«Ελαιόντειες» εταιρείες...

Ριχάρδος Σωμερίτης, ΤΟ ΒΗΜΑ, 23/12/2008

Η συζήτηση για τον Ελαιώνα είναι τουλάχιστον παράδοξη. Θα έλεγα μάλιστα ότι περιλαμβάνει και μια μεγάλη δόση κακοπιστίας. Βάζει κατά μέρος πολλά δεδομένα.

Τα κυριότερα, πέρα από το ιδιοκτησιακό: Η Αθήνα ασφυκτιά. Εχει ελάχιστο πράσινο και πολύ νέφος, θόρυβο, μπετόν. Μας περιμένουν καύσωνες. Πρέπει να ληφθούν μέτρα. Ενα από αυτά είναι η εξεύρεση ελεύθερων χώρων για την ανάπτυξη του πρασίνου. Ολοι όμως χτίζουν κάθε τετραγωνικό που ανακαλύπτουν. Περιορίζονται στο ελάχιστο ή απειλούνται τα πάρκα που μας είχαν υποσχεθεί στο φαληρικό δέλτα, στου Γουδή, στο παλαιό αεροδρόμιο. Με το αεροδρόμιο στα Σπάτα χάνονται και τα κάποτε υπέροχα γεωργικά Μεσόγεια. Τα δάση των βουνών κάηκαν. Εμενε ο Ελαιώνας, σαν δύσκολη υπόσχεση. Τον τρώει η «ανάπλαση». Με πρωταγωνιστές τον δήμαρχο Κακλαμάνη που θέλει να μπετονάρει και το άλσος στο Παγκράτι (θα ακολουθήσει ίσως, αν δεν προσέξουμε, και ο Εθνικός Κήπος), τον μόνιμα «χθεσινό» ιδεολόγο μπετατζή κ. Σουφλιά, τους εκμεταλλεύσιμους βάζελους και τον πολυμήχανο κ. Βωβό, έργα του οποίου μπορούμε να θαυμάσουμε στους Αμπελόκηπους και σε όλη την Κηφισίας.

Ο Ελαιώνας ήταν από δεκαετίες μια ελπίδα. Συντάχθηκαν νόμοι, ετοιμάστηκαν σχέδια. Εμεναν οι πρακτικές λύσεις. Δεν έγινε τίποτε. Τα δέντρα της περιοχής καταστράφηκαν. Υποβιβάστηκε όλος ο μεγάλος χώρος. Υπεύθυνες, φυσικά, οι Αρχές. Ολες. Ισως όχι με το αζημίωτο! Ακολούθησε το σχέδιο για τον Παναθηναϊκό με υπόσχεση «ανάπλασης» της Αλεξάνδρας. Γιατί όχι; Από κοντά και ένα νέο δημαρχιακό μέγαρο. Γιατί όμως και γιατί εκεί; Στο τέλος προστέθηκε και ένα τεράστιο εμπορικό κέντρο του κ. Βωβού. Σε ποιες κοινωνικές ανάγκες ανταποκρίνεται; Ποιες μελέτες το επέβαλαν ως ιδέα; Αγνωστο. Το μόνο γνωστό είναι ότι ο καλός κ. δήμαρχος οργίζεται με τις όποιες αντιδράσεις. Και βρίζει. Δεν ανέχεται τον αντίλογο. Τελικά έχουμε μια παράδοξη συμμαχία: Κακλαμάνη- Βωβού- Παναθηναϊκού με ολίγον Σουφλιά. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για προσωρινή αναστολή των εργασιών ώστε να μελετηθεί σοβαρά το θέμα εξόργισε τους μεγαλοπαράγοντες που... θυμήθηκαν τους εργαζομένους! Κι αν έχει δίκιο ως προς αυτό ο Συνασπισμός που τόσοι καταδικάζουν, πώς θα φύγουν αύριο οι τόνοι μπετόν που με τόση βιασύνη άρχισαν να ρίχνονται στην περιοχή για να δημιουργηθούν τετελεσμένα;

Τηρουμένων των αναλογιών ο Ελαιώνας και οι διαπλοκές του θυμίζουν Βατοπαίδι, μόνο που οι Εφραίμ του φορούν πολιτικά. Κάπως έτσι λειτουργούν τα πράγματα για όλη την πρωτεύουσα και όχι μόνο. Η ύποπτη κατ΄ απόκλιση των νόμων και των Προεδρικών Διαταγμάτων οργανωμένη παραβατικότητα από γειτονιά σε γειτονιά και από πλατεία σε πλατεία είναι το χαρακτηριστικό της πρωτεύουσας. Λέτε να μην τα βλέπουν αυτά ως παράδειγμα θράσους και «εξυπνάδας» όσοι κερδίζουν και ως αίτιο απελπισίας όσοι χαρακτηρίζονται με τη γνωστή λέξη;

Και μια τελευταία παρατήρηση. Ναι, σήμερα είναι χαβούζα ο Ελαιώνας γιατί έτσι τον άφησαν επίτηδες να καταντήσει. Αυτό δεν εμποδίζει σχέδια «ανάπλασης». Γιατί αποτελεί εμπόδιο για το πράσινο της επιβίωσης; Προφανώς γιατί έτσι θέλουν.

Ημερολόγιο κειμένων

Θέματα επικαιρότητας

Αρθρογράφοι