Θα μείνουν στα λόγια οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για το περιβάλλον

Ασημίνα Ξηροτύρη, Συνέντευξη στον Ανδρέα ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ, Αυγή της Κυριακής, 11/11/2007

Ένα φιλόδοξο προγραμματισμό δράσης σχεδιάζει το Τμήμα Οικολογίας και Ποιότητας Ζωής του ΣΥΝ, υπό το συντονισμό της Ασημίνας Ξηροτύρη. Η πρώην βουλευτής, με συνέντευξή της στην "Κ.Α.", κατηγορεί την κυβέρνηση για αδράνεια και αναποτελεσματικότητα στην περιβαλλοντική της πολιτική, επισημαίνοντας ότι οι "μεταρρυθμίσεις" της αφήνουν εκτός τους περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς δείκτες. Η Ασ. Ξηροτύρη ξεκαθαρίζει ότι η αποκατάσταση των πληγειστών περιοχών από τις πυρκαγιές θα αποτελέσει την πρώτη προτεραιότητα του ΣΥΝ.

- Μετά από μια ιδιαίτερα εποικοδομητική κοινοβουλευτική θητεία, αναλάβατε το Τμήμα Οικολογίας του ΣΥΝ, καθώς και άλλες δραστηριότητες. Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας;

Στην πολιτική και κοινωνική μου δράση, μέσα και έξω από τη Βουλή, προσπάθησα πολύ ώστε να αναδειχθούν τα κοινωνικά, οικονομικά και ιδιαίτερα τα περιβαλλοντικά προβλήματα της χώρας.

Η προσπάθεια αυτή και η συμβολή του καθενός στον αγώνα για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής πρέπει να είναι συνεχής και σήμερα πιο έντονη. Όλοι οι επιστήμονες, οι πολίτες και τελικά οι κυβερνήσεις αγωνιούν για τα μεγάλα προβλήματα που απειλούν τον πλανήτη, όπως η κλιματική αλλαγή, ενώ στη χώρα μας τα συσσωρευμένα περιβαλλοντικά προβλήματα, με αποκορύφωμα τις τραγικές πυρκαγιές, έχουν αφυπνίσει τους πολίτες, που ζητούν να ληφθούν μέτρα για να διορθωθούν τα πράγματα.

Στo πλαίσιo αυτά ήταν για μένα πρόκληση και σημαντική ευθύνη η ανάθεση του συντονισμού του τμήματος Οικολογίας και Ποιότητας ζωής του ΣΥΝ. Ήδη από τις πρώτες συναντήσεις στο τμήμα, με τα πολλά και αξιόλογα μέλη του, συζητάμε για ένα σφιχτό προγραμματισμό επεξεργασίας περιβαλλοντικών θεμάτων στους πιο κρίσιμους τομείς (κλιματική αλλαγή, μετά τις πυρκαγιές τι, Χωροταξικό και Κτηματολόγιο, νερά και προστατευόμενες περιοχές, ενέργεια και μεταφορές), για την ενδυνάμωση της συνεργασίας μας με τις οικολογικές ενώσεις και τις ΜΚΟ και για μία πιο αποδοτική σύνδεση με τα όργανα και τις οργανώσεις του κόμματος, τον ΣΥΡΙΖΑ και την κοινοβουλευτική του ομάδα. Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων στις 8 Δεκεμβρίου για την "κλιματική αλλαγή" οργανώνουμε στις 12 Δεκ. την σχετική ημερίδα του ΣΥΝ. Στις προτεραιότητες μου, τόσο στο πλαίσιο του τμήματος Οικολογίας όσο και με τη συμμετοχή μου σε επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς, είναι η πίεση για την αναβάθμιση του θεσμικού και διοικητικού πλαισίου της χώρας για την προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής και η δημιουργία των αντίστοιχων δομών και οργανισμών, που θα διασφαλίζουν την εφαρμογή του και θα προωθήσουν σύντομα, για να το υποστηρίξουν ουσιαστικά στη συνέχεια, ένα αποτελεσματικό υπουργείο Περιβάλλοντος και Ποιότητας ζωής.

- Τι "γεύση" σας άφησε η συζήτηση στη Βουλή για το περιβάλλον; Πώς κρίνετε την πολιτική της κυβέρνησης για τα θέματα αυτά;

Καταρχήν ήταν εξαίρετη η πρωτοβουλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και της Κ.Ο. να ζητήσει αυτή τη συζήτηση. Αποδείχθηκε ότι οι συνεχείς πιέσεις που ασκούμε στην κυβέρνηση για το περιβάλλον, από τον κίνδυνο στο παρελθόν να χαρακτηρισθούμε γραφικοί, μας έκανε την πρώτη δύναμη που οι πολίτες εμπιστεύονται για τις διεκδικήσεις τους για το περιβάλλον .

Όσον αφορά τη "γεύση", είναι γεγονός ότι στα λόγια όλοι δέχονται ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι ένας από τους τρεις πυλώνες της πολιτικής μαζί με την κοινωνία και την οικονομία. Μέχρι σήμερα όμως τα κόμματα αρνιόνταν να το εντάξουν ακόμη και στη συζήτησή τους, πολύ περισσότερο στην πολιτική τους.

Τελικά λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης σε όλο τον πλανήτη και πολύ περισσότερο στη χώρα μας, ιδιαίτερα μετά τις τραγικές πυρκαγιές, η συζήτηση άνοιξε και στη Βουλή προχθές κινήθηκε σε υψηλό επίπεδο, με απόψεις και θέσεις από όλους.

Φοβάμαι όμως ότι θα μείνει για πολύ, από πλευράς τουλάχιστον της κυβέρνησης, στα λόγια και τις υποσχέσεις. Γιατί κυρίαρχος στόχος της κυβέρνησης εξακολουθούν να είναι οι "νεοφιλελεύθερης έμπνευσης μεταρρυθμίσεις" και μια πολιτική για την ανάπτυξη που αφήνει εκτός τους περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς δείκτες.

Δεν προέκυψε ούτε στην παρουσίαση των στοιχείων και πολύ περισσότερο δεν προκύπτει από τον προϋπολογισμό, από το Πρόγραμμα Δημ. Επενδύσεων, που εξακολουθεί να μειώνεται για τους ανθρώπινους πόρους και τα έργα ποιότητας ζωής ή από τις επιλογές του ΕΣΠΑ 2007-2013, ότι η προστασία του περιβάλλοντος συνυπολογίζεται σε όλες τις τομεακές πολιτικές και δράσεις.

Οι απαντήσεις για την πρόοδο επίλυσης πολύ κρίσιμων περιβαλλοντικών προβλημάτων, όπως: διαχείριση και προστασία υδάτινων πόρων και οικοσυστημάτων (Αχελώος, Ασωπός, Κορώνεια, Αξιός, προστατευόμενες περιοχές), χωροταξικός σχεδιασμός, κτηματολόγιο και δασικοί χάρτες, ατμοσφαιρική ρύπανση σε συνδυασμό με τις πολιτικές στην ενέργεια, στις μεταφορές και στην προστασία των δασών, διαχείριση απορριμμάτων, συμμόρφωση με τις κοινοτικές οδηγίες και διεθνείς συνθήκες (Κιότο), έδειξαν ότι συνεχίζεται η πολιτική της αδράνειας και αναποτελεσματικότητας που χρόνια ταλαιπωρεί τη χώρα.

Κορυφαίο θέμα η αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών

- Υπάρχουν οι δυνατότητες για αειφόρο ανάπτυξη στις καμένες περιοχές; Πώς παρεμβαίνει ο ΣΥΝ στις πληγείσες περιοχές;

Θεωρώ ότι τα κρίσιμα θέματα, που συνδέονται με τις καταστροφικές πυρκαγιές, από τα αίτια έως τον τρόπο ανασυγκρότησης και προστασίας της φύσης των πληγεισών περιοχών, θα αποτελέσουν την άσκηση της πολιτείας και όλων μας για το πώς αντιλαμβανόμαστε τις πολιτικές και τη δράση μας για την προστασία του περιβάλλοντος.

Γι αυτό δεν είναι θέμα δυνατοτήτων αλλά υποχρέωσης της πολιτείας, όπως και όλων μας για να διεκδικήσουμε: το συνολικό έργο της ανασυγκρότησης των πληγεισών από τις πυρκαγιές περιοχών να αντιμετωπισθεί ως ένα μεγάλο δημόσιο έργο, με ολοκληρωμένο σχεδιασμό, που θα συναρθρώνει την περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική διάσταση με προτεραιότητα τον σεβασμό στο περιβάλλον, με προϋπολογισμό και επί μέρους χρονοδιαγράμματα, ώστε να αντιμετωπισθούν τόσο τα άμεσα προβλήματα στέγασης, αντιπλημμυρικής προστασίας, αγροτικών και λοιπών αποζημιώσεων, κήρυξης των αναδασωτέων περιοχών, όσο και μεσοπρόθεσμα, τα προβλήματα των υποδομών, των δικτύων ενέργειας και μεταφορών, της αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής θωράκισης και σταθεροποίησης των εδαφών, της προστασίας της αγροτικής γης και της αναζήτησης συμπληρωματικών μορφών αγροτικής οικονομίας, της αποκατάστασης και προστασίας του πολιτιστικού και φυσικού πλούτου των περιοχών (Αρχαία Ολυμπία, Καϊάφας), με κυρίαρχη πάντα την μέριμνα για την συγκράτηση και ενίσχυση του πληθυσμού στον τόπο του.

Ο ΣΥΝ βρέθηκε με τον πρόεδρο και τα στελέχη από τους πρώτους κοντά στις πληγείσες περιοχές, ενώ το θέμα αποτέλεσε ένα από τα κύρια σημεία της παρέμβασης του στη συζήτηση στη Βουλή για το περιβάλλον. Οι Νομαρχιακές του Οργανώσεις στις πληγείσες περιοχές παρεμβαίνουν έγκαιρα και δυναμικά με ολοκληρωμένες προτάσεις για την αποκατάσταση των περιοχών με βάση το δημόσιο συμφέρον και το σεβασμό στο περιβάλλον. Στο τμήμα Οικολογίας, με τις ίδιες αρχές, αποτελεί θέμα πρώτης προτεραιότητας και συνεχούς παρακολούθησης.

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι