Ο αγώνας μας είναι συλλογικός

Μιχάλης Παπαγιαννάκης, Συνέντευξη στη Γιάννα ΜΠΑΛΗ, Έθνος, 10/09/2007

-. Γιατί όχι σε μια ενδεχόμενη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ;

Απ. : Γιατί τέτοιο ενδεχόμενο δεν υπάρχει στο πρόγραμμα και στις προεκλογικές προτάσεις κανενός από τους ενδιαφερομένους. Γιατί δεν διαφαίνεται καμιά αντικειμενική ανάγκη για κάτι τέτοιο. Γιατί τα προγραμματικά πλαίσια δεν είναι συμβατά.

-.Αποτελεί στοιχείο της δημοκρατίας η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εκπροσώπηση κομμάτων στη Βουλή;

Απ. : Στοιχείο δημοκρατίας είναι η ύπαρξη Βουλής πολυκομματικής. Και βεβαίως η δυνατότητα των πολιτών να στείλουν στην Βουλή όσα κόμματα θέλουν, και δεν είναι ντε και καλά ο αριθμός τους που κρίνει τη δημοκρατικότητα της Βουλής. Καλό είναι αυτή να εκπροσωπεί την πολυφωνία που υπάρχει στην κοινωνία.

-.Τελικά το ΚΚΕ είναι αντίπαλη ή συμμαχική δύναμη για το ΣΥΡΙΖΑ;

Απ. : Αν αφήσουμε στην μπάντα τα ιδεολογήματα και τις στρεψοδικίες, το ΚΚΕ είναι απλώς ένα άλλο κόμμα, ένα από τα άλλα κόμματα, ένα κόμμα όπως όλα τα άλλα. Στις εκλογές τα κόμματα ανταγωνίζονται για να κερδίσουν τους πολίτες στις ιδέες και προτάσεις τους, και με αυτήν την έννοια είναι όλα αντίπαλα. Το ΚΚΕ διάλεξε να θεωρεί προνομιακό αντίπαλο του το ΣΥΡΙΖΑ, διεκδικώντας επιπλέον ένα ρόλο τιμητή και κριτή της γνησιότητας και της εγκυρότητας των απόψεων γενικότερα όλων των αριστερών. Απολύτως αβάσιμη απαίτηση, μάλλον υπερφίαλη.

-.Σε αντίθεση με τη μάχη του σταυρού που δίνουν οι υποψήφιοι των δυο μεγάλων κομμάτων, στα μικρά κόμματα ο αγώνας είναι πιο συλλογικός. Πώς θα επιλέξει συνεπώς ο ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ εσάς κι όχι κάποιον άλλο συνυποψήφιό σας;

Απ. : Όντως ο αγώνας πρέπει να είναι και βασικά είναι συλλογικός. Με αυτό δεδομένο, τα κριτήρια των ψηφοφόρων μας είναι ποικίλα. Φαντάζομαι ότι κρίνουν τον καθένα και την καθεμιά μας με τα όσα γνωρίζουν και ενδεχομένως εκτιμούν για την ιστορία, την συμβολή, την προοπτική, τις επιμέρους απόψεις του (της). Δεν κάνω εκστρατεία προβάλλοντας τα δικά μου και απαξιώνοντας, εμμέσως αμέσως, τα των υπολοίπων…

Θέμα επικαιρότητας:
Προς τις Βουλευτικές εκλογές

Σύνολο: 48 Κείμενα

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι