Έληξαν οι εργασίες της ΚΠΕ του ΣΥΝ(Σάββατο 30/06/07)

Η ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΠΤΕΡΥΓΑ καταψήφισε την εισήγηση

30/06/2007

Με την κατά πλειοψηφία υπερψήφιση της εισήγησης της Πολιτικής Γραμματείας έληξαν το απόγευμα του Σαββάτου οι εργασίες της ΚΠΕ του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ.

Η ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΠΤΕΡΥΓΑ καταψήφισε την εισήγηση.

Βασικά σημεία διαφοράς με την εισήγηση αναδείχθηκαν τα εξής:

1. Το κείμενο της πολιτικής διακήρυξης. Είχε διαπιστωθεί από καιρό (μετά το Διαρκές Συνέδριο) ότι το κείμενο διαρκώς… μετεξελίσσονταν και η τελική του μορφή πόρρω απέχει από την αρχική. Οι αλλαγές γίνονταν συνεχώς προκειμένου να ενσωματώνονται παρατηρήσεις των συμμάχων. Χωρίς ουδεμία πρόνοια για τους προβληματισμούς και τις ενστάσεις του 40% του ΣΥΝ, που δεν ανήκει στην πλειοψηφία.

2. Η αποτυχία της εκλογικής συνεργασίας με τους Οικολόγους Πράσινους. Η παρατιθέμενη από την πλειοψηφία δικαιολόγηση της αποτυχίας ότι «δεν υπήρξε συμφωνία σε πολιτικό και εκλογικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση του δικομματισμού και των εφαρμοζόμενων από τις δυνάμεις του πολιτικών» απέχει από την πραγματικότητα. Δεν υπήρξε πολιτική βούληση για μια εκλογική συμπόρευση δύο διακριτών πολιτικών ρευμάτων με ευρωπαϊκή αναφορά.

3. Η αντιμετώπιση του ΚΚΕ. Η εξαντλούμενη αποκλειστικά στη γραμμή « Επιμονή στο ενωτικό κάλεσμα» πλειοψηφική αντίληψη δεν επιτρέπει την ολόπλευρη, ανοικτή πολιτική αντιπαράθεση. Με το ΚΚΕ δεν μας χωρίζει μόνο το ζήτημα «ενότητα της αριστεράς» αλλά οι πολιτικές του θέσεις για τα οικονομικά -κοινωνικά θέματα, η συνολική του αντίληψη για ττο ρόλο της Ελλάδας στον κόσμο, η υπόθεση Ευρώπη, κεντρικά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής , τα ζητήματα ελευθερίας, δημοκρατίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το ίδιο το όραμα για το σοσιαλισμό.

4. Η στάση απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη προοπτική της νέας μινι-συνθήκης. Παρά τη θετική ανακοίνωση του Τμήματος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΣΥΝ οι εφεξής αναφορές και κριτικές αποτιμήσεις απέχουν πολύ από μια ουσιαστική προσπάθεια ανάδειξης των νέων ζητημάτων και προκλήσεων. Λείπει και η ανάληψη μιας πρωτοβουλίας όπου ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ στην Ελλάδα αλλά και με το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς στην Ευρώπη θα προτείνει συγκεκριμένα: Τι είδους Ευρωπαϊκή Συνθήκη εμείς ως αριστερά προωθούμε και θέλουμε. Το αδελφό Κόμμα «Η Αριστερά» στη Γερμανία έχει ήδη προτείνει ένα επαρκές, καταρχήν σχέδιο. Παρά τη συνεχή μας πρόταση για αντίστοιχη πρωτοβουλία η σιωπή επικρατεί.

5. Η Αξιοποίηση όλων των στελεχών , των τμημάτων και των επιτροπών του κόμματος. Έλλειψη κάθε μέτρου, οργανωτικού και πολιτικού ώστε η στόχευση αυτή να προωθείται στην πράξη. Τα στελέχη που ανήκουν στην Ανανεωτική Πτέρυγα - η συντριπτική πλειοψηφία των κεντρικών στελεχών -αποκλείονται από εκδηλώσεις και οργανωμένη ανάληψη πρωτοβουλιών μεγάλης μερίδας οργανώσεων του κόμματος.

Θέμα επικαιρότητας:
Προς τις Βουλευτικές εκλογές

Σύνολο: 48 Κείμενα

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι