Ναι και στις δύο επιτροπές

, Ελευθεροτυπία, 16/10/2008

ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ της να συσταθεί εξεταστική επιτροπή, η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει την κατάθεση του δικαστικού φακέλου της υπόθεσης Βατοπεδίου στη Βουλή. Πρόκειται για έναν ακόμη ελιγμό συγκάλυψης, για μια κίνηση αντιπερισπασμού στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο ζητεί να συσταθεί ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης (σημ.: κακώς αναφέρεται ως «προανακριτική», διότι η επιτροπή δεν διενεργεί προανάκριση, αλλά προκαταρκτική εξέταση, για να αποφασιστεί αν θα ασκηθεί ή όχι δίωξη κατά υπουργών ή υφυπουργών. Πρέπει να λέγεται πλέον συντομογραφικά ειδική επιτροπή ή επιτροπή του άρθρου 86). Μόνο με την ψήφιση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ κατατίθεται ο φάκελος στη Βουλή.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ είχε υποχρέωση να αποδεχθεί τη σύσταση της επιτροπής του άρθρου 86, όπως γράψαμε χθες, αφού αποδέχθηκε τη θέση των δύο εισαγγελέων, ότι προέκυψαν στοιχεία για υφυπουργούς. Κατέφυγε στη δήθεν γενναία, αλλά καθαρά προσχηματική πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής, ώστε να μην πάει ο φάκελος στη Βουλή.

ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ των κομμάτων είναι να ξεκαθαριστεί η υπόθεση πλήρως. Η κυβέρνηση απέφευγε τη σύσταση εξεταστικής, υποστηρίζοντας μονίμως ότι το ζήτημα βρίσκεται στη Δικαιοσύνη, η οποία θα πρέπει να αφεθεί να ολοκληρώσει το έργο της και μετά να ασχοληθεί η Βουλή. Μετά την παραίτηση-βόμβα των δύο εισαγγελέων κατέφυγε στην μπλόφα της εξεταστικής.

ΔΕΝ ΔΕΧΟΤΑΝ το ΠΑΣΟΚ τη σύσταση εξεταστικής, για να μην επεκταθεί η έρευνα και στην περίοδο της δικής του διακυβέρνησης. Πρόβαλλε ως επιχείρημα ότι θα αποπροσανατολιζόταν η έρευνα. Τα κόμματα της Αριστεράς υποστήριζαν την εξεταστική για να διερευνηθεί και η περίοδος του ΠΑΣΟΚ. Χθες ο ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε υπέρ της σύστασης και των δύο επιτροπών.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ λειτουργία και των δύο επιτροπών, δηλαδή της εξεταστικής και της επιτροπής του άρθρου 86, όσο και αν φαίνεται παράδοξο, είναι δυνατή, διότι μπορεί να προκύψουν στοιχεία και να φωτιστεί η όλη υπόθεση και να οδηγηθεί σε ξεκαθάρισμα. Με τη σύσταση μόνο εξεταστικής δεν αντιμετωπίζεται το ενδεχόμενο της παραγραφής, η οποία επέρχεται με τη λήξη της δεύτερης συνόδου της Βουλής, δηλαδή τον Ιούνιο του 2009.

ΠΡΟΚΑΛΕΙ, λοιπόν, η πρόταση του ΠΑΣΟΚ πανικό στην κυβερνητική παράταξη, διότι η ψηφοφορία για την αποδοχή ή την απόρριψή της είναι μυστική και άρα δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο, μαζί με όλη την αντιπολίτευση και κάποιοι ελάχιστοι της Ν.Δ. -«αντάρτες» ή ενεργώντας κατά συνείδηση- να ψηφίσουν υπέρ της σύστασης επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης. Απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών (151), που είναι μάλλον απίθανο να σχηματισθεί, αλλά ο φόβος πλανάται πάνω από τη Νέα Δημοκρατία.

ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ, όλα τα κόμματα να ανοίξουν τα χαρτιά τους και να ψηφίσουν και τις δύο προτάσεις. Το ΠΑΣΟΚ, για να δείξει ότι δεν φοβάται τον καταλογισμό ευθυνών για τη δική του περίοδο, η Αριστερά για να αποφευχθεί η παραγραφή και η Νέα Δημοκρατία, αφού με δηλώσεις δέχθηκε την πρόταση των δύο εισαγγελέων. Αυτή είναι η καθαρή και αξιόπιστη λύση.

Θέμα επικαιρότητας:
Σχέσεις εκκλησίας και κράτους

Σύνολο: 36 Κείμενα

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι