Ο Μπρόνισλαβ Γκέρεμεκ

Όχι στον νόμο «αποκομμουνιστικοποίησης»

Γιώργος Αγγελόπουλος, Τα Νέα, 26/04/2007

Ο Μπρόνισλαβ Γκέρεμεκ, φυσιογνωμία της αντικομμουνιστικής αντιπολίτευσης της Πολωνίας, αρνείται να υπογράψει έγγραφο στο οποίο θα δηλώνει ότι δεν συνεργάστηκε με τις μυστικές υπηρεσίες του πρώην κομμουνιστικού καθεστώτος.

Πρώην υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, ο Γκέρεμεκ εξελέγη το 2004 ευρωβουλευτής από τις λίστες της Δημοκρατικής Ένωσης, ενός μεταρρυθμιστικού κόμματος που προήλθε από το Συνδικάτο Αλληλεγγύη. Αν και φανατικός αντικομμουνιστής, αρνείται σήμερα να υποταχθεί στον νέο πολωνικό νόμο «αποκομμουνιστικοποίησης» που προωθεί η συντηρητική κυβέρνηση Κατσίνσκι, με βάση τον οποίο εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πρέπει να υπογράψουν δήλωση για το αν συνεργάστηκαν ή όχι με τις κομμουνιστικές μυστικές υπηρεσίες. «Δεν πρόκειται να καταθέσω τέτοια δήλωση», τόνισε στο περιθώριο της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, και συνέχισε λέγοντας πως όταν ήταν υποψήφιος εκπλήρωσε όλες τις προϋποθέσεις του εκλογικού νόμου, πως μια τέτοια δήλωση έρχεται ευθέως σε αντίθεση με την συνταγματική αρχή του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και πως δημιουργεί ένα είδος οργουελιανού υπουργείου Αλήθειας.

Ο εν λόγω νόμος είναι τμήμα της αντικομμουνιστικής εκστρατείας των δίδυμων αδελφών Κατσίνσκι, με τον Λεχ Κατσίνσκι στη θέση του προέδρου της χώρας και τον Γιάροσλαβ Κατσίνσκι στη θέση του πρωθυπουργού. Η εκστρατεία αυτή έχει στόχο την απομάκρυνση ανθρώπων που συνεργάστηκαν με τις μυστικές υπηρεσίες του πρώην κομμουνιστικού καθεστώτος και που σήμερα κατέχουν θέσεις κλειδιά στη δημόσια ζωή της Πολωνίας. Στο στόχαστρο των αδελφών Κατσίνσκι βρίσκονται, εκτός από τους πολιτικούς και τους δικαστές, καθηγητές πανεπιστημίων, δημοσιογράφοι και δάσκαλοι που απειλούνται με απόλυση, αν δεν υπογράψουν την συγκεκριμένη δήλωση.

Ευρωβουλευτές, συνάδελφοι του Γκέρεμεκ, δήλωσαν πως τον στηρίζουν απόλυτα. «Ο Γκέρεμεκ δίκαια εναντιώνεται στο κυνήγι μαγισσών που έχει εξαπολύσει η συντηρητική κυβέρνηση της Πολωνίας», δήλωσε ο αρχηγός των Φιλελευθέρων Γκράχαμ Γουάτσον, ενώ ο Μάρτιν Σουλτζ από τους Σοσιαλιστές επεσήμανε πως είναι κρίμα μια χώρα σαν την Πολωνία να διοικείται από μια τέτοια κυβέρνηση. Ακόμα πιο αιχμηρή ήταν η δήλωση του αρχηγού των Πρασίνων Ντανιέλ Κον Μπεντίτ: «Ακόμα και αν η πολωνική κυβέρνηση χρησιμοποιεί σταλινικές και φασιστικές μεθόδους, εμείς θα πρέπει να κάνουμε το παν για να προστατέψουμε τους συναδέλφους μας από κάθε τρελό». Την πλήρη συμπαράστασή του προς τον Γκέρεμεκ εξέφρασε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου και ο κεντρώος πολιτικός της Γαλλίας Φρανσουά Μπαϊρού.

Ο Γκέρεμεκ είναι ο μόνος από τους 51 Πολωνούς ευρωβουλευτές που δεν συμπλήρωσε τη δήλωση εντός της προθεσμίας που έληγε στις 19 Απριλίου. Η συνέχεια πάντως ενδέχεται να έρθει διά της δικαστικής οδού. Ο πολωνικός νόμος μπορεί να κριθεί αντισυνταγματικός ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιοσύνης και του Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι