Το οικολογικό κίνημα μας θεωρεί φυσικούς εκπροσώπους του στη Βουλή

Νίκος Τσούκαλης, Συνέντευξη στον Κώστα Πουλακίδα, Αυγή της Κυριακής, 14/10/2007

Τις "προνομιακές" σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τον οικολογικό χώρο αναδεικνύει ο Νίκος Τσούκαλης, ο οποίος εξελέγη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Αχαϊα "κρατώντας" την πράσινη οικολογική σημαία. Μάλιστα επισημαίνει ότι στο πρόσφατο συνέδριο των οικολογικών οργανώσεων υπήρξε ενδιαφέρον για την πρόταση του Αλέκου Αλαβάνου να δημιουργηθεί οικολογική συνιστώσα στον ΣΥΡΙΖΑ... Στη συνέντευξή του στην "Κυριακάτικη Αυγή" ο Ν. Τσούκαλης επισημαίνει την "ραγδαία αποδόμηση" της κυβέρνησης μέσα σε 20 ημέρες με το πετρέλαιο θέρμανσης, τον προσχηματικό διάλογο για το ασφαλιστικό, την αναθεώρηση του ΑΕΠ και τις ανατιμήσεις. Με αφορμή τις καταστροφές σε Ηλεία, Κορινθία, Αχαϊα θέτει το πρόβλημα του μοντέλου ανάπτυξης και της διαφάνειας στα έργα ανασυγκρότησης.

* Ακούσατε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και ήδη βλέπουμε ότι προχωρά στην υλοποίηση της πολιτικής της (άνοιγμα διαλόγου για ασφαλιστικό κ.λπ.). Πως αποτιμάτε την πρώτη εικόνα από την νέα κυβέρνηση Καραμανλή;

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει πλέον παρελθόν, γεγονός που δεν ήταν δυνατόν να διαφύγει της πολιτικής αξιολόγησής μας. Όταν ο κ. πρωθυπουργός ανήλθε στο βήμα της Βουλής είχαμε λάβει τα χειρότερα διαπιστευτήριά του: Την προκλητική απόσυρση του βιβλίου της ιστορίας της Στ Δημοτικού ως δείγμα "καλής" θέλησης προς τους κύκλους του εθνικιστικού και θρησκευτικού φονταμενταλισμού. Επιφέροντας συγχρόνως ανεπανόρθωτο πλήγμα στην πολιτική του αξιοπιστία. Κανένας όμως από εμάς δεν μπορούσε να εκτιμήσει τη ραγδαία αποδόμηση των επόμενων 20 ημερών. Η κυβέρνηση κήρυξε την έναρξη προσχηματικού διαλόγου για το ασφαλιστικό εισπράττοντας την κατηγορηματική άρνηση της αριστεράς και των φορέων των εργαζομένων. Κατέδειξε την ανεπάρκειά (αλλά και τις προθέσεις;) της έναντι της ΓΣΕΕ, η οποία διαθέτει τις αναγκαίες επεξεργασίες και τα ακλόνητα επιχειρήματα για το συνταξιοδοτικό. Ακολούθησε αμέσως το πρωτοφανές (πρώτο) κύμα ανατιμήμεων. Η στοχοπροσήλωση της κυβέρνησης στους νόμους της "αγίας" αγοράς και η προκλητική ανοχή προς τους μεγάλους και μικρομεσαίους κερδοσκόπους οδηγεί πλέον τα μεσαία και φτωχά κοινωνικά στρώματα στην απόγνωση και την περιθωριοποίηση. Ειδικά οι ανατιμήσεις στα γαλακτοκομικά έχουν προκαλέσει την αγανάκτηση των κτηνοτρόφων, οι οποίοι ζητούν να εκδοθεί (επί τέλους) το πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για το καρτέλ γάλακτος. Και το αλαλούμ συνεχίστηκε με τη μετάθεση από 1-1-2008 της ενοποίηση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης και ο διασυρμός με τον καθορισμό από την Εurostat στο 9,8%, από το 25% που η ίδια ζητούσε, της αύξησης του ΑΕΠ. Όταν αυτή είναι η "πρώτη εικόνα" μιας κυβέρνησης μόλις 20 ημερών, τότε μπορούμε να μιλάμε για παιδίο δόξης λαμπρό για τον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Οικολογική συνιστώσα στον ΣΥΡΙΖΑ

* Ο Αλέκος Αλαβάνος ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως για το περιβάλλον. Πώς την αξιολογείτε ως πρώτη (ουσιαστικά) κοινοβουλευτική ενέργεια;

Είχα την τιμή να εκπροσωπήσω –ως μόνος βουλευτής– τον ΣΥΡΙΖΑ στο πρόσφατο (5-7.10) 19ο συνέδριο του Πανελλήνιου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ) με θέμα "Oι κλιματικές αλλαγές, τοπικές προτάσεις και λύσεις", του οποίου κήρυξα και την έναρξη των εργασιών. Στο περιθώριο των εργασιών του είχα επαφές με εκπροσώπους τοπικών οικολογικών οργανώσεων απ όλη την Ελλάδα και διαπίστωσα τη προσμονή αλλά και τις απαιτήσεις τους από εμάς. Ζητούσαν τη συνδρομή μας για την ανάδειξη πλήθους τοπικών περιβαλλοντικών προβλημάτων μέσω ερωτήσεων, αναφορών αλλά και κοινωνικών παρεμβάσεων. Μας θεωρούν ως φυσικούς εκπροσώπους τους στο κοινοβούλιο. Αυτό που μου προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν το μεγάλο ενδιαφέρον τους σχετικά με τη σκέψη του Αλ. Αλαβάνου για τη δημιουργία στον ΣΥΡΙΖΑ οικολογικής συνιστώσας. Διερευνούσαν για την ειλικρίνεια της πρότασης, ζητώντας διευκρινίσεις για το περιεχόμενο, την οργανωτική σχέση με το σχήμα κ.λπ. Η αποτυχία, βλέπετε, της προηγούμενης προσπάθειάς μας (ως ΣΥΝ) για τη δημιουργία ανάλογης συνιστώσας μας έχουν εκθέσει στις οικολογικές οργανώσεις της χώρας. Κατόπιν όλων αυτών είναι προφανές ότι η ενέργεια του προέδρου υπερβαίνει τα πλαίσια του "συμβολικού" και επαναθερμαίνει τις τελματωμένες σχέσεις μας με τους κοινωνικούς εκφραστές του οικολογικού κινήματος.

Τα "κοράκια" της ανάπτυξης

* Είδαμε τις καταστροφή του φυσικού πλούτου της Πελοποννήσου (Ηλεία, Κορινθία, Αχαϊα) από τις φωτιές, αλλά και την ευαισθητοποίηση των πολιτών για το περιβάλλον και την προστασία των δασών. Εκπροωπείτε τις περιοχές αυτές στη Βουλή. Ποιες οι προτεραιότητές σας;

Βασική προτεραιότητα είναι η διαδικασία – πρόκληση ανασυγκρότησης των περιοχών αυτών. Μια πολυεπίπεδη διαδικασία που θα δοκιμάσει τα όρια του πολιτικού συστήματός μας. Μετά από κάθε μεγάλη καταστροφή εφορμούν τα "κοράκια" της ανάπτυξης. Η μυρωδιά του ζεστού χρήματος τα προσελκύει και τα ζαλίζει. Η ανασυγκρότηση των κατεστραμμένων περιοχών προσλαμβάνει πολιτικές διαστάσεις τόσο όσον αφορά τους άξονες παρέμβασης όσο και τους φορείς προγραμματισμού, υλοποίησης και ελέγχου τους. Ποια ανάπτυξη, από ποιους και για ποιους. Θα είναι βιώσιμη με ανασυγκρότηση των οικοσυστημάτων, θα ανασυστήσει τους παραγωγικούς ιστούς με βιώσιμες επιχειρήσεις και μόνιμες θέσεις εργασίας, θα παραμείνει η προστιθέμενη αξία στις πληγείσες περιοχές ή θα γεμίσει τα χρηματοκιβώτια των εταιρειών, θα αναλάβουν καθοριστικό προγραμματικό και ελεγκτικό ρόλο οι αυτοδιοικητικοί θεσμοί και κοινωνικοί φορείς; Ερωτήματα και όροι που απαντώνται στέρεα από τον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Η ενίσχυσή του θα αποτελέσει εγγύηση για την αποτροπή κάθε άνομης και ιδιοτελούς επιδίωξης κυβέρνησης και ιδιωτών.

Οι προτεραιότητες για την Αχαϊα

* Έχουν περάσει δεκαετίες από τότε που ο χώρος της αριστεράς τον οποίο εκφράζει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ εξέλεξε βουλευτή στην Αχαϊα. Πόσο βαριά είναι αυτή η ευθύνη και ποιες είναι οι προτεραιότητές σας τώρα που μπήκατε στη Βουλή;

Οι συμπολίτες που μας επέλεξαν έχουν θέσει πολύ ψηλά τον πήχη. Εμείς τους δώσαμε αυτό το δικαίωμα με τη μακρόχρονη και συνεπή στάση και συμπεριφορά μας. Όσον αφορά τις προτεραιότητες δεν τίθεται θέμα ιεράρχησης. Όπως έχω πει πολλές φορές, οι τεράστιες ελλείψεις του νομού και της περιφέρειας σε επίπεδο υποδομών έχουν πρωτίστως οικολογικό χαρακτήρα. Πάνω απ όλα η θεσμοθέτηση (επί τέλους) περιφερειακού χωροταξικού και ρυθμιστικού (για την Πάτρα) σχεδίων με τον καθορισμό χρήσεων γης και δραστηριοτήτων. Και συνακόλουθα οι λατομικές ζώνες, η διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων, υδατικών πόρων, τα σχέδια διαχείρισης και οι φορείς των προστατευόμενων περιοχών, των χειμάρρων και ποταμών, το Σχέδιο Βιώσιμης Διαχείρισης και Προστασίας Κορινθιακού – Πατραϊκού, η επέκταση αγωγού φυσικού αερίου, τα σχέδια αντιδιαβρωτικής προστασίας ακτών και εδαφών, τα σχέδια βιώσιμης οικιστικής ανάπτυξης, η ανάπτυξη βιολογικών καλλιεργειών, η προστασία των ελεύθερων και κοινοχρήστων χώρων, η ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές και πολλά άλλα και σοβαρά. Και πάνω από όλα η αντιστοίχηση της κοινωνικής ευαισθητοποίησης και δραστηριοποίησης με τα πιο πάνω σοβαρά περιβαλλοντικά ζητήματα. Ο συγχρονισμός της κοινοβουλευτικής δράσης με την κοινωνική δυναμική.

Μας αφορά και μας προκαλεί η εσωτερική διεργασία στο ΠΑΣΟΚ

Το ερώτημα πώς μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να συμβάλει στην αναδιάρθρωση και των δύο πόλων του πολιτικού συστήματος θέτει ο Νίκος Τσούκαλης με αφορμή την κρίση στο ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα θεωρεί ότι γύρω από τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να υπάρξει "ευρύτατος διάλογος" με "δυνάμεις, προσωπικότητες, κινήσεις οι οποίες προέρχονται από τον σοσιαλιστικό χώρο".

* Βλέπουμε ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε μία κρίση, σε ένα σταυροδρόμι. Πόσο αφορούν τον αριστερό πολίτη και τον ΣΥΡΙΖΑ οι εξελίξεις στην αξιωματική αντιπολίτευση;

Κάθε τι που διαδραματίζεται και αναταράσσει το πολιτικό σύστημα αφορά κάθε πολίτη, πολύ δε περισσότερο την αριστερά. Ας μη ξεχνάμε ότι βασικός προεκλογικός μας στόχος ήταν η ανατροπή του πολιτικού σκηνικού. Ανατροπή που πραγματώνεται μέσα από επί μέρους ρηγματώσεις. Την αρχική, άτολμη έστω, έμπρακτη αμφισβήτηση του δικομματισμού ακολουθεί μια ταραχώδης εσωκομματική διεργασία στο ΠΑΣΟΚ. Η διεργασία αυτή μας αφορά όλους και συγχρόνως μας προκαλεί. Με ποιους όρους και προϋποθέσεις θα διεξαχθεί, αν θα προκαλέσει αναδιάρθρωση των πολιτικών δυνάμεων και των δύο πόλων του πολιτικού φάσματος και προς ποια κατεύθυνση, αν θα εμπλακούν και σε ποιο βαθμό εξωθεσμικοί παράγοντες. Τέλος και καθοριστικό: Σε ποιο βαθμό θα συμβάλει η αριστερά και κυρίως ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς στις εξελίξεις αυτές. Σεβόμενος απολύτως την αυτονομία των πολιτικών δυνάμεων αλλά λειτουργώντας, συγχρόνως, ως καταλύτης στις κοινωνικές αναδιαρθρώσεις που προκαλούνται.

* Εκτιμάτε ότι μπορεί να υπάρξουν συγκλίσεις με το ΠΑΣΟΚ και με ποιον αρχηγό του;

Επί του ερωτήματος αυτού καλύπτομαι πλήρως από το σχετικό απόσπασμα – αναφορά από την ομιλία του σ. Αλαβάνου στη πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΠΕ. Σε μια περίοδο έντονων και πρωτόγνωρων διεργασιών στον χώρο του ΠΑΣΟΚ και της σοσιαλδημοκρατίας εμείς πρέπει να απαντήσουμε με τις προγραμματικές μας θέσεις, την εναλλακτική πολιτική μας πρόταση. Τη δυνατότητα να προκαλέσει γύρω απ αυτές έναν ευρύτατο διάλογο, έναν χώρο διαλόγου με δυνάμεις, προσωπικότητες, κινήσεις οι οποίες προέρχονται από τον σοσιαλιστικό χώρο. Ένα χώρο που, στην πλειοψηφία του, αποζητά εναγωνίως ριζοσπαστικές προγραμματικές επιλογές. Πρέπει να κατανοήσουμε την κοινωνική αυτή διαφοροποίηση και να ακολουθήσουμε με τόλμη, επιμονή και συνέπεια τις αντίστοιχες πολιτικές επιλογές ώστε η ριζοσπαστική, ανανεωτική και οικολογική αριστερά να ηγεμονεύσει στα νέα πολιτικά - κοινωνικά μορφώματα.

Θέμα επικαιρότητας:
Μετεκλογικά 2007

Σύνολο: 40 Κείμενα

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι