Δεν υπάρχουν σήμερα προϋποθέσεις

Για τη συνεργασία της Αριστεράς με το ΠΑΣΟΚ

Δημήτρης Χατζησωκράτης, Έρευνα του Ι. Τσώχου, Αγγελιοφόρος της Κυριακής, 06/05/2007

Βρισκόμαστε ήδη σε προεκλογική τροχιά μέσα σε ένα κλίμα , που όπως αναδείχτηκε στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τα ΑΓΡΟΤΙΚΑ(!) θα οδηγηθεί βαθμιαία σε ακραία πόλωση. Το πεδίο αντιπαράθεσης των δύο κομμάτων εξουσίας, τώρα για τα ομόλογα, αύριο για άλλο ένα σκάνδαλο, που πάλι θα βρεθούν πέρα από τις σημερινές κυβερνητικές ευθύνες της ΝΔ κάποιες παλιές του ΠΑΣΟΚ φαίνεται θα κυριαρχήσει. Αποτέλεσμα πασίδηλο ο συνεχής εξευτελισμός και απαξίωση του πολιτικού προσωπικού της χώρας και κατ΄ επέκταση της ίδιας της πολιτικής.

Θα πορευτούμε προς τις εκλογές ως ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ μέσα από το εκλογικό σχήμα του ΣΥΡΙΖΑ όπως αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Διαρκές μας Συνέδριο. Το κλίμα και το σκηνικό δεν θα είναι εύκολο με δοσμένη τη βούληση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να το αλλάξουμε. Άρα η μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια θα καταβληθεί από όλους και όλες, συμφωνώντας ή όχι με την εκλογική επιλογή, να μπορέσει ο ΣΥΝ να καταγράψει το μεγαλύτερο δυνατό θετικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Τούτων δοθέντων με την μεγαλύτερη δυνατή σαφήνεια, μένει ως ζήτημα σημαντικό να διερωτηθούμε μαζί με χιλιάδες αριστερούς και αριστερές, ενταγμένους σε κόμματα ή όχι, αν το πρόβλημα της προοδευτικής εναλλακτικής διακυβέρνησης του τόπου προωθείται με την ξεχωριστή προσπάθεια του ΣΥΝ να διασφαλίσει την παρουσία του και να αυξήσει τα ποσοστά του ή και την προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να καταλάβει μέσω εκλογικού νόμου, την πλειοψηφία και να έχει αυτοδύναμη κυβέρνηση .

Προφανής είναι η αρνητική απάντηση. Και όμως θα συνεχίσουμε-και εδώ ασχολούμαι σε ότι αφορά μόνο τον ΣΥΝ- να πορευόμαστε ως να μη συμβαίνει τίποτα!!!

Στην φάση μάλιστα αυτή, την οιονεί προεκλογική μια τέτοια συζήτηση δεν έχει και σημαντικό λόγο, μάλλον προβλήματα δημιουργούνται, εντείνονται οι καχυποψίες.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι θα πάψουμε ως δυνάμεις της ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ να αναδεικνύουμε την ανάγκη ευρύτατης σύγκλισης κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων για μια εναλλακτική πρόταση προοδευτικής διακυβέρνησης και να εργαζόμαστε για την προώθηση αυτού του στόχου.

Αντίληψή μας ,ως ανανεωτική πτέρυγα του ΣΥΝ, είναι ότι το κόμμα μας δεν μπορεί να είναι ένα κόμμα διαμαρτυρίας ή προπαγάνδας. Στόχος του πρέπει να είναι να εφαρμοστούν οι προτάσεις του με αλλαγή των κοινωνικών και πολιτικών συσχετισμών. Άρα στοιχείο του συνολικού προγράμματός του είναι και η εναλλακτική του πρόταση για την διακυβέρνηση της χώρας, προφανώς μέσω συμμαχιών.

Θετική είναι η εμπειρία ορισμένων κομμάτων του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (καθώς και των Πρασίνων) από τις προσπάθειές τους να απαντήσουν σε θέματα διακυβέρνησης των χωρών τους.

Ο ΣΥΝ, αμφισβητεί το δικομματικό μοντέλο και επιδιώκει την αλλαγή του. Με το πρόγραμμά του και με την εναλλακτική πρόταση εξουσίας οφείλει να σκοπεύει σε μια μεταφιλελεύθερη πολιτική και διακυβέρνηση. Να θέλει να συμβάλλει στην ενίσχυση των δυνάμεων, που θα αγωνιστούν για εκτεταμένες διαρθρωτικές αλλαγές με κοινωνικό περιεχόμενο και για τη συγκρότηση μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας.

Είναι φανερό, ότι όλα αυτά τα στοιχεία και οι προϋποθέσεις δεν υπάρχουν σήμερα. Η μεγάλη δύναμη στον κεντροαριστερό χώρο, το ΠΑΣΟΚ, με τις επιλογές και προτάσεις του ως κόμμα βρίσκεται μακριά από μια τέτοια πολιτική στόχευση Αυτό όμως δεν συνεπάγεται εφησυχασμό, ή αναγκαστική αυτοπεριχαράκωση στις γραμμές του κόμματος. Αντιθέτως χρειάζεται να αποτελεί μια συνεχή ανοιχτή πολιτική πρόκληση – πρόσκληση που πρέπει να απευθύνεται στους προοδευτικούς και αριστερούς πολίτες, ενταγμένους ή μη, στις πολιτικές δυνάμεις και κινήσεις που θεωρούν ότι τους αφορά η μεγάλη περιπέτεια της σύγκλησης του συνόλου των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της οικολογίας. Ο ΣΥΝ, κρατώντας ταυτόχρονα τα μέτωπα της πολιτικής και ιδεολογικής διαπάλης αναπεπταμένα, μέρα με την ημέρα, οφείλει να πείθει ότι εργάζεται για την πραγματοποίηση μιας τέτοιας ανοικτής και έντιμης πολιτικά πρότασης.

Θέμα επικαιρότητας:
Κεντροαριστερά

Σύνολο: 12 Κείμενα

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι