Το ΠΑΣΟΚ δεν έδειξε ουδεμία διάθεση συζήτησης

Άννα Φιλίνη, Συνέντευξη στον ΚΩΣΤΑ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟ, Ελευθεροτυπία, 24/09/2007

**Τι θα έχετε στην τσάντα σας όταν συναντηθείτε όλοι μαζί στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ;

**«Θα έχω όλα τα θέματα που παλεύουμε όλα αυτά τα χρόνια από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θέματα, για παράδειγμα, που έχουν σχέση με την αρχιτεκτονική κληρονομιά. Τα διατηρητέα της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Επίσης θέλω να ρίξω πολύ μεγάλο βάρος στο συγκρότημα των προσφυγικών πολυκατοικιών της λ. Αλεξάνδρας γιατί πρόκειται τόσο για χώρο μνήμης όσο και για σπουδαίο αρχιτεκτονικό συγκρότημα που καθώς μένουν μοναχά δύο πολυκατοικίες ουσιαστικά καταστρέφεται η πολεοδομική και αρχιτεκτονική του αξία. Επίσης, ζητήματα ελεύθερων χώρων και του πράσινου στην Αθήνα. Μετά τις πυρκαγιές, ιδίως στην Πάρνηθα, είναι ζήτημα επιβίωσης να διατηρήσουμε ό,τι έχει απομείνει αλλά και να το αυξήσουμε. Αλλά και στου Γουδή, ενώ υπάρχει σχέδιο για ένα μητροπολιτικό πάρκο, συνεχώς χτίζονται και δεν μιλώ για το νοσοκομείο των παίδων αλλά κυρίως για το μπάντμπιντον, για το οποίο ο δήμος έχει αποφασίσει ήδη από το 2004 να είναι λυόμενη κατασκευή, ενώ αυτή όχι μόνο διατηρήθηκε αλλά και αναπτύχθηκε. Επίσης και η Μητρόπολη θέλει να χτίσει εκεί».

**Θα έχετε ισχυρότερα όπλα μέσα από τη Βουλή για να παλέψετε τέτοιου είδους ζητήματα;

**«Δεν είμαι σίγουρη γι αυτό. Ομως, θα είμαι μια επιπλέον φωνή μέσα στο Κοινοβούλιο.

**Η μεταπήδηση από την Τοπική Αυτοδιοίκηση στη Βουλή μήπως σας απομακρύνει από τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας;

**«Αυτό θα το αντιπαλέψω με νύχια και με δόντια. Δεν πάω στη Βουλή με στόχο να ανέβω κλιμάκια εξουσίας και να εγκαταλείψω πράγματα που παλεύω χρόνια και τα οποία συνυπολόγισαν άνθρωποι που με ψήφισαν. Περιμένουν να ακουστεί πιο δυνατά η φωνή μου πάνω σε τέτοια θέματα».

**Θα ασχοληθείτε σε κοινοβουλευτικό επίπεδο με την ασυδοσία των νυχτερινών μαγαζιών στην Αθήνα;

**«Αυτές είναι οι αρμοδιότητες του δήμου και δεν θα ήθελα να του τις στερήσουν και να τον καπελώσουν. Αλλά, σίγουρα, το να ασχοληθεί η Βουλή με κάτι τέτοιο θα είναι κάτι σημαντικό. Εγώ θα είμαι πάντοτε με τους δημότες. Θα είναι δύσκολο, βέβαια, αλλά πιστεύω ότι θα τα καταφέρω. Θα ασχοληθώ βέβαια και με ζητήματα που δεν αφορούν μόνο το δήμο της Αθήνας αλλά και συνολικότερα. Για παράδειγμα, το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης που είναι ένα από τα σοβαρότερα. Σ αυτό εμπίπτει και το θέμα του άρθρου 100 για το Συνταγματικό Δικαστήριο που αφαιρεί αρμοδιότητες από τη Δικαιοσύνη αλλά και σημαντικές κατακτήσεις της νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας για το περιβάλλον».

**Πώς βλέπετε την τάση που είχε εκφραστεί στο ΠΑΣΟΚ να πλησιάσει την Αριστερά, πριν βέβαια ξεσπάσει η κρίση στο εσωτερικό του;

**«Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει δείξει ουδεμία διάθεση συζήτησης επί της ουσίας ούτε ανάμεσα στις γραμμές του, ούτε πριν ούτε μετά την κρίση που αντιμετωπίζει. Κατά καιρούς ακούμε διάφορα για προσέγγιση της Αριστεράς αλλά αυτό θα πρέπει να το δούμε στις προγραμματικές θέσεις».

**Η εκλογική ενίσχυση της Αριστεράς ήταν ψήφος εκδίκησης στα κόμματα εξουσίας ή πράγματι παρατηρείται αριστερή στροφή στην κοινωνία;

**«Υπήρχε, βέβαια, μια μεγάλη απογοήτευση του κόσμου που όμως δεν εκφράστηκε στην κάλπη. Στην προεκλογική περίοδο άκουσα από πολλούς νέους ανθρώπους ότι είδαν σε εμάς μια καινούργια ελπίδα περισσότερο από άλλα κόμματα που μπορεί να αύξησαν τα ποσοστά τους. Και αυτό είχε σχέση με τη φυσιογνωμία που προβάλαμε».

**Από την είσοδό σας στη Βουλή θα κερδίσετε πολλά. Φοβάστε ότι θα χάσετε κάποια άλλα; Τη ζωγραφική σας, ας πούμε;

**«Χμμ, ίσως, αλλά θα βάλω τα δυνατά μου για να μη χάσω τίποτα από τον εαυτό μου και από όλα τα ωραία πράγματα που έχω κάνει. Ταξίδια, ζωγραφική. Ξέρω ότι θα μειωθούν αλλά δεν θα τα χάσω».

Θέμα επικαιρότητας:
Μετεκλογικά 2007

Σύνολο: 40 Κείμενα

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι