Δεν έχουμε αυταπάτες, ο διάλογος θα είναι σκληρός

Jos Delbeke, Συνέντευξη στην Κατερίνα Τζαβάρα, Ελευθεροτυπία, 14/07/2007

-Πόσο πετυχημένη κρίνετε την πρόσφατη σύνοδο της G8 όσον αφορά φυσικά περιβαλλοντικά θέματα;

«Η σύνοδος της G8 ήταν πετυχημένη με την έννοια ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ξαναμπήκαν στην κουβέντα και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αυτό το είπε ξεκάθαρα ο πρόεδρος Μπους, που υποσχέθηκε μάλιστα να έχει μια εποικοδομητική προσέγγιση στη διάσκεψη στο Μπαλί της Ινδονησίας, η οποία έχει προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο. Από αυτή την άποψη, ήταν μια επιτυχία. Δεν ήταν όμως επιτυχημένη όσον αφορά το να τεθούν νέοι στόχοι και να υπάρξουν δεσμεύσεις. Ωστόσο, η διαδικασία πρέπει τώρα να αρχίσει, έστω κι αν μιλάμε για ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο.

Θα δώσω ένα παράδειγμα: οι Κινέζοι πριν από πέντε χρόνια έβλεπαν την κλιματική αλλαγή ως κάτι πολύ παράξενο σε σχέση με την οικονομική τους ανάπτυξη. Σήμερα ο κύριος Χου έφθασε στη σύνοδο της G8 με μια πλήρη έκθεση κι ένα πακέτο συνδυασμένων και καλοδουλεμένων προτάσεων για το περιβάλλον και τις πολιτικές στον τομέα της ενέργειας, κάτι που είναι αξιοσημείωτο για μια ραγδαία αναπτυσσόμενη οικονομία.

Βεβαίως, δεν έχουμε αυταπάτες. Οι συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με την Κίνα και τους υπόλοιπους οπωσδήποτε θα είναι σκληρές, αλλά τουλάχιστον μπορούμε και πάλι να κάνουμε διάλογο».

-Γεγονός παραμένει, πάντως, ότι τα λόγια συχνά απέχουν πολύ από την ανάληψη δράσης.

«Η έκθεση της διακυβερνητικής επιτροπής (της IPCC) δείχνει ότι δεν έχουμε καιρό για χάσιμο, γι’ αυτόν το λόγο και αποτολμούμε διεθνείς πρωτοβουλίες. Ωστόσο, η Ευρώπη από μόνη της δεν μπορεί, φυσικά, να χειριστεί την κλιματική αλλαγή. Πρέπει να συνεργαστούμε και να κάνουμε από κοινού προσπάθειες. Πρέπει, μ’ άλλα λόγια, να περιμένουμε και στην ανάγκη να παρασύρουμε και τους άλλους. Οσο κι αν δεν είμαστε υπομονετικοί, πρέπει να μεθοδεύσουμε συντονισμένες προσπάθειες.

Να είμαστε διπλωματικοί

»Αξίζει τον κόπο να είμαστε διπλωματικοί και να επενδύσουμε σε σημαντικές προσπάθειες για να γίνουν τα πράγματα καλύτερα. Η μία μέρα μπορεί να είναι απογοητευτική, η επόμενη να είναι ακόμη πιο δύσκολη, αλλά στη σύνοδο της G8 είδα ότι έγινε ένα σημαντικό βήμα μπροστά. Ταυτόχρονα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να αναγνωρίζουμε, ας πούμε, ότι δεν είναι εύκολο να δούμε ξαφνικά την αμερικανική κυβέρνηση να αλλάζει τακτική, αλλά οι "ένορκοι" είναι εκεί έξω, του χρόνου θα είναι χρονιά εκλογών και τα θέματα περιβάλλοντος οπωσδήποτε θα παίξουν σημαντικό ρόλο για την εκλογή του νέου προέδρου».

-Μπορούμε πράγματι να μιλάμε για αλλαγή στάσης των ΗΠΑ και να είμαστε αισιόδοξοι για τις εξελίξεις;

«Εγώ ο ίδιος μετείχα σε πολλές συναντήσεις στο Καπιτώλιο και στο Κογκρέσο και είναι εντυπωσιακό το ενδιαφέρον του κόσμου στις Ηνωμένες Πολιτείες για την κλιματική αλλαγή, το πώς μιλάνε και το πόσο τους απασχολεί το θέμα. Αυτή είναι προφανώς μια αλλαγή. Εξάλλου και η κίνηση που έκανε ο πρόεδρος Μπους στη σύνοδο της G8 είναι το αποτέλεσμα της άσκησης ισχυρών πιέσεων. Αρα, βρισκόμαστε μάλλον σε ένα καλό σημείο εκκίνησης».

-Πού βρίσκεται η κουβέντα για τα βιοκαύσιμα και ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. με δεδομένο ότι έχει ζητήσει ένα σύστημα πιστοποίησης για τις εισαγωγές;

«Εχουμε υπό μία έννοια διττή αντιμετώπιση στα βιοκαύσιμα. Από τη μια πλευρά έχουμε την ενεργειακή διάσταση και στην Ευρώπη γνωρίζουμε όλοι ότι είμαστε πολύ ευάλωτοι στο θέμα της ενέργειας και εξαρτώμεθα σαφώς από τη Μέση Ανατολή και από τη Ρωσία. Στηρίζουμε λοιπόν τις ανανεώσιμες πηγές και τα βιοκαύσιμα. Ζούμε όμως σε ένα διεθνές περιβάλλον και πολλά από αυτά τα βιοκαύσιμα θα μπορούν να εισάγονται από τη Βραζιλία, από τη Λατινική Αμερική γενικότερα, ή την Ινδονησία στην Ασία. Ετσι, λέμε "ναι" στα βιοκαύσιμα και στη μείωση των επικίνδυνων εκπομπών, αλλά θέλουμε να υπάρχουν κάποιες διασφαλίσεις για το ότι δεν θα προκληθεί μεγάλης κλίμακας καταστροφή σε αυτές τις χώρες από την εξαγωγή των βιοκαυσίμων.

Εδώ λοιπόν μπαίνει το θέμα της πιστοποίησης και δεν θα είναι καθόλου εύκολο. Δεν θέλουμε, ας πούμε, για την παραγωγή αιθανόλης να καταστραφούν τροπικά δάση. Το να αντιμετωπίσουμε μερικώς το ενεργειακό μας πρόβλημα και να συμπράξουμε σε μια νέα οικολογική καταστροφή δεν είναι στόχος μας. Εχουμε κατ’ επέκταση έντονες συζητήσεις προσπαθώντας να εξηγήσουμε την αγωνία μας που δεν γίνεται εύκολα κατανοητή, γιατί και οι χώρες αυτές από την πλευρά τους θέλουν να εκμεταλλευθούν τις ευκαιρίες εξαγωγής που ανοίγονται μπροστά τους. Η πιστοποίηση λοιπόν θα είναι ένα θέμα πολύ ψηλά στην ατζέντα των διαπραγματεύσεών μας, γιατί ακριβώς δεν θέλουμε να αντικαταστήσουμε απλώς ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα με ένα άλλο».

--

Ο Jos Delbeke, επικεφαλής της Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κλιματική αλλαγή και την ατμόσφαιρα

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι