Νικολακόπουλος Ηλίας
- Νικολάου Γιάννης
- Νιώτη Στέλλα
- Νοταράκης Διονύσης
- Νούτσος Παναγιώτης
- Ντ Αλέμα Μάσιμο
- Νταγλιούδης Αντώνης
- Ντάλεκ Ρόμπερτ
- Ντάλης Σωτήρης
- Νταλυαντζί Νιγιαζί
- Ντάρεντορφ Ραλφ
- ντε Σούζα Σάντος Μποαβεντούρα
- Ντεκαγιόν Ζοέλ
- Ντελόρ Ζακ
- Ντιαμέλ Αλάν
- Ντιμιτρόφ Νικολά
- Ντόκος Θάνος
- Ντουμανλί Εκρέμ
- Ντούτσκε Ρούντυ
- Ντράγκι Μάριο
- Ντράρεντορφ Ραλφ
- ντυ Ρουά Ιβάν
- Ντ’ Ελια Σέρτζιο
- Ξεκαλάκης Στέφανος Μ.
- Ξενάκη Κίττυ
- Ξηρόκωστας Κων/νος
- Ξηροτύρη Ασημίνα
- Ξυδάκης Νίκος Γ.
- Ξυδάκης Νίκος
- ΞΥΘΑΛΗΣ Παναγιώτης
- Ξυθάλης Παναγιώτης
- Οζ Άμος
- Όζμεντ Στέβεν
- Οικονομίδης Αλέξης
- Οικονομίδης Ρωμανός
- Οικονομίδης Δημήτρης
- Οικονόμου Θανάσης
- Οικονόμου Γιώργος Ν.
- Οικονόμου Βασίλης
- Οικονόμου Παντελής
- Οικονονομίδης Ρωμανός
- Οκρέν Κριστίν
- Ολιβερ Τιμ
- Όστρομ Έλινορ
- Ουρανός Μάνος
- Όφε Κλάους
- Πάγκαλος Θεόδωρος
- Παγκάλου Έφη
- Παγουλάτος Γιώργος
- Πάικος Βασίλης
- Παλαιολογόπουλος Δημήτρης
- Παλαιολογοπούλου Ρούλα
- Παλαιολόγος Χρήστος
- Παλαμαριτζής Γιώργος
- Παλαμίδης Αλέξης
- Παλλήκαρης Ευτύχης
- Πάλλης Θάνος
- Παναγιωτόπουλος Νίκος
- Παναγιωτόπουλος Τάκης
- Παναγιωτόπουλος Βασίλης
- Παναγιωτόπουλος Παναγής
- Παναγιωτόπουλος Χρήστος
- Παναγιώτου Παναγιώτης
- Παναγιώτου Παναγιώτης Δ.
- Παναγόπουλος Κώστας
- Παναγόπουλος Θανάσης
- Παναρέτου Σούλα
- Πανούσης Γιάννης
- Πανταζόπουλος Ανδρέας
- Παντελάκης Γιάννης
- Πάντζαλης Νίκος
- Παξινού-Βαφειάδου Ειρήνη
- Πάουερ Νίνα
- Παπαβασιλόπουλος Γιώργος
- Παπαγεωργίου Μενέλαος
- Παπαγιαννάκης Λευτέρης
- Παπαγιαννάκης Μιχάλης
- Παπαγιαννίδης Αντώνης
- Παπαδάκη Ελίζα
- Παπαδάτου Σοφία Αράβου
- Παπαδημητρίου Ευθύμης
- Παπαδημητρίου Μπάμπης
- Παπαδημητρίου Γιώργος
- Παπαδημητρίου Στράτος
- Παπαδημητρόπουλος Δαμιανός
- Παπαδημούλης Δημήτρης
- Παπαδογιάννης Νίκος
- Παπαδόπουλος Ανδρέας Γ.
- Παπαδόπουλος Θάνος
- Παπαδόπουλος Νότης
- Παπαδόπουλος Ανδρέας Ε.
- Παπαδόπουλος Ανδρέας
- Παπαδόπουλος Παύλος
- Παπαδόπουλος Αλέκος
- Παπαδόπουλος Ανδρέας Ε.
- Παπαδόπουλος Πάνος
- Παπαδόπουλος Πολυδεύκης
- Παπαδόπουλος- Τετράδης Γιώργος
- Παπαδοπούλου Τέτα
- Παπαδοπούλου Χριστίνα
- Παπάζογλου Μάνος
- Παπαθανασίου Σάκης
- Παπαθανασόπουλος Στέλιος
- Παπαθανασόπουλος Θάνος
- Παπαθεοδωρόπουλος Τάκης
- Παπαθεοδωρόπουλος Παναγιώτης
- Παπαθεοδωροπουλος Παναγιώτης
- Παπαθεοδώρου Γιάννης
- Παπαθεοδώρου Θεόδωρος
- Παπαθεόδώρου Γιάννης
- Παπαθεωδορώπουλος Παναγιώτης
- Παπαιωάννου Γιώργος
- Παπαϊωάννου Χαρά
- Παπαϊωάννου Κωστής
- Παπαϊωάννου Γιώργος
- Παπανδρέου Περικλής
- Παπαπέτρου Μιχάλης
- Παπασαραντόπουλος Πέτρος
- Παπασίμος Γιώργος
- Παπασπηλιόπουλος Σπήλιος
- Παπασπυρόπουλος Γιώργος
- Παπαστάθης Αργύρης
- Παπατόλιας Απόστολος
- Παπαχελάς Αλέξης
- Παπαχελάς Αλέξης
- Παπούλιας Δημήτρης
- Παπούλιας Μάκης
- Παπουτσής Αλέξανδρος
- Παππάς Τάσος
- Παππάς Στέλιος
- Παππάς Ανδρέας
- Παππάς Γιώργος
- Παππούς Γιώργος
- Παραλίκας Αποστόλης
- Παρασκευόπουλος Νίκος
- Παρασκευόπουλος Γιάννης
- Παρασύρης Αντώνης
- Πασσάς Αργύρης
- Πατέστος Κωνσταντίνος Γ.
- Παυλόπουλος Τάκης
- Παυλόπουλος Γιώργος
- Πελαγίδης Θοδωρής
- Πελαγίδης Θεόδωρος
- Πελώνη Αριστοτελία
- Πεπελάσης Αδαμάντιος
- Περουλάκης Άρης
- Περπέρας Νίκος
- Πεσμαζόγλου Βασίλης
- Πεσμαζόγλου Στέφανος
- Πετράκης Παναγιώτης Ε.
- Πετρουλάκης Ανδρέας
- Πετσίνης Ανδρέας
- Πήττας Γιώργος
- Πιζάνιας Πέτρος
- Πικετί Τομά
- Πιτέλα Τζάνι
- Πιτσιόρλας Στέργιος
- Πληθάρας Αχιλλέας
- Πολίτης Σεραφείμ
- Πολίτης Αλέξης
- Πολυδώρου Μιχάλης
- Πολυμίλης Σήφης
- Πορτάλιου Ελένη
- Πορφυργένη Κατερίνα Μιλτ.
- Πουλάκης Κώστας
- Πουλίδου Χριστίνα
- Πράνγκερ Ρόμπερτ Τζ.
- Πρετεντέρης Γιάννης Κ.
- Προβατάς Φώτης
- Προκοπάκης Γιώργος
- Πρόντι Ρομάνο
- Πρωτοπαπάς Μπάμπης
- Πρωτοπαπάς Χαράλαμπος
- Πρωτοπαππάς Μπάμπης
- Ραγκούσης Γιάννης
- Ραμπίνι Φρεντερίκο
- Ράμφος Στέλιος
- Ραντάν Πιέρ
- Ράπανος Βασίλης Θ.
- Ράπτης Νίκος
- Ράσελ Τζένι
- Ραυτόπουλος Δημήτρης
- Ρεβέλι Μάρκο
- Ρέγκλινγκ Κλάους
- Ρενιέρης Αντώνης
- Ρεπούση Μαρία
- Ρεσβάνης Κώστας
- ΡΗΓΑ ΑΝΝΑ Π.
- Ρήγα Άννα Π.
- Ρήγας Παναγιώτης
- Ρηγόπουλος Δημήτρης
- Ρίκο Σαντιάγκο Αλμπα
- Ρινόπουλος Λουκάς
- Ριτζούλης Γιώργος Β.
- Ρίφκιν Τζέρεμι
- Ροζάκης Χρήστος
- Ροζανβαλόν Πιερ
- Ροκάρ Μισέλ
- Ρομπόλης Σάββας
- Ρομπόλης Σάββας Γ.
- Ροντρίγκεζ Γκρέγκορι
- Ροσανβαλόν Πιερ
- Ροσάντα Ροσάνα
- Ρουµπίνι Νουριέλ
- Ρουπακιώτης Αντώνης
- Ρούφαλο Τζόρτζιο
- Ρουφόλο Τζόρτζιο
- Ρούφολο Τζόρτζιο
- Ρωμανός Αριστείδης
- Σαββίδης Φίλιππος
- Σακελαρόπουλος Θόδωρος
- Σακελλάρης Ιωάννης
- Σακελλαρόπουλος Θεόδωρος
- Σακελλίων Σταμάτης
- Σακελλίωνας Σταμάτης
- Σακιώτης Γιάννης
- Σακκά Ιλεάνα
- Σακς Τζέφρι
- Σάλβανο Ρομπέρτο
- Σαλβαντόρι Μάσιμο
- Σαλβατόρι Μάσιμο
- Σαμαντάς Τέλης
- Σάμουελσον Ρόμπερτ
- Σαμπατακάκης Μιχάλης
- Σαρδελιάνος Δημήτρης
- Σαριλάκη Βασιλίκα
- Σαρτόριους Νικολάς
- Σαχινίδης Φίλιππος
- Σβορώνος Νίκος
- Σεβαστάκης Δημήτρης
- Σεβαστάκης Νικόλας
- Σεβαστάκης Δημήτρης Α.
- Σεβαστάκης Νίκος
- Σεϊτανίδης Διαμαντής
- Σελλά Όλγα
- Σεν Αμάρτια
- Σένετ Ρίτσαρντ
- Σεραφείμ Πολίτης
- Σερέτη Κατερίνα
- Σημίτης Κώστας
- Σημίτης Σπύρος
- Σιακαντάρης Ηλίας
- Σιακαντάρης Γιώργος
- Σιδέρης Νίκος
- Σιδέρης Γιάννης
- Σιούτη Βασιλική
- Σκαμπαρδώνης Γιώργος
- Σκανδαλίδης Κώστας
- Σκιαδάς Νίκος
- Σκοπούλη Φωτεινή
- Σκοτινιώτης Πάνος
- Σκουλαρίκη Αθηνά
- Σκουνάκη Ιουλία
- Σµιτ Χέλµουτ
- Σμυρλής Κώστας
- Σολταρίδης Συμών
- Σουλιώτης Μίμης
- Σούλτσε Ίνγκο
- Σοφούλης Κωνσταντίνος
- Σοφούλης Κώστας
- Σπάκοβιτζ Ανέτ
- Σπανού Αγγελική
- Σπηλιόπουλος Τάκης
- Σπίγκος Χρήστος
- Σπιλάνης Γιάννης
- Σπινέλλι Μπάρμπαρα
- Σπινθουράκης Μανώλης
- Σπιτσέρης Νίκος
- Σπυρόπουλος Κώστας
- Σπυρόπουλος Ροβέρτος
- Σρέντερ Γκέρχαρντ
- Σρικί Φιλίπ
- Στάγκος Άγγελος
- Στάη Ελλη
- Σταθάκης Γιώργος
- Σταθόπουλος Πάνος
- Σταθόπουλος Μιχάλης
- Στάικος Χρήστος
- Σταϊνμάιερ Φρανκ Βάλτερ
- Σταματόπουλος Γιώργος
- Στάμου Δημήτρης
- Στασινός Ανδρέας
- Στασινού Νατάσσα
- Σταυρόπουλος Χρήστος
- Σταυρόπουλος Στάθης
- Στεφανίδης Μάνος
- Στεφανόπουλος Κωστής
- Στεφάνου Στέφανος
- Στίγκλιτζ Τζόζεφ
- Στιγκλιτς Τζοζεφ
- Στίγκλιτς Τζόζεφ
- Στογιάννος Αλέκος
- Στούπας Κώστας
- Στραγαλινός Αποστόλης
- Στραγαλινός Απόστολος
- Στρατόπουλος Γιώργος
- Στρός Καν Ντομινίκ
- Στυλιανίδης Στέλιος
- Συνοδινός Τζούλιος
- Συρίγος Φίλιππος
- Συρμαλένιος Νίκος
- Σφοίνη Αλεξάνδρα
- Σχίζας Γιάννης
- Σχινάς Θόδωρος
- Σχινάς-Παπαδόπουλος Ιάσων
- Σώκος Πάνος
- Σωμερίτης Ριχάρδος
- Σωτηρέλη Γιώργου Χ.
- Σωτηρέλης Γιώργος Χ.
- Σωτηρέλης Γιώργος
- Σωτηρέλης Γιώργος X.
- Σωτηρίου Διδώ
- Ταγιάνι Αντόνιο
- Τάκης Ανδρέας
- Ταλαμάγκας Βασίλης
- Ταμήλος Μιχάλης
- Ταμπούκι Αντόνιο
- Τάσιος Θεοδόσης
- Τάσσιος Θ.Π.
- Ταχιάου Χριστίνα
- Τέλλογλου Τάσος
- Τέλογλου Τάσος
- Τζανάκης Στέφανος
- Τζήκας Γιάννης Π.
- Τζιαμπάζης Κυριάκος
- Τζιαντζή Μαριάννα
- Τζιάς Γιώργος Θ.
- Τζιάς Παύλος
- Τήνιος Πλάτων
- Τίρμαν Τζον
- Τοθ Μπάρμπαρα
- Τόλιος Διομήδης
- Τόλιος Άρης
- Τομπάζος Σταύρος
- Τοπάλη Μαρία
- Τούντας Γιάννης
- Τουρέν Αλέν
- Τραϊφόρος Βασίλης
- Τρεμόπουλος Μιχάλης
- Τριανταφυλλίδης Μιχάλης Γ.
- Τριανταφύλλου Ελίζα
- Τριανταφύλλου Σώτη
- Τριάντης Γιάννης
- Τριφύλλης Αντώνης
- Τσακνής Διονύσης
- Τσακνιάς Γιώργος
- Τσακόπουλος Χρήστος
- Τσακυράκης Σταύρος
- Τσαλίκογλου Φωτεινή
- Τσαμουργκέλης Γιάννης
- Τσάρτας Πάρις
- Τσάτσης Θωμάς
- Τσάτσος Δημήτρης
- Τσέκος Θεόδωρος
- Τσεκούρα Έλσα
- Τσεκούρας Θανάσης
- Τσελεπής Τουμάζος
- Τσεμπελής Γιώργος
- Τσερεζόλε Ελένη
- Τσιακνής Διονύσης
- Τσικαρδάνη Ντόρα
- Τσικαρδάνη Δώρα
- Τσίκας Θόδωρος
- Τσίμας Παύλος
- Τσιμεράκης Αντρέας
- Τσιντσίνης Μιχάλης
- Τσιόδρας Δημήτρης
- Τσιρώνης Γιάννης
- Τσιτήλου Σόνια Γ.
- Τσιτήλου Σόνια
- Τσιτσελίκης Κωνσταντίνος
- Τσιχλιάς Σωκράτης
- Τσόλης Ζώης
- Τσορμπατζόγλου Πάνος
- Τσουκαλάς Γιώργος
- Τσουκαλάς Κωνσταντίνος
- Τσούκαλης Λουκάς
- Τσούκαλης Νίκος
- Τσούκας Χαρίδημος Κ.
- Τσούκας Χαρίδημος
- Τσουκνίδας Άρης
- Τσουκνίδας Λάμπρος Αθ.
- Τσουκνίδας Λάμπρος
- Τσουκόνι Βιτόριο
- Τσουπαρόπουλος Κώστας
- Τσούρος Σιδερής
- Τσώλης Ζώης
- Φανουράκης Μιχάλης
- Φάντης Ανδρέας
- Φαράκος Γρηγόρης
- Φασίνο Πιέρο
- Φασούλας Γιάννης
- Φελέκης Νίκος
- Φερέτος Δημήτρης
- Φέρχοφστατ Γκυ
- Φίλης Γιάννης
- Φίλης Κωνσταντίνος
- Φιλίνη Άννα
- Φίλιος Φίλιππας
- Φιλιππίδης Νίκος
- Φιντάλγο Χοσέ-Μαρία
- Φίσερ Γιόσκα
- Φιτσανάκης Σήφης
- Φούντα Νίκη
- Φουντής Αντώνης
- Φουρτούνης Γιώργος
- Φραγκάκη Μαρίκα
- Φραγκουδάκη Άννα
- Φύσας Δημήτρης
- Φύσσας Δημήτρης
- Φωτίου Νίκος
- Φωτόπουλος Νίκος
- Χαζαναβίσιους Μισέλ
- Χαϊνάς Κώστας
- Χαλαζωνίτης Δημήτρης
- Χάλαρης Μιχάλης
- Χαλικιά Δήμητρα
- Χάμπερμας Γιούργκεν
- Χανδάνος Γιώργος
- Χανιώτης Άγγελος
- Χάουαρντ Ντικ
- Χαραλαμπίδης Νίκος
- Χάρης Γιάννης Η.
- Χαρτουλάρη Μικέλα
- Χασάπης Δημήτρης
- Χασαπλαδάκης Δημήτρης
- Χατζάκος Λυκούργος
- Χατζηβασιλείου Βαγγέλης
- Χατζηγεωργίου Τάκης
- Χατζηγεωργίου Παναγιώτης
- Χατζηδημητρίου Τάκης
- Χατζηµπίρος Κίμων
- Χατζημπίρος Κίµων
- Χατζημπίρος Κίμων
- Χατζηπαντελής Θεόδωρος
- Χατζής Αριστείδης
- Χατζησάββας Παναγιώτης Η.
- Χατζησωκράτης Δημήτρης
- Χατζόπουλος Χρήστος
- Χειμωνάς Θανάσης
- Χελάκης Γιώργος
- ΧΕΛΙΔΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ Ν.
- Χελιδώνης Αντώνης
- Χελμ Ντίτερ
- Χερτσογκ Νταγκμαρ
- Χιλ Τζορτζ
- Χίλσαμ Λίντσεϊ
- Χλύκας Νίκος
- Χλωμούδης Κώστας
- Χομπσμπάουμ Έρικ
- Χόμπσμπομ Έρικ
- Χόμπσμπωμ Έρικ
- ΧΟΣΚΙΝ ΡΕΜΠΕΚΑ
- Χούκλη Μαρία
- Χρήστου Δημήτρης
- Χριστοδουλάκης Νίκος
- Χριστοδουλίδου Αστέρω
- Χριστοδουλοπούλου Τασία
- Χριστόπουλος Δημήτρης
- Χριστουδουλάκης Νίκος
- Χριστόφιας Δημήτρης
- Χριστοφιλόπουλος Δημήτρης
- Χριστοφιλόπουλου Δημήτρη Γ.
- Χριστοφιλοπούλου Εύη
- Χρυσόγελος Νίκος
- Χρυσόγονος Κώστας
- Χρυσολωρά Ειρήνη
- Χρυσολωράς Νίκος
- Χρυσοστομίδης Ανταίος
- Χρυσοστομίδης Σοφιανός
- Χρυσόστομος + Ο Μεσσηνίας
- Χρυσοχοϊδης Μιχάλης
- Χωμενίδης Χρήστος
- Χωμενίδης Χρήστος Α.
- Χωμενίδης Χρήστος
- Ψαριανός Γρηγόρης
- Ψαρουδάκης Γεώργιος Μ.
- Ψαρράκης Δημήτρης
- Ψαρράς Δημήτρης
- Ψύρρας Θωμάς
- Ψυχογιός Δημήτρης
- Ψυχογιός Δημήτρης Κ.