Εις βάρος των εργαζομένων μια νέα τετραετία "ισχυρών" κυβερνήσεων

Ασημίνα Ξηροτύρη, Συνέντευξη στον ΚΩΣΤΑ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑ, Αυγή της Κυριακής, 09/09/2007

Εγκληματική αδράνεια και παραλείψεις στην προστασία του περιβάλλοντος καταλογίζει στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ η Ασημίνα Ξηροτύρη - Αικατερινάρη, η οποία έχει αφιερώσει την πολιτική της δράση στο περιβάλλον και την ποιότητα ζωής. Είναι χαρακτηριστικό ότι η υποψήφια βουλευτής στην Α Θεσσαλονίκης, στη συνέντευξή της στην "Κυριακάτικη Αυγή", καταθέτει σειρά συγκεκριμένων προτάσεων για τους πυρόπληκτους δηλώνοντας ότι η "βάση του οράματός μας για τον σοσιαλισμό" είναι η "επανάσταση συνειδήσεων" για τη σωτηρία της γης. Δεν παραλείπει να περιγράψει το όραμά της για τη Θεσσαλονίκη που εκπροσωπεί 7,5 χρόνια στη Βουλή θέτοντας ως στόχο "μια πόλη με κοινωνική συνοχή".

* Μετά από πολλά χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ μπήκαμε σε περίοδο διακυβέρνησης από τη Ν.Δ. Είδατε διαφορές ανάμεσα στις "ισχυρές και αυτοδύναμες" κυβερνήσεις αυτών;

Τα τριάμισι αυτά χρόνια που κυβερνά η Ν.Δ. ήταν αρκετός χρόνος για να απαντήσουμε με βεβαιότητα ότι απέτυχε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών. Ήταν μία κυβέρνηση που αρνήθηκε να αποδεχθεί οποιαδήποτε ευθύνη, που επιμένει σήμερα να προβάλλει ως εθνική ανάγκη τις "μεταρρυθμίσεις", όπως και την αναθεώρηση του άρθρου 24 για τα δάση, όταν δεν μπόρεσε να ελέγξει τη διαφθορά ούτε να οργανώσει την κρατική μηχανή για να σωθούν ανθρώπινες ζωές, ο φυσικός και μνημειακός πλούτος της χώρας. Η ανασυγκρότηση του κράτους αποδείχτηκε κούφιο σύνθημα και η πάταξη της διαφθοράς μόνο ως ανέκδοτο μπορεί πλέον να ακουστεί. Κατά βάση η κυβέρνηση της Ν.Δ. εφάρμοσε ανάλογη πολιτική με αυτή του ΠΑΣΟΚ. Η σύγκριση στον τρόπο άσκησης εξουσίας, στις βασικές πολιτικές και νομοθετικές επιλογές και στις αντιλήψεις για τα προβλήματα δείχνει ότι υπάρχουν πολλές συγγένειες και επομένως μια νέα τετραετία "ισχυρών" κυβερνήσεων θα αποβεί εις βάρος των εργαζομένων, των αδύναμων κοινωνικά, των νέων, εις βάρος του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Θεσσαλονίκη, πόλη με κοινωνική συνοχή

* Για τη Θεσσαλονίκη ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες για την επόμενη περίοδο; Εσείς τι στόχους θέτετε;

Το σύνδρομο των αόριστων εξαγγελιών και της ανυπαρξίας περιφερειακής πολιτικής και πόρων, που χαρακτήρισαν και την κυβέρνηση της Ν.Δ., οξύνουν τα προβλήματα ποιότητας ζωής και απασχόλησης στη Θεσσαλονίκη. Η βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος παραμένει ζητούμενο. Ούτε έργα ούτε ουσιαστικές παρεμβάσεις, πραγματοποιήθηκαν. Για το περιβάλλον δεν έχουν επιλυθεί ακόμη πρωτογενή προβλήματα. Το κέντρο της πόλης έχει την πρωτιά στα αιωρούμενα μικροσωματιδία. Το αστικό πράσινο μόλις 2,7 τ.μ. ανά κάτοικο, ενώ για το περιαστικό, το Σέιχ-Σου, η απόφασή μου ως νομάρχη να κηρύξω αναδασωτέα την περιοχή, δημιούργησε δίκαιο και προστάτευσε τον πνεύμονα της πόλης. Το οικοσύστημα της Κορώνειας εκπνέει, ενώ οι ανεξέλεγκτες χωματερές παραμένουν ο κανόνας, με αποκορύφωμα την πυρκαγιά στους Ταγαράδες. Για τους εργαζόμενους η κατάσταση είναι δυσβάστακτη. Οι "νέες" εργασιακές σχέσεις, που η κυβέρνηση αυταρχικά επιβάλλει και ο εφιάλτης της ανεργίας, συνέπεια της επιδεινούμενης ύφεσης της επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης στη περιοχή, μεγεθύνουν το φάσμα της φτώχειας. Ο σχεδιασμός για τη Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να είναι ευκαιριακός και αποσπασματικός. Χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα με προτεραιότητα στα έργα βελτίωσης της ποιότητας ζωής.

Το "όραμα" μου είναι μια πόλη με κοινωνική συνοχή, δουλειά για όλους, μια πόλη σταυροδρόμι του πολιτισμού αλλά και κέντρο καινοτομίας, έρευνας και εκπαίδευσης, μια πόλη που θα διαχέει τις ωφέλειες στην ευρύτερη περιοχή της και θα δημιουργεί δεσμούς φιλίας και συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες.

Οικολογικό κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ

* Ξέρω ότι έχετε μία ευαισθησία και προσωπικά και σαν κόμμα σχετικά με θέματα ποιότητας ζωής. Πιστεύετε ότι έφθασε η ώρα οι ίδιοι οι πολίτες να διεκδικήσουν δυναμικά αυτό το δικαίωμα;

Οι στατιστικές αλλά και πολλοί βουλευτές άλλων κομμάτων συμφωνούν ότι η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή στα θέματα περιβάλλοντος υπήρξε ισχυρή, πολλαπλάσια των δυνάμεών του. Για μας, για τον ΣΥΡΙΖΑ, το περιβάλλον και η ποιότητα ζωής είναι ζητήματα άμεσης προτεραιότητας και έτσι τα αναδεικνύουμε, σε σημείο που λόγω της συνεχούς παρέμβασής μας να κινδυνεύουμε να χαρακτηριστούμε γραφικοί. Θέσαμε με πάθος παντού τα οικολογικά ζητήματα. Μιλήσαμε από πριν στη Βουλή και στην κοινωνία γι αυτό που μιλάνε σήμερα όλοι. Δυστυχώς, ο πυλώνας περιβάλλον δεν ενσωματώθηκε ποτέ στην κυβερνητική πολιτική, στις δράσεις στη γεωργία, στις μεταφορές, στη βιομηχανία, ούτε υπήρξε χωροταξικός σχεδιασμός και Κτηματολόγιο. Μια κοινωνία που σκέφτεται και διεκδικεί, με κύρια αιχμή τα κινήματα των πολιτών, τις ΜΚΟ και τους κοινωνικούς φορείς, μπορεί να ανατρέψει τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης. Είναι μία επανάσταση συνειδήσεων όλων μας, ως πολιτών της Γης, για τη σωτηρία της! Είναι η βάση του οράματός μας για τον σοσιαλισμό! Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος σ αυτή τη διεκδίκηση!

Προτάσεις για τους πυροπαθείς

* Οι πυρκαγιές κατέκαψαν την χώρα και το κράτος φάνηκε ότι δεν μπορεί να τις ελέγξει. Ποια τα αίτια γι αυτή την εικόνα, ποια είναι τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν και με ποιο τρόπο να υλοποιηθούν;

Τα αίτια για την πρωτόγνωρη οικολογική καταστροφή, που στοίχισε ανθρώπινες ζωές, δεν έχουν σχέση με "συνωμοσίες" και "ασύμμετρες απειλές". Αυτά επικεντρώνονται στην εγκληματική αδράνεια και τις παραλείψεις των κυβερνήσεων για το θεσμικό και οργανωτικό πλαίσιο, τα μέσα και τους πόρους για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, όπως και τη διαχείριση του δομημένου περιβάλλοντος. Οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, αντί να ενισχύσουν με το νομοθετικό πλαίσιο τη συνταγματική επιταγή των άρθρων 24 και 117 "για την προστασία των δασών, την κατάρτιση Κτηματολογίου και Δασολογίου στο πλαίσιο ενός Εθνικού Χωροταξικού Σχεδιασμού", έκαναν ακριβώς το αντίθετο. Η Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, οι Περιφέρειες και οι κεντρικές υπηρεσίες στα θέματα πρόληψης και προστασίας δεν έχουν καμία λειτουργική διασύνδεση. Με τον διαχωρισμό το 1998 της πρόληψης από την πυρόσβεση, η πρόληψη και τα έργα υποδομής εγκαταλείφθηκαν. Το σχετικό πόρισμα της Βουλής το 1993, που δεν εφαρμόσθηκε ποτέ, φέρνει προ των ευθυνών τους τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Το οικονομικό τους μοντέλο μετέφερε βασικές υπηρεσίες του κράτους στην ιδιωτική επιχειρηματικότητα, ενώ τα αδιέξοδα της οικονομίας αντιμετωπίσθηκαν με την λύση των περικοπών από το ΠΔΕ για τα έργα υποδομής. Η εθνική καταστροφή και οι ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν έδειξαν ότι εντελώς διαφορετικές "μεταρρυθμίσεις", πολιτικές και οργάνωση χρειάζεται η χώρα. Κανένα σχέδιο ανασυγκρότησης των δήθεν "αυτοδύναμων" κυβερνήσεων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να εγγυηθεί τη ζωή των παιδιών μας, την προστασία της φύσης.

Και είναι εξοργιστικό, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ να πλειοδοτούν προεκλογικά για τα μέτρα αποκατάστασης και μάλιστα χωρίς να υπόσχονται τα αυτονόητα και απαραίτητα, όπως:

- Τα θεσμικά: κατάργηση των δασοκτόνων νόμων, ενίσχυση της πρόληψης, των περιφερειακών δομών, άμεση κήρυξη των περιοχών ως αναδασωτέων.

- Τα άμεσα: αξιοπρεπή αποζημίωση των πληγέντων, εξασφάλιση προσωρινής κατοικίας με επιδότηση ενοικίου ή με λυόμενες κατοικίες με πλήρες δίκτυο παροχής νερού και ρεύματος.

- Ένα πλήρες πρόγραμμα έργων με χρονοδιάγραμμα και πόρους: Για την αποκατάσταση των οικισμών και των κοινοχρήστων χώρων, με κατασκευή από το κράτος των κατεστραμμένων οικιών (ΟΕΚ, ΟΣΚ) και όχι με δανεισμό στο πρότυπο των σεισμοπλήκτων.

Για την αντιπλημμυρική προστασία και σταθεροποίηση των εδαφών. Για την αναζωογόνηση και αναδάσωση των καμένων εκτάσεων, όπως και ειδικά προγράμματα για την αποκατάσταση των παγκόσμιας σπουδαιότητας φυσικών και πολιτιστικών μνημείων, όπως η Λιμνοθάλασσα Καϊάφα, ο Ταϋγετος, η Αρχαία Ολυμπία.

Για την υλοποίηση του Προγράμματος Αποκατάστασης δεν δικαιολογείται καμία αδυναμία ή παραίτηση της πολιτείας και της κυβέρνησης από τις βασικές τους υποχρεώσεις. Πρέπει αυτό να αποτελέσει Εθνικό Δημόσιο Έργο ως προς τον σχεδιασμό και τη διαχείριση, με σφικτό χρονοδιάγραμμα και εθνικούς πόρους, όπου οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις θα λειτουργήσουν προσθετικά. Απαραίτητη γι αυτό είναι και η αναθεώρηση του Δ ΚΠΣ. Και αλίμονο αν λύναμε την αντιπλημμυρική μας προστασία με "δωρεάν" προσφορές μεγάλων εργοληπτικών εταιρειών

Θέμα επικαιρότητας:
Προς τις Βουλευτικές εκλογές

Σύνολο: 48 Κείμενα

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι