Η επιδρομή του Αιόλου ..στη Σέριφο, οι Κυκλάδες και η ενέργεια.

Στάθης Λουκάς, Αυγή, Δημοσιευμένο: 2007-05-24

Η επιδρομή του θεού της αιολικής ενέργειας Αιόλου, με το σύγχρονο προσωπείο των ενεργειακών επιχειρήσεων «Μυτιληναίου» (αλλέως στα ισπανικά ENDESA και στα ιταλικά ENEL) που συνεπικουρούνταν από κάποιους γραφειοκράτες της ΡΕΑ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), στην Σέριφο στάθηκε αφορμή για μια εποικοδομητική συζήτηση, για τω ενεργειακό των Κυκλάδων, σ’ ένα παλιό μοναστήρι του δήμου Κορθείου της Άνδρου.

Η επιδρομή αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι η Σέριφος και γενικότερα οι Κυκλάδες ανήκουν στις περιοχές που παρουσιάζουν υψηλό αιολικό δυναμικό δηλ. μια ανεμογεννήτρια εγκατεστημένη στην Σέριφο παράγει περισσότερες ηλεκτρικές kWh από όσες αν εγκατασταθεί σε οποιαδήποτε περιοχή της υπόλοιπης, σχεδόν, χώρας.

Από εδώ ορμώμενοι –καθώς και από την ευαισθησία που δημιούργησαν οι εκτιμήσεις της Διακυβερνητικής Επιστημονικής Επιτροπής του ΟΗΕ και την αναγκαιότητα που επέβαλε το στρατηγικό κείμενο «Μια ενεργειακή πολιτική για την Ευρώπη» από την άλλη- οι γραφειοκράτες της ΡΑΕ και οι ακατάβλητοι υπουργικοί σταυροφόροι ενάντια στους «νταβατζήδες» έκριναν σκόπιμο να επιτρέψουν στις επιχειρήσεις «Μυτιληναίου» να καταλάβουν το 40 %, σχεδόν, της έκτασης του νησιού με ανεμογεννήτριες ύψους 160 μ. και συνολικής ισχύος 261 MW.

Κατά συνέπεια η βασική παραγωγική δραστηριότητα που έχει αναπτυχθεί στο νησί και που έχει σχέση με την ιδιαιτερότητα του θα ήταν αποκλεισμένη από αυτή την έκταση μια και το επίπεδο θορύβου, μέσα στα όρια της, θα ξεπερνά τα 45 db (ντεσιμπέλ).

Η περίπτωση της Σερίφου πέρα από το γεγονός ότι μια άλλη λύση ήταν δυνατή για τα 261 MW – συνδυασμός νησιού, βραχονησίδων και offshore, αλλά με διαφορετικό χρόνο απόσβεσης, κάτι βέβαια μη αρεστό στον επενδυτή – βάζει επί τάπητος σωρεία άλλων ερωτηματικών. Ερωτηματικά που σχετίζονται με το ενεργειακό μοντέλο της χώρας μας και που αμφισβητείται έμμεσα και άμεσα και από τις καταλήξεις της Διακυβερνητικής του ΟΗΕ και από το δεσμευτικό πια ευρωπαϊκό κείμενο.

Το δεσμευτικό αυτό ντοκουμέντο «Μια ενεργειακή πολιτική για την Ευρώπη» εντοπίζει σαν δύο πυλώνες της ενεργειακής πολιτικής: «την βιωσιμότητα» και «τον αγώνα ενάντια στις κλιματικές αλλαγές».

Το ντοκουμέντο αυτό εύχεται «μια καινούργια βιομηχανική επανάσταση που θα επιταχύνει το πέρασμα σε μια ανάπτυξη με μειωμένες εκπομπές CO2 και θα επιτυγχάνει – με το πέρασμα του χρόνου μια θεαματική αύξηση της ενέργειας που θα παράγεται σε τοπικό επίπεδο, με χαμηλές, εκπομπές και εκεί θα καταναλώνεται. Η πρόκληση είναι να γίνεται αυτό με τρόπο που να βελτιστοποιεί τις δυνατότητες ανταγωνιστικότητας της κοινότητας και να περιορίζει τα κόστη».

Τρεις, δε, είναι οι στρατηγικές επιλογές για την επίτευξη του στόχου (ως το 2020 μείωση των εκπομπών κατά 20% σε σχέση με το 1990) που επιδιώκεται:

-α. εξοικονόμηση ενέργειας

-β. εναλλακτικές πηγές.

-γ. ενεργειακές τεχνολογίες

Θα παρατηρήσουμε ότι έμμεσα μέσα από αυτές τις γραμμές μπαίνει το μεγάλο αναπτυξιακό θέμα των ενεργειακών διαμερισμάτων δηλ. αφού θα έχουν εκτιμηθεί με την πρώτη στρατηγική επιλογή οι ενεργειακές ανάγκες – μιας περιοχής με συγκεκριμένες οικονομικές δραστηριότητες - να ικανοποιηθούν αυτές με την παραγωγή της αναγκαίας ενέργειας σε τοπικό επίπεδο και με τη εκμετάλλευση του ενεργειακού δυναμικού που υπάρχει και με τα «μικρότερα κόστη» που είναι βέβαια και κοινωνικά.

Η Ε.Ε με τη πρώτη στρατηγική επιλογή της εξοικονόμηση ενέργειας εκτιμάει ότι η είναι δυνατή να εξοικονόμηση στην τελική χρήση κυμαίνεται μεταξύ 25% και 30%. Συνολικά δε στην Ε.Ε μπορεί να ξεπεράσει το 20% και πιο πολύ στη χώρα μας.

Η δεύτερη στρατηγική επιλογή είναι εκείνη των ΑΠΕ. Σύμφωνα με την Επιτροπή ο στόχος του 12%- που είχε καθορισθεί - για το 2012 δεν είναι εφικτός.

Καθόρισε δε επιτροπή, για το 2012, ένα στόχο του 20%. Για να επιτευχθεί όμως αυτός ο στόχος πρέπει να προσδιορισθούν συγκεκριμένοι εθνικοί στόχοι που θα προκύψουν από εθνικά προγράμματα που θα είναι «αναγκαστικά υποχρεωτικά» για κάθε χώρα.

Για την επίτευξη των στόχων του περιορισμού του κόστους των ΑΠΕ και για να αποκτήσει η ευρωπαϊκή βιομηχανία ένα προβάδισμα η Ε.Ε χρειάζεται μια μακροχρόνιο θεώρηση ενός ενεργειακού συστήματος βασισμένου στις χαμηλές εκπομπές CO2.

Η χρονολογική διάρθρωση αυτού του προγράμματος προβλέπει τρία στάδια που συνδέονται με την διαδικασία της τεχνολογικής εξέλιξης:

-α. μέχρι το 2020 το 20% της ενέργειας να παράγεται από ΑΠΕ, με σημαντική αύξηση εκείνων που είναι , από άποψη κόστους, πιο κοντά στην αγορά ( αιολικά πάρκα off-shore, βιοκαύσιμα)

-β. από το 2030 η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας να γίνεται με περιορισμένες εκπομπές CO2, και να χρησιμοποιείται και η διαδικασία της υπόγειας αποθήκευσης του, σταδιακή προσαρμογή των μεταφορικών συστημάτων στις κυψέλες υδρογόνου κλπ .

-γ. από το 2050 πέρασμα στην φάση ενός ενεργειακού συστήματος «carbon free»

Ανέφερα όλα τα προηγούμενα για να φανεί ότι το ότι έγινε στην περίπτωση της Σερίφου και κατ’ επέκταση των Κυκλάδων δεν έχει σχέση με την ουσία και τον τύπο του δεσμευτικού, πια, ντοκουμέντου της Ε.Ε. Και ειδικά τη σχέση έχουν με τα παραπάνω:

-α. Η εγκατάσταση 261 MW, και με αυτό τον τρόπο, στις Κυκλάδες με τα παράλληλα δικαιώματα ανθρακικού σταθμού στον «Μυτιληναίο» σε μια χώρα όπου πάνω από το 65 % της ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται από λιγνίτη. Η μείωση των εκπομπών του CO2 στην χώρα μας επιτυγχάνεται κατ΄ αρχήν με την μείωση της κατανάλωσης του άνθρακα και όχι με το αντίθετο.

-β. Η θεώρηση ότι οι ανάγκες σε ενέργεια των Κυκλάδων αντικρίζονται με την κρατούσα αντίληψη που πρέπει να εγκαταλειφθεί;

Είναι γεγονός ότι αιχμές ενεργειακής κατανάλωσης στις Κυκλάδες είναι εποχιακές και δραστικά μπορεί να περιοριστούν με μια πολιτική ορθολογικής χρήσης και εξοικονόμησης ενέργειας. Οι ίδιες δε είναι προικισμένες, από τη φύση, με όλες σχεδόν τις ΑΠΕ (ήλιος, αέρας και κύματα). Οι δύο αυτές καταστάσεις πραγμάτων πρέπει και μπορεί να αποτελέσουν ερέθισμα και κίνητρο για να δημιουργηθεί στη χώρα μας το πρώτο ενεργειακό διαμέρισμα προσαρμοσμένο στο παραγωγικό σύστημα και στις δεσμεύσεις που απορρέουν για τον σεβασμό, με το παραπάνω, του Πρωτοκόλλου του Κιότο. Και αυτό μα την ουσιαστική συμμετοχή των ΟΤΑ , που τόσο συστηματικά τέθηκαν στην άκρη όχι μόνο στη συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά και συνολικά (ΚΕΔΚΕ,ΕΑΕ σιώπησαν) με το νομικό και κανονιστικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε την τελευταία διετία παρ΄ όλο που η σε εξέλιξη πραγματικότητα σπρώχνει προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Θέματα επικαιρότητας: Ενέργεια

Πυρηνική απειλή στη Θράκη!

Μιχάλης Τρεμόπουλος, 2024-03-02

Στην κατασκευή ενός τρίτου πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής...

Περισσότερα

Πώς μπορούν να φορολογηθούν τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας

Gabriel Zuchman, Παναγιώτης Νικολαϊδης, 2023-02-22

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022...

Περισσότερα
Γρηγόρης Στεργιούλης

Η έρευνα υδρογονανθράκων και η αποκατάσταση της αλήθειας

Γρηγόρης Στεργιούλης, 2023-02-03

Δυσάρεστη έκπληξη αποτέλεσε για όλους μας η ψευδής αναφορά...

Περισσότερα
Σωκράτης Φάμελλος

Φρένο στις εγκληματικές επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Σωκράτης Φάμελλος, 2022-10-16

Την ύπαρξη νέας γενιάς υπερκερδών στην προμήθεια ηλεκτρικής...

Περισσότερα

Ο φαύλος κύκλος της πολιτικής της Γερμανίας στην ενεργειακή κρίση

Μανώλης Σπινθουράκης, 2022-10-13

Το γαλλογερμανικό οικονομικό Ινστιτούτο Bruegel υπολόγισε...

Περισσότερα

Διπλό πλήγμα σε αλληλεγγύη και ανταγωνισμό

Αλέκος Κρητικός, 2022-10-01

Επαληθεύθηκαν περίπου κατά γράμμα οι προβλέψεις για την...

Περισσότερα

Αποσπασματικά και ελλιπή τα μέτρα της κυβέρνησης

Νικόλαος Φαραντούρης, 2022-09-18

Με την ενεργειακή κρίση να μετρά πλέον ένα χρόνο και τις...

Περισσότερα

«Δημιουργικοί» τρόποι ευρωπαϊκής χρηματοδότησης της ενεργειακής κρίσης

Αλέκος Κρητικός, 2022-09-01

Η έκρηξη στην τιμή του φυσικού αερίου αφύπνισε επιτέλους...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Η άθραυστη αλυσίδα των «αντιποίνων»

Παντελής Μπουκάλας, 2024-04-16

Στην επαληθευμένη από αμερόληπτες πηγές Ιστορία, το δόγμα...

Θόδωρος Τσίκας

Ιράν-Ισραήλ: Γόητρο, προσχήματα και ισορροπίες

Θόδωρος Τσίκας, 2024-04-14

Είναι γνωστό ότι το καθεστώς των φανατικών μουλάδων του...

Το δίλημμα της Τεχεράνης

Γιώργος Καπόπουλος, 2024-04-08

H ηγεσία της Ισλαμικής Δημοκρατίας βρίσκεται σε ένα άβολο...

Πώς απαντούν στην Ακροδεξιά τα άλλα κόμματα

Ξένια Κουναλάκη, 2024-04-04

Aπό την εποχή της ανόδου της Χρυσής Αυγής τα συστημικά κόμματα...

Η ατιμωρησία των ελίτ

Τάσος Παππάς, 2024-04-01

Αντιγράφω από τη στήλη «ΕΝΑ ΒΛΕΜΜΑ» στις Νησίδες της «Εφημερίδας...

Το νέο τουρκικό παζλ

Βαγγέλης Αρεταίος, 2024-04-01

Η «έκπληξη του CHP», όπως λένε από χθες το βράδυ Τούρκοι αναλυτές,...

Θόδωρος Τσίκας

Τουρκία: διαμαρτυρία για οικονομία και φθορά εξουσίας

Θόδωρος Τσίκας, 2024-04-01

Ακόμα μια φορά, η οικονομία έπαιξε ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις....

Διονύσης Τεμπονέρας

Άνθρακες ο θησαυρός της αύξησης του κατώτατου μισθού

Διονύσης Τεμπονέρας, 2024-03-28

Ανακοινώνεται στο υπουργικό συμβούλιο η αύξηση του κατώτατου...

Κουράστηκαν να λιβανίζουν

Τάσος Παππάς, 2024-03-26

Οταν τα μέσα ενημέρωσης όλων των κατηγοριών είναι ιμάντες...

Κώστας Καλλίτσης

Η κυριαρχία της Ν.Δ

Κώστας Καλλίτσης, 2024-03-23

Κάτι, αλήθεια, συμβαίνει εδώ; Μια πρόχειρη απάντηση θα ήταν...

Μερικές σκέψεις για τον «νέο κύκλο» του ΣΥΡΙΖΑ

Θανάσης Καρτερός, 2024-03-17

Για να πούμε την αλήθεια, δεν είναι εύκολο να συνηθίσει...

Πανηγυρίζοντας επί των ερειπίων του ΕΣΥ

Παντελής Μπουκάλας, 2024-03-17

Σημείο πρώτο: Με τις λέξεις μπορούμε να κάνουμε οτιδήποτε:...

×
×