Ψήφος-εντολή για νέο πολιτικό τοπίο

Δημήτρης Χατζησωκράτης, metro, 12/09/2007

Βαδίζουμε στην τελική ευθεία των εκλογών.

Οι δημοσκοπήσεις, που δημοσιεύονταν, έκλεισαν με προβάδισμα της Ν.Δ. αλλά και με ανοικτό το ζήτημα της διασφάλισης αυτοδύναμης πλειοψηφίας. Ποτέ, στην μεταπολίτευση, δεν καταγράφονταν με τόσο επιμονή και σταθερότητα η πρόθεση των πολιτών να μην συντρέξουν στην κάλπη  σε καμιά από τις δυνάμεις του δικομματισμού. 

Έτσι το ερώτημα για την ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ: «Τι θα γίνει αν με την αναμενόμενη πεντακομματική Βουλή δεν υπάρξει αυτοδυναμία;», μαζί με το αμέσως πιο συγκεκριμένο: « Θα στηρίξει ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ;» θεωρώ ότι θα ήταν  μέγα πολιτικό σφάλμα να το αντιμετωπίζουμε με  απαντήσεις του τύπου: «δεν απαντώ σε υποθετικές ερωτήσεις», ή « δεν με ενδιαφέρει το ζήτημα, ποιος θα κυβερνήσει μια και τα δύο κόμματα εξουσίας είναι το ίδιο», ή «ας κάνουν τα δυο μεγάλα κόμματα κυβέρνηση»!

Αντιθέτως πιστεύω ότι μια άμεση και ξεκάθαρη πολιτική απάντηση, που θα εδράζεται στην πολιτική στόχευση του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ σε αυτές τις εκλογές, μπορεί να συνιστά την πιο αποτελεσματική, πειστική και ελπιδοφόρα προοπτική για τον τόπο και το κυριότερο να ανεβάζει πολύ ψηλά την ενίσχυση του εκλογικού σχήματος.

 

Πολιτικό μας στόχο αποτελεί  το τρίπτυχο:  Θέλουμε να ηττηθεί η ΝΔ, να χάσει ο δικομματισμός, να ενισχυθεί ουσιαστικά  ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ.

Λέμε με σαφήνεια ότι θέλουμε ήττα της ΝΔ γιατί αυτή ήταν η κυβέρνηση την πολιτική της οποίας εμείς αντιπαλέψαμε σθεναρά τα 3,5 χρόνια. Θα λέγαμε το ίδιο –απολύτως συνεπείς- αν η κυβέρνηση, που αντιπαλεύαμε τα χρόνια αυτά, ήταν   το ΠΑΣΟΚ.

Θέλουμε να χάσει ο δικομματισμός που σημαίνει ότι στόχος μας δεν είναι μια αδύναμη κυβέρνηση των 151- 2 βουλευτών αλλά μια ακόμη μεγαλύτερη έκφραση,  δια της ψήφου, της δυσφορίας των πολιτών. Αυτό που είναι και ευκταίο  είναι να πέσει ο δικομματισμός κάτω από το όριο του 80%. 

Ζητάμε τη μεγαλύτερη δυνατή επιβεβαίωση και συναίνεση του εκλογικού σώματος υπέρ του  ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ. Άλλη εντολή και ρόλο σου αναθέτουν  για τις μελλοντικές εξελίξεις στον τόπο   με ένα  3,5%, που σημαίνει ότι για άλλη μια φορά θεωρούν πως καλό είναι να υπάρχει το  κόμμα στη Βουλή, και άλλη με ένα  6%,  ή ακόμη περισσότερο με …διψήφιο ποσοστό!

 

Ζητάμε την κάθε ψήφο για μια τέτοια προοπτική ευρέων πολιτικών ανακατατάξεων και αλλαγής πολιτικού τοπίου.

 

Αλλά και την  «δύσκολη» ερώτηση: « Τι θα κάνετε, σε περίπτωση που  δεν έχει προκύψει  αυτοδυναμία και  το ΠΑΣΟΚ είναι πρώτο;» δεν θα ήθελα να την αποφύγω, παρότι θεωρώ  ιδιαιτέρως απίθανο να προκύψει.  Υπογραμμίζω ότι τα σημερινά πολιτικά δεδομένα δεν παρουσιάζουν όρους και προϋποθέσεις για μια μετεκλογική συνεργασία ΠΑΣΟΚ- ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ με κυβερνητικές δεσμεύσεις και προοπτική. Γι΄ αυτό άλλωστε και δεν έχει τεθεί, τόσο καιρό,  τέτοιο θέμα στο εκλογικό σώμα.

Επισημαίνω, ότι, αν υπάρξει  τέτοια εξέλιξη   « μη αυτοδυναμίας» τότε θα αποδειχθεί ότι υφίστανται ουσιαστικές αλλαγές στο εκλογικό σώμα.  Θα υπάρχει ένα νέο, διαφορετικό  μετεκλογικό τοπίο.

Και φυσικά συμπληρώνω ότι  ως σύγχρονη αριστερά  δεν θα είμαστε εμείς που θα αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της διακυβέρνησης της χώρας σφυρίζοντας αδιάφορα. Η δύναμη και η εκλογική εντολή στη βάση του προγράμματός μας και των θέσεών μας για την πορεία του τόπου θα αποτελούν οδηγό για τη δυνατότητα μιας ελπιδοφόρας προοπτικής, χωρίς η οποιαδήποτε συμμετοχή σε κυβέρνηση να είναι το ζητούμενο. 

 

ΣΕ κάθε περίπτωση, και  με διαφορά από τις άλλες εκλογικές αναμετρήσεις ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ βαδίζει με αισιοδοξία για να κάνουμε τη δική μας αριστερά δυνατή και ικανή να παίξει ενεργό ρόλο στις μετεκλογικές εξελίξεις.

Θέμα επικαιρότητας:
Προς τις Βουλευτικές εκλογές

Σύνολο: 48 Κείμενα

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι