Να μην μπούμε μόνοι μας στη γωνία

Η αντίθετη άποψη δεν πρέπει να αποκλείεται από την «ηγεμονία»

Φώτης Κουβέλης, Συνέντευξη στη Βούλα Κεχαγιά, Τα Νέα, Δημοσιευμένο: 2008-11-10

Oι δημοσκοπήσεις του τελευταίου διαστήματος αποτελούν σαφή προειδοποίηση προς τον ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Φώτης Κουβέλης, ο οποίος με συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» επισημαίνει ότι είναι λάθος να θεωρείται «αριστερή» η αυτοεκτόπιση της Αριστεράς από τις κεντρικές πολιτικές διαδικασίες.

Με σαφείς αιχμές για την ηγεσία του κόμματος ο κ. Κουβέλης παίρνει αποστάσεις από τον τρόπο με τον οποίο επέλεξε ο κ. Τσίπρας να απευθύνει συστάσεις προς τους κ.κ. Κύρκο και Κωνσταντόπουλο για τις θέσεις που διατυπώνουν σε σχέση με τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και τονίζει ότι «η αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος δεν θα βρεθεί με τη σιωπή και με τη μη έκφραση γνώμης». Παράλληλα εκφράζει εμμέσως επιφυλάξεις για τη δημοκρατικότητα των λειτουργιών του ΣΥΝ, λέγοντας ότι «η αντίθετη άποψη δεν πρέπει να αποκλείεται από την "ηγεμονία" μιας αμετακίνητης κομματικής πλειοψηφίας», δείχνει πως δεν συμφωνεί με την άποψη Αλαβάνου πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα αφήσει τον γάμο και θα πάει για... πουρνάρια, ενώ επισημαίνει πως το κόμμα του οφείλει να αντιμετωπίσει με υπευθυνότητα το ενδεχόμενο μη σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Κύριε Κουβέλη,τις τελευταίες ημέρες η σημερινή ηγεσία του ΣΥΝ έδειξε ενοχλημένη διότι ιστορικά στελέχη όπως οι κ.κ. Κύρκος και Κωνσταντόπουλος εκφράζουν δημοσίως την άποψή τους για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ βάζοντας ουσιαστικά προσκόμματα στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ που δεν επιθυμεί τέτοιου είδους σύμπλευση.Πώς είδατε αυτήν την αντίδραση;

Η ενότητα του Συνασπισμού δεν απειλείται, ούτε υπονομεύεται από την έκφραση της διαφορετικής άποψης και γνώμης. Άλλωστε, οι απόψεις που διατυπώθηκαν- και βρήκαν τον αντίλογο της ηγεσίας του κόμματος - αφορούν σε ένα υπαρκτό σημαντικό ζήτημα. Η αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος δεν θα βρεθεί με τη σιωπή και με τη μη έκφραση γνώμης. Στον Συνασπισμό έχουμε κατακτήσει ένα επίπεδο δημοκρατικής λειτουργίας που μας διαφοροποιεί, τόσο από τα συγκεντρωτικά όσο και από τα αρχηγικά κόμματα. Αυτό πρέπει όχι μόνο να το σεβόμαστε και να το προστατεύουμε, αλλά και συνεχώς να το ενισχύουμε.

Συνδιαμόρφωση

Θεωρείτε ότι στο κόμμα σας ακολουθούνται πιστά οι δημοκρατικές λειτουργίες των οργάνων και επιπλέον γίνονται σεβαστές οι διαφορετικές φωνές;

Δημοκρατικές λειτουργίες υπάρχουν και οι πλειοψηφίες, που κάθε φορά σχηματίζονται, καθορίζουν και το περιεχόμενο των αποφάσεων του κόμματος. Η στοίχιση όμως πίσω από προκαθορισμένες και αμετακίνητες πλειοψηφίες δεν επιτρέπει την επί της ουσίας συνδιαμόρφωση των αποφάσεων.

Η δημοκρατικότητα των λειτουργιών κρίνεται από τη δυνατότητα ακρόασης και αξιοποίησης της αντίθετης άποψης, η οποία δεν πρέπει να αποκλείεται από την «ηγεμονία» μιας αμετακίνητης κομματικής πλειοψηφίας.

Κατά τη συζήτηση που έγινε στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του στο θέμα της Προανακριτικής για το Βατοπέδιο διαπιστώθηκαν κάποιες παλινωδίες. Μάλιστα κάποιοι είπαν ότι εσείς προσωπικά διατυπώσατε σε ορισμένες περιπτώσεις διαφορετική γνώμη από τον κ. Αλαβάνο.Τι ισχύει;

Προβληματισμός υπήρξε. Είναι γεγονός ότι αξιολογούσαμε με πολιτική υπευθυνότητα και με προσοχή τα γεγονότα και, στο επίπεδο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, συνθέσαμε, με συστηματική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, την τακτική και τις προτάσεις μας. Ζητήσαμε Εξεταστική Επιτροπή από την πρώτη στιγμή. Την πρότασή μας αυτή την υιοθέτησαν- έστω με καθυστέρηση - όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αναγκάστηκε και η κυβέρνηση να δεχτεί την Εξεταστική Επιτροπή, σε πλήρη ανακολουθία με τα όσα έλεγε όταν απέρριπτε την πρότασή μας. Αξιώσαμε να έρθει ο φάκελος της υπόθεσης στη Βουλή, αμέσως μετά τηνπαραίτηση των εισαγγελέων που διενήργησαν προκαταρκτική εξέταση, επιμένοντας ότι η Βουλή είχε καταστεί δικαιούχος της δικογραφίας. Η δικογραφία ήρθε πριν από τη συζήτηση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής. Αποτρέψαμε την ψηφοφορία για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής και δεν επιτρέψαμε να κλείσει η υπόθεση και να υπάρξει παραγραφή τυχόν ποινικά κολάσιμων πράξεων.

Μεταρρυθμισμός

Τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις εμφανίζονται πεσμένα συγκριτικά με την περασμένη άνοιξη. Πιστεύετε ότι οι λόγοι της κάμψης αυτής είναι συγκυριακοί ή συνιστούν ένα προειδοποιητικό μήνυμα;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν, ερμηνεύουν και προειδοποιούν. Η σύγχρονη, ανανεωτική και ριζοσπαστική Αριστερά οφείλει να δώσει ζωντανές λύσεις προοπτικής, χωρίς να κλείνεται φοβικά σε απαντήσεις περασμένων χρόνων. Στη νέα εποχή, με την παγκοσμιοποιημένη διάσταση των πολιτικών και οικονομικών μεγεθών, θα είναι τουλάχιστον αναποτελεσματική αν μείνει περιχαρακωμένη στον εαυτό της και στο επίπεδο των καταγγελιών.

Σήμερα στην Ελλάδα, που βιώνει το τέλμα του δικομματισμού- ας το επαναλάβω: όχι το τέρμα-, όσο είναι λάθος να θεωρούμε ότι ο αριστερός μεταρρυθμισμός εξαντλείται στον στόχο της συμμετοχής στην εξουσία, δηλαδή σε έναν άμετρο κυβερνητισμό, άλλο τόσο είναι λάθος, ερμηνεύοντας την κρίση με φθαρμένα αναλυτικά εργαλεία, να θεωρείται «αριστερή» η αυτοεκτόπιση της Αριστεράς από τις κεντρικές πολιτικές διαδικασίες.

Η ανανεωτική, ριζοσπαστική Αριστερά δεν αρκεί μόνο να περιγράφει τη ζοφερή πραγματικότητα που διαμόρφωσε ο νεοφιλελευθερισμός, αλλά οφείλει και να δει πώς και με ποιον θα την αλλάξει.

ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΡΩΤΟΥΝ

Βασίλης Αξελής

Από αυτή τη στήλη και σε ερώτημά μου για πιθανή συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ ο κ. Αλαβάνος απάντησε ότι προτιμά να πάει για πουρνάρια παρά σε γάμο με το ΠΑΣΟΚ. Εσείς πώς απαντάτε στην αγωνία της δημοκρατικής Αριστεράς;

Είναι πολιτικά αναγκαίο να συγκλίνουν και να συναντηθούν οι δυνάμεις της ευρύτερης δημοκρατικής και σοσιαλιστικής Αριστεράς, δυνάμεις της οικολογίας και του κοινωνικού μετασχηματισμού, με βάση μια εναλλακτική προγραμματική πρόταση, με πνεύμα ισοτιμίας και ειλικρίνειας. Οι πολίτες ζητούν απάντηση στο πολιτικό πρόβλημα της χώρας, που είναι η προοδευτική εναλλακτική λύση, πέρα από τον δικομματισμό και τον νεοφιλελευθερισμό.

Στρατής Κακαμπούρας Κωνσταντίνος Χατζής

Κύριε Κουβέλη, υπάρχουν περιθώρια κυβερνητικής συνεργασίας μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ και ποιες οι προϋποθέσεις για την επιτυχή έκβαση αυτού του εγχειρήματος;

Το πολιτικό σχέδιο του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ξεκινά από την αντίσταση στα σημερινά «κακώς κείμενα» με εναλλακτικές θέσεις και να διατυπώνει πρόταση για τη συνολική πορεία της χώρας. Υπάρχουν δύο αλληλένδετες πλευρές του σχεδίου: το περιεχόμενό του, δηλαδή τι προτείνει, και οι δυνάμεις που υποδεικνύει για την προώθησή του. Η προώθηση ενός τέτοιου σχεδίου απαιτεί συγκέντρωση δυνάμεων της ευρύτερης δημοκρατικής και σοσιαλιστικής Αριστεράς, κοινωνικών και πολιτικών, που θα αγωνιστούν για ριζικές και εκτεταμένες διαρθρωτικές αλλαγές.

Απαιτεί δηλαδή τη συγκρότηση μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας, που θα αμφισβητεί έμπρακτα τον δικομματισμό και τον νεοφιλελευθερισμό. Τα στοιχεία και οι προϋποθέσεις για την υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου μπορεί σήμερα να μην υπάρχουν. Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, κρατώντας τα μέτωπα της πολιτικής και ιδεολογικής διαπάλης ανοιχτά, οφείλει να πείθει ότι εργάζεται για την πραγματοποίηση μιας τέτοιας ανοικτής και πολιτικά έντιμης πρότασης.

Τάσος Βασιλειάδης

Κάποτε το ΚΚΕ Εσωτερικού πρέσβευε την ουσία της πολιτικής. Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ

δίνει την εντύπωση πως πρεσβεύει τον πολιτικό τακτικισμό, τη συνθηματολογία των εντυπώσεων και τις εξυπνακίστικες ατάκες. Θεωρείτε ότι ο ΣΥΝ έχασε την ψυχή του συμμετέχοντας στον ΣΥΡΙΖΑ;

Η συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί θετική επιλογή για την αντιμετώπιση και του πολυκερματισμού των δυνάμεων της Αριστεράς και για τη διαμόρφωση αποτελεσματικής παρέμβασής της στην πολιτική και στην κοινωνία. Ο πολιτικός συνεκτικός ιστός των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ είναι το πρόγραμμά του και η πολιτική του δράση.

Υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ και η προσπάθειά μας πρέπει να είναι η αντιμετώπισή τους με τη διαμόρφωση κοινού πολιτικού τόπου, χωρίς εκπτώσεις που θα στρεβλώνουν την ανανεωτική και ριζοσπαστική εικόνα του. Γιώργος Ευαγγελίδης

Πιστεύετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να παίξει ρυθμιστικό ρόλο μετεκλογικά χωρίς να έχει τη διάθεση να εμφανίσει πρόταση κυβερνητικής πολιτικής;

Ο ρυθμιστικός μετεκλογικός ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ θα εξαρτηθεί από τη δύναμη που θα καταγράψει και από το περιεχόμενο των προγραμματικών διεκδικήσεων και θέσεών του. Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα απέναντι στους πολίτες και στα προβλήματα της χώρας, οφείλει να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο μη σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Θέματα επικαιρότητας: Αριστερά-κεντροαριστερά

Γιώργος Σιακαντάρης

Μια συζήτηση: Αγαθούληδες ή πονηρούληδες;

Γιώργος Σιακαντάρης, 2024-02-11

Η προγραμματισμένη συζήτηση της Έφης Αχτσιόγλου, του Διονύση...

Περισσότερα

Ένας νέος αστερισμός;

Παύλος Τσίμας, 2024-02-10

Το βράδυ των εκλογών του 1981- αφηγείται ο Μίμης Ανδρουλάκης...

Περισσότερα
Πάνος Σκοτινιώτης

Ζητείται εναλλακτική

Πάνος Σκοτινιώτης, 2024-02-09

Σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται 68 χρόνια από τις εκλογές...

Περισσότερα
Ξενοφών Κοντιάδης

ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ στον δρόμο του Επινέ

Ξενοφών Κοντιάδης, 2023-11-19

Μετά τις εκλογές έχει διαμορφωθεί ένα πρωτόγνωρο πολιτικό...

Περισσότερα

Η επόμενη μέρα για τη σύνολη Αριστερά

Τάσος Παππάς, 2023-11-18

Και τώρα τι; Το πολιτικό σκηνικό αυτό που περιλαμβάνει τα...

Περισσότερα
Γιώργος Σωτηρέλης

Μετά τα Συνέδρια τί; ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ απέναντι στις προκλήσεις των καιρών

Γιώργος Σωτηρέλης, 2022-06-08

Είναι αναμφισβήτητο ότι η ολοκλήρωση των συνεδριακών διαδικασιών...

Περισσότερα
Πάνος Σκοτινιώτης

Η κεντροαριστερή «πολυκατοικία» και οι «μηχανικοί» της: γρίφοι και προσδοκίες

Πάνος Σκοτινιώτης, 2021-12-19

Θα ξεκινήσουμε από πέντε παραδοχές:Η πρώτη παραδοχή είναι...

Περισσότερα
Γιάννης Μπαλαμπανίδης

Καφές ή τσάι (και συμπάθεια)

Γιάννης Μπαλαμπανίδης, 2021-12-18

Σε μια από τις κωμωδίες των αδελφών Μαρξ, η αεροσυνοδός...

Περισσότερα

Άρθρα/ Πολιτική

Θόδωρος Τσίκας

Οι «κόκκινες γραμμές» Ισραήλ-Ιράν

Θόδωρος Τσίκας, 2024-04-20

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα χτυπήματα μεταξύ Ιράν και...

Η άθραυστη αλυσίδα των «αντιποίνων»

Παντελής Μπουκάλας, 2024-04-16

Στην επαληθευμένη από αμερόληπτες πηγές Ιστορία, το δόγμα...

Θόδωρος Τσίκας

Ιράν-Ισραήλ: Γόητρο, προσχήματα και ισορροπίες

Θόδωρος Τσίκας, 2024-04-14

Είναι γνωστό ότι το καθεστώς των φανατικών μουλάδων του...

Το δίλημμα της Τεχεράνης

Γιώργος Καπόπουλος, 2024-04-08

H ηγεσία της Ισλαμικής Δημοκρατίας βρίσκεται σε ένα άβολο...

Πώς απαντούν στην Ακροδεξιά τα άλλα κόμματα

Ξένια Κουναλάκη, 2024-04-04

Aπό την εποχή της ανόδου της Χρυσής Αυγής τα συστημικά κόμματα...

Η ατιμωρησία των ελίτ

Τάσος Παππάς, 2024-04-01

Αντιγράφω από τη στήλη «ΕΝΑ ΒΛΕΜΜΑ» στις Νησίδες της «Εφημερίδας...

Το νέο τουρκικό παζλ

Βαγγέλης Αρεταίος, 2024-04-01

Η «έκπληξη του CHP», όπως λένε από χθες το βράδυ Τούρκοι αναλυτές,...

Θόδωρος Τσίκας

Τουρκία: διαμαρτυρία για οικονομία και φθορά εξουσίας

Θόδωρος Τσίκας, 2024-04-01

Ακόμα μια φορά, η οικονομία έπαιξε ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις....

Διονύσης Τεμπονέρας

Άνθρακες ο θησαυρός της αύξησης του κατώτατου μισθού

Διονύσης Τεμπονέρας, 2024-03-28

Ανακοινώνεται στο υπουργικό συμβούλιο η αύξηση του κατώτατου...

Κουράστηκαν να λιβανίζουν

Τάσος Παππάς, 2024-03-26

Οταν τα μέσα ενημέρωσης όλων των κατηγοριών είναι ιμάντες...

Κώστας Καλλίτσης

Η κυριαρχία της Ν.Δ

Κώστας Καλλίτσης, 2024-03-23

Κάτι, αλήθεια, συμβαίνει εδώ; Μια πρόχειρη απάντηση θα ήταν...

Μερικές σκέψεις για τον «νέο κύκλο» του ΣΥΡΙΖΑ

Θανάσης Καρτερός, 2024-03-17

Για να πούμε την αλήθεια, δεν είναι εύκολο να συνηθίσει...

×
×