Η αγωνία του τερματοφύλακα μπροστά στο πέναλτι...

ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Φώτης Προβατάς, Αυγή της Κυριακής, 13/07/2008

Είναι γεγονός ότι μετά από πολύχρονες προσπάθειες από όλες τις πλευρές του Δήμου Αθηναίων, ο δήμαρχος \Νικήτας Κακλαμάνης\ παρέλαβε μια Αναπτυξιακή Εταιρεία οργανωμένη και έμπειρη, ικανή να διεκδικήσει και να διαχειριστεί για λογαριασμό του Δήμου Αθηναίων, από το ΕΣΠΑ 2007-2013 (Δ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης), τη χρηματοδότηση σειράς σημαντικών και αναγκαίων έργων για την πρωτεύουσα, που μπορεί να ξεπερνούν και το μισό δισεκατομμύριο ευρώ.

Ευθύς εξ αρχής έγινε ορατή η αντίληψη της νέας Δημοτικής Αρχής. Στο νέο Δ.Σ. από την πλευρά της πλειοψηφίας, τις περισσότερες θέσεις, κατέλαβαν πρόσωπα άξια ίσως κατά τα άλλα, αλλά με στενή προσωπική υπηρεσιακή εξάρτηση από το δήμο. Μάνατζμεντ αδιαφανές και αυταρχικό, με έκδηλη προσπάθεια μείωσης του ρόλου του Δ.Σ., απομόνωσης και απαξίωσης των εκπροσώπων των μειοψηφιών του Δημοτικού Συμβουλίου.

Φυσιολογικό αποτέλεσμα ήταν το φιάσκο του Final Four 2007, η ουσιαστική απραξία και η αποτελμάτωση της εταιρείας. Στην έντονη κριτική μας γι αυτές τις πρακτικές η σταθερή αντιμετώπιση ήταν αλαζονική, μειωτική, προσβλητική, ετσιθελική. Οι έγγραφες καταγγελίες μας τόσο προς το Δήμαρχο, αλλά και η σχετική ενημέρωση προς το Δημοτικό Συμβούλιο δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα.

Παράλληλα έφθαναν και οι πληροφορίες, ότι, γι’ αυτό το σκοπό, πίσω από τις πλάτες του Δ.Σ., χωρίς γνώση και απόφασή του, στηνόταν ένας αδιαφανής και αόρατος μηχανισμός υλικών μέσων, προσώπων, συμβάσεων κ.λπ. Ζητήσαμε την άμεση σύγκληση του Δ.Σ. σύμφωνα με το νόμο και το Καταστατικό. Με τη συνήθη τους συμπεριφορά, μας έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους, και εμάς και τους νόμους.

Προκειμένου να μη δοθούν απαντήσεις για τις καταγγελλόμενες παρανομίες, αποφασίστηκε (από ποιους;) η μείωση των μελών του Δ.Σ. από 13 σε 7 ή 9 (απομακρύνοντας τους 3 από τους 4 πολύτιμους κοινωνικούς εταίρους και τον 1 από τους 2 αναγκαίους εκπροσώπους των μειοψηφιών του Δημοτικού Συμβουλίου) αλλά και η πραξικοπηματική και παράνομη καθαίρεση του νόμιμου πλην ενοχλητικού Δ.Σ.

Έτσι κατά τη Γενική Συνέλευση της Αναπτυξιακής Εταιρείας, στις 24.06.2008, χωρίς να υπάρχει θέμα στην Ημερήσια Διάταξη και χωρίς να υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηναίων, αυθαίρετα και πραξικοπηματικά κατήργησαν το νόμιμο Δ.Σ. και "εξέλεξαν" άλλο 9μελές Δ.Σ., διαπράττοντας πολλαπλές παρανομίες.

Μετά τη γενική κατακραυγή επανέρχονται αύριο Δευτέρα στο Δημοτικό Συμβούλιο για να "εγκρίνουν" εκ των υστέρων τις αυθαιρεσίες και παρανομίες, διαπράττοντας έτσι και νέες παρανομίες. Οι στόχοι παραμένουν σταθεροί. Πρώτον, να μη συνεδριάσει το Δ.Σ. με τη νόμιμη σύνθεσή του, όπου οι "ενοχλητικοί" του Δ.Σ. απαιτούν απαντήσεις στα ερωτήματα που έχουν θέσει σύμφωνα με το νόμο για τη διαχείριση της Αναπτυξιακής Εταιρείας. Δεύτερον, να διαμορφωθεί ένα μικρό ελεγχόμενο Δ.Σ. με όσο το δυνατόν λιγότερα "ενοχλητικά" μέλη και με ένα σκληρό πυρήνα από πρόσωπα αυστηρά ελεγχόμενα από τον δήμαρχο, για να διαχειριστούν το νέο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

Αντιλαμβανόμαστε την αγωνία, αγωνία του τερματοφύλακα μπροστά στο πέναλτι, όσων προσπαθούν να αποφύγουν να λογοδοτήσουν στο νόμιμο Δ.Σ. της Αναπτυξιακής Εταιρείας του Δήμου Αθηναίων για τα παλιά και να διαχειριστούν, όσο γίνεται πιο μόνοι, τα καινούργια. Στριμώχτηκαν μόνοι τους στη γωνία. Πιστεύουν όμως αλήθεια, ότι θα αποφύγουν τελικά το δημόσιο έλεγχο όταν η σημερινή Ελλάδα γύρω μας βοά;

* Ο Φ. Προβατάς είναι αντιπροέδρος του Δ.Σ. της ΑΕΔΑ Α.Ε., Πρώην αντιδημάρχος Αθηναίων, μέλος της Συντονιστικής Γραμματείας της Ανοιχτής Πόλης

Θέμα επικαιρότητας:
Δημόσια Διοίκηση-Αυτοδιοίκηση

Σύνολο: 51 Κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι