Να συναντηθούμε με τους πολίτες από το σοσιαλιστικό χώρο

Φώτης Κουβέλης, Συνέντευξη στον Ανδρέα ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ, Αυγή της Κυριακής, 23/09/2007

Ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συναντηθεί με τους πολίτες που προέρχονται από το σοσιαλιστικό χώρο και βρίσκονται να αναζητούν την επί της ουσίας αριστερή πολιτική, υποστηρίζει με συνέντευξή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης. Ο έμπειρος κοινοβουλευτικός χαρακτηρίζει την κρίση στο ΠΑΣΟΚ αποτέλεσμα της μετατόπισής του σε νεοφιλελεύθερες θέσεις, επισημαίνοντας ότι είναι ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ να εκφράσει πολιτικά τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ που δεν καλύπτεται από την κεντροδεξιά στροφή του κινήματος. Ο Φ. Κουβέλης επισημαίνει ότι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί εντολή για ισχυρή αντιπολίτευση και αντίσταση στη συντηρητική πολιτική του δικομματισμού. Την ίδια ώρα εκτιμά πως η κυβέρνηση θα αναζητήσει συναινέσεις για συναινέσεις για τα μεγάλα κοινωνικά θέματα, λόγω της ισχνής πλειοψηφίας που έχει. "Το ζητούμενο είναι το πού θα τις αναζητήσεις", υποστηρίζει ο Φώτης Κουβέλης.

- Γίνεται πολλή συζήτηση για την ισχνή αυτοδυναμία της κυβέρνησης. Εκτιμάτε ότι θα μπορέσει να προωθήσει τις πολιτικές της έχοντας 152 βουλευτές;

Η αυτοδυναμία των 152 βουλευτών παρέχει στην κυβέρνηση την τυπική δυνατότητα να προωθήσει την πολιτική της. Η αυτοδυναμία όμως αυτή θα δοκιμάζεται και θα γίνεται εύθραυστη σε κρίσιμα ζητήματα, στα οποία το πολιτικό περιεχόμενο των ρυθμίσεων θα βρίσκει την αντίθεση της κοινωνίας. Η κοινωνική αντίθεση θα ελέγχει έντονα και θα απειλεί την ισχνή αυτοδυναμία της Ν.Δ. Η κυβέρνηση θα αναγκασθεί να αναζητήσει συναινέσεις, τουλάχιστον για τα μεγάλα κοινωνικά θέματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει. Ζητούμενο είναι το πού θα αναζητήσει τις συναινέσεις, με ποιό περιεχόμενο ρυθμίσεων και με ποιο βαθμό υποχώρησης από την πολιτική που εξαγγέλλει και στην οποία δείχνει, λίγες ημέρες μετά τις εκλογές, να επιμένει.

-Ο πρωθυπουργός δεν προέβη σε αλλαγές προσώπων στα βασικά υπουργεία. Αποτελεί το γεγονός αυτό δείγμα ότι δεν έλαβε το μήνυμα των εκλογών;

Η σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου είναι επιλογή επικοινωνιακού χαρακτήρα. Με την είσοδο στην κυβέρνηση νέων προσώπων επιδιώκεται η εικόνα της ανανέωσης. Ταυτόχρονα, η διατήρηση προσώπων σε βασικά υπουργεία αποτελεί απόδειξη επιμονής της κυβέρνησης στην πολιτική της, που αμφισβητήθηκε, ελέγχθηκε και αποδοκιμάσθηκε σημαντικά από τους πολίτες. Η κυβέρνηση δείχνει να ερμηνεύει το εκλογικό αποτέλεσμα ως αμφισβήτηση του τρόπου διαχείρισης των θεμάτων και όχι της συντηρητικής πολιτικής που έπληξε την κοινωνία, σε κρίσιμους τομείς. Δείχνει να μην κατανοεί ότι η ελληνική κοινωνία αποδοκίμασε τη συντηρητικά πολιτική του δικομματισμού, που μπορεί να μην αναιρέθηκε, αλλά σημαντικά ρηγματώθηκε. Το αποτέλεσμα των εκλογών έδειξε αριστερά και κατέγραψε τη διεκδίκηση των πολιτών για δημοκρατική κοινωνική πολιτική.

Το ΠΑΣΟΚ μετακινήθηκε προς την κεντροδεξιά

- Παρακολουθείτε τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και από ποια σκοπιά; Έχει σημασία για εσάς ποιος θα είναι ο επόμενος αρχηγός;

Η κρίση στο ΠΑΣΟΚ είναι κρίση πολιτικής ταυτότητας και, αναμφισβήτητα, αντανακλά, τηρουμένων των αναλογιών, προβλήματα που αντιμετωπίζει η σοσιαλδημοκρατία σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η εμφανής μετατόπισή του σε νεοφιλελεύθερες θέσεις, η σταδιακή μετακίνησή του κεντροδεξιά και η αδυναμία του να καταθέσει την επί της ουσίας εναλλακτική πολιτική του πρόταση, σήμανε την επίσης σταδιακή απομάκρυνση από αυτό κοινωνικών στρωμάτων που το στήριζαν. Η αντιπαράθεση των προσώπων στο ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο διαχείρισης ή και αντιμετώπισης της κρίσης του, όσο κι΄ αν τα πρόσωπα έχουν κι΄ αυτά τη σημασία τους, δεν απαντά στα πολιτικά ζητήματα που γέννησαν την κρίση.

Εμείς πρέπει να συναντηθούμε με τους πολίτες που προέρχονται από το σοσιαλιστικό χώρο και βρίσκονται σε αναζήτηση και προσανατολισμό την επί της ουσίας αριστερή πολιτική. Όχι βέβαια γενικά και αόριστα, αλλά με συγκροτημένη προγραμματική βάση και συγκεκριμένες πολιτικές θέσεις που θα μπορούν να πείθουν και να στρατεύουν σε μια προοπτική ανακαθορισμού των πολιτικών συσχετισμών. Πρέπει – και είναι ευθύνη και υποχρέωσή μας- να εκφράσουμε πολιτικά την έντονα επαναπροσδιοριζόμενη κοινωνία.

- Τι σημαίνει για εσάς η αύξηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ σε 5,04%; Ποιοι παράγοντες συντέλεσαν ώστε να πετύχετε το ποσοστό αυτό;

Η ψήφος στον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς είναι εντολή να αποτελέσει έναν ισχυρό πόλο αντιπολίτευσης και αντίστασης στη συντηρητική πολιτική του δικομματισμού.

Διαμόρφωσε με τους πολίτες, όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, σημαντικές σχέσεις εμπιστοσύνης, με τις θέσεις του, που αγωνιστικά πρόβαλλε και υπερασπίσθηκε μέσα και έξω από τη Βουλή και δημιούργησε ελπίδες για τη συσπείρωση των δυνάμεων της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς.

Εξέφρασε και πολίτες από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, οι οποίοι, με δεδομένη και την πολιτική συγκυρία, θέλησαν να αποδοκιμάσουν το δικομματισμό και να σημάνουν την ανάγκη αλλαγής της πολιτικής σε προοδευτική κατεύθυνση.

- Και το 1996 ο ΣΥΝ είχε συγκεντρώσει ποσοστό αντίστοιχο με του 2007, ωστόσο στις δυο επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις μπήκε οριακά στη Βουλή. Πώς σκοπεύετε να "κρατήσετε" ή και να αυξήσετε το ποσοστό αυτό;

Είμαστε όντως "υπό δοκιμήν", όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος. Είναι δική μας υποχρέωση και ευθύνη να εντάξουμε δυναμικά αυτό το εκλογικό ποσοστό, όχι ως άθροισμα ψήφων, αλλά ως τη δυναμική των πολιτών που μας εμπιστεύθηκαν, σε μια πολιτική που με γνώση, θέληση, υπευθυνότητα και αγωνιστικότητα θα αποκρούει το νεοφιλελευθερισμό και ταυτόχρονα θα δείχνει δρόμους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της κοινωνίας, σε μια σύνθετη όσο και δύσκολη πραγματικότητα.

Να είμαστε σε αντιστοίχηση με τον παλμό της κοινωνίας

- Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αποτελείται από ανθρώπους με διαφορετικές απόψεις, αλλά και από διαφορετικές συνιστώσες και κόμματα. Ποιο μοντέλο προκρίνετε για τη διαδικασία λήψης των αποφάσεων;

Η συλλογικότητα στη λειτουργία της είναι το στοιχείο που πρέπει να στηρίζει το έργο και τη δράση της κοινοβουλευτικής ομάδας, με βάση την υπεράσπιση και ανάδειξη των θέσεων της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς, που δυναμικά θα προωθούν την προγραμματική μας αντιπολίτευση.

Η κοινοβουλευτική ομάδα θα πρέπει να βρίσκεται σε συνεχή αντιστοίχηση με τον παλμό των πολιτών και σε συλλειτουργία με την αγωνιστική έκφραση της κοινωνίας.

Θέμα επικαιρότητας:
Μετεκλογικά 2007

Σύνολο: 40 Κείμενα

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι