Κρατική ξενοφοβία

Μιχάλης Μητσός, Τα Νέα, 20/09/2007

Ο υπουργός Εξωτερικών δηλώνει ενοχλημένος. Η υπουργός που είναι αρμόδια για τις Πόλεις δηλώνει προσβεβλημένη. Ο επίσημος διανοούμενος μιλά για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το κακό είναι ότι όλους αυτούς δεν τους ρώτησε κανείς;

Αυτή τη φορά, ο Σαρκοζί το παράκανε. Αν οι «ποσοστώσεις» του για τους μετανάστες πέρασαν στα ψιλά (έχει ζητήσει την απέλαση 25.000 ανθρώπων μέχρι το τέλος του χρόνου, και ο απερίγραπτος υπουργός Εθνικής Ταυτότητας μάλωσε πρόσφατα τους νομάρχες που δεν δείχνουν ιδιαίτερο ζήλο σ΄ αυτή την κατεύθυνση), η πρόταση να κάνουν τεστ DΝΑ όσοι ξένοι θέλουν να σμίγουν με τους συγγενείς τους στη Γαλλία έχει προκαλέσει κατακραυγή. Η πρόταση αυτή υιοθετήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου από την Επιτροπή Νόμων του Κοινοβουλίου και κατατέθηκε προχθές στο Κοινοβούλιο από τον βουλευτή και γνωστό μεταναστοφάγο Τιερύ Μαριανί. «Πρόκειται για σκάνδαλο, αύριο θα ζητήσουν τεστ DΝΑ από όποιον ζητά τη γαλλική υπηκοότητα», δήλωσε ο γενετιστής Αξέλ Καν. Η Διεθνής Αμνηστία εξέφρασε ισχυρές επιφυλάξεις, η Διεθνής Ένωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων μίλησε για «κρατική ξενοφοβία» και ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Κιουρί τόνισε ότι παραβιάζεται με κατάφωρο τρόπο ο νόμος περί βιοηθικής.

Τα τεστ DΝΑ χρησιμοποιούνταν ως τώρα κυρίως για περιπτώσεις εξιχνίασης εγκλημάτων. Έχουν βοηθήσει στην αθώωση ανθρώπων που είχαν καταδικαστεί σε θάνατο στην Αμερική και χρησιμοποιήθηκαν (με εγκληματικά αδέξιο τρόπο) στην προσπάθεια ενοχοποίησης του ζεύγους Μακάν για την εξαφάνιση της μικρής Μάντλιν. Αλλά οι μετανάστες, ακόμη και οι λαθρομετανάστες, δεν είναι εγκληματίες. Τι πολιτισμός είναι αυτός- διερωτάται ο διευθυντής της Λιμπερασιόν Λωράν Ζοφρέν- που επιχειρεί να θέσει την επιστήμη στην υπηρεσία όχι της προόδου, αλλά της καταστολής; Ένα εργαλείο εντοπισμού των κατά συρροή δολοφόνων θα χρησιμοποιηθεί τώρα εναντίον των μωρών από την Αφρική; Το πιο ανησυχητικό για τον Σαρκοζί είναι οι αντιδράσεις που προέρχονται από την ίδια την κυβέρνησή του, υπουργούς όπως ο Μπερνάρ Κουσνέρ και η Φαντέλα Αμαρά. Αλλά οι αντιδράσεις αυτές είναι χλιαρές. «Κουσνέρ, ξύπνα, η κυβέρνησή σου παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα!», φωνάζει από τις στήλες της Κοριέρε ντέλα Σέρα ο Μπερνάρ-Ανρί Λεβί. Κανείς δεν αρνείται ότι στη Γαλλία (όπως και σε άλλες χώρες) υπάρχει ένα πρόβλημα λαθρομετανάστευσης. Καμιά χώρα δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί στο έδαφός της όλους τους φτωχούς του κόσμου, όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες υποστηρίζουν πως πρέπει να υπάρχει ένας μηχανισμός υποδοχής, ελέγχου και επαλήθευσης. Από το σημείο αυτό, όμως, μέχρι να αντιμετωπίζονται οι μετανάστες ως εμπορεύματα, αριθμοί, «άνθρωποι χωρίς ποιότητα» όπως έγραψε ένας συγγραφέας, υπάρχει μια τεράστια απόσταση. Ο υπουργός Εθνικής Ταυτότητας, που δεν ανήκει στο Εθνικό Μέτωπο, θα πρέπει να βρει επειγόντως ένα αντίδοτο σε αυτή τη δόση λεπενικού δηλητηρίου που διοχετεύτηκε στο Κοινοβούλιο. Όσο για τον πρόεδρο Σαρκοζί, επιβεβαιώνει πολύ γρήγορα τον χαρακτηρισμό που είχαν χρησιμοποιήσει προεκλογικά γι΄ αυτόν πολλοί αντίπαλοί του: επικίνδυνος.

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι