"Κι έχει σαν στάμπα τη ζωή μου σημαδέψει, δεν θα περάσει, δεν θα περάσει ο φασισμός"

Κώστας Ζαχαριάδης, Αυγή, 22/11/2007

Είτε το θέλαμε είτε όχι (προφανώς δεν το θέλαμε) η Βουλή είναι πεντακομματική. Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από το εκλογικό αποτέλεσμα είναι πολλά, οι αναλύσεις που μπορούν να γίνουν ακόμα περισσότερες αλλά το σίγουρο είναι ότι ο κοινωνικός συντηρητισμός και η άκρα δεξιά εκπροσωπούνται στη Βουλή των Ελλήνων. Η εξέλιξη αυτή δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία. Το γνωρίζαμε ότι η ελληνική κοινωνία είναι συντηρητική και στενά συνδεδεμένη με το θρησκευτικό στοιχείο και την εξουσία που αυτό ασκεί. Ξέραμε ότι μια σειρά γεγονότων αναπόφευκτα οδηγούν σε συσπείρωση του ακροδεξιού πόλου και συγκρότηση κόμματος που εκφράζει ό,τι πιο συντηρητικό, αναχρονιστικό και επικίνδυνο υπάρχει υπό τον μανδύα της πατρίδας, της παράδοσης, του "μικρού" κόμματος, της λαϊκής-τίμιας δεξιάς.

Εδώ όμως αξίζει να αναφερθούμε στον τρόπο με τον οποίο όλα τα προηγούμενα χρόνια οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας έκρυβαν τα σκουπίδια κάτω από το χαλί και στην ουσία ειτε υποβοηθούσαν ή άφηναν ελεύθερο να εξελιχθεί, να εκκολαφθεί καλύτερα, το φαινόμενο της ακροδεξιάς.

Οι περισσότερες ευθύνες βαραίνουν τη Νέα Δημοκρατία φυσικά. Ο Γ. Καρατζαφέρης υπήρξε βουλευτής της Ν.Δ. στη Β Αθηνών και μάλιστα πρώτος σε σταυρούς. Η Νέα Δημοκρατία για πολλά χρόνια πήγαινε χέρι με χέρι με τους κατά τόπους παπάδες και χρησιμοποιούσε τις παραθρησκευτικές οργανώσεις σαν οργανώσεις βάσης της. Η Ν.Δ. σήκωσε μαζί με τον Χριστόδουλο τις ελληνικές σημαίες για το ζήτημα των ταυτοτήτων, δεν προχώρησε ποτέ στον χωρισμό Εκκλησίας - κράτους, στάθηκε στο ζήτημα των μεταναστών μαθητών με την πιο βρωμερή εθνικιστική στάση που εκφράζονταν από τα μεγάφωνα της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, έκανε πλειοδοσία με τον φολκλορικό πατριωτισμό των Ολυμπιακών Αγώνων, προσπάθησε να εξαργυρώσει την επιτυχία της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου και μπάσκετ με τον πιο ποταπό μικροκομματικό τρόπο. Δεν έθεσε ποτέ την πολιτική ατζέντα ζητήματα προστασίας δικαιωμάτων μεταναστών και πάντα άφηνε να πλανάται στην ατμόσφαιρα το "οι Αλβανοί μας κλέβουν τη δουλειά", "οι ξένοι φταίνε για την εγκληματικότητα", "θα γεμίσει η χώρα αλλόθρησκους" κ.ά.

Φέρει ευθύνη και το ΠΑΣΟΚ; Ναι βεβαίως ευθύνεται και το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ όντας κόμμα εξουσίας ποτέ δεν ήρθε σε ρήξη με τον κοινωνικό συντηρητισμό, ποτέ δεν επεχείρησε ούτε αυτό τον χωρισμό Εκκλησίας - κράτους που έχει να κάνει με την φορολογία της εκκλησιαστικής περιουσίας, τη δήμευση ορισμένων τμημάτων της που της έχουν παραχωρηθεί με αδιαφανείς όρους κ.ά. Το ΠΑΣΟΚ και μάλιστα αυτό του Αντρέα ήταν αυτό που έκανε υπουργό τον υπερσυντηρητικό χριστιανό Στέλιο Παπαθεμελή. Ήταν δυστυχώς το σύστημα του ΠΑΣΟΚ που στα ΜΜΕ προωθούσε τους υποψηφίους του ΛΑΟΣ για να κόψουν ψήφους από τη Ν.Δ. Ήταν το ΠΑΣΟΚ που άφηνε τις παραθρησκευτικές οργανώσεις να σουλατσάρουν στους διαδρόμους του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και να διαμορφώνουν το πρόγραμμα σπουδών στα δημοτικά τα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας.

Τις ευθύνες της τις έχει και η αριστερά... Προφανώς δεν κατάφερε να καταστήσει περιθωριακές τις απόψεις της άκρας δεξιάς. Σε πολλά ζητήματα δεν είχε αποσαφηνίσει το στίγμα της, παρά τις μεγάλες της προσπάθειες στα ζητήματα των μεταναστών, των μειονοτήτων, των ομοφυλοφίλων, της εγκληματικότητας των ξένων είναι προφανές ότι υπάρχει ιδεολογική ηγεμονία της άκρας δεξιάς που διαπερνά οριζοντίως το πολιτικό σύστημα και διεμβολίζει και την αριστερά. Το ΚΚΕ με την επιχειρηματολογία 5 κόμματα 2 πολιτικές ισοπέδωνε το πολιτικό φάσμα και την διαφορετικότητα των πολιτικών δυνάμενων που όσο και αν διαφωνεί με την πολιτική των άλλων κομμάτων δεν μπορεί να συγχέει την άκρα δεξιά ούτε με τη Ν.Δ., ούτε με το ΠΑΣΟΚ ούτε με τον ΣΥΝ. Δεν ήταν μόνο αυτό, το ΚΚΕ διατυπώνοντας προεκλογικά τη θέση ότι το ΛΑΟΣ αποτελεί ανάχωμα του δικομματισμού και μπορεί να συνεργαστεί με τη Ν.Δ. όπως και το ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ έκρυβε την ακραία φυσιογνωμία του ΛΑΟΣ πίσω από τον κυβερνητισμό.

Ένας είναι ο δρόμος για να καταστήσουμε περιθωριακή και μειοψηφική την ακροδεξιά, να εντείνουμε την ιδεολογική διαπάλη με το ΛΑΟΣ και να χτυπήσουμε τον συντηρητισμό απ όποια πολιτική δύναμη και αν εκφωνείται. Οι δυνάμεις της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς μαζί με όλα τα άλλα που καλούνται να κάνουν πρέπει να βάλουν μπροστά στη ατζέντα τη δημιουργία πολώσεων μέσα στο κοινωνικό σώμα που θα φέρνει τους πολίτες και τις πολιτικές δυνάμεις σε θέση ευθύνης και επιλογής στρατοπέδου. Μα πρώτα απ όλα πρέπει να κοιτάξουμε τους εαυτούς μας στον καθρέφτη να δούμε την πραγματικότητα και να συγκρουστούμε με τον δικό μας τον συντηρητισμό.

* Ο Κ. Ζαχαριάδης είναι μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου Νεολαίας ΣΥΝ.

Πρόσφατα κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι